Jump to content

seler- moje ostatnie odkrycie


Recommended Posts

Jakiś czas temu zaczęłam się zastanawiać, co ciekawego ludzie widzą w selerze, bo pracując w sklepie zauważyłam, że ma on bardzo duże wzięcie. No i wyszperałam w internecie i bardzo żałuję, że nie zainteresowałam się wcześniej. Przeczytajcie, jeśli jeszcze nie wiecie:

A to seler! - cynk, diety odchudzające, fosfor, korzeń selera, magnez - Żywienie - poradnikzdrowie.pl

W związku z tym chciałam zapytać czy Wy może znacie jakieś ciekawe sposoby na przyrządzenie potraw z selera. Ja jak na razie ugotowałam zupę z marchewki, brukuła, pietruszki i oczywiście selera (zupka prosta i pyszna). Poza tym przegryzam sobie surowe łodygi selera, choć nie jest to szczególnie smaczne.

Czekam na pomysły:icon_smile2:

Link to post
Share on other sites
człowiek z lasu

Jakiś czas temu widziałem w sklepie koo mnie sok z selera, następnego dnia chciałem kupić z ciekawośći, ekspedientka powiedziała, że już nie będą mieć ponieważ to sok jednodniowy i nikt nie kupuje:_smutny:

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
panierowany seler bardzo fajnie smakuje ;)

Przepraszam, ze dopiero teraz ale jakoś tak mi uleciało z głowy, aż do dziś. Kochanie, najzwyczajniej w świecie. Kroisz seler na plastry, byle nie za grube ( bo się będą długo robić ). Panierujesz jak kotleciki, a następnie smażysz. Jt jeszcze przepis na kotleciki selerowe, ale muszę go dopiero wygrzebać. Jakby co to zawsze jeszcze mozesz sie przypomnieć na priv :papa2:

Link to post
Share on other sites
jem jem! :D Dzisiaj były liście w zupie pomidorowej i w pomidorkach z cebulką ;) Naprawdę pycha, smak zbliżony do pietruszki :)

Mówisz? Ale to może dla tego że ja od razu garściami, by efekty było hop-siup ;) i to już smaku pietruszki nie chciało przypominać :icon_lol:

No to smakowego życzę ;)

Link to post
Share on other sites

Sok z selera jest rewelacyjny, ale nie sam. Właśnie tak jak napisała Doro, mieszany z sokiem z marchwi. Tylko, żeby nie przesadzić z ilością selera bo dla nie przyzwyczajonych do takich smaków będzie to szok ;)

Link to post
Share on other sites
Sok z selera jest rewelacyjny, ale nie sam. Właśnie tak jak napisała Doro, mieszany z sokiem z marchwi. Tylko, żeby nie przesadzić z ilością selera bo dla nie przyzwyczajonych do takich smaków będzie to szok ;)

O tak, ja jeszcze dodaje np jabłuszko. W ogóle to jt wielkim eksperymentatorem :chytry_na: i uwielbiam próbować, mieszać i szukać. Tak więc moje soczki często zmieniają swój skład i zawsze wychodzą pyszniusie

Link to post
Share on other sites

O rety, coś sobie przypomniałam. Dobrze jt chwilę podgotować plastry selera, po to by się szybciej doszły podczas smażenia na patelni, ale nie jt to musem

Edited by koliber*
Link to post
Share on other sites
Guest Stella_
O rety, coś sobie przypomniałam. Dobrze jt chwilę podgotować plastry selera, po to by się szybciej doszły podczas smażenia na patelni, ale to nie jt mus

 

Dzięki :)

 

W ogóle, jak przeczytałam o tym selerze, to to jakieś cud miód warzywko! :D

Link to post
Share on other sites
Guest Stella_
No, no. Ja żałuję, że nie mam ogródka :_smutny:

 

Koliberku, wierzę, że wkrótce będziesz miała własny ogródek a jeśli nie ogródek, to chociaż działeczkę :zakochany:

Link to post
Share on other sites
Koliberku, wierzę, że wkrótce będziesz miała własny ogródek a jeśli nie ogródek, to chociaż działeczkę :zakochany:

Ojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj, bardzo wątpliwe, ale dziękuję Misiaczku ;)

Link to post
Share on other sites

Surowka z selera z orzechami. Normalnie sie je jako dodatek do obiadu, ale mouna tez tak, bo jest pyszna :

 

swiezy seler zetrzec na tarce, dodac orzechy, sol, pieprz, jogurt naturalny. Do tego moze byc jablko albo rodzynki!

Link to post
Share on other sites
Surowka z selera z orzechami. Normalnie sie je jako dodatek do obiadu, ale mouna tez tak, bo jest pyszna :

 

swiezy seler zetrzec na tarce, dodac orzechy, sol, pieprz, jogurt naturalny. Do tego moze byc jablko albo rodzynki!

O tak, zgadza się. Już zdołałam zapomnieć. Tyleż że u nas jadło się z sam seler starty z orzechamia i czasem dod.z rodzynkami

Link to post
Share on other sites

Ja polecam frytki z selera :D

Normalnie się kroi, jak na frytki, na patelnię i już :D Lepiej na oliwce bo zdrowiej :)

 

A tu taki zestawik obiadowy, który mi mama wygrzebała gdzieś bo się z nią odchudzać nie chciałam :D To z diety rozdzielnej, dieta Montiniac (czy jakoś tak to nazwisko).

Piersi z jakiem smaży się, ale tak hmm sporo tego jajca :) Pod koniec smażenia ser żółty starty (wymiąchać z resztą) i już :D Do tego te frytki z selera i jakieś warzywka... pychota :D

Może nie bardzo smacznie to brzmi ale nie potrafię inaczej, marna ze mnie kucharka. Smacznego :)

Link to post
Share on other sites
Ja polecam frytki z selera :D

Normalnie się kroi, jak na frytki, na patelnię i już :D Lepiej na oliwce bo zdrowiej :)

 

A tu taki zestawik obiadowy, który mi mama wygrzebała gdzieś bo się z nią odchudzać nie chciałam :D To z diety rozdzielnej, dieta Montiniac (czy jakoś tak to nazwisko).

Piersi z jakiem smaży się, ale tak hmm sporo tego jajca :) Pod koniec smażenia ser żółty starty (wymiąchać z resztą) i już :D Do tego te frytki z selera i jakieś warzywka... pychota :D

Może nie bardzo smacznie to brzmi ale nie potrafię inaczej, marna ze mnie kucharka. Smacznego :)

Czy lepiej i zdrowiej to bym sie posprzeczała :D Bo z ta oliwa zamienia sie pod wplywem temp. na tluszcze trans :tongue: i już po zdrowiu :chytry_na:

Link to post
Share on other sites

Hmm, nie słyszałam o tym :) Muszę sobie poszperać w necie na ten temat troszkę :)

Dzięki za informację bo pewnie dalej żyłabym w nieświadomości :D :*

Link to post
Share on other sites
Hmm, nie słyszałam o tym :) Muszę sobie poszperać w necie na ten temat troszkę :)

Dzięki za informację bo pewnie dalej żyłabym w nieświadomości :D :*

Generalnie najlepszym tluszczem do smazenia jt olej kokosowy ewentualnie palmowy. Oliwa dobra jt ale nie do smażenia ;)

Link to post
Share on other sites
Koliberku, poczytałam tu i ówdzie i muszę powiedzieć, że zdania są podzielone. Większość jednak "jest na tak" :)

Niewiem, czy mogę tego linka tu wkleić, jeśli nie to sorry :) Poczytaj sobie i napisz co myślisz :)

Oliwa z oliwek i smażenie - Oliwa z oliwek

Miałam profilaktykę zdrowia i to nie z byle kim. To mi wystarczy, ale dziękuję i tak przeczytam :)

Jak odnajdę swoje materiały to chetnie udostępnię, ale nie wiem czy już nie usunełam ich z dysku

Edited by koliber*
Link to post
Share on other sites

To napisz mi coś więcej :) Ja w internecie znalazłam większość pozytywnych opinii ale liczę na Twoją opinię. Studiuję kierunek związany ze zdrowiem więc zainteresowała mnie ta oliwa :D

Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy jeszcze znajdę jakieś materiały. Oliwa nie jt zła, ale o wiele zdrowszy, ale i niestety droższy jt generalnie kokosowy i palmowy. No i ten smaczek.

Poza tym jt to temat rzeka, ale sama pewnie dobrze o tym wiesz

Link to post
Share on other sites
Wiem wiem :D Jutro idę na zakupy szukać tego oleju... ajj tyle czasu w nieświadomości :P

Pozdrawiam Cię cieplutko i dziękuję :)

Tylko spokojnie :)

Link to post
Share on other sites

Hello!

Koliberku, czy mozesz podać ten przepis na kotleciki selerowe?

Odkąd "odkryłam" tego selera, to jem go niemal co dziennie:-) Wrzucam do zupy, przegryzam łodygi, a ostatnio miksuję je z jabłkiem i odrobiną wody:-) Naprawdę super. Pomysły jednak mi się kończą, dziekuję więc za wszystkie propozycje:-)

Link to post
Share on other sites

A propos miksowania owoców i warzyw, przeczytajcie: Diety.interia.pl - Green Smoothies - zielone soki pełne witamin

Nie ma tam co prawda mowy o selerze, ale ja bym go tam też wkręciła:icon_smile2:

Oprócz podanych przepisów wymysliłam jeszcze:

*owoce leśne + mieta ( i troche selera),

*jabłoko + seler,

*sałata + jabłko+ pietruszka,

*jabłko + mieta.

Niektóre połączenie moga wydać się dziwne, ale wierzcie mi, wystarczy spróbować, a przekonacie się, że smakują całkiem dobrze:icon_smile2:

Miłego rksperymentowania:icon_smile2:

Link to post
Share on other sites
tribalbellydancer

ja notorycznie jadalam selera kiedys, mam tu na mysli bulwe. obieralam, tarlam na tarce i smazylam na oliwie :)))))) ta pasja trwala ponad rok, bez skutkow ubocznych

Link to post
Share on other sites

Obiecany przepis. Przepraszam, że tak długo to trwało :_smutny:

KOTLECIKI SELEROWE + SOS VINEGRET jeśli ktoś lubi. Dobrze smakują z kaszami

 

Przepis na 6 kotletów:

1 szk. płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych) zalewamy 1 szklanki wrzątku, po chwili dodajemy startego na grubej tarce selera

1 łyżeczka pieprzu i troszkę zmielonej kolendry

1 łyżeczkę soli

1 łyżeczkę estragonu (może być więcej – estragon jest ważny)

1 łyżeczki kurkumy albo tymianku

odrobinę kminku

 

 

Formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie (jak ktoś lubi, ale nie jt to konieczne) i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

 

SOS VINEGRET

1 szklanki oliwy

1 rozgnieciony ząbek czosnku

szcz. pieprzu

trochę soli

1 łyżeczki bazylii, trochę soku z cytryny

szcz. tymianku

 

 

Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka minut, żeby się „przegryzł”. Polewamy nim sałatę tuż przed podaniem.

 

Mam nadzieję, że będzie smakować wam, kochani ludkowie :-*

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...