Krystian00 Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 Chcę zrobic swój własny zestaw run ale nie wiem czy powinno byc ich 24 czy 25 zastranawia mnie ta kwestia tej "pustej" runy.... prosze o szybką odpowiedź... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek003 Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 Zależy też jaki futhark wybierzesz, albo jaki zestaw, run może być 15, 25, ponad 30... ale jeżeli chodzi ci o normalny, to musisz zrobić 25, w tym jedną pustą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian00 Posted July 10, 2009 Author Share Posted July 10, 2009 ok dzieki za odpowiedz a mozesz mi doradzic jaka ksiazke warto przeczytac na poczatek aby dobrze poznac runy i ich wlasciwosci? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest anatemka Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 (edited) futhark starszy ma 24 runy. Nie 25. nie istnieje historycznie cos takiego jak runa pusta, to wynalazek XX wieku, więc z germanami nie ma nic wspólnego. Edited July 10, 2009 by anatemka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian00 Posted July 10, 2009 Author Share Posted July 10, 2009 czyli 24 czy 25 ;p ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Sowilo92 Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 Pusta Runa jest przydatna tylko przy wróżeniu, więc w zależności od tego do czego chcesz używać run to musisz zrobić 24 lub 25....ja od siebie mogę doradzić książkę 'Vademecum Run' Ewy Kulejewskiej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest anatemka Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 Ludy germańskie, jesli w ogóle /bo nie jest to pewne/ uzywali run do wróżenia, to wróżyli z 24 run, nie 25. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Sowilo92 Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 o nie źle się wyraziłem.....runa 25 PRZYDAJE SIĘ do wróżenia, ale nie jest konieczna....jeżeli czujemy, że się nam przyda to możemy używać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek003 Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 Mnie się wydaje że jak każda runa, runa pusta też coś oznacza i też powinna być brana pod uwagę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Sowilo92 Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 wg mnie to trzeba do tego podejść intuicyjnie....ja używam tej karty, ale znam osoby do których ta karta wogóle nie przemawia,ale ich wróżby także są trafne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest anatemka Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 runa pusta oznacza to co chcesz. W futharkach klasycznych: starszym, młodszym, ona nie wystepuje. Dlatego ja nie biore pod uwage tego, czego nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anarion Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 Masz do wyboru kilka zestawów: Futhark straszy(klasyczny), który składa się z 24 znaków. Futhark młodszy składający się z 16 run. Anglosaski futhark – 33 runy. Armeński futhark – 18 run. Co do pustej runy, nie ma futharku klasycznego z 24 runami + runa pusta. Pustą runę wymyślił bardzo znany w Europie Zachodniej w latach 70-tych Ralph Blum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts