Administrator Ismer Napisano 18 Marca Administrator Udostępnij Napisano 18 Marca Pistacja kleista (Pistacia lentiscus) to roślina należąca do rodziny nanerczowatych Anacardiaceae. Nazywana jest często drzewem mastyksowym bądź lentyszkiem. Pistacja kleista występuje w krajach basenu Morza Śródziemnego, na obszarach Afryki Północnej i Wysp Kanaryjskich oraz w Azji Zachodniej. Jest szczególnie rozpowszechniona na południowo-wschodnich terenach Półwyspu Iberyjskiego. W środowisku naturalnym porasta łagodne zbocza wzgórz, zwykle mieszczące się na obszarach nadmorskich. Roślinę można spotkać na wysokościach do 1100 m n.p.m. Tworzy zarośla makii z innymi gatunkami drzew i krzewów, m.in. z drzewami oliwnymi oraz dębami ostrolistnymi. Pistacja kleista jest uprawiana tradycyjnie na greckiej wyspie Chios (region Mastichochoria) w celu pozyskania cennej żywicy zwanej mastyksem i to stamtąd najczęściej pochodzi surowiec używany do produkcji leków i suplementów diety. Aromatyczna żywica wypływająca z drzewa Pistacia lentiscus nazywana jest zwyczajowo "Łzami Chios". Według EMA (Europejskiej Agencji Leków) mastyks to wysuszony wysięk żywiczny otrzymany z łodyg i gałęzi pistacji kleistej Pistacia lentiscus, o minimalnej zawartości olejku eterycznego wynoszącej 10 ml/kg. Oleożywica z drzew uprawianych na greckiej wyspie Chios nosi nazwę Chios Mastiha. Zbiera się ją po nacięciu kory pnia lub gałęzi rośliny od lipca do października. Wyciekający jasny, lepki i półprzezroczysty płyn po około dwóch tygodniach zestala się, tworząc kremowe, aromatyczne grudki. Grudki są obmywane pod wodą i sortowane według kształtu, wielkości i barwy; są to zaokrąglone bądź gruszkowate kulki o średnicy około 3 mm. Ich zapach określany jest jako lekko balsamiczny i drzewny (przypominający sosnę). W celu otrzymania olejku eterycznego, grudki mastyksu bądź liście pistacji kleistej poddaje się destylacji parą wodą. Lentyszek jest rośliną tradycyjnie wykorzystywaną od wielu pokoleń w krajach bałkańskich. Jej prozdrowotne właściwości zauważono już w czasach starożytnych, a pierwsze zapiski dotyczące lentyszku pochodzą z okresu sprzed 2000 lat (dzieło Dioscoridesa De Materia Medica). Gumożywicy używano najczęściej w celu utrzymania higieny jamy ustnej ze względu na jej zdolność niwelowania przykrego zapachu z ust, właściwości przeciwzapalne i przeciwpróchnicze. Była to pierwsza „guma do żucia”, o lekko gorzkawym smaku i wyraźnym aromacie. Ekstraktami z liści lentyszku płukano usta w razie stanów zapalnych dziąseł, dodawano je również do napojów. W XVIII i XIX wieku mastyks był materiałem służącym do wypełniania ubytków w zębach. Głównymi składnikami olejków eterycznych pozyskanych z gumy mastyksowej, liści oraz pędów pistacji kleistej są α-pinen, mircen oraz β-pinen. Poza nimi olejki eteryczne zawierają: germakrene D, L-kariofilen, limonen, α-kadynol i δ-kadinen. Nielotne substancje czynne lentyszku to m.in. kwas mastykadienonowy, tirucallol, kwas oleanolowy, kwas izomastykadienonowy. Polifenole wyizolowane z rośliny to kwas p-hydroksybenzoesowy, p-hydroksyfenyl, kwas octowy, kwas wanilinowy i kwas galusowy. Pistacja kleista zawiera również fitosterole i triterpeny. Właściwości przeciwbakteryjne pistacji kleistej zostały udowodnione w licznych badaniach. Sprawdzono siłę działania głównych surowców rośliny – mastyksu (żywicy), olejku mastyksowego oraz naparów z liści. Substancje czynne pistacji kleistej hamują bakterie Gram-dodatnie (Streptococcus spp., Enterococcus faecalis) oraz bakterie Gram-ujemne (Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum, Actinomyces spp., Tannerella forsythia) najczęściej wywołujące choroby jamy ustnej. Dodatkowo ograniczają wzrost drożdżaków Candida albicans i Candida glabrata oraz ekspansję wirusa opryszczki pospolitej. Wyciąg z nasion pistacji skutecznie ogranicza wzrost Streptococcus agalactiae, Streptococcus intermedius, Streptococcus mutans i Streptococcus pyogenes. Udowodniono hamujący wpływ mastyksu podanego w formie podniebiennych tabletek mukoadhezyjnych na bakterie odpowiedzialne za rozwój halitozy. Wykazano wysoką skuteczność żywicy w zwalczaniu patogenów wywołujących przykry zapach z ust, tj. Porphyromonas gingivalis, Candida albicans i Streptococcus mutans. Pistacja kleista zawiera także substancje warunkujące jej aktywność przeciwbakteryjną wobec Helicobacter pylori. Olejek z pistacji kleistej wykazuje działanie przeciwzapalne wobec enzymów cyklooksygenazy COX-2 i lipooksygenazy LOX. Substancje czynne lentyszku mają również zdolność do hamowania enzymów tyrozynazy i elastazy, które są odpowiedzialne m.in. za powstawanie przebarwień i utratę elastyczności skóry. Zawierają także antyoksydanty, które chronią skórę przed uszkadzającym wpływem wolnych rodników. Przeciwutleniające polifenole - flawonole glikozydowe np. kwercetynya i mirycetyna pozwalają na zastosowania wyciągów roślinnych w preparatach anti-aging i rozjaśniających przebarwienia. Analiza wskaźników wątrobowych wykazała także ochronny wpływ pistacji kleistej na wątrobę. Mastyks ma również właściwości hipoglikemizujące. W badaniach wykazano zdolność substancji czynnych lentyszku do hamowania enzymu α-amylazy, która odpowiada za rozkład wielocukrów do cukrów prostych. Trwają też badania nad wykorzystaniem pistacji w opracowywaniu leków przeciwnowotworowych. Współcześnie wyciąg z gumy lentyszka zawierają pasty stomatologiczne i płukanki hamujące powstawanie płytki nazębnej, odsłanianie szyjek zębowych czy krwawienie z dziąseł. Natomiast w medycynie krajów Morza Śródziemnego mastyks stosowano jako środek skuteczny w chorobach krwi i macicy oraz jako surowiec wykrztuśny. Liście i pędy rośliny spalano, a powstałym dymem inhalowano cierpiących na zapalenie oskrzeli oraz alergie. Mastyks zalecano także w razie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Współcześnie wykazano, że żywica ta ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy. Działa ściągająco, antyseptycznie, przeciwzapalnie i wiatropędnie. Jest skuteczna w zwalczaniu zgagi, w razie występowania niestrawności, przy problemach z żołądkiem, a ponadto hamuje biegunkę. Wspiera całkowite zwalczanie bakterii Helicobacter pylori, która stanowi jeden z głównych czynników wrzodotwórczych. Związki czynne zawarte w drzewie mastyksowym ograniczają stan zapalny błony śluzowej przewodu pokarmowego. Mają również działanie hepatoochronne, żołciotwórcze i żołciopędne. Owoce, a zwłaszcza nasiona w nich zawarte, są uważane za afrodyzjak. Poza użytkiem wewnętrznym sproszkowana żywica pistacji kleistej była wykorzystywana w leczeniu wielu chorobowych zmian skórnych. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, regenerująco na naskórek i pomaga rozjaśniać istniejące przebarwienia. Skutecznie redukuje stany zapalne skóry i wspomaga leczenie drobnych ran. W tradycyjnej recepturze balsamu jerozolimskiego, stworzonego w XVIII wieku, obecny był mastyks oraz nim aloes, kadzidło i mirra. Balsam nakładano na trudno gojące się rany, liszaje, wrzody skórne i hemoroidy. Proszek mastyksowy zawieszony w oliwie z oliwek polecano jako środek przeciwświądowy na podrażnioną skórę. Samym proszkiem posypywano też rany. Liście pistacji kleistej są używane w ziołoterapii jako środek przeciwzapalny i przeciwwirusowy. Służą do zwalczania opryszczki, a stosowane w postaci naparów działają przeciwgorączkowo i przeciwastmatycznie. W aptekach dostępny jest mastyks w formie kapsułek doustnych. Suplement diety jest polecany jako środek wspomagający zdrowie przewodu pokarmowego oraz w razie występowania wrzodów przewodu pokarmowego. W stomatologii mastyksu używa się do plombowania. W sprzedaży są dostępne produkty kosmetyczne z dodatkiem wyciągu z liści drzewa pistacjowego bądź sproszkowanej żywicy mastyksowej. Surowiec ten jest stosowany jako środek utwardzający w wielu odżywkach do zniszczonych i łamliwych paznokci, w kremach przeznaczonych do cery trądzikowej i starzejącej się, w boosterach do twarzy, peelingach i balsamach do ciała oraz dezodorantach. Ze względu na działanie antyłojotokowe i przeciwłupieżowe mastyks znajduje się w szamponach. Mastyks i pozyskiwane z niego esencje stanowią składniki perfum oraz aromatyzują kosmetyki. W przemyśle używa się go do produkcji klejów i różnego rodzaju materiałów uszczelniających. Z nasion pistacji kleistej otrzymuje się olej jadalny. Żywica mastyksowa jest wykorzystywana w cukiernictwie jako środek aromatyzujący (ciasta, puddingi) oraz do produkcji alkoholowego likieru ziołowego Mastiha. Jest cenioną przyprawą m.in. w kuchni greckiej. Dodaje się ją do potraw z ryb, przekąsek i deserów. W kuchni domowej można dodać szczyptę mastiki do lodów, konfitur, dżemów ze śliwek, brzoskwiń i aroni. Stosowanie i dawkowanie Dawkowanie żywicy mastyksowej pozyskanej z pistacji kleistej wg monografii EMA: w łagodnych dolegliwościach trawiennych: 3 do 4 razy dziennie 0,35-0,5 g surowca; maksymalna dawka dobowa to 2 g; do łagodzenia drobnych ran na skórze: nakładanie 3 razy dziennie na zmieniony chorobowo obszar skóry cienkiej warstwy preparatu półstałego (maści, kremu), zawierającego sproszkowany surowiec w stężeniu 9-11%. Tradycyjne zastosowanie żywicy z pistacji kleistej: - w postaci wody mastyksowej do płukania jamy ustnej; - po zmieszaniu z oliwą z oliwek do nanoszenia na zmienioną chorobowo skórę; - w postaci nalewki do płukania jamy ustnej; - do żucia w celu poprawy trawienia. Dotychczas nie opisano skutków przedawkowania żywicy mastyksowej otrzymywanej z pistacji kleistej. W literaturze pojawił się przypadek wystąpienia alergicznego kontaktowego zapalenia skóry po użyciu plastrów z wykorzystaniem kleju z gumą mastyksową. Jak zwykle obecnie nie zaleca się stosowania żywicy mastyksowej u dzieci poniżej 12 roku życia oraz - ze względu na brak badań dotyczących stosowania mastyksu - u kobiet ciężarnych i karmiących. źródło: portal DOZ i notatki własne. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.