Emeryta Napisano 19 Lutego 2023 Napisano 19 Lutego 2023 (edytowane) Na ogół nie mam problemu z rozkminką swoich snów, ale teraz mam dylemat. Snu całego nie pamiętam, tyle tego, że śniłam o tym, że idę w nowych, żółtych skarpetkach ulicą dużego miasta, znam je, to moje rodzinne miasto, ale jakieś takie ładniejsze, czyste, przyjemne. Świeci słońce, jest fajnie. I tu ten dylemat. Na pewno jest to powiązane z moimi wcześniejszymi bosymi snami, bo często mi się śniło, że idę boso, ludzie nie zwracają wprawdzie na to uwagi, lecz ja głupio się czuję. W skarpetkach też nieswojo, ale to mi chyba raz czy dwa się śniło, a tak zawsze boso. Ale tym razem mam to gdzieś, czuję się zupełnie swobodnie i bardzo fajnie, i wiem, że mam prawo chodzić jak mi się podoba i nikomu nic do tego. Czyli nabrałam pewności siebie Wiem, co oznaczają skarpetki (teoretycznie, bo interpretacje są sprzeczne ) więc nie o sam symbol mi chodzi i nie o nabranie pewności siebie, bo to już widzę po sobie w realu. Kolor żółty też nie jest opisywany, a moje pierwsze skojarzenie to czakra splotu i jej funkcje. Czy coś jeszcze poza tym, może ma ktoś jakiś pomysł? PS. dodam, że za miesiąc mam sprawę w sądzie, z instytucją, więc jeśli o to by chodziło, to czytam ten sen jako pozytywny znak. Nie jest to jednak sprawa, która spędza mi sen z powiek, jestem nastawiona obojętnie, bez względu na wynik. Pewnie, ze chciałabym wygrać, bo to się wiąże z kasą. Ale jakaś życiowa sprawa to w ogóle nie jest, na początku to byłam wściekła, ale teraz nie mam na nią żadnego parcia. Edytowane 19 Lutego 2023 przez Emeryta 5 Cytuj
Elżbieta. Napisano 19 Lutego 2023 Napisano 19 Lutego 2023 10 godzin temu, Emeryta napisał: nie o nabranie pewności siebie, bo to już widzę po sobie w realu. Kolor żółty też nie jest opisywany, a moje pierwsze skojarzenie to czakra splotu i jej funkcje. Czy coś jeszcze poza tym, może ma ktoś jakiś pomysł? I tak z pewnością jesteś postrzegana; jako osoba szczęśliwa, pewna siebie. Tak też zapewne się czujesz. Czegoś brakuje mi w tym "obrazie"..... jeżeli oprócz skarpet miałaś buty, to wszystko ok. Jeżeli nie, to pomyśl dobrze. Skarpetki, nawet najpiękniejsze, nie zastąpią butów Życzę powodzenia 1 1 Cytuj
Emeryta Napisano 20 Lutego 2023 Autor Napisano 20 Lutego 2023 2 godziny temu, Elie-1 napisał: Czegoś brakuje mi w tym "obrazie"..... jeżeli oprócz skarpet miałaś buty, to wszystko ok. Jeżeli nie, to pomyśl dobrze. Skarpetki, nawet najpiękniejsze, nie zastąpią butów Życzę powodzenia Szłam bez butów, ale już nie sprawiało mi to żadnego problemu i do tego było mi bardzo fajnie w tych skarpetkach, czułam się bardzo swobodnie. I po raz pierwszy w śnie związanym z chodzeniem bez butów nawet nie chciałam iść w butach, świadomie wolałam w tych skarpetkach, tak było mi w nich dobrze. Problem w tym, że tak skarpetki jak i buty mają tak różnie opisywaną symbolikę, że mogą być pozytywnie i negatywnie rozumiane. Wobec tego wydaje mi się, że w tym śnie najważniejsze są moje odczucia. Zmiana nastąpiła i może to być informacja, że pożeglowałam w dobrym kierunku i aby tak trzymać. No naprawdę ten sen sprawia mi kłopot przy zrozumieniu go, bo niby jest to oczywiste (te skojarzenia, co napisałam) a pewna nie jestem, czy to o to chodzi. No bo wiem, co się zadziało i bez tego snu i jestem autentycznie, świadomie z nich zadowolona. I jeszcze kolor mnie zastanawia, bardzo zwracałam na niego uwagę, wręcz byłam na nim skoncentrowana, bardziej niż na wszystkim innym. I on też mnie cieszył. 4 Cytuj
Elżbieta. Napisano 20 Lutego 2023 Napisano 20 Lutego 2023 18 godzin temu, Emeryta napisał: Szłam bez butów, ale już nie sprawiało mi to żadnego problemu i do tego było mi bardzo fajnie w tych skarpetkach, czułam się bardzo swobodnie. I po raz pierwszy w śnie związanym z chodzeniem bez butów nawet nie chciałam iść w butach, świadomie wolałam w tych skarpetkach, tak było mi w nich dobrze Wcześniej wspomniałaś o butach; W dniu 19.02.2023 o 13:24, Emeryta napisał: I tu ten dylemat. Na pewno jest to powiązane z moimi wcześniejszymi bosymi snami, bo często mi się śniło, że idę boso, ludzie nie zwracają wprawdzie na to uwagi, lecz ja głupio się czuję. W skarpetkach też nieswojo, ale to mi chyba raz czy dwa się śniło, a tak zawsze boso. I o czakrach, żółtych, czyli splotu słonecznego, jak sobie po swojemu tłumaczysz kolor skarpetek; Nie chodzi mi kompletnie o przekonywanie Cię do swojej interpretacji. Każdy powinien swoje sny interpretować sam ,ponieważ każdy z nas wychował się w innych realiach, kulturze. Ma inne skojarzenia symboliki. Są jednak symbole uniwersalne, związane np. z nieświadomością/ świadomością zbiorową. W interpretacji ludowej snów jest jeszcze większy galimatias. Ale, skoro wspomniałaś o butach, czakrach splotu słonecznego z którym kojarzą się Tobie z żółtymi skarpetkami, starałam się dostosować do Twojego toku myślenia i pomóc na ile potrafię ( ja nigdy nie posługuję się symboliką czakr ). . Tu o czakrach; Cytat Czakra splotu słonecznego – kolor żółty. Kolejna to czakra splotu słonecznego. Znajduje się na wysokości naszego żołądka, pomiędzy pępkiem, a czakrą serca. Ma kolor żółty. Jeśli potrzebujemy zacząć na coś sobie pozwalać, zacząć przyciągać, zacząć zasługiwać, bo czujemy, że nie zasługujemy, to polecam pracę z czakrą splotu słonecznego. Buty we śnie symbolizują min. stabilność materialną, emocjonalną, pewność siebie, czasem dumę. U Freuda jak zwykle kojarzą się z seksualnością. W Twoim śnie ponownie nie szłaś w butach, tylko Twoja podświadomość " ubrała" Ciebie w żółte skarpetki. Dla ludzi pewnych siebie, beztroskich, ekstrawaganckich, byłoby to normalne zjawisko. Nic szokującego Dla przeciętnego ludzia, już nie i nie mam tu na myśli Twojej przeciętności, a raczej jeszcze jakieś tam zahamowania, które każdy z nas miewa. Tak się zastanawiam - jeżeli sama zauważyłaś wzrost pewności, wiary w siebie, asertywności, to co mogą symbolizować żółte skarpetki, kojarzące się Tobie ze splotem słonecznym. Co chce zasygnalizować Twoja podświadomość ? Według mnie jedną z dwóch spraw; albo musisz jeszcze popracować nad sobą, albo zastanowić się w którym miejscu znajduje się ów splot, czyli na jakich narządach. Odpowiedz sobie sama. Pozdrawiam 2 1 Cytuj
Emeryta Napisano 20 Lutego 2023 Autor Napisano 20 Lutego 2023 @Elie-1 nie napisałam nigdzie o butach. Napisałam, że czasami śnię, że idę boso. Skarpetki zaś nie śnią mi się i fakt, że teraz w nich idę dał mi do myślenia, na tyle, że przeczesałam senniki i niczego sensownego się nie dowiedziałam. Przeciwnie - tyle sprzecznych objaśnień przeczytałam, że zaczęłam wątpić w to, czy mój sen znajdzie jakieś odzwierciedlenie w życiu, takie, do którego będę mogła go dopasować. Te zmiany, które zaszły we mnie też wzięłam pod uwagę, lecz to widzę i bez tego snu. 1 godzinę temu, Elie-1 napisał: Ale, skoro wspomniałaś o butach, czakrach splotu słonecznego z którym kojarzą się Tobie z żółtymi skarpetkami, starałam się dostosować do Twojego toku myślenia i pomóc na ile potrafię ( ja nigdy nie posługuję się symboliką czakr ). . ja też nie, lecz to było pierwsze, z czym skojarzyłam ten kolor. Może to mieć znaczenie, zwł. w tym kontekście: 1 godzinę temu, Elie-1 napisał: Tak się zastanawiam - jeżeli sama zauważyłaś wzrost pewności, wiary w siebie, asertywności, to co mogą symbolizować żółte skarpetki, kojarzące się Tobie ze splotem słonecznym. Co chce zasygnalizować Twoja podświadomość ? Według mnie jedną z dwóch spraw; albo musisz jeszcze popracować nad sobą, albo zastanowić się w którym miejscu znajduje się ów splot, czyli na jakich narządach. Odpowiedz sobie sama. To na pewno, popracować nad sobą, to jeszcze nie koniec pracy szlifierki Natomiast co do narządów, brałam i to pod uwagę, lecz że ten temat znam - dał mi popalić, to raczej nie sądzę, by dotyczyło to spraw zdrowia. Ale jakby już przeszło poprzez czakry, to myślę, że dotyczy to sfery bardziej skomplikowanej, niż "pozwalanie sobie na coś, zasługiwanie", tzn to przerabiałam. Ale teraz przyszło mi coś jeszcze na myśl: wezmę się za coś, co poszło dawno w kąt i to nie przeczytane; to też rzecz o czakrach, jakieś tomiszcze, które mnie swego czasu zainteresowało, bo odbiega od pospolitego standardu. Właśnie zaczęłam poszukiwania - jasne, że tej akurat nie mogę teraz znaleźć! 4 Cytuj
Administrator Ismer Napisano 21 Lutego 2023 Administrator Napisano 21 Lutego 2023 Z ciekawości przejrzałam te internetowe senniki i faktycznie - ten sam symbol jest tak różnie interpretowany, że można dopasować go do każdej opcji i pozytywnej i negatywnej. Mówię tu tylko o samym chodzeniu boso, o butach, o skarpetkach. Skarpetki mają najmniej opcji, ale tu też rozrzut jest duży. @Emeryta to ja Ci jeszcze dorzucę jeszcze jeden, pomijany w necie (albo niepozycjonowany ) opis, krótki, ale inny od innych, jest w zestawie z butami, więc i je tu wstawię. Może coś do siebie dopasujesz. To jest z książki Ewy Seydlitz "Symbole senne. Znaki na drodze życia. Sennik współczesny." Buty - związek partnerski lub przyjacielski, oficjalnie zadeklarowany i funkcjonujący w otoczeniu, czasem spółka. Chodzenie boso: wyrzeczenie się układu z kimś ze względu na zasady uczciwości, prawdomówności (patrz: nagość) lub związek nieformalny. Chodzenie w samych skarpetkach: brak odpowiedniego statusu i pomocy, który ułatwiłby ruszenie z realizacją zamiarów. Dalej jest o stanie i rodzajach obuwia. Nie wiem czemu ona buty sprowadza tylko do relacji międzyludzkich, ale tak czy siak jest to inne i ciekawe ujęcie, a poza tym można w tych internetowych wrzutach dopatrzyć się echa i tej interpretacji. Od siebie dodam, że - znając Twoją sytuację - zwróciłabym uwagę na sprawy związane z czakrą splotu, konkretnie na te jej funkcje, które są jeszcze do poprawki Skarpetki skarpetkami, lecz jeśli Tobie od razu przyszła na myśl ta czakra, a nie co innego kojarzącego się z żółtym, to powinnaś się również nad tym pochylić, gdyż to jest Twoja wewnętrzna symbolika, Tobie właściwa, coś co płynie z Twojej podświadomości i jest dla Ciebie zrozumiałe. Ze snami jest tak, że są symbole i uniwersalne (tzn. wspólne dla danego kręgu kulturowego i śniące się "każdemu") i własne, lecz także te uniwersalne zawsze trzeba interpretować zgodnie ze światem śniącego, z jego sytuacją a nie tylko ogólnie. Pies nie dla każdego jest przyjacielem, kot czy lis nie dla każdego jest fałszywy i w takiej sytuacji ta uniwersalność musi ustąpić pola dla interpretacji indywidualnej. 1 2 1 Cytuj
McPhee Napisano 21 Lutego 2023 Napisano 21 Lutego 2023 Sorki, że ja nie w swoim temacie - chociaż i mi się czasami śni, że idę boso, ale że w skarpetkach to jeszcze nie śniłam - @Ismer a mogłabyś to o butach w całości dać na sny? I ta nagość też mnie ciekawi .... 4 Cytuj
Elżbieta. Napisano 21 Lutego 2023 Napisano 21 Lutego 2023 (edytowane) Godzinę temu, Ismer napisał: Z ciekawości przejrzałam te internetowe senniki Swoich interpretacji nie opieram na sennikach. To dla jasności. Czytam Junga, Freuda, Artemidora...... korzystam też ze swoich doświadczeń, skojarzeń. Także jeśli pijecie do mnie, to pudło. Nie jestem tu mile widziana, cóż. Tak mam, lubię wyskoczyć "ze swojego podwórka" jednak zawsze w konkretnym celu.... staram się coś napisać. Jeżeli kogoś to mocno razi, to jego problem, nie mój. Radzę to sobie przepracować. Nie macie w regulaminie zaznaczone, że tylko ci i tamci, a reszta won. Na wszelki wypadek zapytam Właściciela forum, Pana Marcina. Póżniej jeszcze raz opiszę powyższy sen, już według swojej oceny. Mam nadzieję zdążyć przed banem :P Edytowane 21 Lutego 2023 przez Elie-1 lit. Cytuj
McPhee Napisano 21 Lutego 2023 Napisano 21 Lutego 2023 Godzinę temu, Elie-1 napisał: Swoich interpretacji nie opieram na sennikach. To dla jasności. Czytam Junga, Freuda, Artemidora...... korzystam też ze swoich doświadczeń, skojarzeń. Także jeśli pijecie do mnie, to pudło. Nie odnoś wszystkiego do siebie, wyluzuj. Odpowiada się tu Emerycie, która szuka innej odpowiedzi niż są w sennikach. Mnie np. interesują sny i ja też zajrzałam tam, z ciekawości, jakbym o tym napisała, to bym się stała Twoim wrogiem nr. 1. I zdębiałam, jak poczytałam. Wszystko co piszą dziewczyny o tych butach w necie to prawda. Można zgłupieć, jak ktoś szuka znaczenia swego snu. Godzinę temu, Elie-1 napisał: Nie jestem tu mile widziana, cóż. Tak mam, lubię wyskoczyć "ze swojego podwórka" jednak zawsze w konkretnym celu.... staram się coś napisać. Jeżeli kogoś to mocno razi, to jego problem, nie mój. Radzę to sobie przepracować. Nie macie w regulaminie zaznaczone, że tylko ci i tamci, a reszta won. Na wszelki wypadek zapytam Właściciela forum, Pana Marcina. Póżniej jeszcze raz opiszę powyższy sen, już według swojej oceny. Mam nadzieję zdążyć przed banem :P Masz fazę na podejrzliwość? - może weź coś na uspokojenie. Odnoszenie do siebie wszystkiego cokolwiek ktoś do kogoś napisze, bez żadnych do tego przyczynek jest co najmniej dziwne. Okej - tak masz, Twój problem, lecz nie obarczaj nim innych. Pisz czym prędzej do tego p. Marcina, może on coś pomoże na ból Twojej duszy, bo medycyna zdaje się być bezradna. 2 1 Cytuj
Administrator Ismer Napisano 21 Lutego 2023 Administrator Napisano 21 Lutego 2023 3 godziny temu, Elie-1 napisał: Póżniej jeszcze raz opiszę powyższy sen, już według swojej oceny. I to będzie najlepsze, co zrobisz, myślę, że każdemu zależy na merytorycznych wpisach. 2 godziny temu, McPhee napisał: Mam nadzieję zdążyć przed banem :P To z pewnością przeżyjesz wszystkich na tym forum. Tutaj bana dostaje się nie za wpisy, nawet jeśli inni się z nimi nie zgadzają. Co do reszty wypowiedzi - no comment. Ręce opadają. 4 godziny temu, McPhee napisał: @Ismer a mogłabyś to o butach w całości dać na sny? Okej, chętnie, ale na razie tylko to od Ewy, bo tego chłamu z netu nie da się strawić bez setki i ogóreczka Miałam gdzieś zakitrany mini sennik chyba sprzed potopu, jeśli go odkopię to też dopiszę z niego, bo całkiem do rzeczy był. A poza tym ma tę zaletę, że wówczas, gdy wyszedł na rynek, był wzorem dla innych publikacji tego typu oraz wszyscy z niego zrzynali, ja też 2 1 1 Cytuj
Emeryta Napisano 23 Lutego 2023 Autor Napisano 23 Lutego 2023 W dniu 20.02.2023 o 00:04, Elie-1 napisał: Czegoś brakuje mi w tym "obrazie"..... jeżeli oprócz skarpet miałaś buty, to wszystko ok. Jeżeli nie, to pomyśl dobrze. Skarpetki, nawet najpiękniejsze, nie zastąpią butów Sęk w tym, że jest to osobny sen, nie boso, nie w butach, tym razem w skarpetkach. Ale uwaga celna, a w zależności do czego ten sen się odniesie (jeśli się odniesie), to nastąpił postęp, ale to jeszcze nie jest osiągnięcie założonego celu. Mnie ciekawi, czy będzie to miało odniesienie do wydarzeń w realu, bo może tu przecież chodzić tylko o moje przemiany wewnętrzne, które trwają. W dniu 21.02.2023 o 14:20, Ismer napisał: Od siebie dodam, że - znając Twoją sytuację - zwróciłabym uwagę na sprawy związane z czakrą splotu, konkretnie na te jej funkcje, które są jeszcze do poprawki Skarpetki skarpetkami, lecz jeśli Tobie od razu przyszła na myśl ta czakra, a nie co innego kojarzącego się z żółtym, to powinnaś się również nad tym pochylić, gdyż to jest Twoja wewnętrzna symbolika, Tobie właściwa, coś co płynie z Twojej podświadomości i jest dla Ciebie zrozumiałe. Dlatego też kolor tych skarpet zwrócił moją największą uwagę, bo to nowum w moich snach a skojarzenie od razu poleciało na czakrę. Może, jak chce Elie, chodzić i fizyczność (narządy - choć ten temat znam) a może o funkcje właściwe dla cz. splotu. No zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. W dniu 21.02.2023 o 15:28, Elie-1 napisał: Póżniej jeszcze raz opiszę powyższy sen, już według swojej oceny. Bardzo proszę Uczepiłam się właśnie tego snu, bo inne, chociaż ciekawe fabularnie i symboliką, to są i mijają bez tak żywego zainteresowania, szybko je zapominam. A tego nie zapomnę. W dniu 21.02.2023 o 14:36, McPhee napisał: @Ismer a mogłabyś to o butach w całości dać na sny? I ta nagość też mnie ciekawi .... I ja bym poczytała, o butach i skarpetkach + chodzeniu boso to już chyba wszystko co mogłam przeleciałam. Senniki właśnie z ciekawości, żeby przekonać się, czy coś z tego co ludzie wrzucają wpadnie w moją przestrzeń, ale nie wpadło, nic mnie nie przekonało, zn. nie było tam nic, co pasuje do mojej osobistej fabuły. Buty i boso od E.Seydlitz też nie podchodzą pod moją sytuację, ale już skarpetki tak, a żółte napawają optymizmem, że może coś drgnie w sprawie, na której mi zależy (nie tej sądowej) a która stoi w miejscu z tych powodów, które ona tam wymieniła. To jest też pomysł, jak naprawdę miałoby to odniesienie do tej sytuacji, to dam cynk. 2 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi