Skocz do zawartości

Świat na pytanie o traumę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ktoś mi pomoże zrozumieć o co chodzi? 

Zadałam pytanie do kart o to jaką mam traumę i wyjełam kartę świat. 

Potem czy uda mi się wyjść z tego, też karta świat. I tak 4 razy na te same pytania.

To znaczy, że jestem bliska uwolnienia się z tego? 

Może ktoś mógłby mi pomóc jak to zrozumieć? 

• Lubię to! 1
Napisano

Ale co miałaś na myśli pytając jaką masz traumę? 

Myślę, że gdybyś miała traumę to byś wiedziała o niej. 

Co miałaś na myśli zadając to pytanie? Wyjaśnij to będzie łatwiej Ci coś podpowiedzieć. 

Napisano
11 minut temu, nastek96 napisał:

Ale co miałaś na myśli pytając jaką masz traumę? 

Co miałaś na myśli zadając to pytanie? Wyjaśnij to będzie łatwiej Ci coś podpowiedzieć. 

Wiem mniej więcej jaka, coś z okres dzieciństwa. Tylko jakby ciężko mi stwierdzić, które konkretnie (być może) wydarzenie miało największy wpływ lub co spowodowała wewnętrznie to wydarzenie :) 

Niekoniecznie, ludzie nie są czasem świadomi traumy, a wręcz bardzo często nie są świadomi. Niby wiedzą, że coś im ciąży, że postępują wbrew sobie - ale działają automatycznie, bo przecież nikt nie chce dla siebie źle, a jednak ich działania są krzywdzące dla nich samych :) 

Mam nadzieję, że dobrze to wyjaśniłam :) 

To się nazywa takie wyparcie. 

• Lubię to! 2
Napisano
20 godzin temu, Artemidaa napisał:

Zadałam pytanie do kart o to jaką mam traumę i wyjełam kartę świat.

20 godzin temu, Artemidaa napisał:

To znaczy, że jestem bliska uwolnienia się z tego? 

O ile sobie uświadomisz z czym masz problem. Karta Świat ( jak każda karta w tarocie ) ma wiele znaczeń, nawet w odpowiedzi na to samo pytanie.

1 godzinę temu, nastek96 napisał:

Niekoniecznie, nie do końca. Często traumy są nieuświadomione. Sądzimy, że po prostu tacy jesteśmy z natury, taki nasz charakter.

Godzinę temu, Artemidaa napisał:

To się nazywa takie wyparcie.

I tak i nie. Jak wyżej. Być może zadałaś pytanie kartom ot tak sobie. Może być, że coś tam Tobie świta w głowie, że z czymś masz szczególny problem i mimo, że starasz się zmienić się, nic z tego nie wychodzi.

Karta Świat może wskazywać na na przykład;

Miewasz problemy z wyjazdami, ze zmianami miejsca  zamieszkania, pracy, z akceptacją nowych środowisk, z otwarciem się na nowinki, na nowoczesność i tym podobne.

Oczywiście, możesz mieć po prostu taki charakter, urodę. Taki stan rzeczy ( o ile występują u Ciebie powyższe problemy ) może wynikać z dzieciństwa, z wychowania. Być może  często słyszałaś - nie jedź tam bo coś Ci się stanie, po co to tobie lepiej siedź w domu. Bądź ostrożna, to ogromna niewiadoma, nic pewnego. Nie idź  do koleżanek, bo to nieodpowiednie środowisko.............. takich NIE mogłaś słyszeć wiele i stąd lęk przed otwarciem się na nowe, na ludzi, na wyjazdy, na zmiany pracy. Ogólnie na zmiany. Zakodowano w Tobie lęk. Napisz proszę z czym się zgadzasz, co możesz potwierdzić :) 

• Lubię to! 1
  • W punkt 1
  • Dziękuję 1
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Elżbieta. napisał:

Być może  często słyszałaś - nie jedź tam bo coś Ci się stanie, po co to tobie lepiej siedź w domu. Bądź ostrożna, to ogromna niewiadoma, nic pewnego. Nie idź  do koleżanek, bo to nieodpowiednie środowisko.............. takich NIE mogłaś słyszeć wiele i stąd lęk przed otwarciem się na nowe, na ludzi, na wyjazdy, na zmiany pracy. Ogólnie na zmiany. Zakodowano w Tobie lęk. Napisz proszę z czym się zgadzasz, co możesz potwierdzić :) 

Oj tak, słyszałam takie słowa w dzieciństwie od różnych ludzi :) ale też kobiety w mojej rodzinie takie trochę mało szalone i spontaniczne były i lękliwe. 

Lęk przed zmianami myślę... przed ludźmi nie, być może przed otwarciem się w pełni. 

Zaszczepili chyba we mnie coś w rodzaju lepiej nie ryzykować i siedzieć jeśli jest dobrze, lepiej nie pogarszać sprawy. Takie odczucia mam. Ale ja i tak robię swoje, zaczęłam bardziej ryzykować i się otwierać a nie łatwe to było na początku. Staram się działać bardziej spontanicznie. Przełamywać lęki i ograniczenia.

To tak jakbym czuła na sobie taką blokadę i przez to nie mogę w pełni się cieszyć 

Wielkie dzięki za pomoc, olśniło mnie teraz!  :)

Edytowane przez Artemidaa
Napisano

Elżbieta dobrze Ci to opisała. Karta Świat to po prostu problem z ,,otwarciem się na świat". Problem z otwarciem się na nowe środowiska, nowe wartości, wszystko co spoza tego co znasz.

Niestety nie mam przy sobie książki gdzie jest napisane co trzeba przepracować przy tej karcie. Ale jak będę miał dostęp to Ci napisze. 

• Dziękuję 2
Napisano
W dniu 20.10.2024 o 20:10, Artemidaa napisał:

Lęk przed zmianami myślę... przed ludźmi nie, być może przed otwarciem się w pełni. 

W tym przypadku popieram. Nie warto, nie należy,   jest niewskazane bezgraniczne zaufanie. Źle się na tym wychodzi, podobnie, jak przez nadmierne ryzykanctwo. Wszystko powinno być w miarę wyważone.

Karta Świat jest ostatnią kartą w tarocie, przez niektórych określaną jako finisz drogi Głupca. Być może czas na nowe początki, w sensie ogólnej zmiany - wejście na wyższy lewel. na szersze poznanie świata, ludzi i ich charakterów, na poszerzenie wiedzy, horyzontów, zdobycie nowej umiejętności, na zmianę podejścia do ludzi i niektórych spraw., na podróże. Na nowe. . Z tym, że ryzyko powinno być już bardziej wyważone, inne ale  w umiarkowanym stopniu. Ty sama  powinnaś wiedzieć najlepiej w jakiej dziedzinie życia powinnaś coś zmienić. Powodzenia :) 

• Dziękuję 1
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Elżbieta. napisał:

W tym przypadku popieram. Nie warto, nie należy,   jest niewskazane bezgraniczne zaufanie. Źle się na tym wychodzi, podobnie, jak przez nadmierne ryzykanctwo. Wszystko powinno być w miarę wyważone.

Karta Świat jest ostatnią kartą w tarocie, przez niektórych określaną jako finisz drogi Głupca. Być może czas na nowe początki, w sensie ogólnej zmiany - wejście na wyższy lewel. na szersze poznanie świata, ludzi i ich charakterów, na poszerzenie wiedzy, horyzontów, zdobycie nowej umiejętności, na zmianę podejścia do ludzi i niektórych spraw., na podróże. Na nowe. . Z tym, że ryzyko powinno być już bardziej wyważone, inne ale  w umiarkowanym stopniu. Ty sama  powinnaś wiedzieć najlepiej w jakiej dziedzinie życia powinnaś coś zmienić. Powodzenia :) 

Masz rację, musi być wyważone wszystko :)

Będę się nad tym zastanawiać, a jeśli spojrzeć na numerologię to jestem w 9 roku więc jakiś cykl się kończy dla mnie być może to też pokazała karta świat. Myślę, że to okres dla mnie na przełamywania jakiś barier, zmiany i też pewnego rodzaju otwarcia się, na to, na co byłam zamknięta, lub też przepracowania w sobie różnych rzeczy aby się uwolnić od wewnętrznych blokad, być może najbliższy czas coś zmieni i karta świat pokazała właśnie tą zmianę.

To prawda, sama powinnam wiedzieć najlepiej, ale dobrze, że ktoś spojrzał na to ze swojej perspektywy jest to dla mnie bardzo pomocne. 

Edytowane przez Artemidaa