Gość Ariesza Napisano 4 Stycznia 2023 Napisano 4 Stycznia 2023 Podrzucam Wam ogłoszenie, które znalazłam w sieci, szukając ezo-wydarzeń w Krakowie. Nie mam związku z Muzeum Krakowa o którym mowa w poniższym linku ani nie mam powiązań z organizatorami - wrzucam, bo wydało mi się to po prostu ciekawe. ************************* Link -----> https://muzeumkrakowa.pl/kalendarium/warsztaty-sredniowiecznej-astrologii Warsztaty średniowiecznej astrologii 21.01.2023 godz. 12:00 Miejsce: Rynek Podziemny, Kraków Współcześnie astrologia kojarzona jest przede wszystkim z przesądem, szarlataństwem i zabobonem. Warto więc opowiedzieć, że kiedyś było inaczej. Klaudiusz Ptolemeusz z Aleksandrii, twórca obowiązującego przez ponad 1000 lat modelu wszechświata, był również kodyfikatorem starożytnej wiedzy astrologicznej. W średniowieczu (a także w renesansie) astrologia cieszyła się dużą estymą, a do jej apologetów należeli św. Tomasz z Akwinu, filozof Roger Bacon czy też św. Albert Wielki, doktor Kościoła katolickiego, który był autorem dzieł astrologicznych. Na warsztatach uczestnicy dowiedzą się więcej o dawnej astrologii oraz nauczą się podstaw interpretowania wpływu planet według klasycznych źródeł. Prowadzenie: Filip Rekucki-Szczurek (Oficyna Wydawnicza Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego) Uwaga: uczestnicy podczas zapisów będą proszeni o podanie daty urodzenia, która będzie potrzebna do przygotowania zindywidualizowanych materiałów astrologicznych na warsztaty. Pierwszeństwo dla osób z rezerwacją Rezerwacje: Centrum Obsługi Zwiedzających, Rynek Główny 35, tel. 12 426 50 60, [email protected] Cena: 15 zł ************************* Wydarzenie jest częścią programu "Drążenie miasta. Eter. 10 stycznia - 5 lutego 2023" Więcej informacji o wykładach i wydarzeniach wchodzących w skład na: https://muzeumkrakowa.pl/oddzialy/drazenie-miasta-eter Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi