Jump to content

ustawienia hellingera (cwiczenie)

alieninside

Recommended Posts

Hej. Ostatnio widzialam fajnego tik toka o ustawieniach systemowych.  Niestatety autorka chyba go usunela więc wam nie pokaże. Zaprezentowała ćwiczenie w ktorym należało zamknac oczy po czym wyobrazic sobie jak są ustawieni w stosunku do ciebie członkowie twojej rodziny. Kto jest za tobą, kto obok kto przed itp. Zle ustawienie, niezgodne z założeniami tego systemie wskazywało na różne problemy w relacjach rodzinnych oraz powód dla którego dana osoba nie może znaleźć partnera. Tych wszystkich którzy bez powodzenia szukają lub nawet uwazaja ze nie jest to priorytet w ich zyciu lub partnera posiadają zachęcam do zrobienia tego ćwiczenia w celu zrozumienia siebie i relacji rodzinnych lub partnerskch. Mysle ze moze dać do myślenia. To nie ejst żadna czarna magia tylko informacja od podswiadomosci jak ona to widzi.

Ps:ćwiczenie obejmuje wszystkich członków rodziny także tych zmarłych i niespokrewnionych, ale pełniących w niej jakas funkcje. Głównie chodzi o nas rodziców dziadków nasze dzieci partnera.

Ps2: najpierw zróbcie cwiczenie a pozniej powiem wam jak powinien wyglądać taki system aby nic wam nie sugerować.

• Like 1
  • Super 2

• Ekspert

@alieninside dobra. W moim przypadku ja widzę to tak: koło mnie jest moja mama i siostra( prawa i lewa strona). Przed sobą trzymam dziecko, siostra podobnie. Przy mamie( na równej lini) stoi z boku jej zmarły mąż. 
Z tylu stoi rodzina mojej mamy z którą nie mam prawie kontaktu już. 
Przede mną stoi brat mamy z żoną i dwiema córkami( twarzami do mnie) 
Mój ex mąż stoi przede mną ale odwrócony plecami. Obok niego jego rodzice tez plecami do mnie. 
Moi zmarli dziadkowie: dziadek i jego druga żona przede mną, plecami do mnie( tak na wysokości mojej mamy, bardziej z boku nie na wprost), z kolei moja babcia( pierwsza żona  dziadka), stoi za moją mamą, twarzą do jej pleców. 
Przyrodni brat mamy( z drugiego małżeństwa dziadka), stoi przed mamą plecami do niej. 
Rodziny ojca nie znam, ojciec zmarł jak miałam roczek -postawiłabym go daleko z przodu, plecami do mnie. 
I to chyba wszyscy. 

• Like 1

7 minut temu, Gringe napisał:

@alieninside dobra. W moim przypadku ja widzę to tak: koło mnie jest moja mama i siostra( prawa i lewa strona). Przed sobą trzymam dziecko, siostra podobnie. Przy mamie( na równej lini) stoi z boku jej zmarły mąż. 
Z tylu stoi rodzina mojej mamy z którą nie mam prawie kontaktu już. 
Przede mną stoi brat mamy z żoną i dwiema córkami( twarzami do mnie) 
Mój ex mąż stoi przede mną ale odwrócony plecami. Obok niego jego rodzice tez plecami do mnie. 
Moi zmarli dziadkowie: dziadek i jego druga żona przede mną, plecami do mnie( tak na wysokości mojej mamy, bardziej z boku nie na wprost), z kolei moja babcia( pierwsza żona  dziadka), stoi za moją mamą, twarzą do jej pleców. 
Przyrodni brat mamy( z drugiego małżeństwa dziadka), stoi przed mamą plecami do niej. 
Rodziny ojca nie znam, ojciec zmarł jak miałam roczek -postawiłabym go daleko z przodu, plecami do mnie. 
I to chyba wszyscy. 

Szok niespodziewalam sie az tak długiej odpowiedzi. Ja nie bede wchodzic w jakies szczegoly rodzinnch relacji bo nie jestem specem od ustawien. Powiem Ci tylko co mowil filmik.

Ogólnie zasada jest taka że za tobą powinni stac twoi rodzice a za nimi ich rodzice czyli Twoi dziadkowie itd. A Ty masz z boku mamę i siostrę a obok  powinno byc miejsce dla potencjalnego partnera. To się często zdarza w ustawieniach.

Mamę powinnaś ustawić za sobą tak aby płynęło od niej wsparcie dla Ciebie. Czesto ludzie z takim ustawieniem nie mogą znaleźć partnera bo ich podswiadomosc nie przewidziała dla niego miejsca obok. Tam jest rodzic.

Z przodu jest dziecko więc ok. Tylko czemu przed tobą tez jest ex partner? W jednej linii z dzieckiem? Bo wygląda tak jakby był w roli dziecka.

• Like 1
  • Super 1

• Ekspert

@alieninside ogromne dzięki za analizę i szybką odpowiedź :) 

Już wyjaśniam mój tok rozumowania( a z drugiej strony wiadomo czemu jest jak jest). 
Na mamie i siostrze zawsze mogę polegać i są mi najbliższe, z kolei ex wychodzi jako “drugie dziecko” - podświadomość zdecydowanie się nie myli a ja dopiero po rozwodzie mogłam stwierdzić, że bardziej nianczyłam niż miałam partnera. 
Zapewne reszta mojego ustawienia łapie się na głębsza analizę - zwłaszcza ojciec którego nie było. 
A facetów pewnie postrzegam jako problem do niańczenia( czego zdecydowanie teraz nie potrzebuję i nie szukam) stąd i chyba moje zniechęcenie by z kimś wchodzić w głębsza relację - bo finalnie i tak wszystko na mnie spadnie
Raz jeszcze bardzo Ci dziękuję za to ćwiczenie :) 

• Like 2
  • Lux 1

48 minut temu, Gringe napisał:

@alieninside ogromne dzięki za analizę i szybką odpowiedź :) 

Już wyjaśniam mój tok rozumowania( a z drugiej strony wiadomo czemu jest jak jest). 
Na mamie i siostrze zawsze mogę polegać i są mi najbliższe, z kolei ex wychodzi jako “drugie dziecko” - podświadomość zdecydowanie się nie myli a ja dopiero po rozwodzie mogłam stwierdzić, że bardziej nianczyłam niż miałam partnera. 
Zapewne reszta mojego ustawienia łapie się na głębsza analizę - zwłaszcza ojciec którego nie było. 
A facetów pewnie postrzegam jako problem do niańczenia( czego zdecydowanie teraz nie potrzebuję i nie szukam) stąd i chyba moje zniechęcenie by z kimś wchodzić w głębsza relację - bo finalnie i tak wszystko na mnie spadnie
Raz jeszcze bardzo Ci dziękuję za to ćwiczenie :) 

Jeżeli chodzi o siostrę to ona jest jakby an równi z tobą. Natomiast mama powinna stać za wami jako ta wyzej w hierarchii. I dawać wam wsparcie i energie z tyłu, tak jak Ty stoisz za swoim dzieckiem. Ale oczywiście rozumiem dlaczego twoja podswiadomosc tak wasze rodzinne relacje widzi.

Co do facetów to fakt. Każdy powinien dać 50 procent w związku. Jak ktoś nie daje to out. Tak powinno to wyglądać. A ze wyglada inaczej w wielu związkach to inna sprawa. Ale teraz kobietybsa mądrzejsze i się na to nie godza.

• W punkt 2