Skocz do zawartości

Mahabharata i Ramajana

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapewnie każdy słyszał o słynnych eposach staroindyjskich. Mahabharata i Ramajana.

Mahabharta opowiada o losach Pandawów i Kaurawów, a Ramajana o księciu Ramie ( który był 7 wcieleniem Wisznu), jego bracie Lakszmany, żony Ramy Sity oraz wielu, wielu innych bohaterów, mędrców, królów i postaci świata półbogów, bogów i demonów (np.Rawana, który porywa Sitę). Długie, piękne eposy, które uważane są za encyklopedię religii i filozofii wisznuizmu.

Zachęcam do poznania chociaż ich streszczeń, które napewno znajdują się w internecie. Dla wielu osób wierzących i poszukujących UFO oba eposy są bardzo interesujące, ponieważ najdują się tam opisy tkwiącej w przestrzeni kosmicznej stacji - latajacej miasto boga Brahmy.

Jednak ja wolę zostać w swoim świecie zafascynowania tymi eposami, gdzie są historie o bogach,pół-bogach, ludziach, zwierzętach, roślinach. O świecie realnym i świecie obłudy. W Eposach znajdziemy pouczenia moralne i wykłady dotyczące reguł dobrego rządzenia,znajdziemy rozważania filozoficzne i żarty,złote myśli,bajki jak i opowieści.

Napisano

Eposy rzeczywiście bardzo piękne i ciekawe.

Można je przeczytać, a nawet obejrzeć, bo jeden znich już dawno doczekał się ekranizacji.

Konkretnie w Mahabharata i co ciekawe w jednej z głównych ról możemy zobaczyć polskiego aktora, Andrzeja Seweryna.

Napisano
Eposy rzeczywiście bardzo piękne i ciekawe.

Można je przeczytać, a nawet obejrzeć, bo jeden znich już dawno doczekał się ekranizacji.

Konkretnie w Mahabharata i co ciekawe w jednej z głównych ról możemy zobaczyć polskiego aktora, Andrzeja Seweryna.

Ooo na prawdę. No to trzeba będzie obejrzeć :icon_smile2:

Napisano

Jakbym słyszała moją panią profesor :D:D No ale nie o tym chciałam.

Jeśli chodzi o domniemane UFO, czytałam opinie ludzi, którzy uważali, że pewnie starożytni w Indiach mieli spotkania z UFO stąd te opisy, albo, że mieli broń atomową. Ciekawi mnie i dziwi jednocześnie, że współcześni ludzie uważają że to oni mają monopol na wyobraźnię. Że starożytni to mogli pisać jedynie o roślinkach, kwiatkach i innych przyziemnych rzeczach. Tak nam (niektórym) trudno zrozumieć, że bóstwo jadące na latającym koniu jest bardziej "boskie" niż na zwykłym.

• Lubię to! 1
Napisano

Madia, skoro taka jesteś mądra to proszę mi streścić na jutro ..... ;)

A tak serio, to wspomniałam o nim, bo moim zdaniem w swojej roli był świetny.

Ponadto trochę mnie zaskoczyło obsadzenie polaka w filmie, jakby nie patrzeć, z kręgu kulturowego dość istotnie oddalonego od tradycji i kina polskiego.

Napisano

Owszem nie wszystko może nauka wyjaśnić dzisiaj być morze nie dysponowano odpowiednią wiedzą,tak jak . w zamierzchłych czasach nie dysponowano odpowiednią wiedzą na temat np.przepływu energii psychicznej.

Napisano
Owszem nie wszystko może nauka wyjaśnić dzisiaj być morze nie dysponowano odpowiednią wiedzą,tak jak . w zamierzchłych czasach nie dysponowano odpowiednią wiedzą na temat np.przepływu energii psychicznej.

A może dysponowali na ten temat większą wiedzą niż my teraz? Tego już raczej się nie dowiemy.

• Lubię to! 1
Napisano
Madia, skoro taka jesteś mądra to proszę mi streścić na jutro ..... ;)

Ale wszystkie wątki?? Nie, no byłoby mi ciężko heheh :)

• 3 lata później...
Napisano

Moge tylko jedno docac - uwage na temat "pol-bogow", w zasadzie taki termin uzywa sie prawie wylacznie przez krishnaitow i ma bardzo specyficzne podejscie. Bo jezeli isc taka sciezka to np. Shiva ktory np. jest wyznawany przez kashmir za jedynego boga - jest pol - bogiem to neweluje sie wszystkie jego aspekty ascezy - czyli po czesci neweluje sie yoga (oczywiscie to subjektywne zdanie)

• 9 miesięcy temu...
Napisano (edytowane)

Pampampam. :)

Edytowane przez Maha Jogin
  • 1 rok później...
Napisano

A czy Ktoś nie zapomniał też O Postaci Krysznie. W końcu Podobno według Mahabharaty Jest On Samym Najwyższym Panem. :)