Skocz do zawartości

Maria Callas - słynna śpiewaczka operowa (bez godziny urodzenia, różne daty)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie  :)

Dokładnie 7 lutego do kin wszedł film z Angeliną Jolie w roli głównej, która to wcieliła się w postać słynnej śpiewaczki operowej Mari Callas. 

Patrząc na jej horoskop co sprawiło, że odniosła taki sukces jak i późniejsze problemy poprzez utratę głosu oraz nagłą śmierć (zmarła na atak serca w 1977 roku)?

Poniżej jej horoskop słoneczny strzelec z marsem w wadze, wenus w koziorożcu oraz z księżycem w pannie w 10 domu do tego mocno obsadzony pierwszy dom wraz z jowiszem także sukces musiała odnieść gdyż miała duże wsparcie jego oraz słońca. Uran w 4 domu nie przyniósł jej szczęścia w życiu rodzinnym plus jej późniejszy partner nakazał jej dokonać aborcji po czym ją zostawił.

Callas_radix.jpg

• Lubię to! 3
Napisano (edytowane)

Głos to krtań i struny głosowe, czyli znak Byka i naturalnie mu przypisany dom II :).
Wszystko się zgadza ponieważ w znaku Byka zaczyna nam się VI dom mówiący o pracy zarobkowej, jak również różnego rodzaju schorzeniach, a z kolei dyspozytor Byka elegancka Wenus jest w II domu, więc mamy również dochód z wykonywanej pracy :):serce1:– piękny, podręcznikowy przykład :ok:.
Księżyc dość blisko MC zaświadcza o jakiejś dozie popularności, a z Jowiszem blisko Ascendantu daje osobę lubiącą zajmować uwagę innych.
Co do śmierci, to czytam właśnie na anglojęzycznym forum, że tylko w naszej zachodniej astrologii Wenus uważana jest za benefika. Według astrologii hinduskiej Wenus to przyjaciel Saturna, czyli również malefik. Co więcej, w weddyjskiej astrologii dom II uważany jest za niekorzystny, cosik mi się kojarzy, że w polskojęzycznym opracowaniu też czytałam, że ten II dom to wcale nie jest taki korzystny dom, bo stanowi wejście do świata podziemi (jakby nie było jest na dole horoskopu). A pani Maria ma w owym II domu Wenus; jeśli dobrze widzę, bo kółko niewyraźne, to ta Wenus jest we wzajemnej recepcji poprzez znak z Saturnem. Czyżby to była przyczyna jej nagłego zgonu :_mysli:?
Dla zainteresowanych podaję łączę do dyskusji na ten temat:

https://astrologyweekly.com/threads/venus-connected-to-violence-death.116830/

Edytowane przez Amuletka
  • Lubię to! 1
  • Super 1
Napisano
35 minut temu, Amuletka napisał:

Głos to krtań i struny głosowe, czyli znak Byka i naturalnie mu przypisany dom II :).
Wszystko się zgadza ponieważ w znaku Byka zaczyna nam się VI dom mówiący o pracy zarobkowej, jak również różnego rodzaju schorzeniach, a z kolei dyspozytor Byka elegancka Wenus jest w II domu, więc mamy również dochód z wykonywanej pracy :):serce1:– piękny, podręcznikowy przykład :ok:.
Księżyc dość blisko MC zaświadcza o jakiejś dozie popularności, a z Jowiszem blisko Ascendantu daje osobę lubiącą zajmować uwagę innych.
Co do śmierci, to czytam właśnie na anglojęzycznym forum, że tylko w naszej zachodniej astrologii Wenus uważana jest za benefika. Według astrologii hinduskiej Wenus to przyjaciel Saturna, czyli również malefik. Co więcej, w weddyjskiej astrologii dom II uważany jest za niekorzystny, cosik mi się kojarzy, że w polskojęzycznym opracowaniu też czytałam, że ten II dom to wcale nie jest taki korzystny dom, bo stanowi wejście do świata podziemi (jakby nie było jest na dole horoskopu). A pani Maria ma w owym II domu Wenus; jeśli dobrze widzę, bo kółko niewyraźne, to ta Wenus jest we wzajemnej recepcji poprzez znak z Saturnem. Czyżby to była przyczyna jej nagłego zgonu :_mysli:?
Dla zainteresowanych podaję łączę do dyskusji na ten temat:

https://astrologyweekly.com/threads/venus-connected-to-violence-death.116830/

@Amuletka super dziękuję za Twoją interpertacje oraz za tą ciekawostkę odnośnie Wenus w astrologii weddyjskiej😉 Z chęcią poczytam o tym więcej.

• Lubię to! 1
  • Moderators
Napisano
8 godzin temu, Amuletka napisał:

Co do śmierci, to czytam właśnie na anglojęzycznym forum, że tylko w naszej zachodniej astrologii Wenus uważana jest za benefika. Według astrologii hinduskiej Wenus to przyjaciel Saturna, czyli również malefik

Hola hola  to nie tak. Wenus w znaczeniu jest beneficzna także w astro hinduskiej.

Jest też postrzegana jako planeta niekorzystna z racji tego iż oznacza bardzo silne pragnienia, przede wszystkim w sferze doznawania przyjemności a stąd jest o krok do utonięcia, jeśli osobnik wykaże się słabą wolą i im ulegnie.

To o to chodzi z tą maleficznością. Podkreślał to także Leon Zawadzki.

Nie można też patrzeć w ten sposób na Wenus w astrologii zachodniej, bo ona odnosi się do innej przestrzeni tu a do innej u Hindusów. To się jednak inaczej rozkminia, jeśli przeniesiemy te elementy do horoskopu zachodniego, to wyjdzie ostra kaszana. Nie do łyknięcia.

• Lubię to! 3
  • W punkt 1
Napisano (edytowane)

@Ejbert Dobrze, że słusznie mnie sprostowałeś :ok:, że jeśli stosuje się weddyjską interpretację, to i całe kółko powinno być rozpisane po weddyjsku, ponieważ wtedy wszystko znacznie się przesuwa (ja, przykładowo, mam inny znak solarny w zachodnim, a inny w hinduskim horoskopie). Bez tego przesunięcia= tak, żeby było rozpisane po weddyjsku, interpretacja według prawideł hinduskiej astrologii, bez tego mamy bałagan. Tylko... c z y n a p e w n o :_mysli:? Pytam, ponieważ dużo czytam i nie podam teraz gdzie, bo nie prowadzę rejestru każdej przeczytanej wypowiedzi, fragmentu zacytowanych lektur, ale ... ktoś gdzieś poczynił bardzo intrygującą uwagę, że astrologia hinduska wcale nie jest hinduska, oni ją tylko zaadaptowali od świata zachodniego w czasach kiedy u nas ta gałąź wiedzy była w rozkwicie. Jeśli tak jest, a nie wiem czy tak jest, to wtedy pytanie co z czym łączyć, a co nie, żeby interpretacja miała ręce i nogi :bezradny:.
W podanym przeze mnie odnośniku do wątku na innym forum, Wenus nie jest rozpatrywana tylko jako "niezdrowa przesada". Z tego co wyczytałam do tej pory (proszę mnie poprawić jeśli się mylę) to według weddyjskiej Wenus to demon.
Nie wiem czy mówimy o tym samym Ejbert, bo Ty mówisz o "co za dużo to niezdrowo" i to faktycznie ma miejsce w hinduskiej mitologii, ale oni idą dalej i piszą wprost, że Wenus jest przyjaciółką/ zarządcą demonów i/ lub samym demonem (zależy od źródła). Również Babilończycy widzieli dwoistą naturę Wenus (gwiazda zaranna vs. gwiazda wieczorna), tutaj cytat z jednej z wielu stron, gdzie ten temat jest poruszany. I nie jest to strona hinduska, tylko zachodnia. Każdy sam może wyszukać. Inna rzecz czy piszą dobrze, czy mamy do czynienia z nieścisłościami. Jeśli to drugie, to dobrze, że temat wypłynął :) i trzeba prostować :).

"In Hindu mythology, there is an interesting tale about Venus. She is considered the ruler of the demonic realm. (Jupiter is ruler of the gods.) Venus adores pleasure. She wants to see others enjoy themselves, too. As a result, she frequently gives great boons to those who aren’t really worthy of receiving them. These people will then misuse these gifts, and can end up in worse shape than before they received them! (Just think of the lottery winners whose lives were ruined by the unexpected riches.) For this reason, Venus is also associated with disappointment! The demons may have gotten what they wanted, and were probably slow learners, too, but eventually, they saw the emptiness in the material and hedonistic joys. That’s when Venus’ allures no longer charm and the demons “graduated” to the tutelage of Jupiter.

In the mythology of Babylonia, Venus again wears two faces. In this story, she is the Morning Goddess and the Evening Goddess. The Babylonians were great observers of the sky, and as they watched Venus move forward, then retrograde and seem to disappear into the Sun, the re-emerge on the other side only to disappear behind the Sun on her return, they associated a complex story with her emergence and disappearances. As she moved into the Sun, the gentle evening-star Venus, as the goddess Ishtar, descended into the underworld, feasting on corpses and then re-emerged, drenched with blood and gore, as the morning star–goddess of war. Babylonians planned wars and aggressive actions to coincide with periods of Venus rising. People born with Venus as an evening star have a tendency to be more passive and gentle than those born with Venus rising. The morning star gives a more aggressive element to the Venusian qualities."

Tutaj łącze do strony źródłowej:
https://stariel.com/planets/venus/

Jeśli wycinamy całkowicie interpretacje oparte o to co nazywamy weddyjską, to czym w tym kółku wytłumaczyć nagłą śmierć na zawał :_mysli:?

Edytowane przez Amuletka
  • Lubię to! 2
  • Ekspert
Napisano
W dniu 11.02.2025 o 15:35, Weronika122 napisał:

Patrząc na jej horoskop co sprawiło, że odniosła taki sukces jak i późniejsze problemy poprzez utratę głosu oraz nagłą śmierć (zmarła na atak serca w 1977 roku)??

Też z ciekawości patrzyłam na jej horoskop bo ostatnio głośno z racji filmowej biografii. I tak, silny Jowisz( we władztwie, w 1 domu), silny Saturn( egzaltacja)...i tu coś mnie tknęło by spojrzeć na horoskop Marii Callas na astro com bo obrazek który wstawiłaś jest mało czytelny( nie widzę czy Wenus jest w pierwszym stopniu Koziorożca czy w końcówce Strzelca).

Wklejam od siebie, to co znalazlam w internecie bo różni się od Twojego( a nie wiem czemu?). 

Księżyc w Wadze bardziej by tu pasował bo ustawia się w sekstylu z Jowiszem- aspekt popularności wśród ludzi( Księżyc w róznych konfiguracjach z Jowiszem). 

Klasyczna realizacja koniunkcji Slonca z Jowiszem( silnym bo w Strzelcu plus Slonce nie jest tu spalone)- bogaty, dobrze ustawiony partner. 

Kwadratura Księżyca z Wenus - brak zaspokojenia w sprawach sercowych :/ 

Screenshot_20250212_212622_SamsungInternet.thumb.jpg.48bbbb3d2c4ef63e20bf181b3805a2b1.jpg

• Lubię to! 2
  • Super 1
Napisano
9 godzin temu, Gringe napisał:

(...)

Screenshot_20250212_212622_SamsungInternet.thumb.jpg.48bbbb3d2c4ef63e20bf181b3805a2b1.jpg

Wiem, że to tylko pojedyńczy aspekt, ale... ta kwadratura księżyc wenus to takie niezaspokojenie w sprawach sercowych na zasadzie, że była wybredna, czy na zasadzie, że miała inne preferencje, czy na zasadzie, że miała pecha ?

• Lubię to! 1
Napisano
9 godzin temu, Gringe napisał:

Też z ciekawości patrzyłam na jej horoskop bo ostatnio głośno z racji filmowej biografii. I tak, silny Jowisz( we władztwie, w 1 domu), silny Saturn( egzaltacja)...i tu coś mnie tknęło by spojrzeć na horoskop Marii Callas na astro com bo obrazek który wstawiłaś jest mało czytelny( nie widzę czy Wenus jest w pierwszym stopniu Koziorożca czy w końcówce Strzelca).

Wklejam od siebie, to co znalazlam w internecie bo różni się od Twojego( a nie wiem czemu?). 

Księżyc w Wadze bardziej by tu pasował bo ustawia się w sekstylu z Jowiszem- aspekt popularności wśród ludzi( Księżyc w róznych konfiguracjach z Jowiszem). 

Klasyczna realizacja koniunkcji Slonca z Jowiszem( silnym bo w Strzelcu plus Slonce nie jest tu spalone)- bogaty, dobrze ustawiony partner. 

@Gringe sama nie wiem czemu lekko się różni ten księżyc a też brałam z tej strony możliwe że ktoś dodał z tym błędem po prostu  :) Jako ciekawostkę od siebie mogę dodać, że jeśli chodzi o ten aspekt z Jowiszem słoneczka to akurat prawda że taki facet może być w naszym życiu, znaczy lepiej usytuowany z większym portfelem, taki urodzony w lepszym domu gdyż moją najmlodsza siostra ma ten sam aspekt i zawsze spotykała taki typ chłopaka także coś w tym jest 😁Dziękuję za to że zechciałaś spojrzeć w jej horoskop i dodać coś od siebie z wiedzy 😉

• Lubię to! 2
Napisano
35 minut temu, Weronika122 napisał:

@Gringe sama nie wiem czemu lekko się różni ten księżyc a też brałam z tej strony możliwe że ktoś dodał z tym błędem po prostu  :) Jako ciekawostkę od siebie mogę dodać, że jeśli chodzi o ten aspekt z Jowiszem słoneczka to akurat prawda że taki facet może być w naszym życiu, znaczy lepiej usytuowany z większym portfelem, taki urodzony w lepszym domu gdyż moją najmlodsza siostra ma ten sam aspekt i zawsze spotykała taki typ chłopaka także coś w tym jest 😁Dziękuję za to że zechciałaś spojrzeć w jej horoskop i dodać coś od siebie z wiedzy 😉

@Weronika122Takie przykłady z życia są najlepsze, bo pokazują, że to naprawdę działa :ok:.
Z drugiej strony to to jest przerażające, bo tak jak ktoś z fajnymi aspektami przyciąga mimowolnie fajnych ludzi, tak ktoś z trudnymi co? Stanie na rzęsach a i tak będzie przyciągał złe/ nie takie jakby chciał :_yyyy:? Na innym forum wywiązała się dyskusja o szwedzkiej aktorce filmów niemych, która zrobiła w USA karierę i jaki olbrzmi XII dom miała. W jej przypadku sama szukała odosobnienia, więc to nie było takie złe, ale jak często jest tak, że ktoś wcale nie chce, a okoliczności życia układają się, pomimo wysiłków, zupełnie nie po naszej myśli. Choćby na tym forum jest pełno takich historii :(((. Jestem ciekawa co sądzą starzy wyjadacze: @Ismer @Ejbert @Gringe czy np.: wspomniana wcześniej kwadratura Księżyc Wenus to pech murowany w miłości, czy duży dom XII to samotność choćby nie wiem co, jakie jest wasze zdanie? 
Mnie jeszcze bardzo ciekawi czy tak samo jest jak jest Jowisz w koniunkcji z Marsem :_mysli:? Ktoś coś? Wszak i Jowisz i Mars reprezentują partnera :).

• Lubię to! 2
  • Cool 1
Napisano (edytowane)
W dniu 13.02.2025 o 08:54, Amuletka napisał:

@Weronika122Takie przykłady z życia są najlepsze, bo pokazują, że to naprawdę działa :ok:.
Z drugiej strony to to jest przerażające, bo tak jak ktoś z fajnymi aspektami przyciąga mimowolnie fajnych ludzi, tak ktoś z trudnymi co? Stanie na rzęsach a i tak będzie przyciągał złe/ nie takie jakby chciał :_yyyy:? Na innym forum wywiązała się dyskusja o szwedzkiej aktorce filmów niemych, która zrobiła w USA karierę i jaki olbrzmi XII dom miała. W jej przypadku sama szukała odosobnienia, więc to nie było takie złe, ale jak często jest tak, że ktoś wcale nie chce, a okoliczności życia układają się, pomimo wysiłków, zupełnie nie po naszej myśli. Choćby na tym forum jest pełno takich historii :(((. Jestem ciekawa co sądzą starzy wyjadacze: @Ismer @Ejbert @Gringe czy np.: wspomniana wcześniej kwadratura Księżyc Wenus to pech murowany w miłości, czy duży dom XII to samotność choćby nie wiem co, jakie jest wasze zdanie? 
Mnie jeszcze bardzo ciekawi czy tak samo jest jak jest Jowisz w koniunkcji z Marsem :_mysli:? Ktoś coś? Wszak i Jowisz i Mars reprezentują partnera :).

@Amuletka Szczerze wydaje mi się że również całość horoskopu się liczy trzeba brać też pod uwagę inne aspekty czy też planety jeśli chodzi o tego partnera, ale jeśli chodzi o moją najmłodszą to ona ma do tego Jowisza w drugim domu plus mocny pierwszy dom w strzelcu gdyż ma tam aż trzy planety. Także jeśli chodzi o to czy ktoś ma łatwiej w miłości dzięki temu aspektowi bądź innemu to trudno powiedzieć gdyż każdy z nas ma jakieś lepsze bądź mniej korzystne aspekty a bez pracy włożonej w danych dziedzinach nic samo nam nie przyjdzie, myślę że trzeba się starać wtedy bardziej pracować nad sobą, nasz horoskop urodzeniowy to taka nasza mapa pokazująca nam gdzie możemy coś poprawić, bądź co nam przychodzi łatwiej bądź z czym mamy większe trudności. Jeśli chodzi o aspekty wenus w kwadraturze z daną planetą to myślę że to działa na takiej zasadzie ostudzenia uczuć po pewnym czasie gdy na początku był ten wybuch namiętności np za sprawą spotkania się z tą osobą (tu mogły zadziałać mars, wenus bądź ascedent ) to po jakimś czasie te kwadratury nas hamują, ochładzają, bądź blokują- jako przykład znów podam ale tym razem siebie jako posiadaczka aspektu wenus kwadrat saturn oraz wenus sekstyl uran jak i wenus w sekstylu z neptunem to mogę powiedzieć, że często dosyć szybko się zafascynowywałam daną osobą, wręcz byłam pewna że to już ta jedyna ale po jakimś czasie zaczynał uruchamiać się ten mój aspekt wenus z kwadratem saturna i po jakimś czasie wiało chłodem z mojej strony uciekałam od zobowiązań, czułam niezdecydowanie oraz taki dystans z tą osobą miałam jej wręcz dość, męczyła mnie także u mnie działa to tak że gdy na początku są te motylki i kwiatki to po jakimś czasie pojawia się lód, myślę że tak się bronie przed zranieniem mimo że sama pragnę tej miłości to jednak chęć obrony mojego serca jest dość duża. A więc tyle ode mnie mam nadzieję że coś Ci pomogłam zrozumieć 😉

W dniu 13.02.2025 o 08:00, Amuletka napisał:

Wiem, że to tylko pojedyńczy aspekt, ale... ta kwadratura księżyc wenus to takie niezaspokojenie w sprawach sercowych na zasadzie, że była wybredna, czy na zasadzie, że miała inne preferencje, czy na zasadzie, że miała pecha ?

@Amuletka dobre pytanie. Odpowiedź jest dosyć złożona bo i caly horoskop trzeba wziąć pod uwagę. Osoba która przychodzi mi do głowy jako pierwsza, a posiada kwadraturę Wenus/Księżyc, ma horoskop sprzyjający poznawaniu mezczyzn. Nie jest też samotniczką czy szukajacą odosobnienia- ma jednak tą nieszczęsną kwadraturę i pomimo męża i trwajacego jej małżeństwa, dziewczyna szuka wrazeń na boku. Zapewne ma poczucie, że mąż nie dostarcza jej wystarczsjacych wenusowych wrazeń. 

Gdzieś kiedyś przeczytałam, że kwadratura ma charakter saturniczny, co pozwoliło mi lepiej zrozumieć ten napięciowy aspekt między planetami. Saturn to przede wszystkim poczucie "braku" - kwadratura to też aspekt dynamiczny a więc aktywnie szukamy alternatywnych sposobów na realizację danych energii planet. Powyższy aspekt nie musi przekładać się na pecha w miłości, to przede wszystkim stan umyslu, niezaleznie czy ktoś jest w parze czy sam. 

Ta kwadratura bardziej sugeruje tendencję do zdrad niż bycia samej( Callas wdala się w romans z Onasisem w czasie swojego małżeństwa). I też, nie można powiedzieć, że każdy z tą kwadraturą będzie zdradzał bo to zależy znów od reszty horoskopu. U omawianej diwy, silny Jowisz to też skłonność do podejmowania ryzykownych dzialań. Ona go ma w 1 domu więc będzie sie tyczyć jej oraz relacji. Z kolei przyklad mojej znajomej jest nieco inny- ma ona silną obsadę Byka więc szkoda jej ryzykować małżeństwa i komfortu który zapewnia jej mąż, więc angażuje się w intelektualne romanse( albo są one prowadzone na płaszczyźnie flirtów i niedomowień- kwadratura Wenus w Bliźniaku z Księżycem w Rybach). 

Edytowane przez Weronika122
  • Lubię to! 3
  • Super 1
  • Dziękuję 2
Napisano

Weronika, obydwie myślimy podobnie, bo dla mnie też praca nad sobą jest bardzo ważna :). I jakkolwiek uważam, że bez pracy nad sobą to nawet nie ma o czym gadać, to też nie jest to panaceum na wszystko, w życiu potrzeba też trochę szczęścia, żeby trafić na swoich. Nie każdemu jest to dane. Praca nad sobą to jest to coś na co mamy wpływ, a nasze życia kształtują również siły niezależne od nas i niektórzy mogą stanąć na głowie, dać z siebie 200% a i tak czytasz o nich, że w tym czy tamtym im nie wyszło :niepewny:.
Dziękuję, że podzieliłaś się swoim bardzo prywatnym przykładem. Takie otwarte dzielenie się najwięcej wnosi do dyskusji, a nie jest łatwe :serce1:. To ja też będę bardzo szczera i napiszę, że czytając o Twoich doświadczeniach miałam ambiwalentne uczucia. Rozumiem chęć ochrony siebie, ale nie uznaję robienia tego czyimś kosztem, zwłaszcza, że ja byłam z tej drugiej strony, tj. druga strona bez słowa nagle zaczęła się wycofywać i mogę Ci powiedzieć, że to BARDZO rani. Nie czyńmy innym co nam niemiłe.

• Lubię to! 2
  • Cool 1
  • Administrator
Napisano

@Weronika122 mogę wrzucić do Twojego pierwszego wpisu cały kosmogram?  - byłoby czytelniej, bo istotnie, z tego czym dysponujemy niewiele widać a i ten drugi jest urwany (przynajmniej u mnie tak widać).

A tymczasem, dla rozrywki a także dla porównania głosów wrzucam dwie skale głosowe. Obie panie horoskopy mają jakże różne, ale o ile obie życie miały nieszczęśliwe, o tyle kariery różne, co odzwierciedla rozwój potencjału urodzeniowego. Wprawdzie Villas ma nieznaną godzinę urodzenia, lecz skłaniam się jednak ku jej asc. w Skorpionie.

Druga zaś osoba to fenomenalny talent, co nie jest  w zasadzie obecnie ewenementem, gdyż i jakoś więcej więcej rodzi się talenciaków i czasy sprzyjają ich prezentacji szerokiemu gronu odbiorców, lecz tu zwróciłam uwagę na to co powiedział jeden z jurorów. Mnie też to od razu przyszło na myśl, kiedy pierwszy raz słuchałam Amiry :)

https://www.youtube.com/watch?v=PkrIgARK1Zw

https://www.youtube.com/watch?v=4DmN3Yrl-g8

• Lubię to! 1
  • Cool 2
  • Ekspert
Napisano

@Ismer szkoda, że nie mamy godziny urodzenia pani Wioletty :/ 

Jej życie mogloby potoczyc sie zupełnie inaczej gdyby skorzystała z szansy pozostania w Stanach. Patrząc jednak na jej horoskop( mimo braku godziny) nie widać by zagranica była jej pisana. A Wenus w koniunkcji z Plutonem w Raku i kwadracie z Saturnem - życia usłanego różami niestety nie zapowiadała. 

Napisano
10 godzin temu, Ismer napisał:

@Weronika122 mogę wrzucić do Twojego pierwszego wpisu cały kosmogram?  - byłoby czytelniej, bo istotnie, z tego czym dysponujemy niewiele widać a i ten drugi jest urwany (przynajmniej u mnie tak widać).

A tymczasem, dla rozrywki a także dla porównania głosów wrzucam dwie skale głosowe. Obie panie horoskopy mają jakże różne, ale o ile obie życie miały nieszczęśliwe, o tyle kariery różne, co odzwierciedla rozwój potencjału urodzeniowego. Wprawdzie Villas ma nieznaną godzinę urodzenia, lecz skłaniam się jednak ku jej asc. w Skorpionie.

Druga zaś osoba to fenomenalny talent, co nie jest  w zasadzie obecnie ewenementem, gdyż i jakoś więcej więcej rodzi się talenciaków i czasy sprzyjają ich prezentacji szerokiemu gronu odbiorców, lecz tu zwróciłam uwagę na to co powiedział jeden z jurorów. Mnie też to od razu przyszło na myśl, kiedy pierwszy raz słuchałam Amiry :)

https://www.youtube.com/watch?v=PkrIgARK1Zw

https://www.youtube.com/watch?v=4DmN3Yrl-g8

@Ismer oczywiście że możesz tak zrobić nie ma problemu. :)

• O.K 1
  • Administrator
Napisano

@Weronika122 wstawiłam ten horoskop, który Ty pierwotnie zamieściłaś. Ale jak to przy Callas - skandalicznie musi być - w tym wypadku jest skandalicznie namieszane :sark:

Pozycja Księżyca, jakże ważna w horoskopie: tu zmienia on znak z Panny na Wagę i w dodatku podane są 3 wersje dnia urodzenia. Godzina również nie jest pewna.

W dniu 12.02.2025 o 22:36, Gringe napisał:

Różni się ten horoskop dlatego, że ani godzina ani dzień narodzin nie są ustalone. Astro-Databank (Astrotheme również) przy każdym horoskopie podaje ratting, czyli ocenę wiarygodności źródła danych, trzeba kliknąć w : Ocena Roddena. Przy Callas jest to DD, co oznacza, iż  "Dane te są oferowane jako odniesienie, aby udokumentować ich brak wiarygodności i zapobiec ich prezentowaniu gdzie indziej jako faktów."

Ponadto (też cytat z tłumaczenia wujka G.):

Notatki źródłowe
BC w ręku od Williama Henry'ego, lipiec 1995, z 2 grudnia 1923, bez godziny urodzenia. 
Te same informacje cytowane przez Ann Parker z biografii Nadii Stanciott „Maria Callas Remembered”, EP Dutton, 1987, s. 44, „Sophie Cecelia Kalos, najwyraźniej skrócona przez członka personelu szpitala Manhattan's 5th Ave z jej pełnego imienia, Kalogeropoulos. Nawet nazwisko panieńskie matki, Evangelia Demetroadis, zostało skrócone do Demos i jej bardziej znanego imienia, Litza”. Godzina 7:07 rano pochodzi z czasu obliczonego z cytatu jej matki „świt”.

Przez lata podawano różne cytaty jako „od niej” lub „od rodziny” na czasy przed i po świcie. Luis Ortet pisze w październiku 2000 r.: 
„Według francuskiego astrologa André Barbault, gdy Callas zamówiła swój horoskop w „Astroflash” w Paryżu, napisała, że urodziła się o 6 rano, podane w „Astralites des Femmes Ilustres”, Editions du Rocher, 1998, s. 316.

Uwaga z 24 kwietnia 2012 r. autorstwa atr:

Manfred Gregor z Hamburga donosi, że widział dokument w Paryżu, pokazany mu przez Michela Gauquelina, w którym Callas sama podaje datę swoich narodzin jako 3 grudnia, 6:00 rano. 
Francuski kolekcjoner Didier Geslain podaje tę samą datę i godzinę, cytując jako źródło „siebie samą”. 
Ponieważ Callas mieszkała w Paryżu i miała osobisty kontakt z lokalnymi astrologami, podążamy za francuskim połączeniem Barbault/Gauquelin/Geslain. 
Wiele opublikowanych biografii podaje 2 grudnia, również Wikipedia. Wikipedia zauważa „(biograf) Slonimsky i inni twierdzili, że pomimo jej aktu urodzenia, urodziła się w rzeczywistości 3 grudnia”.

W książce „Moja córka” jej matka, Evangelia Callas, pisze: „Moja córka Maria zaczęła życie w burzy... W dniu, w którym się urodziła, czwartego grudnia 1923 r., rozpętała się burza śnieżna, jakiej nigdy wcześniej nie widziałam”. Cytuje to Michael Scott w swojej książce „Maria Meneghini Callas”. 
Scott pisze, że akt urodzenia (również w archiwum Astrodienst) podaje 2 grudnia, a prognozy meteorologiczne z Nowego Jorku wskazują na 2. zimną, ale suchą pogodę, bez śniegu, bez żadnych opadów. 
Scott cytuje dalej autobiografię Callas z 1957 r., w której Callas, mimo że w jej paszporcie widniał 2. dzień, wolała 4. dzień, częściowo dlatego, że był to dzień św. Barbary, ale również dlatego, że tak powiedziała jej matka i „muszę wierzyć w to, co mówi moja matka”.

Dziewczyny kochane jeśli chcecie brać się rzetelnie za rozkminę astro to przede wszystkim sprawdzajcie źródła.

Można oczywiście na ćwiczeniach gdybać co oznacza Księżyc w Pannie a co w Wadze i jaki ma to wpływ w tym konkretnym horoskopie gdyż wiemy kogo omawiamy a i nasze ćwiczenia temu sprzyjają, by dojść gdzie Callas ten Księżyc miała, lecz pomyślcie, jak to by wyglądało gdyby to była zagadka - cudny dryf by wyszedł :odlot:

Już tutaj wychodzą kwiatki, np. @Amuletka zapytała:

czy np.: wspomniana wcześniej kwadratura Księżyc Wenus to pech murowany w miłości, czy duży dom XII to samotność choćby nie wiem co, jakie jest wasze zdanie

I tu już będzie się interpret różnić, bo jeśli Księżyc jest w Pannie, to nie ma kwadratury, ale za to w obu wypadkach ma związek z 8 domem, co już daje wskazanie, iż ma zwiazek z przyczyną śmierci (tu zawał), a w wersji pierwszej jego kwadrat z Merkurym jest inwazyjny w tej sprawie.

Do reszty odniosę się później, i chciałabym abyśmy to jakoś uporządkowali, bo sporo pytań padło w związku z tym horoskopem, ale także dotyczą one zagadnień o większym zakresie działania :) 

• O.K 1
  • Cool 1
  • Super 1
  • Dziękuję 1
  • Ismer zmienił tytuł na Maria Callas - słynna śpiewaczka operowa (bez godziny urodzenia, różne daty)