Skocz do zawartości

Kursy / szkoły astrologii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam do was następujace pytanie : jakie kursy/ szkoły astrologii w Polsce bądź zagranicą, w tym online polecacie? W moim życiu nastał taki czas, że chciałabym w końcu pogłębić swoją wiedzę z zakresu astrologii w jakieś " zinstytucjonalizowanej" formie , aby móc w przyszłości uczynić z tego dodatkowy zawód . Hobbystyczne czytanie książek o astrologii oraz moje amatorskie interpretacje już mi nie wystarczają. Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie w tym zakresie. Pozdrawiam was wszystkich 

• Lubię to! 3
Gość Ariesza
Napisano

Wg. mnie dużo ciekawszym rozwiązaniem są kursy u astrologa, którego się jest fanem, i którego metody nam odpowiadają. Niektórzy oferują kursy.

• Ekspert
Napisano

@Stella111 z tego, co się orientuję, to Stowarzyszenie Astrologów w Polsce prowadzi szkolę i kursy. Pan Piotr Gibaszewki też cyklicznie ogłasza nabór na zajęcia. Korzystam i robilam kursy w Warszawskiej Szkole Astrologii - plus, że dziewczyny prowadzą co tydzień warsztaty i można mieć "probkę" czy pasuje Ci sposób przekazu wiedzy( jest też dostęp do starszych nagrań, można przebierać i wybierać). 

• Lubię to! 5
  • Dziękuję 1
Napisano
15 minut temu, Gringe napisał:

@Stella111 z tego, co się orientuję, to Stowarzyszenie Astrologów w Polsce prowadzi szkolę i kursy. Pan Piotr Gibaszewki też cyklicznie ogłasza nabór na zajęcia. Korzystam i robilam kursy w Warszawskiej Szkole Astrologii - plus, że dziewczyny prowadzą co tydzień warsztaty i można mieć "probkę" czy pasuje Ci sposób przekazu wiedzy( jest też dostęp do starszych nagrań, można przebierać i wybierać). 

Właśnie myślałam o Stowarzyszeniu Astrologii, Piotr Gibaszewki - też rozważałam, ale on ma jakiś taki vibe , z którym mi nie po drodze. 

• Lubię to! 2
  • Moderators
Napisano

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest pokontemplowanie dostępnych treści u kandydata na belfra i - w miarę możności - posłuchanie co mówi i jak mówi.

Nie wszyscy bowiem mają dar przekazywania informacji i wiedzy oraz nie ze wszystkimi jest komuś po drodze.

A jeszcze inni mają inne ciekawe spojrzenie jak. np. W.Jóźwiak i to też trzeba mieć na uwadze, czy jego teorie nie namieszają w zwojach :D

Dla mnie np. P.Gibaszewski jest nudny i taki jakiś, hmmm... niewydajny informacyjnie.

A Gronert total niestrawny, zarówno osobowościowo jak i w formie przekazywania treści.

Szkoły natomiast, takie na full z wieloma wykładanymi przedmiotami to bym rzekł, że strata kasy, jeśli chcesz tylko astrologię.

Ale mają tę zaletę, że można przyswoić parę innych ciekawych rzeczy, a że nauka tam to nie krótki kurs, tylko 2-3 lata, to jest warte rozważenia.

Tylko też najpierw trzeba zapoznać się z listą wykładowców, bo się może okazać, że wodzi tam ktoś, kogo się nie przyswaja i będzie:  :omg:

• Lubię to! 2
  • W punkt 2
  • Dziękuję 1
Napisano
2 godziny temu, Ejbert napisał:

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest pokontemplowanie dostępnych treści u kandydata na belfra i - w miarę możności - posłuchanie co mówi i jak mówi.

Nie wszyscy bowiem mają dar przekazywania informacji i wiedzy oraz nie ze wszystkimi jest komuś po drodze.

A jeszcze inni mają inne ciekawe spojrzenie jak. np. W.Jóźwiak i to też trzeba mieć na uwadze, czy jego teorie nie namieszają w zwojach :D

Dla mnie np. P.Gibaszewski jest nudny i taki jakiś, hmmm... niewydajny informacyjnie.

A Gronert total niestrawny, zarówno osobowościowo jak i w formie przekazywania treści.

Szkoły natomiast, takie na full z wieloma wykładanymi przedmiotami to bym rzekł, że strata kasy, jeśli chcesz tylko astrologię.

Ale mają tę zaletę, że można przyswoić parę innych ciekawych rzeczy, a że nauka tam to nie krótki kurs, tylko 2-3 lata, to jest warte rozważenia.

Tylko też najpierw trzeba zapoznać się z listą wykładowców, bo się może okazać, że wodzi tam ktoś, kogo się nie przyswaja i będzie:  

Szkoły jak najbardziej mi odpowiadają, uwielbiam się uczyć pomimo upływu lat, cały czas planuje jakieś studia, podyplomowki, uczę się też we własny zakresie, także to mnie nie przeraża.  Jóźwiaka znam, ale jego interpretacje astrologiczne niestety mi nie odpowiadają .. chciałabym uczynić z astrologii swój kolejny zawód ( o ile AI nie zastąpi astrologów ;)). Czy możesz mi polecić jakieś szkoły astrologii bądź ezoteryki jako takiej ? Mogą być również te zagraniczne.  Obecnie myślę o polecanej przez Gringe Warszawskiej Szkole Astrologii..

• Lubię to! 2
  • Super 1
  • Ekspert
Napisano
2 godziny temu, Ejbert napisał:

Lubiłam kiedyś go sluchać bo duzo i często wrzuca do sieci. Chyba nawet jakis darmowy webinar słuchałam- ale tak jak piszesz, gdzieś branie informacji, a wiecej takiego lania wody. Stąd nigdy nie zdecydowalam się na nic płatnego u pana Piotra. 

Od niedawna wrocila do pisania pani Ewa Braszko( miała sporą przerwę od pisania na blogu i przyjmowania klientów). Widzialam, że na konerencji PTA miala swój wykład w 2017 roku. 

I przyznam, że czytając jej bieżące teksty jestem bardzo na tak. Naprowadziła mnie na zintrerpretowanie ostatniego nowiu w Raku w odniesieniu do mojego horoskopu - i to było dla mnie bardzo odkrywcze i trafilo 100 procent w punkt. 

Nie wiem czy ona prowadzi zajecia prywatne, zawsze mozna do niej napisać i dopytać. 

• Lubię to! 3
  • Super 1
  • Moderators
Napisano
Godzinę temu, Stella111 napisał:

Czy możesz mi polecić jakieś szkoły astrologii bądź ezoteryki jako takiej ? Mogą być również te zagraniczne.  Obecnie myślę o polecanej przez Gringe Warszawskiej Szkole Astrologii..

Teraz nie mogę, bo już przez dłuższy czas, chyba z +2 lata, nie zaglądałem do tych szkół i nie wiem, co obecnie tam wykładają i kto wykłada.

U P.Piotrowskiego działał J.Gronert w astro współczesnej i on sam w astro antycznej.

Nawet rozważałem uczestnictwo w zajęciach, bo można było się dogadać na jeden profil, w moim wypadku ten antyczny.

Wpisz w wujka "szkoła psychotroniczna, astrologiczna, ezoteryczna" to wujo coś wyszuka.

I sprawdź kto wykłada. Także za granicą.

Rosyjska akademia słyszałem, że jest dobra, lecz specyficzna. Oni tam bardziej w stronę mistyczną i karmiczną ciągną.

Mi to nie za bardzo pasi, bo wolę konkret, coś o czym wiem, że działa a nie hipotezy, ciekawe i piękne, lecz nie do sprawdzenia.

• Lubię to! 4
  • Dziękuję 1
Gość Ariesza
Napisano
W dniu 9.07.2024 o 19:38, Ejbert napisał:

Rosyjska akademia słyszałem, że jest dobra, lecz specyficzna. Oni tam bardziej w stronę mistyczną i karmiczną ciągną.

Czy polscy astrologowie inspirują się naukami kolegów zza wschodniej granicy?

• Moderators
Napisano

Jasne, że tak. Co nie oznacza, że każdy łyka wszystko. I te wpływy są różnego stopnia, jedni się egzaltują mistycznymi odlotami a inni wybierają to co im się widzi. Ale z tego co ich czytam, słucham, to jednak większość chodzi na astro zachodu, z wtrąceniami arabskimi i hinduskimi.

I nie wszyscy rosyjscy astrologowie są zorientowani na tylko mistykę, karmę czy jakieś pozaplanetarne wartości.

• Lubię to! 4
Gość Ariesza
Napisano
24 minuty temu, Ejbert napisał:

jedni się egzaltują mistycznymi odlotami

A którzy? :)

• Moderators
Napisano

A poczytaj :)

Jeśli ktoś jest odlotowy, to uwzniośla interpret o "duchowość", karmiczność, ideały, rozwoje,  itp. pierdu pierdu.

Nic przeciw temu nie mam, można klientowi wciskać i to, zwłaszcza jeśli on lubi te klimaty. Jednak jeśli ta sfera jest głównym lub jedynym polem interpretacyjnym, to...

... no to można się / kogoś uwznioślać :odlot: i robić za :aniolek:bez lądowania w astrologii praktycznej. 

• Lubię to! 2
  • W punkt 1
Gość Ariesza
Napisano

Aż z ciekawości poszukam, nie żebym w to wierzyła, ale w sumie ciekawym by było się zapoznać i z taką narracją w astro ;p

• Moderators
Napisano

Ciekawości nigdy za wiele...

....powiedział struś stojąc nad krawędzią przepaści :D

Ten mistyczno- karmiczny nurt astro też wypadałoby poznać.

To, że jest to nieweryfikowalne, nie oznacza że nadaje się na astrowysypisko.

Są osoby do których tylko w ten sposób można dotrzeć, zn. serwując astroradę czy tłumacząc przyczynę zdarzeń. Daje to możliwość pogodzenia się z losem, a także zwyczajnie poprawia samopoczucie.

Dobrze jest przy tym mieć za uszami to, że tego typu przesłanki, w przeciwieństwie do astro wydarzeniowej, nie mają zakotwiczenia i nie mogą być potwierdzone doświadczalnie.

Nie ma sposobu na to, by udowodnić, że np. wpływ węzłów księżycowych czy retro planet, szcz. Saturna i w ogóle Saturna jako planety jest wskaźnikiem karmicznym. Podobnie jak "liczby karmiczne" - to są jak na razie wydumki, rodem z astro hinduskiej.

Tym niemniej ja taką możliwość uwzględniam w rozkminie, choćby tylko do własnej wiadomości.

• Lubię to! 2
  • W punkt 1
  • Super 1
Napisano

Kiedyś się brało co się dało. Teraz jest bardzo dużo możliwości nauki, za to w większości kiepskiej jakości. I uważam, że najpierw trzeba poznać zasób wiedzy i ukierunkowanie wykładowcy oraz sposób jej przekazu u danej osoby, a potem dopiero wybierać nauczającego. Nie jest to trudne, ale trochę czasu wymaga, żeby posłuchać wszystkich kandydatów. Na YT od cholery jest produkcji i tak jak w dzisiejszym kinie - przeważają beztalencia. Ale można znaleźć i bardzo fajne role - ciekawe wykłady. Mi spodobał się jeden facio, nie jest alfą i omegą w temacie, lecz wyróżnia się poważnym podejściem do tematu, ma spory zasób informacyjny, płynnie mówi i nie nadyma się. Jak mu się coś napisze w komentach to odpowiada przytomnie i albo ciekawie polemizuje, broniąc swego stanowiska, albo je koryguje lub dopowiada. Cenię to.  Nie pamiętam teraz jak się zwie jego kanał, jak sobie przypomnę to wrzucę :) 

• Lubię to! 2
  • Cool 2
  • Super 1