MMK Napisano 3 Stycznia 2023 Napisano 3 Stycznia 2023 Chciałbym podzielić się z Wami pierwszymi przekładami twórczości Manly P. Halla, wielkiego amerykańskiego badacza systemów religijnych i ezoteryzmu XX wieku. Hall był tytanem pracy i w swoim życiu wydał dziesiątki książek, opublikował setki esejów i wygłosił tysiące wykładów. Niestety jego dzieła (z tego co wiem) nigdy nie zostały przetłumaczone na język polski. To wielka szkoda. Pracuję aktualnie nad przekładem serii listów wysyłanych do uczniów, poświęconych sprawom duchowym i filozoficznym, które Hall pisał w latach 1934-1941 oraz nad nigdy nieopublikowanymi notatkami z wykładów o prawie reinkarnacji i karmy wygłoszonych w 1939 roku w Instytucie Badań Filozoficznych. Listy są świetnym wprowadzeniem do filozofii okultyzmu i napisane są dla osób nie mających wcześniejszej styczności z tematem. Dzielą się na 5 części: 1. Dziedziny filozofii 2. Pytania i odpowiedzi 3. Nauczyciele 4. Sekretna doktryna w Biblii 5. Ćwiczenia medytacji i urzeczywistnienia Przetłumaczyłem pierwszych 9 listów i suplementów do nich. Co do drugiej pozycji, czyli wykładów o Reinkarnacji i Karmie, to jest to seria lekcji mająca na celu uporządkować i przekazać ówczesną wiedzę na temat Reinkarnacji i Karmy. Mało kto miał okazje zaznajomić się z tym materiałem. Wiele spraw poruszanych w wykładach trafiła do książek Halla, jednak nie wszystkie były rozwijane, np. wiedza o Kronikach Akaszy. Na serię składają się: Lekcja I: Tajemnica Wcielenia Lekcja II: Prawo przyczyny i skutku Lekcja III: Od narodzin do narodzin Lekcja IV: Reinkarnacja i karma niższych królestw Lekcja V: Kroniki Akaszy Lekcja VI: Zbiorowa karma Lekcja VII: Prawo Cykli Lekcja VIII: Życie według prawa. Tłumaczenia wykonuję pro publico bono, spłacając część długu wobec wszystkich ludzi dzielących się nieodpłatnie wiedzą, z której tak wiele skorzystałem. https://wetransfer.com/downloads/b7b0174bf68cf3a8cfbc3346d9a9711120230103193219/0115cc7e82de58d0f946526fb603b5b120230103193248/b1b6c4 Załączam link do WeTransfer, w którym znajdziecie pierwszy list + suplement oraz pierwszą lekcję o Reinkarnacji i Karmie. Kto chciałby otrzymać pozostałe listy i regularne dostawać kolejne tłumaczenia, tego proszę o wiadomość prywatną. *Oświadczam, że tłumaczenia powstały na bazie materiałów nie objętych prawami autorskimi. Prawa autorskie przekładów należą do tłumacza. MMK 1 Cytuj
Ewa Urbańska Napisano 18 Stycznia 2024 Napisano 18 Stycznia 2024 Dzień dobry ☺️ To wspaniała wiadomość i duża wdzięczność za prace i dzielenie się nia. Czy mogłabym otrzymać więcej tłumaczeń? Serdecznosci Ewa Cytuj
emdi Napisano 6 Grudnia 2025 Napisano 6 Grudnia 2025 Dzień dobry, czy mozna jeszcze otrzymać tłumaczenia? Cytuj
Elżbieta. Napisano 9 Grudnia 2025 Napisano 9 Grudnia 2025 W dniu 3.01.2023 o 20:41, MMK napisał: Praca opracowana blisko 100 lat temu. Od tego czasu wiedza w tym zakresie zmieniła się. Zmienił się punkt widzenia, mentalność ludzi,......... Reinkarnacja nie jest w żaden sposób poparta faktami. Jest jedną z wielu filozofii, teorii. Tyle i tylko tyle. Z wiersza Szymborskiej - "wiemy tyle o sobie, ile nas sprawdzono" i ja się z tym stwierdzeniem zgadzam. Cytuj
Moderators Ejbert Napisano 11 Grudnia 2025 Moderators Napisano 11 Grudnia 2025 A cóż to ma do rzeczy? Jeśli ktos chce czytać to niech czyta. No ten wpis akurat nie jest poświęcony temu, w co kto wierzy. Ale jeśli już przy tym jesteśmy, to tak samo nie jest potwierdzone faktami istnienie Boga. A ludzie wierzą, tak samo jak w reinkarnację. Cytuj
Elżbieta. Napisano 13 Grudnia 2025 Napisano 13 Grudnia 2025 (edytowane) Sceptyczny tetryku Ejbert - Byłbyś zapewne chory, gdybyś nie wspomniał o wierze w Boga, jak nietrudno się domyślić Chrześcijańskiego. I tu Cię zaskoczę :P Istnienie Jezusa, który chodził, nauczał jest udokumentowane historycznie. Jest faktem, a nie domniemaniem. Po 2 - podobno w Biblii była wzmianka o inkarnacji, jednak dla spójności przekazu wymazano ją. Tak czy siak, Sakrament Chrztu wymazuje, niweluje wcześniejsze "życia". Nie wiem, może to gdybanie. Powracając do meritum - historię numerologii i jej ewaluowanie znasz lepiej niż ja - przy okazji możesz nas tu oświecić :) Także nie będę tu dukać. Ograniczę się do powodu mojego sceptycyzmu - otóż uważam, że niektórzy numerolodzy, oraz ludzie zajmujący się szumnie określanym Rozwojem Duchowym wprowadzają ludzi w błąd, szczególnie młodych i wygodnych. Zamiast pracować nad sobą, wyciągać wnioski ze swoich życiowych porażek, błędów i naprawiać je, zwalają wszystko na karb karmy. Mogę się zgodzić z przeznaczenia, które występuje w większości filozofii, religii,, a które w numerologii określane są konkretnymi liczbami, są do przepracowania, przemyślenia i naprawienia w tym konkretnym życiu. I jeśli tego nie uczynimy, będziemy mieli ciężki żywot TU I TERAZ, a nie "zaś potem" Pozdrawiam :) Edit; to, co mnie jeszcze bardziej odstręcza od teorii o inkarnacji, jest fakt o którym czytałam gdzieś na str. poświęconej temu zagadnieniu; Otóż ludzie z niższych klas społecznych nie doświadczają inkarnacji, co wydaje mi się szalenie niesprawiedliwe. Czyżby dotyczyła ona jedynie wybrańców losu. Edytowane 13 Grudnia 2025 przez Elżbieta. Cytuj
Moderators Ejbert Napisano 13 Grudnia 2025 Moderators Napisano 13 Grudnia 2025 Elzbieto, Jezus nie jest Bogiem. Tym bardziej nie jest, jeśli boga nie ma 😄 Legendy o Bogu wymyślały przez wieki niezliczone pokolenia ludzi. Jezus, owszem, jest postacią historyczną, dla mnie jednym z wielu nauczycieli duchowych (współczesnie to byłby coach...) i tylko tyle. Wielu takich było, jest i będzie. A to co mu po drodze przez ponad 2000 lat doczepiano działa na tej samej zasadzie co doczepianie klechd i legend bogom innych wyznań. I nie, nie miałem na myśli żadnej religii, wszak wspomnialem wyłącznie o wierze w Boga. Jeśli zaś jesteśmy przy wierze to islam mówi, że nie ma Boga nad Allacha a Mahomet jest jego prorokiem. I Jezus też jest tylko prorokiem. Bardzo i sprytne i wygodne było uczynienie z niego boga. Ludzie we wszystko uwierzą, tak jak w tego od makaronu czy też durszlaka. Ludziom po prostu zawsze potrzebne było coś na wytłumaczenie świata i losu, tak niesprawiedliwego zwłaszcza. Zarówno teoria istnienia boga jak i teoria inkarnacji znakomicie się do tego nadają. Jednak obie to tylko domysły. Paradoksalnie - nie na dowodów na ich istnienie, ale też nie ma dowodów na ich nieistnienie. To co napisałaś o nie doświadczaniu inkarnacji przez ludzi z niższych klas społecznych to, przepraszam, idiotyzm. To w ogole przeczy idei inkarnacji i nie wiem kto to i skąd poderwał, być może wyrwał to z kontekstu. Faktem jest, że ta teoria także ma różne oblicza, przypuszczam, iż ten głupi kawałek ma źródełko hinduistyczne. Ale to tak, jakby istnienie odłamów chrześcijaństwa miało jeszcze bardziej odstręczyć kogoś od wiary w Jezusa - moim zdaniem bezsens. Piszesz: W dniu 13.12.2025 o 04:35, Elżbieta. napisał: Ograniczę się do powodu mojego sceptycyzmu - otóż uważam, że niektórzy numerolodzy, oraz ludzie zajmujący się szumnie określanym Rozwojem Duchowym wprowadzają ludzi w błąd, szczególnie młodych i wygodnych. Zamiast pracować nad sobą, wyciągać wnioski ze swoich życiowych porażek, błędów i naprawiać je, zwalają wszystko na karb karmy. Tak się dzieje, lecz nie dotyczy to tylko współczesnych kołczów duchowych, lecz absolutnie wszystkich religii i wiar. Mam tu na myśli przeinaczanie i fałszowanie nauk mistrzów, wprowadzanie ludzi w błąd. I niestety, nie są to "niektórzy ludzie", to jest większość ludzi. Jednak jedno jest, jak na razie, niezmienne: każdy jest na właściwym sobie etapie rozwoju duchowego. Każda religia, każda wiara, każda teoria, której ludzie dają wiarę, włącznie z chrześcijaństwem i teorią inkarnacji, składa się z masy armatniej, czyli masy wierzących w nią i powoli się oraz z jednostek, którym ta wiara pozwoli, że tak niezręcznie powiem, na skok duchowy. Aczkolwiek przypuszczam, że ten skok duchowy jest wynikiem doświadczen wielu wcieleń i nie jest przy tym istotne, w jakim obecnie wyznawanym systemie on się dokonuje. 1 Cytuj
Elżbieta. Napisano 15 Grudnia 2025 Napisano 15 Grudnia 2025 W dniu 13.12.2025 o 18:41, Ejbert napisał: Elzbieto, Jezus nie jest Bogiem. Tym bardziej nie jest, jeśli boga nie ma 😄 Jest synem Boga, należy do Trójcy Św. Tak czy siak, nie zamierzam się tu wykłócać .Poglądy są... jak wiadomo co....każdy ma swoje i nic mi do tego. IMHO, skoro urodziłam się w rodzinie Chrześcijańskiej, nawet nie za bardzo zmuszającej mnie do jej praktykowania, ja wierzę - gorzej z praktyką. I tu winę ponosi kler, na którym osobiście się zawiodłam. Mimo to odpowiada mi ogólny przekaz jaki ze sobą niesie, chyba najbardziej ze wszystkich filozofii, wierzeń, etc. I na tym stwierdzeniu zakończę dyskusję :) 1 Cytuj
Moderators Ejbert Napisano 15 Grudnia 2025 Moderators Napisano 15 Grudnia 2025 3 godziny temu, Elżbieta. napisał: Jest synem Boga, należy do Trójcy Św. Wyłącznie w tym dogmacie. Synów bożych znajdziemy również w innych wierzeniach. No chyba poza islamem nie ma boga bez potomstwa 🤔 Ale też zależy co symbolizuje to pojęcie, bo w chrześcijaństwie generalnie Syn Boży oznacza boską naturę Jezusa. Ja się także nie zamierzam wykłócać, tym bardziej, że jestem niewierzący w jakichkolwiek bogów, a reinkarnacja jest dla mnie naturalna i oczywista. Tyle tylko, że tak samo jak wszystkie teorie tak i ta ma różne warianty "wiary." I można się w tym pogubić, zwłaszcza jak bierze się za to człowiek zachodu. Nie powiem, dla mnie to zgroza, jeśli słyszę lub czytam, że wszystkiemu (dosłownie) winna jest karma. Generalnie to genialny myk dla tych pseudokołczów, którzy nie wiedzą jak pomóc drugiemu człowiekowi, ale kasę za "pomoc" koszą. No i skoro włączyłaś się do tematu, to trzeba się liczyć z tym, że ktoś dołączy do dyskusji, jak raz trafiło na mnie W sumie to temat rzeka i niejednokrotnie był na forum podejmowany. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi