Stella111 Napisano 19 Lutego 2025 Napisano 19 Lutego 2025 (edytowane) Myślę, że teraz ludzie wolą komunikować się na grupach na Facebooku, niż na tego typu klasycznych forach. Forum uważam jest super, ale dla większości to " oldschool "A może warto byłoby założyć zamkniętą grupę na Facebooku, jako przedłużenie tegoż forum właśnie, ewentualnie sposób na zachęcenie nowych osób interesujących się ezoteryką aby dołączyły i trochę rozruszały to miejsce ? Edytowane 19 Lutego 2025 przez Stella111 4
Moderators Ejbert Napisano 20 Lutego 2025 Moderators Napisano 20 Lutego 2025 @Stella111 to było brane pod uwagę. Ale zdechło, po przejrzeniu tego, co się dzieje na fb na grupach. W przeważajacej większości to jest syf, ezoszambo i kręcenie własnych lodów. Jeśli dla większości forum jest "old" to trudno, ale nikogo nie zmusi się do pisania tutaj, gdy ludziska mają do dyspozycji media na których mogą wrzucić każdą debilność i do tego zhejtować niewygodnych. Tutaj zaś tak nie można. Tworzenie grup, jakichkolwiek, czy zamkniętych czy nie, może i jest dobrym pomysłem na ożywienie, lecz jeśli to ma tak wyglądać jak te facebokowe grupy, to my tak nie chcemy. Jeden z userów niedawno napisał coś w stylu "nie jest ważne co pitolisz, ważne, by się kręciło" /nie dosłownie - przytaczam sens/ Ożywienie - tak, lecz nie za wszelką cenę. Forum jest old, lecz aczkolwiek i tu nie brak jałowych przepychanek, jest przy tym także merytoryczne oraz dba o to, by ludzi tu zaglądających nie oszukiwać i nie robić im wody z mózgu. I jeśli miałaby powstać jakaś grupa powiązana z tym forum, to tylko na tych zasadach. 1 3
Stella111 Napisano 20 Lutego 2025 Autor Napisano 20 Lutego 2025 3 godziny temu, Ejbert napisał: @Stella111 to było brane pod uwagę. Ale zdechło, po przejrzeniu tego, co się dzieje na fb na grupach. W przeważajacej większości to jest syf, ezoszambo i kręcenie własnych lodów. Jeśli dla większości forum jest "old" to trudno, ale nikogo nie zmusi się do pisania tutaj, gdy ludziska mają do dyspozycji media na których mogą wrzucić każdą debilność i do tego zhejtować niewygodnych. Tutaj zaś tak nie można. Tworzenie grup, jakichkolwiek, czy zamkniętych czy nie, może i jest dobrym pomysłem na ożywienie, lecz jeśli to ma tak wyglądać jak te facebokowe grupy, to my tak nie chcemy. Jeden z userów niedawno napisał coś w stylu "nie jest ważne co pitolisz, ważne, by się kręciło" /nie dosłownie - przytaczam sens/ Ożywienie - tak, lecz nie za wszelką cenę. Forum jest old, lecz aczkolwiek i tu nie brak jałowych przepychanek, jest przy tym także merytoryczne oraz dba o to, by ludzi tu zaglądających nie oszukiwać i nie robić im wody z mózgu. I jeśli miałaby powstać jakaś grupa powiązana z tym forum, to tylko na tych zasadach. Miałam na myśli grupę, która jest niewielka i dosyć hermetyczna, to też wymagałoby większego zaangażowania adminów, nie coś w stylu " Numerologia i astrologia " ( popularna obecnie ezo grupa z" astro celebrytami", gdzie ludzie piszą w dużej mierze głupoty). Obawiam się, że inaczej to forum po prostu pewnego dnia przestanie funkcjonować , a byłoby szkoda.No trzeba chociaż odrobinę iść z "duchem czasu" . 2
Amuletka Napisano 20 Lutego 2025 Napisano 20 Lutego 2025 43 minuty temu, Stella111 napisał: Miałam na myśli grupę, która jest niewielka i dosyć hermetyczna, to też wymagałoby większego zaangażowania adminów, nie coś w stylu " Numerologia i astrologia " ( popularna obecnie ezo grupa z" astro celebrytami", gdzie ludzie piszą w dużej mierze głupoty). Obawiam się, że inaczej to forum po prostu pewnego dnia przestanie funkcjonować , a byłoby szkoda.No trzeba chociaż odrobinę iść z "duchem czasu" . To nie jest w temacie tego wątku, proszę nie robić offtopu.
Administrator Ismer Napisano 20 Lutego 2025 Administrator Napisano 20 Lutego 2025 @Stella111 brak czynnych użytkowników nie oznacza że forum przestanie funkcjonować, oznacza, że ludzie nie piszą a poczytują. Tak jak Ejbert napisał: opcja taka była brana pod uwagę, ale zdechła. Z kolei hermetyczna grupa na fb także oznacza dostęp dla niewielkiej ilości osób, więc jakim sposobem niewielka grupa rozkręci to forum? Jedynie co, to będzie się mieliło coś na fb. Pójście z duchem czasu - okej, tu nie ma oporu, lecz jak Ty to widzisz dla forum? - generalnie wszystkie fora to przeżytek i dołączenie do grupy na face nie ożywi strony macierzystej. Poza tym, jak słusznie zauważyłaś, do tego potrzeba większego (ja uważam, że dużego) zaangażowania adminów. Czyli konkretnie kogo? Bo tu jest problem z tymi zaangażowanymi osobami. Ezoforum nie jest stroną komercyjną, nie jest stroną angażującą się w działania publiczne, nie jest zorientowane na populistykę i nie toleruje wciskania głupot pod swoim szyldem. Żeby zaś taki standard trzymać (na fb) , to trzeba, by ktoś tego doglądał. Musi taki ktoś mieć uprawnienia do zarządzania stroną. I tu właśnie zaczynają się schody, gdyż po ostatnim przykrym doświadczeniu nikt z ekipy nie jest skory wytypować kandydatury na adminów. Było zresztą parę chętnych osób ale szybko odpłynęły, tzn. zrezygnowały z fejsa w ogóle. Tak prawdę mówiąc, to sam fb jest już old, z jednej strony serwis jest coraz bardziej ingerujący w treści, z drugiej zalewa reklamami, sam pozycjonuje i "podpowiada" co mamy "podobnego" zamieścić (wiadomo co) i to też jest już mało interesujące. To też jest jednym z powodów "senności" strony w serwisie. 2 1 1
Stella111 Napisano 20 Lutego 2025 Autor Napisano 20 Lutego 2025 @Ismer Myślałam, że moderowaniem grupy byłby zainteresowany założyciel/ założyciele. Mała grupa to nie jest kilka osób ale kilkaset plus. Wystarczy, że bot będzie informował użytkowników grupy o nowych tematach na forum, zresztą teraz w erze AI " rozkręcenie" grupy jest dużo łatwiejsze. Facebook nadal jest istotnym portalem społecznościowym, nie można zakładać ,że każdy użytkownik to szukający okazji do tzw. g- burzy ignorant. No nie wiem, posunęłam taki pomysł ,bo zależy mi na przetrwaniu tego forum. 2
Administrator Ismer Napisano 20 Lutego 2025 Administrator Napisano 20 Lutego 2025 @Stella111 tego, że każdy użytkownik szuka g-burzy nie zakładam, ale doświadczenie mam. I stąd i z fb. Kilkaset osób to jest spora grupa i śmiem wątpić, że każdy będzie zainteresowany wyłącznie dobrem publicznym. Ale o to mniejsza. Nie mam nic przeciwko założeniu grupy, pomysł jest bardzo okej, ale prawdę mówiąc nie wiem jak to teraz tam miałoby wyglądać i kto nad tym miałby mieć pieczę, a konkretnie kto będzie kontrolował treść, w tym sensie, by nie była debilna i nie komercyjna. Tu absolutnie nie mam zaufania do tego, co się na fejsie dzieje. Najpierw powstaje niewinna grupa a następnie dołączają do niej oferenci. Jak masz sposób - to pisz śmiało, nie jesteśmy konserwatywni, jeśli coś z tych klimatów to raczej ostrożni I po prostu nie trawimy nabijania ludzi w butelkę. 1 2
nastek96 Napisano 20 Lutego 2025 Napisano 20 Lutego 2025 (edytowane) Kiedyś też byłem za założeniem grupy. Jednak grupa na Facebooku jest mało przejrzysta. Tutaj na forum są działy i każdy post ma swoje miejsce. Bardzo łatwo można wrócić do interesujących wątków. Na grupie niestety wszystkie treści zlatują na dół i z czasem dokopanie się do wartościowych informacji nie jest już możliwe. Na takich grupach jest bałagan, posty są przemieszane. Jako reklama to dobry pomysł. Ale rzeczywiście ktoś musiałby to kontrolować, aby treści były na poziomie. Edytowane 20 Lutego 2025 przez nastek96 2 2
Amuletka Napisano 20 Lutego 2025 Napisano 20 Lutego 2025 (edytowane) @Ismer Prosiłabym, żeby przenieś tę dyskusję jako offtop, ponieważ ja założyłam ten temat ściśle w odniesieniu do tego forum. Ewentualnie proszę o usunięcie całego tego wątku, tak jak to było robione w innych wątkach, gdzie tematy zbaczały z głównej rozmowy. EDYCJA: Dziękuję. Teraz wszystko jest na swoim miejscu . Edytowane 20 Lutego 2025 przez Amuletka
Moderators Ejbert Napisano 20 Lutego 2025 Moderators Napisano 20 Lutego 2025 @Amuletka proszę byś nie nadużywała czerwonej emoi. Ta emotka nie służy do wyładowywania swojego niezadowolenia. Nikt Ciebie ani innych nie obraził swoimi wpisami. Tu inkwizycja nie działa. Wszystko można załatwić w normalnym trybie, wystarczy napisać. Jak widać to działa, wątek jest rozdzielony, a choć nie zawsze bywa natychmiast, to nigdy zgłoszenie nie pozostaje bez reakcji. 1
Amuletka Napisano 20 Lutego 2025 Napisano 20 Lutego 2025 (edytowane) 13 minut temu, Ejbert napisał: @Amuletka proszę byś nie nadużywała czerwonej emoi. Ta emotka nie służy do wyładowywania swojego niezadowolenia. Nikt Ciebie ani innych nie obraził swoimi wpisami. Tu inkwizycja nie działa. Wszystko można załatwić w normalnym trybie, wystarczy napisać. Jak widać to działa, wątek jest rozdzielony, a choć nie zawsze bywa natychmiast, to nigdy zgłoszenie nie pozostaje bez reakcji. "Hola hola" panie Ejbert, pisząc pana językiem, pan się chyba na mnie uwziął, bo ostatnio ciągle mi tylko uwagę zwraca. Poprzednim razem TAKTOWNIE TO PRZEMILCZAŁAM, choć pana "hola hola" było bardzo niegrzeczne. Ma pan ze mną jakiś problem, to taktownie można na priv napisać, ale pan się chyba w linczu lubuje . Ja proszę byś mnie nie linczował publicznie za to, że użyłam tej czerwonej emotki ile-3 razy, 4? łącznie z Twoją, nie na miejscu wypowiedzią teraz, chyba łącznie 5. Proszę również nie pisać do mnie "hola hola" w innym wątku, bo chłopcem na posyłki nie jestem, żeby się tak do mnie zwracać, zwłaszcza, że w sprawie Wenus się nie odniosłeś a wydaje się, że odzywasz się ostatnio tylko po to, żeby mnie strofować, przykre, że tylko tyle "merytorycznie" masz do zaoferowania. A co do jeszcze tych strzałek w dół: nie wiem czy jest ich limit nałożony w regulaminie, czy nie, ale są, więc z nich korzystam. To mój jedyny sposób, żeby zaprotestować przeciwko totalnemu olaniu mojej prośby, żeby nie robić offtopu w założonym przeze mnie wątku: gdyby dyskutanci to uszanowali, to nie miałabym potrzeby wyrażać mojej dezaprobaty= moja reakcja nie wzięła się z powietrza, weź to łaskawie pod uwagę, bo Twoja sprawiedliwość jest bardzo jednostronna Ejbert, a tego nie lubię. Edytowane 20 Lutego 2025 przez Amuletka
Moderators Ejbert Napisano 20 Lutego 2025 Moderators Napisano 20 Lutego 2025 Wybacz, ale jeśli masz problemy ze sobą, z emocjami, z rozumieniem intencji innych, to nie znaczy, że masz wyładowywać to na innych. Przyganiał kocioł garnkowi, a tymczasem teraz Ty tu robisz offtop. I nie tylko tu, bo gdzie byś się nie pojawiła, to wszędzie wprowadzasz zamieszanie i zbaczasz z tematu, obrażasz się, posądzasz o złe intencje. Raz jeszcze tłumaczę: strzałki nie służą wyładowywaniu niezadowolenia. Jeśli coś Ci się nie podoba - po prostu napisz o tym, tak jak to właśnie zrobiłaś. Ja też nie lubię takiego zachowania jakie prezentujesz. 1
Amuletka Napisano 20 Lutego 2025 Napisano 20 Lutego 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Ejbert napisał: Wybacz, ale jeśli masz problemy ze sobą, z emocjami, z rozumieniem intencji innych, to nie znaczy, że masz wyładowywać to na innych. Wybaczam . Moderator powinien być w stanie rozróżnić między swoją interpretacją (moim zdaniem ona się wyładowuje), a faktem (czy tak jest naprawdę?= zapytam). Powodem dla którego nie zapytałeś jakie były moje intencje dania strzałki w dół jest to, że nie interesują Cię fakty, a jedynie to, żeby Twoja racja była na wierzchu. Tym bardziej, że ja już w mojej poprzedniej wypowiedzi w tym wątku wyjaśniłam czemu dawałam te strzałki w moim poprzednim wpisie tutaj, ale jak grochem o ścianę= nie czytasz/ nie przyjmujesz do wiadomości tego co Ci się nie zgadza z tym co sobie uwidziałeś, jaki jest więc sens dalszej dyskusji z tak zacietrzewioną i zawziętą osobą jak Ty, tak skupioną wyłącznie na swoim ego= żeby Twoje było na wierzchu ? Jedyną osobą, która się tutaj wyładowuje jesteś Ty i robisz to na mnie. Polecam Ci idź się wyżyj na swojej żonie i dzieciach, a ode mnie się odczep. Przyganiał kocioł garnkowi, a tymczasem teraz Ty tu robisz offtop. Ejbert, offtop tutaj zacząłeś Ty doczepiając się o 3-4 strzałki w dół i robiąc z tego wielkie halo. Teraz próbujesz zwalić winę na mnie. Cienkie to jest. I nie tylko tu, bo gdzie byś się nie pojawiła, to wszędzie wprowadzasz zamieszanie i zbaczasz z tematu, obrażasz się, posądzasz o złe intencje. W takim razie poproszę o podanie przykładów z owych WSZYSTKICH (= "gdzie byś się nie pojawiła") wątków, gdzie zabrałam głos, a gdzie zbaczam z tematu. Poproszę o podanie przykładu gdzie też się niby obraziłam, bo sobie nie przypominam bym była na kogokolwiek tutaj obrażona. Bez tego Twoje słowa to zwykłe pomówienie, no i ja wiem, że są nieprawdziwe. Nie dostarczysz takich przykładów, bo ICH NIE MA. Jedyny wątek gdzie zeszłam częściowo z tematu to ten o astropodręcznikach. Moderator który kłamie, byle jego było na wierzchu. Tego się nawet nie da jakoś sensownie skomentować, ale przykro się na takie coś patrzy. Raz jeszcze tłumaczę: strzałki nie służą wyładowywaniu niezadowolenia. Jeszcze raz tłumaczę: przeczytaj i przyjmij do wiadomości mój poprzedni wpis w tym wątku. Wszystkie strzałki w dół usuwasz: masz jakiś problem w akceptacji czyjegoś niezadowolenia.To nie jest normalne, żeby zabraniać innym ludziom wyrażać ich brak akceptacji na coś. Życie nie składa się tylko z uśmiechów i jeśli na 100 pozytywnych reakcji daję kilka negatywnych (zwłaszcza, że wcześniej kulturalnie prosiłam, żeby przestać, a Ty sam jeszcze robiłeś burdel), to moim zdaniem N I E NADUŻYWAM tych negatywnych reakcji. Procentowo moje negatywne reakcje to jest 0,5-1% wszystkich moich reakcji. Zresztą obydwoje wiemy, że tu nie chodzi o te strzałki w dół, bo Ty dziwne wąty miałeś do mnie już wcześniej, w tym wątku o tej śpiewaczce operowej. Jeśli coś Ci się nie podoba - po prostu napisz o tym, tak jak to właśnie zrobiłaś. Pisałam, pisałam już kilka razy. Niestety nie było żadnej reakcji, a wręcz sam dołączyłeś do robienia bałaganu. Ejbert, Ty ewidentnie masz jakiś problem ze mną (i ze sobą), ale... to Twój problem chłopie . Nie widzę sensu dalszej dyskusji z Tobą, bo już po tym co tutaj wyprodukowałeś widzę, że nie będzie to nic merytorycznego (a posądzałam Cię o taką umiejętność wcześniej), tylko będziesz się za wszelką cenę starał udowodnić, że masz rację. Nie tak powinien zachowywać się ktoś na stanowisku moderatora. Szkoda, że postanowiłeś się mnie czepiać o co tylko możesz ( z każdym Twoim wpisem do mnie lista Twoich zarzutów się rozszerza, teraz twierdzisz, że w każdej jednej mojej wypowiedzi zbaczam z tematu i się obrażam, nawet nie chcę wiedzieć co mi zarzucisz w następnej kolejności, ale... może się zatrzymaj i zastanów nad swoim zachowaniem [i stanem psychicznym, który takiemu zachowaniu towarzyszy], co? Rozpętujesz właśnie gównoburzę robiąc z igły widły i dajesz nie najlepszy przykład gnębienia i nadużywania swoich uprawnień; to, że mnie nawet nie przeprosiłeś za swoje chamskie "hola hola" to już nawet nie wspominam, bo widzę, że ostro idziesz w zaparte= "co złe to nie Ty, to wszystko ja")), zamiast merytorycznie dyskutować, ale to Twój wybór (jakkolwiek chory) i ja nic na to nie mogę poradzić, a że uczestniczyć w tym chorym przypisywaniu mi coraz nowych win nie mam zamiaru, to... Do widzenia panu. Edytowane 20 Lutego 2025 przez Amuletka
Moderators Ejbert Napisano 20 Lutego 2025 Moderators Napisano 20 Lutego 2025 Nie ja jeden mam takie zdanie. Można poznać drzewo po owocach. Prawda taka jest, że gdzie nie wejdziesz to siejesz zamęt, psujesz ludziom tematy wtrącając swoje trzy grosze nie na temat, który omawiają i masz wąty do wszystkich, którzy mają inne zdanie niż Ty. Ale nie będę się zastanawiał nad przyczyną, bo to nie moja sprawa. Po prostu zastanów się nad sobą. Tyle w temacie. I mimo uwag po raz kolejny użyłaś strzałki, więc robisz to świadomie, wiedząc że nadużywanie jej jest niezgodne z regulaminem. Twoje zmienne zdanie na mój temat nie obchodzi mnie kompletnie, a sugestie na temat stanu umysłu pomijam milczeniem, to co piszesz świadczy bowiem jedynie o Tobie, tym niemniej jest to ewidentne naruszenie regulaminu. Ostrzegam, że to jest ostani raz. PS. Prosiłem, tłumaczyłem, ostrzegałem. Nadal rozdajesz negatywy bez uzasadnienia, więc masz @Amuletka nałożoną stałą blokadę. 1
Rekomendowane odpowiedzi