Skocz do zawartości

Wyrabianie świec do magii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Z jakich materiałów wyrabiacie świece do magii? Używacie wosku pszczelego, wosku sojowego, czy może zwykłej parafiny? 

Sam nigdy nie robiłem takiej świecy, ale chciałbym. I zastanawiam się jakich materiałów najlepiej użyć. Wosk naturalny ma pewno jest najtrudniej zabarwić, ale jest naturalny. Za to parafina jest tania, ale sztuczna. 

Co sądzicie? Jak byście wykonali taka świece? 

• Administrator
Napisano

Nastek, nie porywałam się na robienie świec własnoręcznie. 
Ale myślę, że skoro kupne parafinowe świece działają, to tym bardziej będą działały jeśli je osobiście wykonasz, bo wkładasz w to przecież własną energię, poświęcasz swój czas i uwagę, a to zawsze silniej działa. 

• Lubię to! 2
  • W punkt 2
  • Super 1
Napisano

Właśnie, podobno rzeczy wyrobione własnoręcznie są lepsze. Dzięki :)

• Lubię to! 1
Gość Stilla
Napisano

Wszystko jest kwestią możliwości, głównie finansowych. Użyj tego, co Tobie wydaje się specjalne i piękne jak na Twoje możliwości, zarówno portfela, dostępności i umiejętności. Ma po prostu zasiać dobre wrażenia w Twoim umyśle.

Kiedyś czytałam świetny komentarz co do dawania ofiar bogom: powiedzmy, że trzy osoby postanowiły dać w ofierze jabłko. Ktoś jest bardzo ubogi, ale postanowił za 5 złotych kupić jedną sztukę zielonego, najpiękniejszego i soczystego jabłuszka jakie znalazł w sklepie. Drugi kupił zwykłe jabłko w warzywniaku, ale wziął nóż i wydziergał w nim najwspanialszą na świecie, jabłkową rzeźbę, która zajęła mu dwie godziny. Trzeci dobrze zarabiał i zamówił złoty odlew jabłka. Wszyscy trzej złożyli to na ołtarzu i wszyscy mieli efekty.

Napisano

Jeśli chodzi o możliwości finansowe to fakt, że jedna świeca wyniesie drogo, ale jeśli będę chciał zrobić kilka świec, to wyjdzie już taniej niż w sklepie. 

Czyli obojętnie wg Was :)

• Lubię to! 1