Emeryta Napisano 15 Lipca 2024 Napisano 15 Lipca 2024 Na wstępie zaznaczę, że szukam sprawdzonych informacji, czyli od kogoś, kto nie ściąga ich od wuja i ciotki, a najlepiej jeśli ktoś dysponuje wiarygodnym, niehandlowym źródłem i/lub sam miał doświadczenie z tym gadżetem, talizmano-amuletem Zainteresowało mnie to, gdy ujrzałam u kumpeli cudnie wykonaną zawieszkę z esami floresami. Kupiła ją z powodu urody, mając słabe pojęcie o przypisywanych jej właściwoścach, choć zadowolona jest, że to symbol ochronny, tyle, że nie wie za bardzo od czego konkretnie. Ochrona to ochrona i już Z tego co się dowiedziałam rzecz tyczy się różnych historii tego symbolu a nawet istnieje w numero system dywinacyjny (?) oparty na alfabecie hebrajskim, który graficznie jest przedstawiony w kształcie tej ręki i nosi taką, roboczą chyba, nazwę. To też mnie interesuje. Kto chętny do tablicy? 5 Cytuj
Gość Ariesza Napisano 16 Lipca 2024 Napisano 16 Lipca 2024 Po polsku ten system numero w kształcie ręki był opisany tutaj, niestety dość podstawowo: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4823947/amulety-i-talizmany-jak-wybierac-tworzyc-i-korzystac-z-mocy-magicznych-przedmiotow Kiedyś szukałam więcej info na ten temat, ale wtedy nic nie znalazłam. Cytuj
Moderators Ejbert Napisano 16 Lipca 2024 Moderators Napisano 16 Lipca 2024 @Emeryta z tego co ja wiem, to symbol ręki jest obecny od czasów co najmniej jaskiniowych. A myślę, że stosowany był dużo wcześniej, bo nawet przedstawiciele naczelnych umyślnie uskuteczniają manipulacje dłońmi I chociaż spotykany jest w różnych kulturach i formacjach wierzeniowych, ma różne źródła wyjściowe i przez to nieco odmienne funkcje, to ma wspólny mianownik - ochronną opiekuńczość. Obiło mi się kiedyś o uszy, że hamsa to nie to samo co ręka fatimy, co potwierdza internet ale to na pewno już sama wylukałaś. @Ariesza kiedyś się zastanawiałem nad tą publikacją, lecz że Webster to taki ichni masowy Alla Ch. czy Leszek M. to odpuściłem. Ale z systemem się zetknąłem, Ismer mnie wtajemniczyła. Nie pamiętam go, utkwiła mi tylko ta ręka z wypisanymi liczbami i z ręką fatimy ma to tyle wspólnego, że są te liczby wypisane na ręce, która nosi tę nazwę. Co raczej nie jest jej właściwą nazwą, bo to hebrajska metoda i tam Fatima nie ma co robić, już prędzej Miriam. 6 Cytuj
Gość Ariesza Napisano 16 Lipca 2024 Napisano 16 Lipca 2024 10 minut temu, Ejbert napisał: kiedyś się zastanawiałem nad tą publikacją Poza opisem tej ręki i magicznych kwadratów dla każdej z planet nie ma tam nic ciekawego. No, może jeszcze poza prywatną historią autora o tym, jak spotkał kowala, który zrobił sobie pierścień z gwoździa od podkowy. Podobno super amulet. Cytuj
Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 2 Września 2024 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Napisano 2 Września 2024 W dniu 16.07.2024 o 00:38, Emeryta napisał: Z tego co się dowiedziałam rzecz tyczy się różnych historii tego symbolu a nawet istnieje w numero system dywinacyjny (?) oparty na alfabecie hebrajskim, który graficznie jest przedstawiony w kształcie tej ręki i nosi taką, roboczą chyba, nazwę. To też mnie interesuje. Historia symbolu jest dostępna, więc kto chce może sobie wylukać interesujące go informacje. Nadmienię tylko, że faktycznie jest różnica w tym, jak się tą rękę nosi (w górę czy w dół) co ma odniesienie do jej znaczenia w różnych kulturach - a ręka jest obecna pod różnymi postaciami, w niemal każdej kulturze i religii. Znaczenie użytkowania zależy od tego, do jakiej symboliki odnosi się osoba ją nosząca. W dużym skrócie: - ręka skierowana w górę pełni funkcję ochronną, zwłaszcza przed nieszczęściami, klątwami, złą energią i złymi ludźmi; oznacza ochronę, autorytet i moc. To jest ta pierwotna hamsa, która i tak jest obecnie znana jako Ręka Fatimy. - ręka skierowana w dół symbolizuje błogosławieństwo, płodność (z rozszerzeniem na bogactwo), spokój, wytrwałość, znoszenie niedogodności. To jest ta arabska Fatima. Ona także pełni rolę ochronną i głównie z takiego celu jest znana i noszona. Trudno zresztą jest nabyć gadżet, który by nie zwisał palcami w dół, tak więc dużą rolę pełni tu nie pozycja ręki a wiara i intencja, z powodu której ją się nosi. Dodanie oka (oka boga, oka opatrzności, oka proroka), które jest osobnym symbolem, zwiększa moc działania ręki w obu położeniach. "Ręka fatimska" jako system "dywinacji" stosowany w numerologii opisuje głównie charakter, temperament, skłonności oraz nieco wydarzeń w bardzo zwięzłej formie. Nie wiem skąd wzięła się nazwa "ręka fatimska" - pewnie po części stąd, że liczby rozrysowane są na ręce, lecz równie dobrze mogą być wypunktowane. Alfabet hebrajski ma 22 litery, z wartością do 400, alfabet grecki ma 24 litery z wartością do 600 + rozszerzenie o 3 litery o wartości 700, 800, 900. Na ręce fatimskiej każdej literze przyporządkowana jest wartość liczbowa, od 1 do 9 (a-i) , następnie idą dziesiątki (k-s) oraz setki (t-w) do wartości 800. Liter tu jest 26 i są to litery wg alfabetu polskiego (i innych opartych na łacińskim), ale bez zachowania kolejności paru liter. System liczenia jest taki jak w większości alfabetycznych systemów liczbowych: wartość liczby końcowej zapisanej za pomocą liter alfabetu otrzymuje się przez zsumowanie wartości odpowiadającej każdej literze. System ten definiuje liczby od 1 do 49, z wyjątkiem 19, 29, 39 i 49, gdzie bierze się pod uwagę ich dwie składowe (czyli 1 i 9; 2 i 9; 3 i 9; 4 i 9), a dalszy opis jest rwany, czyli tylko wybrane liczby mają opis, a liczby, które nie są opisane należy definiować liczbami, które go mają. Np. nazwisko o liczbie 256 nie ma odpowiednika, więc czytamy składankę: 200, 50, 6. Opis jest do liczby 1390, a powyżej 2000 - skreśla się 2 i rozpatruje to co zostaje. W przekazanej mi metodzie liczy się imiona i nazwiska osobno, tzn. sprawdzamy co daje imię i co daje nazwisko. Np. Lech: 20+5+3+8 = 36; Wałęsa: 800+1+20+5+90+1 = 917. Zdzisław Nikuli natomiast sumował imię i nazwisko i tą wartość rozpatrywał, czyli u niego byłoby to 953. Lech Wałęsa: Lech ma wartość 36 i definiowane jest jako: "niezwykłe możliwości, prawie geniusz" (tak ma każdy Lech) a Wałęsa ma 917, tej wartości w opisie nie ma, więc bierzemy 900 - wojownik, 17 lekkomyślność. U Nikuli byłoby to 953, a więc: 900 - wojownik, 50 - niewolnictwo a potem wyzwolenie, 3 - marzenia, wyobraźnia, mistycyzm. Na ile to jest zgodne z obrazem i działalnością Lecha Wałęsy to każdy sam niech oceni. Ja tą "dywinację" traktuję jako ciekawostkę, ze skierowaniem na wieczorki wróżebne. Jak przeliczyłam siebie obiema metodami, to zgadza się i jedna i druga i przypuszczam, że u wielu osób tak jest 1 3 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi