Skocz do zawartości

Chiromacja - wróżenie z ręki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ariesza
Napisano

Czy macie jakieś opinie na temat chiromancji? Macie jakieś własne doświadczenia, ktoś Wam wróżył, czy uważacie, że ma to sens?

Trafiłam na parę książek z tej dziedziny, w tym parę po angielsku. Niektóre są pisane przez hinduskich autorów, i w tych książkach jest masa informacji, a sztuka czytania z ręki nie wydaje się w nich taka łatwa. To (chyba?) ma sens, bo wróżenie z ręki tak bardzo się kojarzy z cyganami, których korzenie pochodzą z Indii. 

Poza powyższymi pytaniami, mam jeszcze jedno: jest jakaś różnica między chiromacją Zachodnią a tej ze Wschodu? 

Napisano (edytowane)

Z chiromancją jest podobnie jak z wahadełkiem - nic na sto %. Ile książek i kultur tyle wersji i interpretacji. Dużo w wolnym tłumaczeniu, wybiórczo. Podobnie jak z feng shui . Nic dla laików bez doświadczenia. W chiromancji można nieźle ściemniać.

Edytowane przez Elżbieta.
lit/
  • Lubię to! 3
Napisano

Właściwie to chyba z żadną techniką wróżbiarską nie jest nic na 100%.

Jak najbardziej ma sens. Wszystko ma sens, jeśli Cię interesuje. To bardzo stara sztuka. Myślę, że można wyczytać fajne informacje o życiu człowieka, aczkolwiek nwm, czy ta literatura wystarczy. Tak jak w tarocie karty są rozpisywane bardzo teoretycznie, a praktyka pokazuje swoje. Jeśli chcesz sprawdzić, czy jest sens to spróbuj zinterpretować linie komuś starszemu kto już swoje przeżył np mamie i się przekonasz. 

• Lubię to! 2
  • Dziękuję 1
Napisano
W dniu 28.06.2024 o 21:38, Ariesza napisał:

ma sens, bo wróżenie z ręki tak bardzo się kojarzy z cyganami, których korzenie pochodzą z Indii. 

Przeceniacie umiejętności Romów. Te z ulicy po prostu z konieczności ściemniały, o czym już wspomniałam. Mnie zastanawia jedno - mam już" słuszny "wiek i z tego co pamiętam, dawniej na prawej dłoni miałam więcej jakiś znaków, krzyży, linii,..... teraz jakby niewiele. Czy przypadkiem nie z powodu "przerobienia" już  pewnych przeżyć, doświadczeń, a teraz pozostało mi już niewiele. Natomiast na lewej dłoni, którą po złamaniu nadgarstka mam jakby przykurczoną, jest ich dużo więcej niż kiedyś.  O czym to może świadczyć. Mam gdzieś książkę nt ... .....gdzieś :( 

• Lubię to! 2
Napisano

Wg niektórych jedna dłoń to przeszłość, a druga przyszłość.

• Lubię to! 1
  • Ekspert
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, nastek96 napisał:

Wg niektórych jedna dłoń to przeszłość, a druga przyszłość.

Spotlakałam się ze stwierdzeniem, że lewa dloń, to zapis potencjału z którym przychodzimy a prawa, to jest to, co sami wypracujemy z tego. 

Edytowane przez Gringe
  • Lubię to! 2
Napisano

Może być i tak. Są różne szkoły, która ręką co oznacza. Nawet może być tak, że mężczyźnie się wróży chyba z prawej ręki, a kobiecie z lewej. 

• Lubię to! 2