Jump to content

Numerologia - jak dużo konkretów daje?

Ariesza

Recommended Posts

• Super User

Jak w temacie. Nie znam się na numerologii zupełnie, chociaż kiedyś planowałam podejście do niej. Zaczęłam się zastanawiać, na ile ona jest konkretna - czy pozwala przewidzieć konkretne zdarzeni, na przykład problemy w konkretnej sferze życia i czas, podobnie jak robi to astrologia?

• Like 2

Chciałabym tutaj zauważyć, że astrologia nie jest wcale wolna od paradoksów. Chociażby narodziny bliźniąt, asc może wypaść niemalże w tym samym punkcie, konfiguracja planet też, a życie skrajnie różne. 

Dla większości położnych priorytetem nie jest łapanie sekundy narodzin, więc mamy niedokładne dane na start. Pojawia się możliwość kolejnego odchylenia.

Pozostaje również kwestia tego, który moment porodu to moment narodzin. Wyjście na świat? Przecięcie pępowiny? 

W przypadku samej daty narodzin - dla mnie to absurd, bo konkretna data zaczyna się współcześnie od godziny 00:00, co nie ma astronomicznego odniesienia, astrologiczne nic nie znaczy.

Czy szkoły astrologiczne są jakoś wyjątkowo uporządkowane? Systemy domów, godności? Też wszystko się zmienia. Ustawień technicznych jest masa i uczac się kiedyś astrologii "tradycyjnej" oraz zerkając na współczesną brakowało mi dokładnych wskazań co, skąd i dlaczego.

Co prawda horoskop można ratyfikować, chociaż  ciekawe ile osób zaczyna od tego przed dotknięciem natalnika. 

• Like 2

• Super User

Czyli dobrze rozumiem, że wniosek zasadniczo brzmi "używaj czegokolwiek, ale używaj tego dobrze"? :mysli:

• Like 2

W dniu 9.07.2023 o 10:35, Ariesza napisał:

Zaczęłam się zastanawiać, na ile ona jest konkretna - czy pozwala przewidzieć konkretne zdarzeni, na przykład problemy w konkretnej sferze życia i czas, podobnie jak robi to astrologia?

Sądzę, że pozwala. Znam jedną numerolożkę z sąsiedniego forum i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem jej wiedzy. Potrafi naprawdę wiele odczytać i jest w stanie powiedzieć na podstawie piramidy z jakimi sytuacjami może się zmierzyć człowiek w przyszłości. 

Kiedyś rozkładałem karty tarota na relacje moją z bratem. Z samych cyferek odczytała dokładnie to co pokazały karty, więc można z numerologii stawiać obszerne interpretacje.

Ale ciekawostką jest to, że Twoja numerologia może być odmienna niż Twój horoskop natalny. 

• Thanks! 1

• Administrator
57 minut temu, nastek96 napisał:

Sądzę, że pozwala. Znam jedną numerolożkę z sąsiedniego forum i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem jej wiedzy. Potrafi naprawdę wiele odczytać i jest w stanie powiedzieć na podstawie piramidy z jakimi sytuacjami może się zmierzyć człowiek w przyszłości. 

Na pewno pozwala, lecz tylko osobom, które się na numerologii dobrze znają. Ale: jeśli już mówimy o skuteczności, to nie chodzi o to, z jakimi sytuacjami możemy się zmierzyć w przyszłości - bo to jest dość regułkowe i przewidywalne, nawet dla tych dat, które podałam jako przykład - tylko o to, czy te przewidywania się sprawdziły. 

Domyślam się o kim mówisz i tu się zgodzę, że jest to osoba, która naprawdę dużo umie. U niej numero dobrze chodzi. 

Godzinę temu, nastek96 napisał:

Ale ciekawostką jest to, że Twoja numerologia może być odmienna niż Twój horoskop natalny. 

Nigdy nie jest odmienna, takie wrażenie się odnosi, jeśli wnioski numero rozjeżdżają się z wnioskami astro. Dzieje się tak wówczas, kiedy nie umiemy tego sparować w taki sposób, by wydobyć z numerologii to, co jest zgodne z horoskopem. To zadanie jest tym trudniejsze im bardziej jest zwichrowane kółko, a jeśli diagram numerologiczny też jest od sasa do lasa (bo np. ma większość liczb będących ze sobą w konflikcie) to już jest kociokwik totalny i szok, że to wszystko nie trzyma się kupy.

Moje wnioski w zakresie numero (DŻ i Nazwa) potwierdzają potencjał horoskopowy i przebieg rozwoju w przeciągu ponad pół wieku, oczywiście nie tylko wzloty tam są w pakiecie :D  Mam więc materiał porównawczy. Natomiast rozjeżdża mi się prognostyka wynikająca z cykli lat osobistych i to liczonych na trzy sposoby. Te ogólne tendencje wynikające z piramidy są okej, lata osobiste - jakby nie moje. Ale może być, że nie chodzi (u mnie konkretnie) o widoczne wydarzenia zewnętrzne, a o przemiany wewnętrzne, które rzeczywiście są wyraźnie zaznaczone także horoskopem i które się rzeczywiście wydarzają i są dla mnie bardzo ważne. 

• Cool 3
  • W punkt 1
  • Super 2

• Super User

A jak Waszym zdaniem wypada liczenie wartości dla imion i nazw?

• Like 1