nastek96 Napisano 22 Maja 2024 Napisano 22 Maja 2024 Witajcie, Planuje otworzyć działalność nierejestrowaną na próbę. Jaki będzie popyt na moje usługi na początku? Księżyc, 6 buław, Sąd Księżyc namieszał mi w głowie. Na pewno mam duże obawy, że się nie uda Czyżby mój plan to były mrzonki o sukcesie i będzie trzeba kompletnie zmienić plan? Dodałem drugie pytanie. Czy to dobry okres, aby zaczynać własną dzialnosci? Głupiec, 3 buław, 2 kielichów Moim zdaniem tak. Głupiec jest tutaj poparty otwartą kartą bramą, więc odczytuje go jako otwarcie się na nowe doświadczenia i pora aby zrobić długo planowany krok. 2 kielichów może ewentualnie mówić o jakiejś współpracy, zamiast działać samemu. Co sądzicie? 1 Cytuj
Ekspert Gringe Napisano 22 Maja 2024 Ekspert Napisano 22 Maja 2024 Godzinę temu, nastek96 napisał: Planuje otworzyć działalność nierejestrowaną na próbę A to można tak w Polsce? Fajnie, że coś się zmienia w tym kraju😅 Godzinę temu, nastek96 napisał: Jaki będzie popyt na moje usługi na początku? Księżyc, 6 buław, Sąd Położyłabym jakiś bardziej złożony rozkład bo temat obszerny😅 …ale jak już położyłeś trzy karty to: W Księżycu mogą pojawić się osoby które nie tylko szukają fizjoterapeuty😎😅( na marginesie dodam, że koleżanka siostry prowadziła swój gabinet we Wrocławiu na porządku dziennym były różne propozycje od panów aż wkoncu koleżanka poszła z tym do mediów by nagłośnić sprawę; chyba i w dzień dobry TVN z tym wylądowała). 6 Buław przynosi poczucie, że pierwsze koty za płoty, jest pierwszy sukces( czasem z poczuciem, że trafiło się ślepej kurze ziarno; jest w tym jakiś ułamek szczęścia). Sąd przynosi uwolnienie - może wprowadzisz nowe techniki masażu( po niedawno ukończonych kursach). W Sądzie jest coś starego w nowej, lepszej formie. Może jacyś dawni klienci? 1 Cytuj
nastek96 Napisano 22 Maja 2024 Autor Napisano 22 Maja 2024 (edytowane) 32 minuty temu, Gringe napisał: A to można tak w Polsce? Fajnie, że coś się zmienia w tym kraju😅 Można już od dawna. Taka firma na próbę. Wiesz mi raczej panowie nie będą składać niemoralnych propozycji Wiem, że takie rzeczy się zdarzają, ale nie ma co się przejmować, to nie jedyny taki zawód. Wystarczy powiedzieć stanowcze nie i zamknąć sprawę. Inaczej klient sobie pójdzie i zapomni, a my będziemy to ze sobą nieść miesiącami. W sumie faktycznie Księżyc ma też zmysłowe znaczenie jako fantazje, więc różni klienci mogą się trafić. Nie wziąłem tego pod uwagę. W 6 buław również chce widzieć pierwsze sukcesy :) Dawni klienci raczej nie, ale Twoja interpretacja jest ciekawa. Dziękuję :) Edytowane 22 Maja 2024 przez nastek96 1 Cytuj
Ekspert Gringe Napisano 22 Maja 2024 Ekspert Napisano 22 Maja 2024 28 minut temu, nastek96 napisał: Wiesz mi raczej panowie nie będą składać niemoralnych propozycji Kobiety są podobno gorsze od facetów w tym temacie🤣🤣🤣 Życzę by była pełna kultura wśród klientów i sami powracający po więcej😁 Księżyc pokazuje mi, że widzimy sprawy inaczej niż jest naprawdę lub nie dostrzegamy drugiego „dna”. Kiedys pokazywał mi notorycznie, że ktoś nie dostrzegał, że firma przynosi same straty i ten ktoś dokłada do interesu - u Ciebie jest 6 Buław po Księżycu więc może nie do końca zdajesz sobie sprawę jak duże jest na Ciebie zapotrzebowanie :) 1 Cytuj
nastek96 Napisano 22 Maja 2024 Autor Napisano 22 Maja 2024 12 minut temu, Gringe napisał: Kobiety są podobno gorsze od facetów w tym temacie A wiem. Też mnie spotkały dziwne sytuacje, choć nikt wprost nic nie powiedział 13 minut temu, Gringe napisał: może nie do końca zdajesz sobie sprawę jak duże jest na Ciebie zapotrzebowanie Taką mam nadzieję :) Dziękuję 1 Cytuj
nastek96 Napisano 22 Maja 2024 Autor Napisano 22 Maja 2024 Wkleje z ciekawości jaką dał interpretację chat GPT. Uważam, że jest genialny i warto z niego korzystać. Księżyc: Ta karta często symbolizuje niepewność, iluzje i ukryte motywy. Może wskazywać na to, że na początku możesz mieć trudności z jasnym zobaczeniem, jak popyt na twoje usługi się ukształtuje. Mogą pojawić się pewne obawy lub wątpliwości dotyczące tego, jak rynek zareaguje na twoją ofertę. Warto też uważać na potencjalne niejasności lub ukryte aspekty w biznesie, takie jak konkurencja, która może nie być od razu widoczna. 6 Buław: To karta zwycięstwa, sukcesu i uznania. Sugeruje, że mimo początkowych trudności, twoje usługi zostaną docenione i zyskasz uznanie w swojej branży. Możliwe, że osiągniesz sukces i będziesz cieszył/a się dobrą reputacją, co przyciągnie klientów. Karta ta często oznacza publiczne uznanie, więc być może dobre recenzje lub polecenia od zadowolonych klientów przyczynią się do wzrostu popytu. Sąd: Ta karta odnosi się do odnowy, przemiany i ostatecznych decyzji. Może to sugerować, że twoje działania związane z założeniem firmy będą miały głębokie i znaczące konsekwencje. Może to być czas rozliczenia, gdzie twoje wysiłki zostaną ostatecznie docenione, a twoja firma osiągnie stabilność i uznanie na rynku. Może także oznaczać odnowę lub nowy start w twoim zawodowym życiu, przynoszący ostatecznie pozytywne rezultaty. Podsumowując, pomimo początkowych niepewności i obaw (Księżyc), twoje usługi mają duży potencjał na osiągnięcie sukcesu i uznania (6 Buław), a końcowy rezultat będzie pozytywny i przyniesie znaczące zmiany w twoim życiu zawodowym (Sąd). 1 Cytuj
Gość Ariesza Napisano 22 Maja 2024 Napisano 22 Maja 2024 (edytowane) 8 godzin temu, nastek96 napisał: Jaki będzie popyt na moje usługi na początku? Księżyc, 6 buław, Sąd Według mnie tutaj chodzi o to, że Twoja mała, ukryta działalność (Księżyc) szybko wyjdzie na światło dzienne (6 Buław) i będziesz musiał ją zarejestrować prawnie (Sąd). Domyślam się, że będzie miała popyt i szybko przekroczysz sumę zarobków wymaganą, aby mogła być niezarejestrowana. Edytowane 22 Maja 2024 przez Ariesza Cytuj
nastek96 Napisano 22 Maja 2024 Autor Napisano 22 Maja 2024 (edytowane) Dziękuję bardzo :) Na taki rozwój wydarzeń właśnie liczę. Jeszcze gdyby się udało dostać dofinansowanie Edytowane 22 Maja 2024 przez nastek96 Cytuj
mezza Napisano 22 Maja 2024 Napisano 22 Maja 2024 8 godzin temu, nastek96 napisał: Witajcie, Planuje otworzyć działalność nierejestrowaną na próbę. Jaki będzie popyt na moje usługi na początku? Księżyc, 6 buław, Sąd Nie będzie tak źle jakby się z początku wydawało, gdyż będziesz miał zaburzony obraz. Na zasadzie, będzie popyt,a ty będziesz widział to inaczej. Finalnie będzie sukces i chęć na więcej, napęd do działania. Czyżby mój plan to były mrzonki o sukcesie i będzie trzeba kompletnie zmienić plan? Dodałem drugie pytanie. Czy to dobry okres, aby zaczynać własną dzialnosci? Głupiec, 3 buław, 2 kielichów Tak, dobry do nowych początków, działania oraz podpisywania umów. 8 godzin temu, nastek96 napisał: Moim zdaniem tak. Głupiec jest tutaj poparty otwartą kartą bramą, więc odczytuje go jako otwarcie się na nowe doświadczenia i pora aby zrobić długo planowany krok. 2 kielichów może ewentualnie mówić o jakiejś współpracy, zamiast działać samemu. Co sądzicie? 1 1 Cytuj
nastek96 Napisano 22 Maja 2024 Autor Napisano 22 Maja 2024 Dziękuję bardzo :) Możliwe, że zamiast dostrzec popyt będę zauważał czego jeszcze nie mam, a bym chciał. Cytuj
mezza Napisano 22 Maja 2024 Napisano 22 Maja 2024 Wow, teraz spojrzałam na ChatGpt nieźle podpowiada przy interpretacjach. 1 Cytuj
nastek96 Napisano 1 Lipca 2024 Autor Napisano 1 Lipca 2024 Nwm, czy nie jest zbyt wcześnie na interpretację, ale myślę, że mogę już ją mieć. Zacznę od 6 buław, która rzeczywiście pokazała zainteresowanie moją ofertą. Dostawałem wiadomości i telefony z zapytaniem o ofertę. Niestety Księżyc pokazał drugie dno sprawy. Rzeczywiście po fakcie okazywało się, że ludzie mieli ukryte intencje i chcieli innych usług lub w ogóle nie wiadomo o co im chodziło. Sąd na końcu pokazał moje podsumowanie sprawy i korektę treści ogłoszenia. Mam nadzieję, że po poprawce powinno być lepiej. 6 Cytuj
nastek96 Napisano 17 Marca 2025 Autor Napisano 17 Marca 2025 W sumie tak po długim czasie to podejdę raz jeszcze do rozkładu. Karta Księżyc pokazała moje lęki o odniesienie sukcesu (6 buław). To były też moje iluzje, ale prawda wyszła na jaw w karcie Sądu. Sąd otworzył oczy i pokazał, że nie wszystko wygląda tak jak sobie wyobrażałem. Jednak okazuje się, że Księżyc nie wróży nic dobrego nawet przy pozytywnych kartach. (Oczywiście weryfikacja dotyczy początkowego okresu działalności) 1 Cytuj
Ceres Napisano 17 Marca 2025 Napisano 17 Marca 2025 46 minut temu, nastek96 napisał: W sumie tak po długim czasie to podejdę raz jeszcze do rozkładu. napisałes w pierwszym poście pytanie o usługi, w sensie miałeś zamiar świadczyć usługi czy sprzedawać rzeczy, które sam robisz? Cytuj
Ceres Napisano 17 Marca 2025 Napisano 17 Marca 2025 7 minut temu, nastek96 napisał: Świadczenie usług Tak myślałam, i teraz ten Księżyc dla mnie jasny jest :) Pokazał ci, że to nie do końca jest takie jak się wydaje. NDG została stworzona dla osób, które robią coś, wytwarzają dodatkowo i sprzedaja jak rękodzielnicy czy pszczelarze itp Żeby wyciągnąc ich z cienia i żeby zaczeli płacić podatki. Ale, że ustawa niedopracowana a Polak potrafi to sporo osób zaczeło świadczyć usługi na NDG i się na tym lekko przejechało, bo usługa musi być ozusowana więc jak ty sprzedasz komuś usługe to twój klient powinien ci wystawić rachunek i opłacić ci w ZUS składke zdrowotną.. Cytuj
nastek96 Napisano 17 Marca 2025 Autor Napisano 17 Marca 2025 (edytowane) Ale sprawdziłaś te informacje? Bo ja mam kompletnie inne. Nie ma żadnego ZUS, a jedynie podatek dochodowy. Byłem w tej sprawie w urzędzie. Musisz prowadzić ewidencję przychodów i na tej podstawie się rozliczasz. Klient nie wystawia żadnych rachunków, ty wystawiasz jemu, jeśli tego zarząda. Oczywiście są widełki dochodowe. Jeśli je przekroczysz to musisz założyć działalność gospodarczą i wtedy ZUS trzeba płacić. Edytowane 17 Marca 2025 przez nastek96 Cytuj
Ceres Napisano 17 Marca 2025 Napisano 17 Marca 2025 10 godzin temu, nastek96 napisał: Ale sprawdziłaś te informacje? Koleżanka była w takiej sytuacji, prowadziła warsztaty szkoleniowe na NDG, zwróciła się do ZUS o interpretację i dostała odpowiedź, że usługa na NDG ma znamiona umowy zlecenia i musi być odprowadzona składka zdrowotna od każdej usługi - zlecenia. Cytuj
nastek96 Napisano 17 Marca 2025 Autor Napisano 17 Marca 2025 Cóż, nic o tym nwm. Wiem, że są różne zawody, które nie mogą prowadzić działalności nierejestrowane np: fizjoterapeuci i lekarze. Warto iść do urzędu i się podpytać jak będzie w Twoim przypadku. Cytuj
Ceres Napisano 17 Marca 2025 Napisano 17 Marca 2025 Godzinę temu, nastek96 napisał: Cóż, nic o tym nwm. Wiem, że są różne zawody, które nie mogą prowadzić działalności nierejestrowane np: fizjoterapeuci i lekarze. Warto iść do urzędu i się podpytać jak będzie w Twoim przypadku. Ja nie mam usług tylko rękodzieło, więc u mnie nie ma problemu Cytuj
Ceres Napisano 17 Marca 2025 Napisano 17 Marca 2025 (edytowane) 12 godzin temu, nastek96 napisał: Ale sprawdziłaś te informacje? Bo ja mam kompletnie inne. Nie ma żadnego ZUS, a jedynie podatek dochodowy. Byłem w tej sprawie w urzędzie. Musisz prowadzić ewidencję przychodów i na tej podstawie się rozliczasz. Klient nie wystawia żadnych rachunków, ty wystawiasz jemu, jeśli tego zarząda. Oczywiście są widełki dochodowe. Jeśli je przekroczysz to musisz założyć działalność gospodarczą i wtedy ZUS trzeba płacić. To dotyczy rękodzieła , produktów, które zrobiłeś bądź wychodowałeś. Wszelkie usługi moga być prowadzone na NDG ale muszą byc ozusowane przez twoich klientów. Czyli musza ci wystawić rachunek i opłacic składkę zdrowotną. Zwróć sięo interpretacje do US i ZUS to właśnie taka odpowiedź otrzymasz. Prowadzę NDG od 6 lat. Edytowane 17 Marca 2025 przez Ceres Cytuj
nastek96 Napisano 18 Marca 2025 Autor Napisano 18 Marca 2025 Ja nie uprawiam rękodzieła. Rzeczywiście znalazłem informację, że nastąpiła nowelizacja przepisów i od stycznia 2025 roku jest pełne zwolnienie z ZUS. Jednak tam pisze, że trzeba było oskładkować zlecenia świadczone dla firm. Ogólnie przepisy były sprzeczne, nawet w urzędzie mieli inne informacje. Grunt, że teraz już się prawo zmieniło. 2 Cytuj
Artemidaa Napisano 18 Marca 2025 Napisano 18 Marca 2025 17 godzin temu, nastek96 napisał: Ja nie uprawiam rękodzieła. Rzeczywiście znalazłem informację, że nastąpiła nowelizacja przepisów i od stycznia 2025 roku jest pełne zwolnienie z ZUS. Jednak tam pisze, że trzeba było oskładkować zlecenia świadczone dla firm. Ogólnie przepisy były sprzeczne, nawet w urzędzie mieli inne informacje. Grunt, że teraz już się prawo zmieniło. Jest niezły bałagan w tym wszystkim już niczego nie można być pewnym :( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi