Skocz do zawartości

Numerologia - jak dużo konkretów daje?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ariesza
Napisano

Jak w temacie. Nie znam się na numerologii zupełnie, chociaż kiedyś planowałam podejście do niej. Zaczęłam się zastanawiać, na ile ona jest konkretna - czy pozwala przewidzieć konkretne zdarzeni, na przykład problemy w konkretnej sferze życia i czas, podobnie jak robi to astrologia?

Napisano

Chciałabym tutaj zauważyć, że astrologia nie jest wcale wolna od paradoksów. Chociażby narodziny bliźniąt, asc może wypaść niemalże w tym samym punkcie, konfiguracja planet też, a życie skrajnie różne. 

Dla większości położnych priorytetem nie jest łapanie sekundy narodzin, więc mamy niedokładne dane na start. Pojawia się możliwość kolejnego odchylenia.

Pozostaje również kwestia tego, który moment porodu to moment narodzin. Wyjście na świat? Przecięcie pępowiny? 

W przypadku samej daty narodzin - dla mnie to absurd, bo konkretna data zaczyna się współcześnie od godziny 00:00, co nie ma astronomicznego odniesienia, astrologiczne nic nie znaczy.

Czy szkoły astrologiczne są jakoś wyjątkowo uporządkowane? Systemy domów, godności? Też wszystko się zmienia. Ustawień technicznych jest masa i uczac się kiedyś astrologii "tradycyjnej" oraz zerkając na współczesną brakowało mi dokładnych wskazań co, skąd i dlaczego.

Co prawda horoskop można ratyfikować, chociaż  ciekawe ile osób zaczyna od tego przed dotknięciem natalnika. 

• Lubię to! 1
Gość Ariesza
Napisano

Czyli dobrze rozumiem, że wniosek zasadniczo brzmi "używaj czegokolwiek, ale używaj tego dobrze"? :mysli:

• Administrator
Napisano
19 godzin temu, Ariesza napisał:

Czyli dobrze rozumiem, że wniosek zasadniczo brzmi "używaj czegokolwiek, ale używaj tego dobrze"? 

Jasne :) 

nie metoda jest ważna tylko skutek. To co się komu lepiej sprawdza i do czego - to jest jego narzędziem. Można mieć ich wiele, a można jedno. Mogą się zmieniać. Mnie interesuje parę rzeczy, jedne są okej w jednym, inne w drugim. Wiele minerałów na przykład bardziej używam w fizyczności, na konkretne dolegliwości i choć działanie subtelne też praktykuję, lecz tu mam tylko kilku swoich wybrańców. Widzę, że są skuteczne w jednym i w drugim, więc jestem przekonana, że są "konkretne" I tak jest ze wszystkim.  Warsztat i narzędzia są nasze - to my wybieramy spośród nich te najskuteczniejsze.

Ostatnio miałam styczność z osobą, która magię ma we krwi, ale nie za bardzo chce z tym pracować więc i konkretnych skutków nie zalicza. Za to postawiła na psychologię, właściwie na psychologię alternatywną, bo też ma ku temu predyspozycje i to u niej działa.

Numerologia jest łatwiejsza od astrologii, ale spróbuj i sama zobacz, co dla Ciebie jest lepsze, skuteczniejsze, pasjonujące - nie uwierzysz póki sama nie przymierzysz :czarow:

• Lubię to! 1
  • Cool 1
  • W punkt 4
Napisano
W dniu 9.07.2023 o 10:35, Ariesza napisał:

Zaczęłam się zastanawiać, na ile ona jest konkretna - czy pozwala przewidzieć konkretne zdarzeni, na przykład problemy w konkretnej sferze życia i czas, podobnie jak robi to astrologia?

Sądzę, że pozwala. Znam jedną numerolożkę z sąsiedniego forum i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem jej wiedzy. Potrafi naprawdę wiele odczytać i jest w stanie powiedzieć na podstawie piramidy z jakimi sytuacjami może się zmierzyć człowiek w przyszłości. 

Kiedyś rozkładałem karty tarota na relacje moją z bratem. Z samych cyferek odczytała dokładnie to co pokazały karty, więc można z numerologii stawiać obszerne interpretacje.

Ale ciekawostką jest to, że Twoja numerologia może być odmienna niż Twój horoskop natalny. 

• Administrator
Napisano
57 minut temu, nastek96 napisał:

Sądzę, że pozwala. Znam jedną numerolożkę z sąsiedniego forum i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem jej wiedzy. Potrafi naprawdę wiele odczytać i jest w stanie powiedzieć na podstawie piramidy z jakimi sytuacjami może się zmierzyć człowiek w przyszłości. 

Na pewno pozwala, lecz tylko osobom, które się na numerologii dobrze znają. Ale: jeśli już mówimy o skuteczności, to nie chodzi o to, z jakimi sytuacjami możemy się zmierzyć w przyszłości - bo to jest dość regułkowe i przewidywalne, nawet dla tych dat, które podałam jako przykład - tylko o to, czy te przewidywania się sprawdziły. 

Domyślam się o kim mówisz i tu się zgodzę, że jest to osoba, która naprawdę dużo umie. U niej numero dobrze chodzi. 

Godzinę temu, nastek96 napisał:

Ale ciekawostką jest to, że Twoja numerologia może być odmienna niż Twój horoskop natalny. 

Nigdy nie jest odmienna, takie wrażenie się odnosi, jeśli wnioski numero rozjeżdżają się z wnioskami astro. Dzieje się tak wówczas, kiedy nie umiemy tego sparować w taki sposób, by wydobyć z numerologii to, co jest zgodne z horoskopem. To zadanie jest tym trudniejsze im bardziej jest zwichrowane kółko, a jeśli diagram numerologiczny też jest od sasa do lasa (bo np. ma większość liczb będących ze sobą w konflikcie) to już jest kociokwik totalny i szok, że to wszystko nie trzyma się kupy.

Moje wnioski w zakresie numero (DŻ i Nazwa) potwierdzają potencjał horoskopowy i przebieg rozwoju w przeciągu ponad pół wieku, oczywiście nie tylko wzloty tam są w pakiecie :D  Mam więc materiał porównawczy. Natomiast rozjeżdża mi się prognostyka wynikająca z cykli lat osobistych i to liczonych na trzy sposoby. Te ogólne tendencje wynikające z piramidy są okej, lata osobiste - jakby nie moje. Ale może być, że nie chodzi (u mnie konkretnie) o widoczne wydarzenia zewnętrzne, a o przemiany wewnętrzne, które rzeczywiście są wyraźnie zaznaczone także horoskopem i które się rzeczywiście wydarzają i są dla mnie bardzo ważne. 

• Cool 3
  • W punkt 1
  • Super 2
  • Ekspert
Napisano
12 godzin temu, Ismer napisał:

Natomiast rozjeżdża mi się prognostyka wynikająca z cykli lat osobistych i to liczonych na trzy sposoby. Te ogólne tendencje wynikające z piramidy są okej, lata osobiste - jakby nie moje. Ale może być, że nie chodzi (u mnie konkretnie) o widoczne wydarzenia zewnętrzne, a o przemiany wewnętrzne, które rzeczywiście są wyraźnie zaznaczone także horoskopem i które się rzeczywiście wydarzają i są dla mnie bardzo ważne. 

Muszę to napisać - lata osobiste mi się nie zgadzają i wg różnych systemów jestem w roku: 1,2 lub 3 - czyli do wyboru do koloru, można sobie wybierać i dopasowywać. 
Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja mam takie doświadczenia :) 

• Lubię to! 6
Gość Ariesza
Napisano

A jak Waszym zdaniem wypada liczenie wartości dla imion i nazw?

• Administrator
Napisano
35 minut temu, Ariesza napisał:

A jak Waszym zdaniem wypada liczenie wartości dla imion i nazw?

tzn?

Bo to się ze sobą ściśle łączy, nie ma rozkminy DŻ i piramidki bez Nazwy, ale może być rozkmina Nazwy bez piramidki, która chodzi dopiero od XIX wieku.

Nazwa jest tym, co się pierwotnie liczyło, a klucz liczbowy jest rozpowszechniony od czasów Pitagorasa. Sama wiedza o liczbach pochodzi prawdopodobnie ze starożytnego Sumeru, ale, cytuję z posta na numerologii - "Potęga i znaczenie liczb znane były mędrcom starożytnym i w różnych miejscach kontynentu. Operowali nią kapłani Egiptu, Indii , Azteków, jest ona centralną nauką Kabały, Szkół Pitagorejskich i hermetycznych."

Na dziale jest coś skrobnięte o tym czym te składniki są, co oznaczają w portrecie. 

Jeśli chodzi Ci o to, czy to się zgadza czy nie z innymi elementami, no to tak odpowiedzieć się nie da, bo chodzi o to, czy Nazwa jest zgodna czy nie z DŻ - czy ułatwia jej realizację czy utrudnia, czy część osobowości określana Nazwą kłóci się lub nie z częścią osobowości określaną przez DŻ, ma to zastosowanie także do prognostyki z piramidki. 

Jeśli chodzi o mnie, to Nazwa nie ułatwia mi DŻ, wręcz mogę powiedzieć, że jej bruździ :dymi_zly:

• Lubię to! 4
  • Cool 1
  • Super 1