Piko Napisano 30 Czerwca 2022 Napisano 30 Czerwca 2022 (edytowane) Czy ktoś może rzucić szybką interpretację ? Ostatnio miałem nietypowy krótki sen, a mianowicie... Byłem mnichem buddyjskim maszerującym w korowodzie innych mnichów buddyjskich, gdy zauważyłem że szkiełko moich okularów pękło. Pochyliłem się nad pękniętymi okularami i uświadomiłem sobie że to sen. Okulary scaliły się razem a ja się wybudziłem. Edytowane 30 Czerwca 2022 przez Piko Cytuj
Gość Stilla Napisano 30 Czerwca 2022 Napisano 30 Czerwca 2022 Nie wiem czy znasz tę historyjkę, ale była opowiastka o praktykującej tybetance, która niosła wodę w dzbanie. Po drodze upuściła dzban, rozbił się a ona doznała oświecenia, bo zrozumiała, że tak jak przestrzeń w dzbanie i po za nim jest jednym, tak podobnie jest ze wszystkim innym. Ot, myślę, że miałeś po prostu przebłysk przytomności umysłu tu i teraz, wszak zdałeś sobie z iluzji wokół siebie. Cytuj
Piko Napisano 5 Lipca 2022 Autor Napisano 5 Lipca 2022 W dniu 30.06.2022 o 17:57, Ragna napisał: Ot, myślę, że miałeś po prostu przebłysk przytomności umysłu tu i teraz, wszak zdałeś sobie z iluzji wokół siebie. Podoba mi się że zauważyłaś , że ćwiczenie "tu i teraz" mogło mieć realny wpływ na przebieg snu... Cytuj
VildVoman Napisano 6 Lipca 2022 Napisano 6 Lipca 2022 Mnich pojawiający się w marzeniach sennych przypomina śniącemu o nieuchronnej potrzebie wyrzeczeń i rezygnacji z pewnych rzeczy. Jeżeli śniący wciela się w postać mnicha, oznacza to, że niebawem będzie musiał zrezygnować z czegoś, co ma dla niego wielką wartość, zazwyczaj niematerialną. Natomiast okulary we śnie są symbolizują słabości i wady śniącego. Niektórzy psychoanalitycy uważają okulary za symbol przenikliwości śniącego. Kiedy spadają dzieje się odwrotnie. Śniący może dostrzec to, co do tej pory błędnie oceniał. Reasumując; sen mógł zwiastować przewartościowanie Twoich poczynań, poglądów w jakiejś dziedzinie życia. Zaryzykuję twierdzenie; Twoje poświęcanie się w jakiejś sprawie, wierze, może okazać się niepotrzebne, błędne. Przejrzysz na oczy. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi