Gość Ariesza Napisano 26 Grudnia 2023 Napisano 26 Grudnia 2023 Przepis powinnam była zamieścić przed świętami, ale jakoś tak wyszło, że zamieszczam po Sałatkę (przepis autorski) polecam nie tylko z buraków gotowanych na barszcz, ale też tak po prostu. Na imprezach wzbudza zaciekawienie i wywołuje komplementy. Składniki: - gotowane buraki pokroje w kosteczkę - natka pietruszki (jeden pęczek na jednego dużego buraka) - ser kozi lub halloumi (ok. 110g na jednego dużego buraka) - orzechy włoskie lub łuskane pistacje (ok. 50g na jednego dużego buraka) - ocet balsamiczny - oliwa z oliwek - pieprz - sól Mieszamy składniki i zajadamy Robiłam dwie wersje: z serem kozim + orzechami włoskimi, oraz halloumi + pistacje. Dobre halloumi jest z mleka owczego lub mieszanki sera owczego, koziego i krowiego. Ma fajną konsystencję - nie rozpada się i jest lekko słone, chociaż nie tak jak feta. Feta (niewymieniona w moich składnikach) pasowałaby smakiem, ale strasznie się rozwala. Cytuj
Ekspert Gringe Napisano 26 Grudnia 2023 Ekspert Napisano 26 Grudnia 2023 @Ariesza dzięki za przypomnienie tego przepisu - chyba na urodziny dziecka robiłam tą wersję z kozim serem. Tak, zdecydowanie fajne połączenie smaków. 1 Cytuj
Gość alieninside Napisano 27 Grudnia 2023 Napisano 27 Grudnia 2023 Uwielbiam. Jedno z moich ulubionych dań Tylko ja robię w wersji carpaccio. Dobrze smakuje też z tymiankiem I rukola. Dodałam kiedys tez jablko i było pyszne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi