Skocz do zawartości

Koszmar o próbie gwałtu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

może ktoś pomoże mi zinterpretować sen. 

Śniło mi się, że byłam w jakimś domu (nie swoim) brałam prysznic, byłam naga. Nagle pojawił się jakiś mężczyzna i wszedł pod prysznic, stawiałam opór a on szarpał mną i próbował zgwałcić. Miał też broń, którą przystawił mi do twarzy (broń była ładna, srebrana, dokładnie ją zapamiętałam), byłam przerażona, pomyślałam że już po mnie, zabije mnie. Ale nagle pojawiło się inny mężczyzna, który go zstrzelił (krwi nie widziałam, tylko świadomość, że on nie żyje) uciekłam. Pamiętam jakiś bar po drodze, było tam jedzenie, przebiegałam przez ten lokal, pomyślałam potem, że jestem bardzo głodna ale muszę szybko uciec z tego miejsca.

Scenariusz jak z filmu. 

• Lubię to! 1
  • hmmm 1
Napisano (edytowane)

Dodam, że nie oglądałam nic przed snem drastycznego i nie czytałam. Może ktoś miał podobny sen do mojego? 

Edytowane przez Artemidaa
  • Lubię to! 1
Napisano (edytowane)

Być może ktoś na siłę próbuje wejść w Twoje życie, w Twoja strefę komfortu, w jakiś sposób przejąć nad Tobą kontrolę. We śnie udało Ci się uniknąć gwałtu, więc masz w sobie siłę, aby stawić ludziom opór. 

Być może środowisko życia/pracy nie jest sprzyjające? 

Edytowane przez nastek96
  • Lubię to! 1
  • W punkt 3
  • Dziękuję 1
Napisano

Artemidaa, dobrze, że wyrzucasz z siebie taki koszmar :ok:, takie sny potrafią być mocno traumatyzujące :(((.
Myślę, że Nastek utrafił w sedno jednego z kilku możliwych wyjaśnień dla Twojego snu: gwałt to narzucanie drugiej osobie przemocą nie tylko stosunku seksualnego, ale czegokolwiek co krzywdzi, a gdzie ta druga osoba nie czuje, że ma prawo/ może odmówić i zachować swoją integralność. Myślę, tak jak Nastek, że to może być ostrzeżenie przed czymś/ kimś kto narusza Twoją przestrzeń osobistą/ chce Cię wykorzystać. Sama miałam kiedyś taki koszmar, w moim wypadku do gwałtu niestety doszło w tym strasznym śnie, w efekcie powstał krwotok i wykrawiałam się we śnie, obudziłam się z przerażeniem. Zanim jednak zasnęłam tamtej nocy miałam nieprzyjemne wrażenie, że ktoś stoi w kącie pokoju i mi się przygląda. Potem okazało się, że miało to związek z dużo, dużo starszym mężczyzną (który posługuje się czarną magią i ma kontakt z różnymi bytami, a notabene był człowiekiem dość wpływowym), człowiekiem okrutnym, narcystycznym, który spokojnie mógłby być moich ojcem, niemalże dziadkiem, a chciał mnie przelecieć, tyle, że to indywiduum ma mocno zaburzoną psychikę i wszystkie kobiety traktuje przedmiotowo. Mój sen był okropny, ale jakby nie było to odzwierciedlał przecież czyjeś okropne zamiary wobec mojej osoby :kwas:.
To nie jedyne możliwe wyjaśnienie Twojego snu, jest też możliwe, że do głosu dochodzą jakieś fragmenty Twojej psychiki, które wymagają troski :pociesza:i może to być albo efekt zaniedbań na którymś etapie rozwoju, albo coś co ciągnie się w linii żeńskiej Twojego rodu, bo jakby nie było żyjemy w kulturze patriarchalnej i kobiety od stuleci kumulują w sobie tony słusznego gniewu za te wszystkie zniewagi, gwałty, wykorzystania, dyskryminację, których od stuleci doświadczamy :dymi_zly:.

• Lubię to! 1
  • Smutny 1
  • Medal 1
  • W punkt 2
Napisano

@Caoi

Dzięki za troskę, staram się być ogólnie ostrożna i nie prowokować losu, jestem zdecydowanie rozważna. W śnie człowiek zachowuje się inaczej niż w rzeczywistości. 

23 godziny temu, Artemidaa napisał:

byłam przerażona, pomyślałam że już po mnie, zabije mnie.

I w śnie nie liczyłam na niczyją pomoc.

Byłam tym zaskoczona.

Dzięki za pomoc :1s_c:

• Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 6.02.2025 o 06:29, nastek96 napisał:

We śnie udało Ci się uniknąć gwałtu, więc masz w sobie siłę, aby stawić ludziom opór. 

Nastek słusznie zauważyłeś, tak miałam właśnie w sobie tą siłę aby stawić opór niektórym ludziom, który próbowali wywrzeć na mnie presje i niektórym którzy mi mówili jak powinnam żyć i co robić :) 

Generalnie kiepski miesiąc to był pod wieloma względami. 

• Lubię to! 1
Napisano

Pamiętaj, że nigdy nie jesteś sama. Zawsze możesz poprosić wszechświat lub swojego stróża o pomoc.

• Lubię to! 1
  • Dziękuję 1
  • 10 miesięcy temu...
Napisano (edytowane)

Wygląda to na sen typu "ostrzeżenie".

Ostrzeżenie przed podejrzanymi mężczyznami.

Trzeba bacznie weryfikować wszystkie aspekty snu i tego co się robiło w ciągu kilku ostatnich dni. Czasem taki sen może wywołać np. świadomość zepsutego zamka w drzwiach frontowych i niekorzystnych okolicznościach sąsiedzkich.

Ogólnie poleciłbym ostrożność w opisywaniu swoich snów. Lepiej wpierw samemu je interpretować czy nie rzucą czasem jakiegoś niekorzystnego "światła" a później bezpiecznie tylko sprawdzić co inni w tym widzą. Kiedyś sam sen dosłownie zasugerował i ostrzegł mnie bym nie opowiadał ich.

Edytowane przez radek50
  • Lubię to! 1
Napisano (edytowane)
W dniu 26.01.2026 o 00:02, radek50 napisał:

Wygląda to na sen typu "ostrzeżenie".

Ostrzeżenie przed podejrzanymi mężczyznami.

Trzeba bacznie weryfikować wszystkie aspekty snu i tego co się robiło w ciągu kilku ostatnich dni. Czasem taki sen może wywołać np. świadomość zepsutego zamka w drzwiach frontowych i niekorzystnych okolicznościach sąsiedzkich.

Ogólnie poleciłbym ostrożność w opisywaniu swoich snów. Lepiej wpierw samemu je interpretować czy nie rzucą czasem jakiegoś niekorzystnego "światła" a później bezpiecznie tylko sprawdzić co inni w tym widzą. Kiedyś sam sen dosłownie zasugerował i ostrzegł mnie bym nie opowiadał ich.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale sen opisywałam rok temu 😄.

Dobrze jest opowiedzieć komuś swój sen i poznać być może inne znacznenie, albo spojrzeć z innej strony na swój sen, dobrze się jest dzielić swoimi emocjami z innymi. Przynosi to ulgę.

Kolega @nastek96 bardzo mi pomógł.

Edytowane przez Artemidaa
Napisano
26 minut temu, Artemidaa napisał:

Nie wiem czy zauważyłeś, ale sen opisywałam rok temu 😄.

Dobrze jest opowiedzieć komuś swój sen i poznać być może inne znacznenie, albo spojrzeć z innej strony na swój sen, dobrze się jest dzielić swoimi emocjami z innymi. Przynosi to ulgę.

Zauważyłem. Jest więcej takich tematów w których się wypowiedziałem mimo znacznego upływu czasu od jego ostatniego poruszenia :)

Mam wiele różnych dziwnych/ekstremalnych snów i mogą one być zbyt kontrowersyjne, ograniczam się tylko do tych "lżejszych". Zatem też nie mogę w pełni podzielić się swoimi emocjami i muszę je tłamsić w sobie, nie ma tu zbytnio pola manewru. Czasem ulga może wywołać poza horyzontem widzenia zwrot w postaci niechcianej odwrotnie proporcjonalnej  formacji :)

Mimo wszystko jakoś trzeba być dobrej myśli :)

• Lubię to! 1