Skocz do zawartości

Ręka Fatimy vel Hamsa, z okiem proroka lub bez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie zaznaczę, że szukam sprawdzonych informacji, czyli od kogoś, kto nie ściąga ich od wuja i ciotki, a najlepiej jeśli ktoś dysponuje wiarygodnym, niehandlowym źródłem i/lub sam miał doświadczenie z tym gadżetem, talizmano-amuletem :D

Zainteresowało mnie to, gdy ujrzałam u kumpeli cudnie wykonaną zawieszkę z esami floresami. Kupiła ją z powodu urody, mając słabe pojęcie o przypisywanych jej właściwoścach, choć zadowolona jest, że to symbol ochronny, tyle, że nie wie za bardzo od czego konkretnie. Ochrona to ochrona i już :kawka:

Z tego co się dowiedziałam rzecz tyczy się różnych historii tego symbolu a nawet istnieje w numero system dywinacyjny (?) oparty na alfabecie hebrajskim, który graficznie jest przedstawiony w kształcie tej ręki i nosi taką, roboczą chyba, nazwę. To też mnie interesuje.

Kto chętny do tablicy? :czarodziej:

• Lubię to! 5
  • Moderators
Napisano

@Emeryta z tego co ja wiem, to symbol ręki jest obecny od czasów co najmniej jaskiniowych. A myślę, że stosowany był dużo wcześniej, bo nawet przedstawiciele naczelnych umyślnie uskuteczniają manipulacje dłońmi :D

I chociaż spotykany jest w różnych kulturach i formacjach wierzeniowych, ma różne źródła wyjściowe i przez to nieco odmienne funkcje,  to ma wspólny mianownik - ochronną opiekuńczość.

Obiło mi się kiedyś o uszy, że hamsa to nie to samo co ręka fatimy, co potwierdza internet ;) ale to na pewno już sama wylukałaś.

@Ariesza kiedyś się zastanawiałem nad tą publikacją, lecz że Webster to taki ichni  masowy Alla Ch. czy Leszek M. to odpuściłem. Ale z systemem się zetknąłem, Ismer mnie wtajemniczyła. Nie pamiętam go, utkwiła mi tylko ta ręka z wypisanymi liczbami i z ręką fatimy ma to tyle wspólnego, że są te liczby wypisane na ręce, która nosi tę nazwę.

Co raczej nie jest jej właściwą nazwą, bo to hebrajska metoda i tam Fatima nie ma co robić, już prędzej Miriam.

• Lubię to! 6
Gość Ariesza
Napisano
10 minut temu, Ejbert napisał:

kiedyś się zastanawiałem nad tą publikacją

Poza opisem tej ręki i magicznych kwadratów dla każdej z planet nie ma tam nic ciekawego. No, może jeszcze poza prywatną historią autora o tym, jak spotkał kowala, który zrobił sobie pierścień z gwoździa od podkowy. Podobno super amulet.

• 1 miesiąc temu...