Jump to content

Borututu: oczyszcza organizm i wspomaga wątrobę


Ismer

Recommended Posts

  • Administrator

Przy okazji zakupu masła shea wpadła mi w oko jego wersja zawierająca wyciąg z korzenia borututu. Roślina bogatej literatury nie ma, ale doczekała się badań naukowych i jest dostępna w sprzedaży.

 

Afrykańskie drzewo borututu (Cochlospermum angolensis, z rodziny Bixaceae) od dawna znane jest ze swoich silnych właściwości oczyszczających i detoksykacyjnych. Napar z korzeni borututu stosują rdzenni mieszkańcy Czarnego Lądu (którzy do dziś dnia często używają tego korzenia w kuchni jako dodatek oczyszczający i wspomagający w problemach związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem organizmu, zwłaszcza wątroby), a później jego leczniczy wpływ w walce np. z malarią docenili także kolonizatorzy.
Ekstrakt z kory drzewa, zwanego w tradycyjnej medycynie afrykańskiej Borututu, badano na myszach pod kątem jego potencjału w leczeniu malarii; w badaniach laboratoryjnych przeprowadzonych w 1991 r. kora wykazała aktywność przeciwko pasożytowi malarii gryzoni Plasmodium berghei, stwierdzono również działanie hepatoprotekcyjne).

W XX w. Portugalczyka Julio Lopesa, który spędził prawie całe życie w Afryce, zaintrygował napar z korzenia drzewa borututu pity m.in. przed rytualnymi obrzędami w celu uniknięcia trujących efektów środków halucynogennych. Zaobserwował także stosowanie naparu w przypadku wielu innych niedomagań, zajął się więc pozyskiwaniem korzenia borututu.

 

Korzeń i kora drzewa borututu zawierają składniki aktywne: chinony, katechiny, fenole i bioflawonoidy.
Napar z korzenia i herbata kory wspomagają prawidłowe funkcje trawienne wątroby i przewodu pokarmowego; mają one szczególne zastosowanie w przypadku niestrawności oraz chorób wątroby.
Herbata z kory jest również stosowana w przypadku przewlekłego zmęczenia. Odmładza skórę oraz chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem promieni słonecznych. Co ciekawe, działa również przeciwbólowo oraz leczy kolkę. Bogactwo antyoksydantów zmniejsza ryzyko otyłości. Dodatkowo obniża poziom "złego" cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, które są czynnikami nasilającymi rozwój chorób układu krążenia.

 

Korzeń ten jest dostępny w postaci sproszkowanego suszu i sprzedawany jako suplement diety, m.in. w aptece Braci Bonifratów, jako zioło które:
- poprawia funkcje trawienne wątroby,
- stwarza korzystne warunki dla poprawnego funkcjonowania pęcherzyka żółciowego,
- poprawia funkcje trawienne przewodu pokarmowego,
- korzystnie wpływa na procesy filtracyjne nerek i układu moczowego,
- z uwagi na zawartość antyoksydantów poprawia samopoczucie przyspieszając procesy detoksykacyjne organizmu.

 

Dawkowanie i sposób użycia:
2,5g (1 łyżeczka od herbaty) wysuszonych korzeni Borututu zalać szklanką wrzącej wody, parzyć przez ok. 45 min. Pić 1 szklankę 2 razy dziennie (rano 1 godzinę przed śniadaniem i wieczorem tuż przed snem).
Stosować przez minimum 2 miesiące przynajmniej 2 razy w roku. Można zaparzyć w termosie i pić w ciągu dnia.
Preparatu nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia.

W sprzedaży, w sklepach ze zdrową żywnością, są także tabletki z kory Borututu.

 

źródła: Presber W, Herrmann DK, Hegenscheid B (1991), www.scincedirect.complantamed

  • Like 1
  • Super 2
  • Thanks! 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...