Skocz do zawartości

Sałatka z buraków, pietruszki, sera i orzechów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ariesza
Napisano

Przepis powinnam była zamieścić przed świętami, ale jakoś tak wyszło, że zamieszczam po :D Sałatkę (przepis autorski) polecam nie tylko z buraków gotowanych na barszcz, ale też tak po prostu. Na imprezach wzbudza zaciekawienie i wywołuje komplementy.

Składniki:

- gotowane buraki pokroje w kosteczkę

- natka pietruszki (jeden pęczek na jednego dużego buraka)

- ser kozi lub halloumi (ok. 110g na jednego dużego buraka)

- orzechy włoskie lub łuskane pistacje (ok. 50g na jednego dużego buraka)

- ocet balsamiczny

- oliwa z oliwek

- pieprz

- sól

Mieszamy składniki i zajadamy :D

Robiłam dwie wersje: z serem kozim + orzechami włoskimi, oraz halloumi + pistacje.

Dobre halloumi jest z mleka owczego lub mieszanki sera owczego, koziego i krowiego. Ma fajną konsystencję - nie rozpada się i jest lekko słone, chociaż nie tak jak feta. Feta (niewymieniona w moich składnikach) pasowałaby smakiem, ale strasznie się rozwala.

• Ekspert
Napisano

@Ariesza dzięki za przypomnienie tego przepisu - chyba na urodziny dziecka robiłam tą wersję z kozim serem. 
Tak, zdecydowanie fajne połączenie smaków. 

• Lubię to! 1
Gość alieninside
Napisano

Uwielbiam. Jedno z moich ulubionych dań:1s_c: Tylko ja robię w wersji carpaccio. Dobrze smakuje też z tymiankiem I rukola. Dodałam kiedys tez jablko i było pyszne.