Gość alieninside Napisano 23 Sierpnia 2024 Napisano 23 Sierpnia 2024 Jw. Czy tu jest jakos na odwrot? Patrze wlasnie na swojego Marsa, znajdujacego sie 4 stopnie przed MC w kozie i wydaje mi sie ze jest to aspekt aplikacyjny, poniewac Mars zmierza do koniunkcji z Mc, ale astro.com pokazuje mi "S". Myslalam, ze kwestia aspektow sa dla mnie oczywiste, ale okazuje, ze jednak nie. Cytuj
Gość Ariesza Napisano 23 Sierpnia 2024 Napisano 23 Sierpnia 2024 Chętnie się sama dowiem. Zastanawiam się, czy to nie jest tak, że punkt MC kręci się bardzo szybko w ciągu dnia i to on ucieka od Marsa? Cytuj
Administrator Ismer Napisano 25 Sierpnia 2024 Administrator Napisano 25 Sierpnia 2024 Z osiami jest tak, że - tak to ujmę - to one aspektują planety. W nazewnictwie nadal będzie, że to planeta ma aspekt do osi, lecz praktycznie jest to właśnie tak, że albo oś przybliża się do planety albo od niej ucieka. Mars (lub inna planeta) w IX domu jest aspektem separacyjnym do MC, bo Mars stoi w miejscu - wolno się porusza w stosunku do MC i nie dogoni go. A Mars w X domu jest aplikacyjny, gdyż MC zbliża się do niego. Sprawdźcie to sobie dziewczyny na własnym przykładzie, obie macie odpowiednio do tego ustawione planety, jedna w 9 druga w 10 domu - przesuńcie odpowiednio godziny urodzenia i ujrzycie 3 1 Cytuj
Gość Ariesza Napisano 25 Sierpnia 2024 Napisano 25 Sierpnia 2024 (edytowane) Zajrzałam do internetu, żeby się doedukować, to się podzielę. Cytat The Medium Coeli is the highest point of intersection between the Meridian and the Ecliptic and should not be confused with the Zenith. As with every axis, the complete zodiac traverses the Medium Coeli once over a one-day period. Cytat Medium Coeli to najwyższy punkt przecięcia południka z ekliptyką i nie należy go mylić z zenitem. Jak w przypadku każdej osi, cały zodiak przemierza Medium Coeli raz w ciągu jednego dnia. Źródło: https://www.astro.com/astrowiki/en/Medium_Coeli W Stellarium w wersji na PC (jest za free) z ciekawości ustawiłam sobie osie, które wyznaczają MC (nie wiem, czy jest możliwe ustawienie ich w wersji na telefon): ekliptykę i południk niebieski. Można tam sobie zanimować w czasie zachowanie nieba i zobaczyć, jak ten punkt zachowuje się w realu. Edytowane 25 Sierpnia 2024 przez Ariesza Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi