Jump to content

Ascendent w Pannie i Księżyc w Skorpionie

aniusia206

Recommended Posts

Zastanawia mnie kwestia Ascendentu w Pannie i Księżyca w Skorpionie, gdy są w tym samym horoskopie. Wiem, że horoskop interpretuje się całościowo, ale te elementy są całkowicie różne. Co o tym myśleć?

• 1 month later...
Guest truskawka

Ascendent w Pannie:

Masz odczucie, że musisz się jeszcze dużo nauczyć i wciąż doskonalić siebie. Poświęcasz dużo energii drobnostkom i szczegółom. Widać to po skrupulatnym doborze potraw, sposobie ubierania się, towarzystwa, tematów rozmów. Unikasz wszystkiego, co mogłoby wprawić Cię w niepokój.

Wobec ludzi, nawet z najbliższego otoczenia, zachowujesz rezerwę i dystans. W kontaktach osobistych nie ulegasz gwałtownym namiętnościom, u partnera cenisz sobie lojalność i higienę osobistą.

Pracodawcy cenią u Ciebie punktualność, dokładność i zorganizowanie. Posiadasz zmysł porządku, systematycznie układasz swoją pracę. Masz jednak tendencję do rozdrabniania się, zajmowania tysiącem spraw i pracy w nadgodzinach. Masz talent do wykrywania rzeczy drobnych, których nie zauważyli inni. Można tę cechę wykorzystać w księgowości lub innym zawodzie gdzie kontrola kolumny cyfr, albo jakości produktów jest niezbędna.

Źródło - Ascendent w znakach Pro Astro

Guest truskawka

Księżyc w Skorpionie:

Cechuje Cię silna i głęboka emocjonalność, duże poczucie niezależności oraz intensywność przeżyć. Masz niebywałą zdolność koncentracji, posiadasz wiele siły wewnętrznej i samokontroli. Odważnie podejmujesz ryzyko, wytrwale realizujesz swoje plany. Doprowadzasz sprawy i wrogów do końca ;-) Jesteś osoba niezwykle zmysłową i namiętną. Cechuje Cię samowolność, impulsywność i upór.

W kontaktach z ludźmi brakuje Ci czasem subtelności, wypowiadasz się zwięźle i szybko działasz. Reagujesz intensywnie, choć gdy wymaga tego sytuacja potrafisz kontrolować swoje emocje. Dzięki głębi uczuć i skrytości unosi się wokół Ciebie atmosfera tajemniczości i charyzmy. Wobec ludzi, którzy zranili Twoje uczucia postępujesz bezwzględnie, mściwie i długo pamiętasz swoje krzywdy. Groźby nie robią na Tobie wrażenia. W związkach osobistych cechuje Cię zazdrość, zaborczość i chęć kontroli. Z matką i innymi ważnymi dla Ciebie kobietami łączą Cię bardzo silne uczucia. Zazwyczaj rozumiesz ludzkie motywacje i bezbłędnie rozszyfrowujesz emocje swoich rozmówców.

Dzięki swojej przenikliwości i intuicji masz talent do pracy polegającej na „rozszyfrowywaniu” ludzi i motywów ich postępowania.

Źródło - Księżyc Pro Astro

• 2 months later...

na przykład łatwość ulegania wpływom otoczenia, zmienność, czasami infantylność, czasami kapryśność, złośliwość, intensywność reakcji...

Na infantylność i intensywność reakcji ludzie mi zwracają uwagę. Ale nie zgodzę się, bym była infantylna!

Może dlatego zwracają Ci uwagę, że coś w tym jest?! A po za tym horoskop rozpatruje się CAŁOŚCIOWO, bo to jest wyrwane z kontekstu......... ile raz można pytać o to samo.

• 1 month later...
a ja mam odwrotnie :)

ascendent w Skorpionie a Słońce w Pannie :) czy zatem wszystko mam wspak ;)

Dlaczego wspak?

Jeśli Asc wypada w Skorpionie to znaczy, że władcą Twojego horoskopu jest Pluton, który symbolizuje wszystko to co ukryte, nieświadome, reprezentuje głębokie instynkty, które czasami mogą przejawić się w sposób niespodziewany i gwałtowny. To planeta transformacji i obsesji, planeta śmierci i odrodzenia. Trzeba odszukać w jakim domu jest on położony, jakie odbiera aspekty od planet osobistych.

niestety Księżyc w 11 domu

dlaczego niestety?

Księżyc w XI domu może symbolizować wielu przyjaciół, serdeczne i dobre stosunki z kobietami, zrozumienie kobiecej duszy...

o super dzięki :)

Pluton nam w XI :) skoligacony z Wagą tzn waga jest w XI i XII domu

a może mi powiedzieć co z tym MC ??

ja mam w Lwie a dziesiąty dom przypada na Lwa i Pannie a Panie też jest Mercury i Słońce

Czyli w X domu masz Słońce i Merkurego? Duże skupienie na karierze zawodowej.

Wg K.Konaszewskiej-Rymarkiewicz - lew na szczycie MC może mówić o potrzebie władzy, popularności... ale może też być sygnałem, że zbytnie pchanie się na afisz moze skończyć się lekcją pokory. Jednocześnie przy Asc w Skorpionie "musisz nauczyć się zrozumienia innych bez przymusu i poprzez miłość".

Pluton przebywa bardzo długo w jednym znaku, więc całe pokolenia mają go np. w Wadze... Instotne jest jakie odbiera aspekty np. od Wenus? czy też innych planet osobistych.

XI dom odpowiada za/mówi o/odpowiada za: cele, nadziei, życzeniom, miłości otrzymanej, grupom zainteresowań, dom przyjaciół.

Co symbolizuje Pluton już wiesz... :)

• 6 months later...
  • 2 years later...
Czy to prawda, że osoby z Księżycem w Skorpionie doprowadzają sprawy i wrogów do końca?

hehe ciezko sobie odpuscic :) Czasami warto jednak pomyslec o karmie i pozwolic swiatu samemu wyrownac rachunek. Generalnie to ciezko czasami pozostawac w emocjnalnych ryzach.

Tez mam AS w Pannie i Ksiezyc w Skorpionie w koniunkcji do Plutona w 3 domu.

• 2 years later...
Guest Bethany

Osoby z Księżycem w Skorpionie przeżywają wszystko intensywnie. Skorpion to jest znak wodny, także duża emocjonalność, dobra intuicja. Czasem Skorpiony działają na zasadzie wszystko- albo nic. Księżyc to jest nasza sfera uczuciowa. Skorpiony często chowają swoje prawdziwe uczucia, są wrażliwe, ale przeważnie przeżywają wszystko w sobie. Wiele zależy też od aspektów Księżyca, domu w jakim się znajduje.