Skocz do zawartości

Przesądy i zwyczaje związane z Bożym Narodzeniem i Nowym Rokiem

Rekomendowane odpowiedzi

• Ekspert
Napisano
6 godzin temu, Elżbieta. napisał:

Dołączam się do życzeń........jeszcze są święta  *) 

Życzenia noworoczne lepiej może niech pierwszy złoży..... na przykład Marcin  *) ważne żeby nie kobieta *) 

U mnie, w moich stronach( lubelskich) kobieta nie powinna pojawiać się w progu jako pierwsza w Wigilię. 

Życzenia noworoczne nie są istotne pod kątem tego jaka płeć złoży je pierwsza😅 

No ale poczekam do środy z życzeniami - nacieszajmy się końcówką 2024😅😆

• Lubię to! 2
  • Super 1
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Gringe napisał:

mnie, w moich stronach( lubelskich) kobieta nie powinna pojawiać się w progu jako pierwsza w Wigilię. 

O to chodzi, ale w pierwszy dzień Nowego Roku. Daaawno temu na zresztą  proszony obiad u cioci mojego męża, nieświadoma "zagrożenia" jako  pierwsza wparowałam do mieszkania cioci co doprowadziło Ją do ogromnego rozczarowania. Pyszny obiad zatruwała stękaniem - "no i teraz cały rok będę miała nieszczęśliwy" Od tego czasu i mnie się ten przesąd udzielił. 

Cytat

Elżbieta, ważne żeby to była kobieta. Archetyp WszechMatki i jej błogosławieństwo są teraz najbardziej ludziom potrzebne.

Punktem widzenia wiccan zapachniało . Życzenia składa się WSZYSTKIM> 

Edytowane przez Elżbieta.
  • O.K 1
Napisano

Elżbieto, czymkolwiek by nie zapachniało, to nie ma żadego odniesienia do tego, co napisałaś.

Ja piszę o koronkach, Ty o dziurach.

To jeszcze raz: bardzo potrzebna jest światu energia miłości, pokoju, zgody, harmonii a to jest archetyp żeński, archetyp Wszech- Matki.

Druga sprawa - przesądy. One są obecne wszędzie, obojętnie jakiego wyznania i wierzenia dotyczą. Jeśli wierzysz w taki, że życzenia noworoczne musi złożyć mężczyzna, to mnie nic do tego. Ale to wcale nie oznacza, że muszą w to wierzyć wszyscy.

Zwróciłam uwagę na żeńską siłę, gdyż uważam, iż ta energia jest w ogromnej nierównowadze i powinna wrócić na swoje miejsce a także to ona jest obecnie najbardziej potrzebna.

Ja osobiście mam dosyć energii wojny, niezgody, przemocy i agresji i jeśli już jesteśmy przy przesądach, to czas najwyższy zmienić ten archetyp - a to jest przecież archetyp męski, tak jak i "bóg" zresztą, na formę sprzyjającą życiu.

Jeśli jesteś zdania, że pachnie to Wiccą - to niech Ci pachnie, każdy kojarzy wg. własnego punktu odniesienia. Jednak na długo przed nią są archetypy rodem z astrologii i je miałam na myśli. Są oczywiście i starsze. Ale to i tak nie ma nic do rzeczy, po prostu jest to określony typ energii i moim zdaniem światu  potrzebne są wenusowe pokój i zgoda a nie marsowe wojny i waśnie.

A jeśli chodzi o życzenia, to nie rozumiem, o co Ci chodzi, gdzie napisałam, że składa się je określonej grupie ludzi bądź płci?

Proszę, czytaj ze zrozumieniem i nie pod wpływem emocji, gdyż później wychodzi to co wyszło spod Twego pióra i robi się offtop z gównoburzą i to w temacie total neutralnym, jakim są zwykłe świąteczne życzenia.

• Lubię to! 2
  • W punkt 2
  • Super 1
Napisano
W dniu 26.12.2024 o 23:50, mrófka napisał:

Elżbieto, czymkolwiek by nie zapachniało, to nie ma żadego odniesienia do tego, co napisałaś.

Ja piszę o koronkach, Ty o dziurach.

A ja miałam na myśli na przykład takie życzenia złożone przez....... wicca. Można ... można nie widzieć jedynie przez pryzmat własnych poglądów. Każdy ma prawo do swoich. 

Ale to wcale nie oznacza, że muszą w to wierzyć wszyscy.

Gdzie wspomniałam, że wszyscy. Trochę dystansu  wskazane .

Ja osobiście mam dosyć energii wojny, niezgody, przemocy i agresji i jeśli już jesteśmy przy przesądach, to czas najwyższy zmienić ten archetyp - a to jest przecież archetyp męski, tak jak i "bóg" zresztą, na formę sprzyjającą życiu.

Mam odmiennie zdanie potwierdzone przez.........przemilczę. O roli kobiet w polityce założę oddzielny temat żeby tu nie spamować. Poza tym wicca ma też boga płci męskiej - rogaty *) 

471184494_1138330134324723_5698907299068164026_n.jpg

Napisano

Chyba ten temat odjechał od tego, czym jest... 

Ale jak już, to tak, każdy ma prawo mieć własne poglądy, także co do roli kobiet w polityce. Po co one tam - do garów, baby, i do dzieci, przecież nic dobrego nie zdziałają a namącą, że hej! Za to mężczyźni są do tej roli wprost stworzeni. I mamy właśnie taki męski agresywny świat, gdzie walka o dominację, władzę i pieniądze niosła przez tysiąclecia i przyniosła to co mamy dzisiaj. Nie uważam, że udział w polityce samych kobiet byłby lepszy. Co to to nie. Ale nie po to ten świat jest dualny, dwupłciowy, by jedna płeć dzierżyła wszystko a druga potulnie wykonywała wolę pana. Kobieca ręka, kobieca myśl i działanie są potrzebne i  - jeśli jesteśmy już przy kk - dostrzegali to i podkreślali mądrzy hierarchowie kościelni, na czele z JP II.

A w samym temacie - a jakie to ma znaczenie kto, jakie i w jaki sposób składa życzenia? Co jest nie tak w pragnieniu i życzeniu by na świecie zapanowała energia miłości i zgody, której reprezentantką jest płeć żeńska, obojętnie jakiego wyznania, wiary, wierzenia itp.itd. ?

I co z tego, że Wicca ma także bogów męskich? - a gdzie ich nie ma? Chrześcijaństwo też ma żeńskie bóstwo, zepchnięte na bok, bo oczywiście synek jest najważniejszy i wielki wszech-tatuś, no ale ma.

A poza tym przecież tu, w tym temacie są życzenia świąteczne, a nie roztrząsanie tematu bogiń i bogów. O przesądach też można założyć temat i tam sobie swobodnie je rozkminiać.

Sądzę, że @mrófka składając życzenia nie nie myślała w ogóle o żadnym kierunku wyznaniowym, tym bardziej, że to co napisała jest bardzo na czasie, bardzo potrzebne i tylko chore łby pragną gnębić i niszczyć ten świat i wszystko co na nim żyje. 

• Lubię to! 2
  • W punkt 1
  • Dziękuję 1
Napisano
2 godziny temu, Psotnik napisał:

Sądzę, że @mrófka składając życzenia nie nie myślała w ogóle o żadnym kierunku wyznaniowym, tym bardziej, że to co napisała jest bardzo na czasie, bardzo potrzebne i tylko chore łby pragną gnębić i niszczyć ten świat i wszystko co na nim żyje. 

Oczywiście że nie. Dołączyłam się do życzeń świątecznych i to wszystko. Jestem bezwyznaniowa zresztą, więc napisałam jak czuję i czego od serca wszystkim życzę.

A w przesądy... kto chce niech wierzy, lecz pisząc o nich przy okazji życzeń świątecznych trzeba liczyć się z tym, że czytający taki wpis wezmą go za dobrą monetę, w czego rezultacie mogą mieć zatruty nie tylko pyszny obiadek ale i cały boży roczek.

• Lubię to! 3
  • Administrator
Napisano

Drodzy moi, skoro powstała dyskusja nt. przesądów i energii towarzyszącej życzeniom bożonarodzeniowym i noworocznym, to zapraszam do kontynuacji w odpowiedniej do tego sekcji :)

W sumie ja też jestem zdania, że obecnie jest zbyt mało energii dobra, zgody, pokoju a zbyt wiele agresji, wojny i nienawiści. Stąd optuję za zmianą stereotypu / archetypu także w przesądach, byle ze zrównoważeniem ról czy też zadań obu płci. Bo obie są niezbędne w tym wymiarze.

A co do samego archetypu Wielkiej Matki to jest ona utożsamiana z tym co można opisać za pomocą dobra i miłości, z czymś co kojarzy się jak najlepiej, więc  czemu jej postać ma nie patronować drugiemu tysiącleciu?

• Lubię to! 3
  • Super 1