Skocz do zawartości

Wyzwanie Clearer Thinking

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Znajomy podesłał mi filmik pod prowokującym tytułem "czy astrologia działa?", w którym youtuberka streszcza wyniki ciekawego badania:

https://m.youtube.com/watch?si=N0_on_Iw01mc2hhR&v=vc4MmWN_rNg&feature=youtu.be

Polecam obejrzeć, ale w skrócie sześciu profesjonalnych astrologów miało za zadanie zapoznać się ze szczegółowymi profilami paru osób, które zawierały odpowiedzi na pytanie np o hobby, pracę itd i na podstawie tych odpowiedzi dopasować te profile do jednego z pięciu kosmogramów (1 prawdziwy, 4 losowo wygenerowane przez komputer). Mieli po 12 takich profilów. 

Ogólnie wyszła klapa - wyszło na to, że żaden z astrologów nie trafił taką ilość razy, która nie byłaby równoważna z losowym klikaniem. 

Załączam link do wyzwania, w którym samodzielnie można przejść przez to ćwiczenie:

https://programs.clearerthinking.org/astrology_challenge.html?_gl=1*12nkte0*_ga*ODYyODA5ODIxLjE2NzQ2NTA4NDk.*_ga_58RPQ2D860*MTcyMzA1Mjg5Mi43NDguMS4xNzIzMDUzNDQwLjUyLjAuMA

Ogólnie jestem ciekawa, co myślicie o tym badaniu. Z jednej strony fajnie, że wzięto pod uwagę cały kosmogram, ale dalej metodologia wydaje mi się słaba. Astrologowie mieli do czynienia tylko z tymi profilami, które ok, miały być bardzo szczegółowe (sama jeszcze nie robiłam tego cwiczenia, więc nie wiem, jak bardzo są faktycznie), ale wydaje mi się (sama tak chce do tego podejsc), ze co najwyżej można zgadywać  Merkurego i ascendant na podstawie autoopisu (jak ktoś się wyraża myśli i jak chce się prezentowac), może jeszcze Wenus. 

Edytowane przez shamansblues
  • Lubię to! 2
  • Cool 1
Gość Ariesza
Napisano

Widziałam ten filmik i mnie zastanowiło, co znaczy dokładnie "profesjonalny astrolog". Po za tym - jaką szkołę astrologii ten ktoś praktykuje? Technik interpretacji jest bardzo dużo i nawet można by wręcz porównywać, które z nich częściej dają efekty, a które rzadziej.

Wiecie, jak 9 osób spróbuje zbudować dom za pomocą młotka, to im to jakoś wyjdzie, a może przyjść 1 osoba z wkrętarką, i zajmie jej to dużo mniej czasu i zrobi to precyzyjniej. A mimo to i tak statystyka pozostanie słaba...

Wątpię, by naukowcy zdawali sobie sprawę z tego, że nawet w obrębie "poważnej" astrologii bywają różnice.

Napisano

Tak, do tego próba badania była bardzo mała i też właśnie jeszcze nie sprawdzałam, jakie dokładnie doświadczenie mieli ci astrolodzy. O ile nie dziwi mnie, że naukowcy przez swój lekceważący stosunek nie wzięli pod uwagę różnych technik czy szkół, tak akurat o porządną wielkość próby powinni zadbać! 

Mimo wszystko podoba mi się to, że nie oparto badań na samych słońcach, to jest zmiana w dobrym kierunku :3

• Lubię to! 1
  • Moderators
Napisano

Jak obejrzę to się wypowiem.

Teraz to mogę tylko powiedzieć, że była klapa, bo być musiała.

Nie można dopsowywać horoskopu na podstawie danych, tzn. można tylko do pewnego stopnia. Ten sam horoskop ma jakiś procent ludzi urodzonych w tym samym czasie. A jednak te osoby i ich losy różnią się.

To jak można zebrać dane i oczekiwać precyzji przy takim dopasowywaniu? :mysli:

Ci naukowcy lepiej by zrobili, gdyby każdy z tych astrologów rozpatrzyłby ich kółeczka, wraz z wglądem w przeszłość, teraźniejszość i przyszłość do zweryfikowania - wówczas mogliby się przekonać czy i na ile astrologia działa.

A jak się bierze za problem od dupy strony, to co z niej może wyjść? - ano gówno, za przeproszeniem :sark:

• Lubię to! 3
  • Ekspert
Napisano (edytowane)

Przyznam szczerze, że wkręciłam się z ciekawością. Przeszłam przez czwórkę osób i zatrzymałam się na non binarnej osobie. Resztę "przeklikam" by zobaczyć czy moje pierwsze cztery odpowiedzi byly trafne😅🤣😁 

Nie, 12 osób do analizy astrologicznej to sieka. 

Zaczynając od poczatku, nie podali jacy astrologowie brali udział w badaniu i na podstawie czyich wniosków mają takie a nie inne wyniki. 

Inna sprawa, mamy tylko 12 domów, planet jeszcze mniej( nawet z "wyklętym" Plutonem)wiadomo, że kombinacje będą sie powtarzać. 

Według mnie badanie nie dowodzi niczego. No, może tego by naukowcy nie brali się za astrologię😅

Edit: Nie trafiłam żadnego z czterech które przeanalizowałam. Za to poszczęściło mi się na chybił-trafił i tu trafiłam dwa z ośmiu pozostałych😂

Jakieś takie wydumane to wszystko i kupy się nie trzyma. 

Edytowane przez Gringe
  • Lubię to! 1
  • W punkt 1
Gość Ariesza
Napisano

Cofam, co powiedziałam. Znalazłam opis tego badania, według którego okazuje się, że zrobili podział na astrologiczne tradycje. Bardzo przepraszam za zagalopowanie się. Wydaje się, że naukowcy podeszli do tematu całkiem dobrze, łącznie ze świadomością istnienia różnych systemów domów.

https://www.clearerthinking.org/post/can-astrologers-use-astrological-charts-to-understand-people-s-character-and-lives-our-new-study-pu\

Cytat

At the start of the challenge, we asked participants to indicate which types of astrology (e.g., Western, Chinese, Traditional, etc.) they were experienced with. The answers were in checkbox format, allowing them to select multiple options. After collecting the data, we analyzed whether astrologers reporting experience in different types of astrology achieved different results.

Considering each group independently, participants with experience in hellenistic astrology got 2.9 correct answers on average (the most correct out of any group), with a p-value of 0.036 in a two-tailed t-test and 0.0178 in a one-tailed t-test (relative to the 2.4 questions right expected from random guessing). None of the other astrology types showed statistically significant results that positively differ (i.e. perform better) from random guessing. 

Since we tested 20 hypotheses (one for each of these 20 types of astrology), we would expect to have one false positive on average meeting a p < 0.05 threshold. If we correct for the number of hypotheses tested, we find that none of the groups are statistically significantly different from guessing at random. After adjusting for 20 hypotheses with a Bonferroni correction, the one-tailed p-value for Hellenistic astrology increases to 0.356, indicating no statistically significant deviation from random guessing.

Note that each participant could indicate being experienced with more than one type of astrology (so the same participant can appear in more than one group).

Cytat

Na początku wyzwania poprosiliśmy uczestników o wskazanie, z jakimi rodzajami astrologii (np. zachodnią, chińską, tradycyjną itp.) mają doświadczenie. Odpowiedzi były w formacie pola wyboru, umożliwiając im wybór wielu opcji. Po zebraniu danych przeanalizowaliśmy, czy astrologowie zgłaszający doświadczenie w różnych rodzajach astrologii osiągnęli różne wyniki.

Biorąc pod uwagę każdą grupę niezależnie, uczestnicy z doświadczeniem w astrologii hellenistycznej uzyskali średnio 2,9 poprawnych odpowiedzi (najwięcej poprawnych spośród wszystkich grup), z wartością p wynoszącą 0,036 w teście t z dwoma ogonkami i 0,0178 w teście t z jednym ogonkiem (w stosunku do 2,4 poprawnych pytań oczekiwanych od losowego zgadywania). Żaden z pozostałych typów astrologii nie wykazał statystycznie istotnych wyników, które pozytywnie różniłyby się (tj. osiągały lepsze wyniki) od losowego zgadywania. 

Ponieważ przetestowaliśmy 20 hipotez (po jednej dla każdego z tych 20 typów astrologii), spodziewalibyśmy się średnio jednego fałszywie pozytywnego wyniku przy progu p < 0,05. Jeśli skorygujemy liczbę testowanych hipotez, okaże się, że żadna z grup nie różni się statystycznie istotnie od losowego zgadywania. Po skorygowaniu o 20 hipotez za pomocą korekty Bonferroniego, jednostronna wartość p dla astrologii hellenistycznej wzrasta do 0,356, co wskazuje na brak statystycznie istotnego odchylenia od losowego zgadywania.

Należy zauważyć, że każdy uczestnik mógł wskazać, że ma doświadczenie z więcej niż jednym rodzajem astrologii (więc ten sam uczestnik może pojawić się w więcej niż jednej grupie).

Przetłumaczono z DeepL.com (wersja darmowa)

Poniżej tabelka z listą wykorzystanych technik i statystykami:

astro.png

• Moderators
Napisano

Tym niemniej miarodajny wynik byłby wówczas, gdyby wzięli się za badanie tak jak należy, czyli każdemu z tych astroligów zadali po parę horoskopów do rozpatrzenia.

I ze 3 z rektyfikacją, tylko pewną. 

Mogłyby dopiero wówczas naukowcom kopary opaść, o ile astrologowie byliby rzeczywiście profesjonalni.

Bo ja też jestem profesjonalny... w opinii sąsiadów w moim bloku, którzy o astrologii mają pojęcie takie same jak ja za prl o łapaniu oczek w rajstopach mej żony :D

• Lubię to! 1
  • W punkt 2
Gość Ariesza
Napisano

Na początku tematu astrologii u mnie zachwyciłam się książką “Znaki” Faulkner. Była dla mnie zrozumiała i zaczęłam kminić, jakie układy horoskopu mogliby mieć moi znajomi i rodzina. Na zasadzie: ten jest nerwowy, to pewnie ma Księżyc w ognistym znaku. Ten jest człowiekiem sukcesu, to pewnie ma Byka w 10 domu… I najlepsze, że gdy po tym sprawdziłam kosmogramy tych ludzi, to okazywało się, że trafiłam. Przypadek? Możliwe.

Inna sprawa, że im dalej czytam o astro, tym gorzej mi idzie i będę bardzo złym astrologiem-amatorem 😂 W każdym razie uważam, że można określić czyjś kosmogram.