Amuletka Napisano 21 Lutego 2025 Napisano 21 Lutego 2025 (edytowane) @Ejbert Ponieważ temat "Pomysł jak rozkręcić forum :)" zamknąłeś zaraz po dodaniu swojej wypowiedzi, a ja widząc co napisałeś w swojej ostatniej wypowiedzi chciałam mieć możliwość nazwania zaistniałego zjawiska po imieniu= A MAMY DO CZYNIENIA Z MOBBINGIEM Z TWOJEJ STRONY WOBEC MNIE, to chcąc mieć możliwość napisania o tym, jak również możliwość odniesienia się do absurdalnych i mocno wyolbrzmionych i/ lub całkowicie nieprawdziwych zarzutów, które w niej poczyniłeś względem mojej osoby, pozwalam sobie zacytować Twoją ostatnią wypowiedź z ww. tutaj. Od razu zaznaczam, że nie interesują mnie żadne przepychanki słowne i proszę o zamknięcie tego wątku, stworzyłam go jedynie w celu możliwości wypowiedzenia się. Twoje wypowiedzi względem mnie to jest prześladowanie psychiczne= mobbing i nazywam to właśnie po imieniu= nie wyrażam zgody na takie traktowanie mojej osoby, ponieważ piętnujesz mnie w niej publicznie, deprecjonując moją wartość jako osoby= nazywasz mnie zgnitym owocem/ drzewem i nazywając mnie, między wierszami, zgniłkiem= Moderator dokonuje umniejszenia wartości jednej osoby na forum publicznym i wykluczenia społecznego jednego uczestnika używając w tym celu kilku manipulacji psychologicznych, ale nie podając nigdzie żadnych konkretów. Nie jestem gołosłowna więc zanim przejdę do odniesienia się do Twojej wypowiedzi, przytoczę tutaj definicję zjawiska mobbingu, gdyż-jak to się często w takich sytuacjach dzieje- grupa i oprawca temu zaprzecza i/ lub marginalizuje szkodliwość swoich czynów, próbuje odwrócić kota ogonem, przedstawić sytuację jako żart itd. Nie pozwolę zmarginalizować tego aktu przemocy psychologicznej wobec mojej osoby, więc zacznijmy od kryteriów mobbingu: MOBBING DEFINICJA (numery w nawiasach dodałam ja, aby odnieść je następnie do wypowiedzi Ejbert i wskazać konkretne przykłady z jego zachowania): "Kodeks pracy wprowadził deficjencje mobbingu, zgodnie z art. 943 § 2 „Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na [1] uporczywym[/1] i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników.” Definicję mobbingu opracowała Międzynarodowa Organizacja Pracy. Mobbing " [1] to obraźliwe i mściwe zachowanie, wyrażające się poprzez okrutne, złośliwe i upokarzające usiłowania zaszkodzenia jednostce lub grupie pracowników, którzy stają się przedmiotem psychicznego dręczenia. [3] Mobbing zawiera w sobie bezustanne negatywne uwagi lub krytykę, [2] izolowanie osoby od kontaktów społecznych, plotkowanie lub rozpowszechnianie fałszywych informacji ". Innymi słowy mobbing jest świadomym, uporczywym nękaniem psychicznym pracownika w sposób werbalny lub niewerbalny przez przełożonego lub współpracownika, a nawet większą liczbę osób lub całą organizację (osoby nią zarządzające). W konsekwencji takiego zachowania pracownik jest w złym stanie psychicznym, przejawiającym się obniżoną samooceną, poczuciem odosobnienia, a nawet stanami lękowymi." Źródło: Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-co-to-jest-mobbing @Ejbert Proszę Cię, abyś usunął z tego forum wszystkie wpisy swojego autorstwa, gdzie deprecjonujesz moją wartość oraz/ lub bezpodstawnie tj., bez przedstawienia dowodów mnie oczerniasz, a także przeprosił mnie za bezpodstawne pomówienia i obraźliwe traktowanie jako formę zadośćuczynienia za wyrządzone mi szkody psychiczne. TWÓJ OSTATNI WPIS Z WĄTKU "POMYSŁ JAK ROZKRĘCIĆ FORUM :)": Łącze do wątku na tym forum: [1], [2] Nie ja jeden mam takie zdanie. Technika manipulacyjna mająca za zadanie wykluczyć jedną osobę z grupy i stworzyć wrażenie, że wszyscy są przeciwko niej= wszyscy popierają prześladowanie tej jednej osoby. [3] Można poznać drzewo po owocach. Deprecjonawanie wartości jednostki na forum publicznym. Użycie odczłowieczającej metafory= dehumanizowanie. Takie deprecjonowanie ze strony autorytetu jest szczególnie groźne, ponieważ wzmaga ryzyko wykluczenia społecznego jednostki z grupy. [2], [3] Prawda taka jest, że gdzie nie wejdziesz to siejesz zamęt, psujesz ludziom tematy wtrącając swoje trzy grosze nie na temat, który omawiają i masz wąty do wszystkich, którzy mają inne zdanie niż Ty. Pisząc o prawdzie, tak wynika dla mnie z kontekstu Twojej wypowiedzi, piszesz o swojej osobistej interpretacji. Nie wiem czy robisz to świadomie, jeśli tak, to jest to manipulacja mająca na celu przedstawienie Twojego subiektywnego podejścia do mojej osoby jako obiektywnego faktu. Cel, moim zdaniem, to zdobycie powszechnego poparcia dla swojego nieetycznego zachowania względem mnie. 1.) Zacznę od tego, że dyskusja na forum p o l e g a właśnie na dorzuceniu swoich 3 groszy= KAŻDY TAK WŁAŚNIE ROBI= WCHODZI, CZYTA I DODAJE (ALBO NIE) COŚ OD SIEBIE= absurdalny zarzut wobec mojej osoby, ponieważ pisząc, że "gdzie się nie pojawię, tam dorzucam swoje 3 grosze", masz do mnie pretensje o to, że ... biorę udział w dyskusji! Widać po tym, że Tobie po prostu przyszkadza moja osoba. Natomiast jako moderator powinieneś być w stanie zostawić swoje osobiste sympatie i antypatie za progiem. 2.) Już prosiłam o udokumentowanie tych zarzutów, nie zostały przedstawione żadne dowody z Twojej strony. Mimo to ponawiasz swoje bezpodstawne oskarżenia (= uporczywość także jest charakterystyczna dla mobbingu) = stosujesz metodę zdartej płyty, ponieważ jeśli coś powtarza się dostatecznie często, to inni zaczynają się z tym zgadzać i taki masz też cel= żeby inni poparli Ciebie i Twój punkt patrzenia i widzieli mnie w równie nieprzychylny sposób co Ty. Powyższe zdanie Twojej wypowiedzi odmalowuje obraz mojej osoby jako wichrzyciela, który nie wnosi żadnych pozytywnych wartości= przedstawiasz mnie wyłącznie w negatywnym świetle= Twoje wylewanie na mnie wiader pomyj w tej i wcześniejszych wypowiedziach są NIEWSPÓŁMIERNE do mojego eee "przewinienia" czyli dania 3-4 strzałek w dół. Co więcej w swojej racjonalizacji tego gnębienia mojej osoby podajesz, że rzekomo nadużywam strzałek w dół po czym usuwasz je wszystkie= ograniczasz bezpodstawnie moją swobodę reakcji, bo jeśli ich było za dużo, to powinieneś był usunąć tylko te nadmiarowe i to by zamknęło temat. Strzałki, co napisałam już w wcześniejszej wypowiedzi, to tylko racjonalizacja Twojego ataku psychologicznego wobec mnie, bo nikt nie uwierzy, że z powodu 3-4 negatywnych reakcji (do których każdy ma prawo na tym forum) można tak kogoś gnębić!!! Moja interpretacja zaistniałej sytuacji jest taka, że Ty mnie nie lubisz prywatnie i właśnie sobie znalazłeś sobie świetny pretekst by dać temu wyraz. Gnębisz mnie i wypierasz ten fakt przypisując mi coś co dokładnie sam czynisz: wyżywasz się. Ale nie będę się zastanawiał nad przyczyną, bo to nie moja sprawa. Po prostu zastanów się nad sobą. Tyle w temacie. Wydaje mi się, że w gruncie rzeczy wiesz jak bardzo nie w porządku jest Twoje zachowanie wobec mnie, ale nie chcesz się do tego przyznać publicznie, być może wynika to z tego, że uważasz, że gdybyś tak zrobił i przeprosił, to straciłbyś twarz. Na sam koniec warto zauważyć, że nigdzie nie odniosłeś się do swoich zaniedbań jako moderator: brałeś udział w offtopie mojego wątku, nie przeprosiłeś za niekulturalne zwrócenie się do mnie w innym wątku. Całość Twoich wypowiedzi skupia się jedynie na usilnym przedstawianiu mojej osoby w złym świetle. Edytowane 21 Lutego 2025 przez Amuletka 1 2
Moderators Ejbert Napisano 21 Lutego 2025 Moderators Napisano 21 Lutego 2025 Nie. Myśl i wypisuj co chcesz, lecz Twoje zachowanie na forum jest niedopuszczalne. Nie mam za co Cię przepraszać i nie zrobię tego, napisałem jak jest, co wyprawiasz, co robisz niezgodnie z zasadami obowiązującymi na forum. Nie pomogło. Trudno. Równie dobrze ja mógłym Cię prosić o przeproszenie mnie za to, co napisałaś o mnie. To jest i obraźliwe i mobbingujące. Naprawdę uważasz, że możesz uprawiać tutaj samowolkę? Innym błędy wytykasz, ale sama możesz robić co Ci się żywnie podoba? Otóż nie. Temat tamten zamknąłem, ponieważ zrobiłaś z niego offtop, nie pierwszy zresztą. Kompletnie lekceważysz i wielokrotnie łamiesz regulamin. Nie mam pojęcia jakie są tego przyczyny i nie będę dociekał. Może lubisz uprawiać trolling Dziękuję za Twój udział i żegnam. 3
Caoi Napisano 22 Lutego 2025 Napisano 22 Lutego 2025 Ojeny, co jej jest. Może ona nienawidzi mężczyzn? Albo ma schizofrenie. Do mnie też sie wczesniej czepiala bo cos tam jej sie nie podobało co napisałem mimo, że miałem dobre intencje. A jeszcze wczesniej czepiała sie wypowiedzi użytkownika nastek96. Cytat Moja interpretacja zaistniałej sytuacji jest taka, że Ty mnie nie lubisz prywatnie i właśnie sobie znalazłeś sobie świetny pretekst by dać temu wyraz Do Amuletka: Ja na początku Cie lubiłem i co? Szybko to zepsułas :( 1
nastek96 Napisano 22 Lutego 2025 Napisano 22 Lutego 2025 Rzeczywiście mieliśmy nieporozumienie. Pomyliłem Amuletke z założycielką wątku Amuletko, wydaje mi się, że mobbing to jednak naprawdę zbyt mocne słowo. Mobbing jest działaniem rozciągniętym w czasie. Ty nie jesteś tutaj zbyt długo. Myślę, że po prostu nawzajem się nie zrozumieliście. W internecie to się zdarza bardzo często, ponieważ nie słyszymy intonacji głosu i możemy językowi pisanemu przypasować dowolny wydźwięk. Stąd się bierze wiele nieporozumień. 2
mrófka Napisano 1 Marca 2025 Napisano 1 Marca 2025 Nie zamierzam rozciągać tematu, ale powiem od siebie: moderatorzy wykazali się i tak dużą cierpliwością. Forum jest dla każdego, ale jak każde forum tak i to ma coś takiego jak regulamin, który należy przeczytać, jeśli się chce mieć potem do czego przyczepiać. Jak się nie czyta to nie oznacza, że uniknie się konsekwencji. Nieznajomość prawa nie zwalnia od przestrzegania go. W dniu 21.02.2025 o 01:50, Amuletka napisał: Zacznę od tego, że dyskusja na forum p o l e g a właśnie na dorzuceniu swoich 3 groszy= KAŻDY TAK WŁAŚNIE ROBI= WCHODZI, CZYTA I DODAJE (ALBO NIE) COŚ OD SIEBIE A nie, dyskusja tutaj nie polega na wchodzeniu i pisaniu co ślina na język przyniesie, ja na przykład nie chcę czytać w wątkach merytorycznych o czyichś żalach, poglądach na świat, życie i ludzi - to można o tym pogadać we własnym wątku a nie robić bałagan w czyichś tematach. Na tarotowym, tam gdzie są tematy szkoleniowe wciskanie swoich prywatnych poglądów, na astrologii podobnie. Co mnie obchodzą Twoje prywatne doświadczenia z Twoim prywatnym kosmogramem przy omawianiu astrologicznych lektur! Na snach - "tłumaczenie" czyjegoś snu z wtrętem własnego (tobie wolno, mimo regulaminu, a czemu nie!) a jak ktoś się odniósł do tego snu to już wielki krzyk, podobnie jak przeniesieniem tematu bez konsultacji z jaśnie wielmożną. To są offtopy. Sypanie negatywami - nie żadne 3-4 - ja naliczyłam z dziesięć co najmniej (oberwali Caoi, Nastek, Ejbert, Stella...) także po ostrzeżeniu przez moda. Poczytaj sobie co oznacza taki negatyw i w jakim wypadku można go używać. Ja przeczytałam i Tobie radzę czytać zasady i stosować się do nich, zanim zaczniesz gdziekolwiek się burzyć. To tylko kilka przykładów Twojego rozmijania się z regulaminem, nie zamierzam wertować wszystkich, lecz nie mogę milczeć, kiedy absurd sięgnął szczytu. Zastanawiałam się, czy Ty tak sama z siebie trollujesz czy też kto Cię namówił. Szczerze? - zaczęłaś całkiem do rzeczy, piszesz czasami fajnie, ale styl w jakim to zaczęłaś robić to terror. Sprawiasz wrażenie, że wyznajesz zasadę Kalego. To tutaj nie mogło przejść i nie przeszło. Nie wtrącałam się, ale postanowiłam to teraz zrobić, bo jednak tak nie może być, żeby być aż tak - nie wiem jak to określić w ogóle - nieobiektywnym wobec siebie i krytycznym wobec wszystkiego co Tobie nie pasuje. 1 2
Rekomendowane odpowiedzi