doro Napisano 26 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Jakiś czas temu zaczęłam się zastanawiać, co ciekawego ludzie widzą w selerze, bo pracując w sklepie zauważyłam, że ma on bardzo duże wzięcie. No i wyszperałam w internecie i bardzo żałuję, że nie zainteresowałam się wcześniej. Przeczytajcie, jeśli jeszcze nie wiecie: A to seler! - cynk, diety odchudzające, fosfor, korzeń selera, magnez - Żywienie - poradnikzdrowie.pl W związku z tym chciałam zapytać czy Wy może znacie jakieś ciekawe sposoby na przyrządzenie potraw z selera. Ja jak na razie ugotowałam zupę z marchewki, brukuła, pietruszki i oczywiście selera (zupka prosta i pyszna). Poza tym przegryzam sobie surowe łodygi selera, choć nie jest to szczególnie smaczne. Czekam na pomysły:icon_smile2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koliber* Napisano 26 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 panierowany seler bardzo fajnie smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koliber* Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 panierowany seler bardzo fajnie smakuje Przepraszam, ze dopiero teraz ale jakoś tak mi uleciało z głowy, aż do dziś. Kochanie, najzwyczajniej w świecie. Kroisz seler na plastry, byle nie za grube ( bo się będą długo robić ). Panierujesz jak kotleciki, a następnie smażysz. Jt jeszcze przepis na kotleciki selerowe, ale muszę go dopiero wygrzebać. Jakby co to zawsze jeszcze mozesz sie przypomnieć na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stella_ Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Hmmm, czyli można go smażyć jak kabaczki i cukinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koliber* Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 oczywiście, że tak ale jak pisałam jedz zwłaszcza liście !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stella_ Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 jem jem! Dzisiaj były liście w zupie pomidorowej i w pomidorkach z cebulką Naprawdę pycha, smak zbliżony do pietruszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Sok z selera jest rewelacyjny, ale nie sam. Właśnie tak jak napisała Doro, mieszany z sokiem z marchwi. Tylko, żeby nie przesadzić z ilością selera bo dla nie przyzwyczajonych do takich smaków będzie to szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koliber* Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Sok z selera jest rewelacyjny, ale nie sam. Właśnie tak jak napisała Doro, mieszany z sokiem z marchwi. Tylko, żeby nie przesadzić z ilością selera bo dla nie przyzwyczajonych do takich smaków będzie to szok O tak, ja jeszcze dodaje np jabłuszko. W ogóle to jt wielkim eksperymentatorem :chytry_na: i uwielbiam próbować, mieszać i szukać. Tak więc moje soczki często zmieniają swój skład i zawsze wychodzą pyszniusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koliber* Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 (edytowane) O rety, coś sobie przypomniałam. Dobrze jt chwilę podgotować plastry selera, po to by się szybciej doszły podczas smażenia na patelni, ale nie jt to musem Edytowane 19 Sierpnia 2009 przez koliber* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexis Napisano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Surowka z selera z orzechami. Normalnie sie je jako dodatek do obiadu, ale mouna tez tak, bo jest pyszna : swiezy seler zetrzec na tarce, dodac orzechy, sol, pieprz, jogurt naturalny. Do tego moze byc jablko albo rodzynki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koliber* Napisano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Surowka z selera z orzechami. Normalnie sie je jako dodatek do obiadu, ale mouna tez tak, bo jest pyszna : swiezy seler zetrzec na tarce, dodac orzechy, sol, pieprz, jogurt naturalny. Do tego moze byc jablko albo rodzynki! O tak, zgadza się. Już zdołałam zapomnieć. Tyleż że u nas jadło się z sam seler starty z orzechamia i czasem dod.z rodzynkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stella_ Napisano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 przypomniało mi się, że moja mama robi coś takiego: na dno naczynia kładziemy seler, później starty ser żółty, orzechy i majonez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeanne66 Napisano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Ja polecam frytki z selera Normalnie się kroi, jak na frytki, na patelnię i już Lepiej na oliwce bo zdrowiej A tu taki zestawik obiadowy, który mi mama wygrzebała gdzieś bo się z nią odchudzać nie chciałam To z diety rozdzielnej, dieta Montiniac (czy jakoś tak to nazwisko). Piersi z jakiem smaży się, ale tak hmm sporo tego jajca Pod koniec smażenia ser żółty starty (wymiąchać z resztą) i już Do tego te frytki z selera i jakieś warzywka... pychota Może nie bardzo smacznie to brzmi ale nie potrafię inaczej, marna ze mnie kucharka. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tribalbellydancer Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 ja notorycznie jadalam selera kiedys, mam tu na mysli bulwe. obieralam, tarlam na tarce i smazylam na oliwie ))))) ta pasja trwala ponad rok, bez skutkow ubocznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.