Skocz do zawartości

Co jeśli dam pewnej osobie kwiaty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Użyłem rozkładu "krzyż", czyli:

--3--

1---2

--4--

Gdzie:

1. ja w danej sytuacji lub sytuacja w chwili obecnej

2. osoba, o którą pytam lub to co stoi na drodze

3. okoliczności sprzyjające

4. ostateczny rezultat

po czym karty się sumuje i wychodzi konkretna odpowiedź.

Sytuacja wygląda tak: zakochałem się w pewnej osobie. chciałem wyrazić jej uczucia i wymyśliłem, że dam jej kwiaty.

Karty wyszły:

1. Cesarzowa

2. Śmierć

3. Papież

4. Papieżyca

sumując wyszedł Papież.

Otóż:

1. to rozumiem, ponieważ w pewnym sensie opiekuję się nią, dbam o nią i robię jej często porządki w dokumentach

2. nie znam sytuacji do końca, ale tutaj albo zaszła jakaś zmiana, albo zajdzie

3. nie rozumiem, ale prawdopodobnie opieka Sił Duchowych. Lub miłość platoniczna.

4. W ogóle tej karty nie rozumiem. Mimo czytania książek, do tej pory jej nie rozumiem (dlatego tutaj piszę).

Sumując Papież - prawdopodobnie miłość platoniczna (to mnie nie dziwi).

Czy dobrze odczytuję?

• Lubię to! 1
  • Ekspert
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, halyna napisał:

Karty wyszły:

1. Cesarzowa

2. Śmierć

3. Papież

4. Papieżyca

sumując wyszedł Papież.

W jaki sposób liczyłeś karty? Mi wyszedł Mag: III+XIII+V+II=XXIII-XXII=I 

Cesarzowa obraz sytuacji na teraz, może być tak jak piszesz. 

Śmierć jako czas transformacji - coś tu musi się definitywnie zakończyć by mogła zaistnieć bliższa relacja między wami. 

Papież nie jest kartą mówiącą o platonicznej miłości. Jeśli są to okoliczności sprzyjające, to łączy was coś, co oboje lubicie, wyznajecie te same priorytety. Fakt, jest to też karta dawniej uznawana za opiekuniczą i sprzyjająca pytającemu. 

Może ona lubi kwiaty? Moze ma podobne zainteresowania do Twoich, ceni te same wartości życiowe. 

Papieżyca jako wynik - trzeba wykazać się cierpliwością i zdać na intuicję. Znajomość ukrywana przed otoczeniem. 

Mag wg mnie jako suma sugeruje, że masz wszystkie możliwe środki by cel osiągnąć. 

Edytowane przez Gringe
  • Dziękuję 1
Gość Ariesza
Napisano

Papież może być kartą romantyczną - w zestawieniu z niektórymi kartami zapowiada wręcz ślub i wesele.

Bez połączeń też może nieść pozytywny wynik spraw romantycznych: mówi o przyjęciu jakichś konwenansów, zasad, wzięcie odpowiedzialności i dotrzymywanie słów oraz zobowiązań (ważne dla związków!). To także ojciec i głowa rodziny, ktoś kto przewodzi, i jakiś mężczyzna ogólnie.

Papież jako okoliczności sprzyjające to dla mnie: umiecie się zachować z zasadami, działacie według utartych konwenansów (typu: dziewczyna chętnie przyjmie kwiaty i dobrze rozumie ten gest jako zakorzeniony w naszej kulturze). W zasadzie moja opinia jest podobna do tego to, co napisała @Gringe o podobnych priorytetach. Dla mnie klasa. Jest dobrze.

Papieżyca może oznaczać partnerkę Papieża, a razem starsze małżeństwo albo parę o podobnych zasadach życiowych.

Gdyby miała opisywać reakcję dziewczyny, to będzie stonowana, nieśmiała, ale pozytywna.

• Ekspert
Napisano
54 minuty temu, Ariesza napisał:

Papieżyca może oznaczać partnerkę Papieża, a razem starsze małżeństwo albo parę o podobnych zasadach życiowych.

@Ariesza wrzucę tylko sprostowanie - według źródeł partnerem Kapłanki jest Mag( niebiańska para rodziców Glupca). Cesarz z Cesarzową to para ziemskich rodziców :) ( Hajo Banzhaf Droga Tarota). 

Kapłanka mówi o szerokopojętym "przyjmowaniu" oraz czekaniu, co może pokazać po prostu przekazanie kwiatów przez autora tematu. 

• Lubię to! 1
  • Ekspert
Napisano
27 minut temu, mezza napisał:

A to ciekawe, bo zawsze w parze obok Kaplanki stoi Kaplan.

Gdzie? :) Chodzi Ci o kolejność w talii? 

Powilalam się na guru Tarota, nie jest to moja własna teoria, brzmi sensownie z tego jak autor przedstawia to w swojej książce. 

• Ekspert
Napisano
2 godziny temu, mezza napisał:

Nie, jako para. Cesarz i Cesarzowa, Kaplanka i Papież.

@mezza widziałaś takie połączenie w literaturze? Będę wdzięczna za wskazanie :) 

Według mnie sensownie opisał to Banzhaf u siebie: Mag jest tym, który zasiewa ziarno( ma wszystkie możliwiści by to zrobić, wystarczy, że chce) a Kapłanka jest tą, która je przyjmujmuje( jest w oczekiwaniu na nie). 

Rolą Papieża jest: "Tak więc Najwyższy Kapłan jest swoistym odpowiednikiem tego etapu w wychowaniu bohatera, który przygotowuje na to, co go później spotyka w życiu, w zewnętrznym świeci. Karta oznacza czas, w którym tworzy sie jego sumienie, w którym uczy się odróżniać dobro  od zla. (...) Błogosławiąca ręka Najwyższego Kapłana pokazuje doniosłość przekazywanej nauk: wskazujący palec oznacza to co widzialne, oczywistość. Podczas gdy zwinięte palce znaczą to, co niewidzialne i transcendentalne.(...) Przesłanie tego obrazu jest następujące- tylko ten, kto kieruje swoją uwagę na oba swiaty, poznaje sens i wybiera drogę".

Dla mnie to rozróżnienie ma sens. 

Rozumiem, że nazewnictwo pary Kapłanki i Papieża może nasuwać skojarzenie, że są parą( tak.jak.jest to z Cesarzem i Cesarzową), jednak po przeanalizowaniu znaczeń kart, zrozumiałe jest przyporzadkowanie Maga z Kapłanką. Warto zwrócić uwagę, że na karcie Papieża są trzy osoby, karta przedstawia pewną sytyację. Z kolei Mag jest sam, co podkreśla jego znaczenie jako osoby która ma pewną rolę do odegrania. 

• W punkt 1
Napisano

Nie widziałam, to jedynie moje doświadczenie, ale wcale nie musi oznaczać pary, tak najzwyczajniej kojarzylam. Kiedyś.jak miałam w rozkładzie Cesarza i Cesarzowa to wskazywało parę w realu i kzxde z nich o bardzo silnych charakterach.

• Lubię to! 1
Gość Ariesza
Napisano

Ja się posiłkuję sporo symboliką Tarota Marsylskiego i tam w kolei Mag nie jest ikonograficznie magiem, tylko bazarowym sprzedawcą pierdół i naciągaczem na grę w kubki. Zdecydowanie odróżnia się od kart Papieżycy (dokładnie tak nazwanej) i Papieża. Chyba Prinke w książce o historii Tarota pisał coś o tym, że pary Papieżyca-Papież i Cesarzowa-Cesarz pokazują w postaciach kobiecych symboliczne przedstawienie jakiejś idei lub instytucji jako takiej (Papieżyca występuje wtedy jako symbol Kościoła jako takiego, lub jako Sophia - alegoria mądrości), a męskie karty wskazują na konkretne osoby i ludzkie funkcje. Podkreślony jest związek tych kart.

To we współczesnych taliach (RW) zrobiono z Papieżycy Izydę, a z Maga Merkurego albo wręcz prawie że Jezusa (RW - autor opisuje w oryginale sens układu rąk Maga jako nawiązanie do słów „Jak w górze, tak i na dole, jak na dole, tak i na górze”, co jest bezpośrednim nawiązaniem do nauk hermetycznych Hermesa Trismegistosa, a Hermes to inaczej Merkury). Są takie talie, na których Mag jest pokazany wyraźnie jako Merkury (Thoth Tarot) albo właśnie jak Hermes Trismegistos (The Hermetic Tarot).

Można się spierać, które zestawienie par jest tym właściwym, ale jak zwykle w świecie Tarota odpowiedź brzmi: „to zależy”.

Banzhaf wyraźnie się przychyla do symboliki obecnej w RW.

• Ekspert
Napisano
23 minuty temu, mezza napisał:

Kiedyś.jak miałam w rozkładzie Cesarza i Cesarzowa to wskazywało parę w realu i kzxde z nich o bardzo silnych charakterach.

O Cesarza i Cesarzową nie będę się kłócić- z tym się zgadzam, że to silna para ;) 

• Ekspert
Napisano
6 minut temu, Ariesza napisał:

Można się spierać, które zestawienie par jest tym właściwym, ale jak zwykle w świecie Tarota odpowiedź brzmi: „to zależy”.

Dokładnie- "to zależy" przede wszystkim od kart jakie używamy :) Jestem zwolenniczką RWS i po prostu sprawdzają się u mnie, więc nie widzę sensu by rozpraszać się na inne talie i systemy. Warto zwrócić uwagę na autorskie talie Tarota i dołączone do nich książeczki bo opis kart może odbiegać od tego, co do tej pory znaliśmy( czy RWS czy Marsylski czy Thot). 

Dzięki @Ariesza za tak obszerne wyjaśnienie :) 

Napisano

Ja myślę, że to może być początek pewnego etapu. Śmierć widziałabym tu jako transformację i odrodzenie.