Skocz do zawartości

Solar Returns - an introduction Sarah Shipman

Rekomendowane odpowiedzi

• Ekspert
Napisano

Co prawda po angielsku - ale pisane bardzo przystępnym językiem. Do książki wróciłam na fali rozpoczynającej się retro Merkurego. Chciałam mieć jakiś punkt zaczepienia do opracowania który robię dla koleżanki na urodziny. 

I oczywiście polecam ksiażkę osobom które lubią dłubać przy astro. Może nie jest to flagowe opracowanie jednego z liderów dzisiejszej asttrologi ale - co do mnie osobiście bardzo przemawia - opracowanie na podstawie własnego warsztatu i obserwacji.

Mam Merkurego w Bliźniętach i od książek oczekuję, że zapoznam się z użyteczną wiedzą. Może nie cook-book który jest bardzo schematyczny i niepotrzebnie wpędza w pewne stereotypy( Saturn zły, Jowisz dobry) ale - wiedzą która jest oparta doświadczeniem autora( bez zbędnej filozofii i dywagacji). 

Co mnie wczoraj bardzo ucieszyło, to uwaga autorki, że Solary z Palcem Bożym znamionują rok kiedy spotykamy się ze swoim przeznaczeniem( u mnie poznanie ex męża, emigracja). Ciekawe czy działa tak u osób które nie mają urodzeniowo takiej konfiguracji - bo ja jestem tą "szczęśliwą" posiadaczką więc i bardziej mogę być na to wrażliwa😅

Autorka książki prowadzi też stronę www.starcrazypie.com i można trochę zaczerpnąć wiedzy jak wygląda podejście autorki do tematu. Sporo książek jest w przygotowaniu, niestety mam wrażenie, że autorka od dłuższego czasu jest nieaktywna w temacie. 

• Lubię to! 1
  • Super 1
Napisano

Ona ma na myśli same coroczne solary zawierające Y, czy te związane z układem natalnym?

I pytanie zasadnicze: co to znaczy spotkanie się ze swoim przeznaczeniem, co to jest wg. niej to "przeznaczenie"? 

Bo tak naprawdę wszystko można uważać za przeznaczenie, a tak przecież nie jest. Ja uważam, że owo "przeznaczenie" musi być widoczne - silnie zaznaczone w natalu.

• Lubię to! 1
  • Ekspert
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, mrófka napisał:

Bo tak naprawdę wszystko można uważać za przeznaczenie, a tak przecież nie jest. Ja uważam, że owo "przeznaczenie" musi być widoczne - silnie zaznaczone w natalu.

No właśnie, Twoje pytania @mrófkasprowadza się do mojego😅 Czy trzeba mieć ten YOD w natalu by mieć go "wrażliwego" w Solarze czy tyczy się każdego( tu chyba poszperam w horoskopach siostry i mamy, tyle o ile o ważnych przełomach w ich życiu wiem😅). 

Myślę, że autorka miała na myśli życiowe przełomy które u każdego są - takie milowe kamienie od których zaczyna się nowy etap w życiu. Cytując autorkę: "A YOD aspect is often indicative of a year which is a turning point in your life". 

Ona użyła słowa "punkt zwrotny", ja zapamiętałam "przeznaczenie" - także prostuję już wszystko😅

Edit: Sprawdziłam narazie siostry horoskop. Na przestrzeni ostatnich 20 lat, YOD miala raz. Urodziła wtedy dziecko. Co ciekawe, YOD pojawia się w Solariuszu na rok urodzenia a nie poczęcia- siostra 4 razy straciła wcześniej ciąże także roki poczęcia z perspektywy punktu zwrotnego nie był tak istotny jak urodzenie dziecka. 

Uważam, że YOD Solariusza jest ściśle związany z potencjałem całego horoskopu urodzeniowego( u mnie wchodzenie w relacje i zagranica jest podkreślone w horoskopie).

Edytowane przez Gringe
  • Lubię to! 2
  • Moderators
Napisano
2 godziny temu, Gringe napisał:

Myślę, że autorka miała na myśli życiowe przełomy które u każdego są - takie milowe kamienie od których zaczyna się nowy etap w życiu.

A to dużo zmienia. Ciekaw jestem jak to u mnie wyjdzie, wg. siebie przełomów miałem kilka ale może być, że moje kółka mają odmienne na to zdanie. Rozpaliłaś mnie przełomowo :D

Dla mnie historia siostry jest oczywista - 4 poczęcia i 4 poronienia to zdarzenia, przykre, bolesne, ale tylko zdarzenia, narodziny dziecka w zasadzie też, lecz jej kontekście jest to przełom i to ogromny.

W innej perspektywie - tak zwyczajna sprawa jak narodziny może  być przełomem też wówczas, kiedy dziecko znacząco wpływa bądź wpłynie w przyszłości na życie rodziców, w jakikolwiek sposób.

Albo jak pojawi się nieoczekiwanie, kiedy już nie ma nadziei czy warunków biologicznych, np. w stwierdzonej bezpłodności.

• Lubię to! 1
  • W punkt 1
  • Ekspert
Napisano

@Ejbert, sprawdzilam też moją rodzicielkę😎 Wiadomo, że nie wszystko zweryfikuję bo nie ze wszystkiego rodzic sie dziecku spowiada ale...u niej z kolej YOD pojawia się w Solarze 81/82 kiedy zaszla ze mną w ciążę. No nie bylam planowana i bylam ogromnym szokiem. Mama jak wspomina ten czas, to twierdzi, że do 4 miesiąca nie wiedziała, że jest w ciąży i zaskoczyło ją zdanie pewnego starego lekarza którego znała z widzenia i spotykała w barze mlecznym - on spojrzal jej w oczy i powiedział, że jest ona w ciąży i powinna jeść dobrze😅( inna sprawa, że mi z kolei taki numer zrobiła koleżanka z pracy - też podeszla do biurka i patrząc głęboko w oczy enigmatycznie się uśmiechała. Później kiedy juz przyniosłam zwolnienie ciążowe, przyznała, że poznaje w oczach jak dziewczyna jest w ciąży- normalnie jakieś czary😅). 

No ale odbiegłam mocno od tematu. Nie wiem czemu wszystkie przełomy nie są zaznaczone tym YOD w Solarze - sprawdzałam różne wydarzenia, ze swojego i siostry życia, i można by podać wiele takich momentów na przestrzeni lat. Może te przelomy sa różnie "oznaczane". W literaturze i na kursach spotkalam się i wiem, że powtorzenie osi urodzeniowych w Solarze oznacza ważne życiowe momenty. Mamy też nowie i pełnie. Zaćmienia. Powroty planet na pozycje urodzeniowe( zauwazylam, że powrot Wenus w Solarze do znaku urodzeniowego zspowiada nowe wydarzenia, zwykle w dziedzinie gdzie polozona jest Solarna Wenus a polaczone też z tematyką domu jej natalnego urodzenia). 

Zdecydowanie jest co rozkminiać😅

• Lubię to! 1