Jump to content

Ciasteczka waflowe z masą z chałwy


Ejbert

Recommended Posts

  • Moderators

Masa z chałwy, przepis bazowy (z przeznaczeniem do tortu)
2 jajka
125 g masła i 125 g margaryny o temperaturze pokojowej
2/3 szklanki drobnego cukru
35 dkg pokruszonej chałwy
2 łyżki likieru kawowego
Masło i margarynę utrzeć na puszysto.
Jajka (w całości) wbić do miseczki z cukrem i ubić to na parze.
Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą, jak przestygnie dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.
Krem włożyć do lodówki, by trochę stężał.

 

Ja zrobiłem z całego masła (czyli z 200 g. kostki), cukru dawałem mniej, w zależności od stopnia słodkości (bo z tym różnie bywa), jak ktoś zażera się chałwą, to może być jej więcej,  dałem zamiast 2 jaj 3 żółtka, likieru kawowego nie miałem, to połączyłem kawę z gorzałeczką, na gęsto, tzn. ma nie być to jak woda, tylko jak konsystencja likieru. 
Żółtka utarłem nie na parze tylko zwyczajnie, mikserem, potem zmiksowałem je z masłem, dodałem chałwę i też zmiksowałem, ale można dać drobno pokruszoną też - jak kto woli, na koniec miksowania dodałem kawę. Robiłem wersję i bez kawy, obie pyszne.
Moja masa nie poszła do tortu tylko do wafli, których niewiele wyszło, bo łakome bestie dobrały się do niej zanim zdążyła wjechać do lodówki i po wyjechaniu z lodówki też była podżerana :zly:

I następnym razem zrobiłem podwójną porcję.

 

  • Like 1
  • Haha 1
  • Super 2
  • Thanks! 1
Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, Ejbert napisał:

Masło i margarynę utrzeć na puszysto.

Po co margaryna. Już lepszy olej.

Ogólnie wydaje się pyszny. Przepis  na masę kradnę, zmodyfikowany może być pyszny. Nie znoszę zapachu margaryny, blle

Link to comment
Share on other sites

  • Ekspert
Godzinę temu, Elżbieta. napisał:

Po co margaryna. Już lepszy olej.

Ogólnie wydaje się pyszny. Przepis  na masę kradnę, zmodyfikowany może być pyszny. Nie znoszę zapachu margaryny, blle

Olej? Nie spotkałam się z kremem na oleju aż muszę zaktualizować swoją wiedzę i poszukać w Googlach

Link to comment
Share on other sites

  • Ekspert
1 godzinę temu, Ejbert napisał:

Masa z chałwy, przepis bazowy (z przeznaczeniem do tortu)

Kradnę przepis :D 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Gringe napisał:

Olej? Nie spotkałam się z kremem na oleju aż muszę zaktualizować swoją wiedzę i poszukać w Googlach

UPS... nie doczytałam. Do kremu obowiązkowo masło. Olej do ciasta w miejsce masła. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Moderators
13 godzin temu, Elżbieta. napisał:

Nie znoszę zapachu margaryny, blle

 

Dla mnie margaryna w cieście może być, ale nie w moim :D

U mnie w domu chodziło tylko masło, jednak był taki czas, że to był rarytas, więc jak nie było dostępne, to wjeżdżało masło roślinne.

Wówczas jeszcze nie wiedziałem nic o  procesie produkcji MR i margaryn, ale nawet gdybym wiedział, to i tak nie było wyboru.

A teraz jak wiem, to nawet mlemixy omijam szerokim łukiem.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...