Skocz do zawartości

Arcykapłan, Arcykapłanka i Pustelnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W Wielkich Arkanach mamy trzy karty bezpośrednio mówiące o duchowości: 

II Arcykapłanka, V Arcykapłan i 

IX Pustelnik. 

Arcykapłan to duchowość, którą otrzymujemy z zewnątrz. To zasady religijne, systemy wierzeń, kodeks moralny, wszystko to co przekazują nam inni. Duchowość w ramach struktury z elementem intelektualnym. Powiedziałbym, że to poziom świadomości. 

Arcykapłanka to duchowość, którą musimy poznać sami w swoim wnętrzu. Kojarzy mi się to z doświadczeniami mistycznymi, tworzeniem więzi ze strefą wyższą. To poziom nieświadomości, kontakt z tym co ukryte. 

Pustelnik to poszukiwanie prawdy o sobie samym. Pustelnik dąży w kierunku oświecenia. On poznaje prawdziwą naturę wszechświata z poziomu własnego wnętrza. Rozumie, że odpowiedź na wszystkie pytania jest zawarta w nas samych, więc tam szuka odpowiedzi zagłębiając się w sobie. 

Co sądzicie? Jakie są różnice między tymi kartami wg Was? 

• Cool 1
  • Ekspert
Napisano

Kapłanka ma wiedzę teoretyczną, jest mądra, intuicyjna - wiedzą podzieli się tylko z odpowiednimi ludźmi i w odpowiednim czasie. 
W rozkładach pokazuje mi izolację od ludzi, odosobnienie ale też jednocześnie kontakty za pośrednictwem: Internetu. 

Kapłan jest dosyć towarzyski i nie unika ludzi :) 

Karta mówi o komunikacji, raczej bezpośredniej. Tutaj łączy ludzi to, w co wierzą( pamiętam jak Kapłan pokazał m moją mamę i naszą rozmowę w Sylwestra na temat przesądów - mama doradzała mi, co zrobić by przyciągnąć kasę :D 

Pustelnik odrzuca wszystko, nie chce kontaktu. Skupia się na swoim wnętrzu, swoim wewnętrznym dojrzewaniu( przechodzę teraz znów fazę Eremity i odkrywam jego cieplejsze oblicze). 

Czyli: 

Kapłanka - jest kontakt ale w jakiś sposób ograniczony

Kapłan - tutaj ludzie czują, że badają na tej samej fali 

Eremita - ma gdzieś ludzi, chce świętego spokoju, skupia się na swoich przemyśleniach. 

• Super 1
Napisano

Super, w sumie nie postrzegałem Arcykapłana jako karty kontaktowej

• Lubię to! 1
  • Ekspert
Napisano
3 godziny temu, nastek96 napisał:

Super, w sumie nie postrzegałem Arcykapłana jako karty kontaktowej

A jest😊 Facet siedzi i przemawia przed osobami przed nim. Jest akcja i jest komunikat - może niekoniecznie dialog partnerski ale wciąż jest to karta “komunikacji”. 

• Lubię to! 1
Napisano
3 godziny temu, Gringe napisał:

Karta mówi o komunikacji, raczej bezpośredniej. Tutaj łączy ludzi to, w co wierzą( pamiętam jak Kapłan pokazał m moją mamę i naszą rozmowę w Sylwestra na temat przesądów - mama doradzała mi, co zrobić by przyciągnąć kasę :D 

Tez mam takie odczucia co do kaplana. Pokazuje mi przyjaciela, ktory nas rozumie i dzieki swojej dojrzalosci potrafi udzielic trafnej rady. 

Kaplanka mi wychodzi np. jako kochanka lub tez przyjaciolka. Kobieta owiana czesto pewna tajemnica.

Pustelnik  mowi mi o samotnosci. Nie zawsze jest to samotnosc chciana. Czasami tak wychodzi w zyciu. 

• Lubię to! 1
  • Super 1
Napisano

Kapłanka w podstawowym znaczeniu symbolizuje dziewictwo. 

Niektórzy odróżniają samotność i osamotnienie i Pustelnik jest bardziej pokazywany jako samotność, czyli to co piszesz - samotność z wyboru

• W punkt 1
  • Ekspert
Napisano
1 godzinę temu, italiana napisał:

Pustelnik  mowi mi o samotnosci. Nie zawsze jest to samotnosc chciana. Czasami tak wychodzi w zyciu

Tutaj uważam, że Pustelnik zdecydowanie pokazuje sytuacje kiedy to my decydujemy wycofać się i skupić na swoim wnętrzu. 
Kiedyś postrzegałam Pustelnika jako “skazanie” na samotność, odrzucenie i wycofanie się na margines życia, separacja od grupy bo czujemy się gorsi - jednak teraz widzę, że Pustelnik mniej lub bardziej świadomie wycofuje się by dojrzeć wewnętrznie. To nie otoczenie nas odrzuca - sami usuwamy się na bok bo czujemy, że musimy odnaleźć pewne życiowe prawdy. 

Godzinę temu, nastek96 napisał:

Pustelnik jest bardziej pokazywany jako samotność, czyli to co piszesz - samotność z wyboru

Zdecydowanie jest to wybór. 

1 godzinę temu, italiana napisał:

Kaplanka mi wychodzi np. jako kochanka lub tez przyjaciolka.

Poprzez przedstawienie Kapłanki w zamkniętym pomieszczeniu, karta sugeruje kobietę “odizolowaną”, na karcie nie ma innych osób -jak na przykład w Papieżu, gdzie zwykle mamy już zgromadzenie trzech osób więc z kontekstu sytuacji musi być jakaś komunikacja pomiędzy nimi. 

• Lubię to! 2
Napisano
4 minuty temu, Gringe napisał:

Tutaj uważam, że Pustelnik zdecydowanie pokazuje sytuacje kiedy to my decydujemy wycofać się i skupić na swoim wnętrzu. 
Kiedyś postrzegałam Pustelnika jako “skazanie” na samotność, odrzucenie i wycofanie się na margines życia, separacja od grupy bo czujemy się gorsi - jednak teraz widzę, że Pustelnik mniej lub bardziej świadomie wycofuje się by dojrzeć wewnętrznie. To nie otoczenie nas odrzuca - sami usuwamy się na bok bo czujemy, że musimy odnaleźć pewne życiowe prawdy. 

Otworzylas mi oczy na pewne sytuacje. Moze czasami nie dostrzegamy roznicy miedzy samotnoscia, a osamotnieniem.

• Lubię to! 2
Napisano
13 minut temu, Gringe napisał:

Kiedyś postrzegałam Pustelnika jako “skazanie” na samotność, odrzucenie i wycofanie się na margines życia, separacja od grupy

Tutaj bardziej pasuje 4 mieczy. Wtedy często nie mamy wyboru i życie samo nas odizolowuje. 

• Lubię to! 1
  • Ekspert
Napisano
34 minuty temu, nastek96 napisał:

Tutaj bardziej pasuje 4 mieczy. Wtedy często nie mamy wyboru i życie samo nas odizolowuje. 

Przy czym 4 Mieczy to Arkana Mała która ukazuje pomniejsze sytuacje, życie codzienne . W AW Eremita pokazuje proces wewnętrznego dojrzewania na który składa się wiele wydarzeń. 
W 4 Mieczy jest chwilowa pauza, zwolnienie lekarskie itp. 

• Lubię to! 1
Napisano

Tak, inny typ karty. Po prostu chciałem wskazać różnice między dobrowolnością, a przymusem.

• Lubię to! 1
  • 5 miesięcy temu...
Napisano

mam takie spostrzeżenia

II Kapłanka - wiedza czerpana nie tylko z intuicji i swoich wewnętrznych przemyśleń, ale też z namacalnych źródeł; raczej nie uczy, ale pomoże w razie czego; w pytaniach o rozwój duchowy wskazuje na samouka

V Kapłan - człowiek już z pokładem zdobytej wiedzy, który się nią dzieli z innymi; w pytaniu o duchowość możliwe, że będziemy potrzebować swojego mistrza

IX Pustelnik - samouk, ale też w razie czego kogoś zapyta;

• Super 1