Dzwoneczek111 Posted October 3 Share Posted October 3 Proszę o wytłumaczenie czy dobrze? W południe o godzinie 12:00 słońce jest za mną, gdy stoję twarzą zwrócona do drzwi. Jaki jest kierunek drzwi według feng shui? Wedlug mnie skoro słońce jest na południu o 12:00 i "stoi" za mną, to oznacza, że drzwi są zwrócone w kierunku przeciwnym, czyli na północ. Wchodzac do domu ide w kierunku na polnoc. Czy drzwi mogą być traktowane jako drzwi "północne"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mana Posted October 3 Share Posted October 3 (edited) Dla pewności skorzystałabym jednak z kompasu. Są nawet aplikacje na telefon z kompasem (darmowe) prawie tak dobre jak "normalny" kompas. EDIT Ale tak co do zasady to podobno w Polsce w południe Słońce znajduje się po południowej stronie nieba. Czyli w samo południe (o 12:00) Twój cień powinien pokazywać północ. Edited October 3 by Mana 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzwoneczek111 Posted October 3 Author Share Posted October 3 Zgadzam się że warto skorzystać z kompasu. Nie rozumiem tylko jak interpretować kierunek drzwi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mana Posted October 3 Share Posted October 3 Nie jestem ekspertką w tym temacie wiec być może ktoś mnie poprawi w tym temacie, ale... z tego co udało mi się dowiedzieć to jeśli stojąc w drzwiach patrząc na zewnątrz i Twój kompas pokazuje północ to właśnie w takim kierunku są one zwrócone i można je np. pomalować na niebiesko. Z braku lepszych źródeł (na które trafiłam i bym mogła im jakoś uwierzyć) ostatnio słucham kanału na yt Julie Khuu, gdzie czasami wspomina o feng shui. W książce "Magia porządków z feng shui" (Karen Kingston) za dużo o takich tematach nie ma choć wspomina się np. o bagua - dobra na sam początek, ale mało konkretów i zawsze warto wszystko dwa razy sprawdzić. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam zanim znajdzie się ktoś bardziej obeznany w temacie. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzwoneczek111 Posted October 3 Author Share Posted October 3 Mana fajnie ze piszesz, dziekuje za odpowiedz. Wyszłam przed dom, przyłożyłam kompas do klamki/drzwi (moja twarz i kompas, przodem do drzwi tak jak wchodzę do domu) i pokazuje 340* (północ). Czyli kierunek drzwi to północ? Taka moja zagadka, którą próbuje rozwiązać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mana Posted October 3 Share Posted October 3 Ok. Ja bym ustała przy progu drzwi np. w środku pomieszczenia, patrząc na zewnątrz w stronę drzwi i jeśli wtedy pokazuje tak jak piszesz to tak północ, a dokładniej lekki północny-zachód. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts