Skocz do zawartości

Ciasteczka waflowe z masą z chałwy

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderators
Napisano

Masa z chałwy, przepis bazowy (z przeznaczeniem do tortu)
2 jajka
125 g masła i 125 g margaryny o temperaturze pokojowej
2/3 szklanki drobnego cukru
35 dkg pokruszonej chałwy
2 łyżki likieru kawowego
Masło i margarynę utrzeć na puszysto.
Jajka (w całości) wbić do miseczki z cukrem i ubić to na parze.
Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą, jak przestygnie dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.
Krem włożyć do lodówki, by trochę stężał.

Ja zrobiłem z całego masła (czyli z 200 g. kostki), cukru dawałem mniej, w zależności od stopnia słodkości (bo z tym różnie bywa), jak ktoś zażera się chałwą, to może być jej więcej,  dałem zamiast 2 jaj 3 żółtka, likieru kawowego nie miałem, to połączyłem kawę z gorzałeczką, na gęsto, tzn. ma nie być to jak woda, tylko jak konsystencja likieru. 
Żółtka utarłem nie na parze tylko zwyczajnie, mikserem, potem zmiksowałem je z masłem, dodałem chałwę i też zmiksowałem, ale można dać drobno pokruszoną też - jak kto woli, na koniec miksowania dodałem kawę. Robiłem wersję i bez kawy, obie pyszne.
Moja masa nie poszła do tortu tylko do wafli, których niewiele wyszło, bo łakome bestie dobrały się do niej zanim zdążyła wjechać do lodówki i po wyjechaniu z lodówki też była podżerana :zly:

I następnym razem zrobiłem podwójną porcję.

• Lubię to! 1
  • Dobre! 1
  • Super 2
Napisano
15 minut temu, Ejbert napisał:

Masło i margarynę utrzeć na puszysto.

Po co margaryna. Już lepszy olej.

Ogólnie wydaje się pyszny. Przepis  na masę kradnę, zmodyfikowany może być pyszny. Nie znoszę zapachu margaryny, blle

• Ekspert
Napisano
Godzinę temu, Elżbieta. napisał:

Po co margaryna. Już lepszy olej.

Ogólnie wydaje się pyszny. Przepis  na masę kradnę, zmodyfikowany może być pyszny. Nie znoszę zapachu margaryny, blle

Olej? Nie spotkałam się z kremem na oleju aż muszę zaktualizować swoją wiedzę i poszukać w Googlach

• Ekspert
Napisano
1 godzinę temu, Ejbert napisał:

Masa z chałwy, przepis bazowy (z przeznaczeniem do tortu)

Kradnę przepis :D 

• Lubię to! 1
Napisano
3 godziny temu, Gringe napisał:

Olej? Nie spotkałam się z kremem na oleju aż muszę zaktualizować swoją wiedzę i poszukać w Googlach

UPS... nie doczytałam. Do kremu obowiązkowo masło. Olej do ciasta w miejsce masła. 

• Lubię to! 2
  • Moderators
Napisano
13 godzin temu, Elżbieta. napisał:

Nie znoszę zapachu margaryny, blle

Dla mnie margaryna w cieście może być, ale nie w moim :D

U mnie w domu chodziło tylko masło, jednak był taki czas, że to był rarytas, więc jak nie było dostępne, to wjeżdżało masło roślinne.

Wówczas jeszcze nie wiedziałem nic o  procesie produkcji MR i margaryn, ale nawet gdybym wiedział, to i tak nie było wyboru.

A teraz jak wiem, to nawet mlemixy omijam szerokim łukiem.

• Lubię to! 2
  • 2 lata później...
Napisano

Pychota, w końcu zrobiłam. I przepadłam. Chałwę lubię, a tu można zrobić ją na tysiąc sposobów. Niestety, pierwsze nadzienie nie dotrwało do etapu wafli. Zostało wyjedzone łyżeczką. Nie tylko przeze mnie :D

• Lubię to! 1