Moderators Ejbert Posted October 28 Moderators Share Posted October 28 Masa z chałwy, przepis bazowy (z przeznaczeniem do tortu) 2 jajka 125 g masła i 125 g margaryny o temperaturze pokojowej 2/3 szklanki drobnego cukru 35 dkg pokruszonej chałwy 2 łyżki likieru kawowego Masło i margarynę utrzeć na puszysto. Jajka (w całości) wbić do miseczki z cukrem i ubić to na parze. Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą, jak przestygnie dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać. Krem włożyć do lodówki, by trochę stężał. Ja zrobiłem z całego masła (czyli z 200 g. kostki), cukru dawałem mniej, w zależności od stopnia słodkości (bo z tym różnie bywa), jak ktoś zażera się chałwą, to może być jej więcej, dałem zamiast 2 jaj 3 żółtka, likieru kawowego nie miałem, to połączyłem kawę z gorzałeczką, na gęsto, tzn. ma nie być to jak woda, tylko jak konsystencja likieru. Żółtka utarłem nie na parze tylko zwyczajnie, mikserem, potem zmiksowałem je z masłem, dodałem chałwę i też zmiksowałem, ale można dać drobno pokruszoną też - jak kto woli, na koniec miksowania dodałem kawę. Robiłem wersję i bez kawy, obie pyszne. Moja masa nie poszła do tortu tylko do wafli, których niewiele wyszło, bo łakome bestie dobrały się do niej zanim zdążyła wjechać do lodówki i po wyjechaniu z lodówki też była podżerana I następnym razem zrobiłem podwójną porcję. 1 1 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elżbieta. Posted October 28 Share Posted October 28 15 minut temu, Ejbert napisał: Masło i margarynę utrzeć na puszysto. Po co margaryna. Już lepszy olej. Ogólnie wydaje się pyszny. Przepis na masę kradnę, zmodyfikowany może być pyszny. Nie znoszę zapachu margaryny, blle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekspert Gringe Posted October 28 Ekspert Share Posted October 28 Godzinę temu, Elżbieta. napisał: Po co margaryna. Już lepszy olej. Ogólnie wydaje się pyszny. Przepis na masę kradnę, zmodyfikowany może być pyszny. Nie znoszę zapachu margaryny, blle Olej? Nie spotkałam się z kremem na oleju aż muszę zaktualizować swoją wiedzę i poszukać w Googlach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekspert Gringe Posted October 28 Ekspert Share Posted October 28 1 godzinę temu, Ejbert napisał: Masa z chałwy, przepis bazowy (z przeznaczeniem do tortu) Kradnę przepis 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elżbieta. Posted October 28 Share Posted October 28 3 godziny temu, Gringe napisał: Olej? Nie spotkałam się z kremem na oleju aż muszę zaktualizować swoją wiedzę i poszukać w Googlach UPS... nie doczytałam. Do kremu obowiązkowo masło. Olej do ciasta w miejsce masła. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Ejbert Posted October 29 Author Moderators Share Posted October 29 13 godzin temu, Elżbieta. napisał: Nie znoszę zapachu margaryny, blle Dla mnie margaryna w cieście może być, ale nie w moim U mnie w domu chodziło tylko masło, jednak był taki czas, że to był rarytas, więc jak nie było dostępne, to wjeżdżało masło roślinne. Wówczas jeszcze nie wiedziałem nic o procesie produkcji MR i margaryn, ale nawet gdybym wiedział, to i tak nie było wyboru. A teraz jak wiem, to nawet mlemixy omijam szerokim łukiem. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts