Gość Ariesza Napisano 27 Lutego 2024 Napisano 27 Lutego 2024 (edytowane) Nie bardzo wiedziałam, gdzie to wrzucić. Ponieważ temat założyłam po przeczytaniu krótkiego urywka z książki o astronumerologii, to wrzucam do numero. Otóż fragment dotyczył urodzeniowej jedynki w połączeniu ze znakami Zodiaku. Mnie akurat interesował Baran, bo sama jestem jedynkowym Baranem. Opisów było sporo, ale ogółem była to mieszanina takich określeń jak "niezłomny, odważny, przedsiębiorczy", z "nazywa rzeczy po imieniu, agresywny, może zamordować, emocjonalny" (to o Baranie) z "niezależna, chce przewodzić, nie chce pracować pod kimś, tylko być wolna, liczba nieumiejętności podporządkowania się i współpracy. WKAZUJE NA LIDERA" (to o jedynce). Było tego więcej, ale tyle chyba wystarczy cytatów. Co to za przestarzały stereotyp, że **uj i egoista = lider?!! Zaczęły mnie tego rodzaju opisy ostro wpieniać. To, że ktoś CHCE przewodzić, nie oznacza, że się do tego nadaje. Bycie szefem TO JEST praca w grupie. Dzisiaj szef to nie pan i władca swoich niewolników na plantacji, tylko ktoś, kto: musi się ładnie wyrażać i nie obrażać pracowników, umie pracować zespołowo, podchodzi ze spokojem do sytuacji stresowych i nie sieje sam nerwówki między pracownikami, umie odpowiadać na pytania pracowników (choćbym nie wiem jak był głupie) i tak dalej. I taki ideał szefa jest witany w wielu firmach, a w każdym razie wymusza się go niekiedy wewnętrznymi zasadami i standardami. Zgodzę się, że osoby o opisie jak powyżej sprawdzą się w jednoosobowej działalności. Jako pionierzy, którzy wyskakują z nowym pomysłem i oswajają z nim resztę ludzi. Jako zawody "wolnych strzelców". W roli szefa osobiście widziałabym w astro na przykład... Wagę. Albo Byka jako znak stały, który umie kończyć rzeczy, a nie dostaje szału ze zwykłych nudów po 5 minutach. Ale nie Barana. I nie Jedynkę. Co sądzicie? Edytowane 27 Lutego 2024 przez Ariesza Cytuj
Administrator Ismer Napisano 27 Lutego 2024 Administrator Napisano 27 Lutego 2024 4 godziny temu, Ariesza napisał: Opisów było sporo, ale ogółem była to mieszanina takich określeń jak "niezłomny, odważny, przedsiębiorczy", z "nazywa rzeczy po imieniu, agresywny, może zamordować, emocjonalny" (to o Baranie) z "niezależna, chce przewodzić, nie chce pracować pod kimś, tylko być wolna, liczba nieumiejętności podporządkowania się i współpracy. WKAZUJE NA LIDERA" (to o jedynce). To są opisy typowych energii towarzyszących znakowi Barana i Jedynce. One takie po prostu są. To jest potencjał zarówno Barana jak i Jedynki. Ale nie oznacza to od razu realizacji, te tendencje mogą pozostać uśpione, nie uruchomione - bo to zależy od całości wpływów, tak astro jak numero. I zestawu pozostanie tylko pragnienie lub "szefowanie" tam, gdzie się uda zaszefować. Nie oznacza to też sposobu ich realizacji. Baran Jedynka może być wspaniałym liderem, niezależnie od tego czy lideruje grupie Światła czy grupie Ciemności czy samemu sobie i tak samo jak w innych zestawach tak i tu mogą przeważać wpływy pozytywne lub negatywne. Parametry baraniasto-jedynkowe mogą znaleźć ujście niekoniecznie w szefowaniu, przewodzeniu w pracy. Te cechy pojawiają się wszędzie, bo one są składnikiem osobowości, liderstwo równie dobrze może im wyleźć w życiu prywatnym, w rodzinie, związkach, w szkole, w pracy - przecież nie wszystkie baranojedynki są szefami - ale większość z nich ma te cechy - tzn. chęć "przewodzenia", bycia pierwszym - we krwi, one są zakodowane w psychice. Takie są i już. Mają po prostu predyspozycje do liderstwa, które samo w sobie wymaga pewnych cech, których inne zestawy w tak intensywnym stopniu nie posiadają. I nie oznacza to, że bycie liderem to z nadania jest bycie *ujem i egoistą, aczkolwiek to dość często idzie w parze z żywiołem ognia i liczbami wskazującymi na zwiększony egoizm. Opisy takie służą zwróceniu uwagi na posiadany potencjał na to, co można dobrego wydobyć z danego zestawu i na co wypadałoby zwrócić uwagę, co poskromić w sobie by być dobrym szefem (lub kimś innym, bo nie chodzi tu tylko o szefowanie). Tak znak jak i numer mają w sobie potencjał, który można wykorzystać dobrze albo źle - i to cała tajemnica wiary 1 2 2 Cytuj
Ekspert Gringe Napisano 27 Lutego 2024 Ekspert Napisano 27 Lutego 2024 (edytowane) 4 godziny temu, Ariesza napisał: W roli szefa osobiście widziałabym w astro na przykład... Wagę. Albo Byka jako znak stały, który umie kończyć rzeczy, a nie dostaje szału ze zwykłych nudów po 5 minutach. Ale nie Barana. I nie Jedynkę. Co sądzicie? Ja mam takie wrażenie, po obserwacji osób z otoczenia które coś z Barana mają( światła, planety osobiste, Ascendent), że to niekoniecznie chęć dyrygowania ludźmi a duża samodzielność i „wydeptywanie własnych ścieżek”. Tacy ludzie sami sobą przewodzą i nie oglądają się na innych. Może być im trudno podporządkować się lub pracować w grupie jeśli nie mają innych znaków które by skłaniały do współpracy. O! Moja koleżanka z pracy ma Słońce w Baranie( może i coś więcej ale nie patrzyłam na cały jej horoskop a wiem kiedy ma urodziny). Ona sobie wszystko w robocie sama wywalczyła( „wyawanturowala”), jako jedyna ma kontrakt na stałe, zawsze miała swoje rzeczy do pracy i z nikim ich nie dzieliła. Robiła awantury jak ktoś coś od niej z wózka pożyczał - także omijamy jej wózek w pracy dla świętego spokoju. Ona ma też swój rejon do pracy( zwykle nie lata po 3 piętrach w hotelu a robi jeden korytarz). Także jeśli by awansowała na team leadera to wszyscy by odeszli. Serio. Z resztą były możliwości awansu i nikt jej nie wybrał bo by wszystkich „powybijała”. To jest chodzący „wkurw” i nerwus. Z kolei szef jeśli się nie mylę jest mieszanką Byko/Raka i jest czarująco uprzejmy i widziałam jak odnosi się i do gości i do całego zespołu w hotelu. Uważam, że powinno się zwracać uwagę na jakim stanowisku kogo obsadzamy i z jakim horoskopem - może kiedyś to będzie bardziej popularne ;) Edytowane 27 Lutego 2024 przez Gringe 1 1 4 Cytuj
Mesi Napisano 28 Lutego 2024 Napisano 28 Lutego 2024 Ja tylko dodam, że lider i szef to bardzo często 2 różne osoby. Lider -> ma naturalne cechy, dzięki którym ludzie po prostu "chcą za nim iść". Szef to ktoś z nadania. I często w organizacjach, gdzie rodzaj pracy wymaga wspólnego działania w grupie, ma takiego nieformalnego przywódcę i formalnego szefa. To tak z teorii psychologii zarządzania ;) I tym jedynkom przypisuje się cechy przywódcy, lidera, pioniera. Ale tak jak pisze @Ismer - wszystko zależy od całości wpływów. No i wiadomo też, że każda wibracja numero ma swoje jasne i ciemne strony. Tak w największym uproszczeniu przykład: moja DZ to właśnie 1. Nigdy nie dążyłam do tego, by być szefem ale zawsze chciałam pracować na samodzielnym stanowisku. I to osiągnęłam. Sama sobie organizuję pracę, określam cele, nie boję się podejmować samodzielnych decyzji - co nie zawsze spotyka się z przychylnością szefów :P bo jak mówią: "czasem jesteś zbyt samodzielna" - i tu właśnie być może pojawia się ten "problem" z podporządkowaniem się ;) bo chcę "po swojemu" i cierpię, gdy ktoś mi coś narzuca. Tak więc wibracja 1 nie zawsze oznacza chęć bycia szefem, a przynajmniej tym formalnym ;) Myślę, że połączenie cech przypisanych Baranowi i wibracji 1 sprawdziłaby się w sytuacji jakiegoś przewrotu / rewolucji - taki przywódca może wtedy pociągnąć za sobą tłumy. Co do Wagi jako szefa - nie widzę tego ze względu na brak decyzyjności i zawalczenia o swój zespół. Może w połączeniu z wibracją 1 mógłby to być dobry negocjator / rozjemca. 1 1 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi