Administrator Ismer Napisano 2 Marca 2025 Administrator Napisano 2 Marca 2025 Amira Willighagen, ur. 27 marca 2004 w Nijmegen, Holandia. Kosmogram ustawiony jest na godzinę 13:00 (Astrotheme), tamże podają iż: "źródło godziny urodzenia można znaleźć na jej fanpage'u na Facebooku, pochodzi ono prawdopodobnie od jej matki. Rating C = dokładność jest wątpliwa; źródło osobiste, nie udokumentowane. Komentarz: Absolutnie niesamowite, niewiarygodne, niepowtarzalne. Kiedy pierwszy raz usłyszałem w telewizji jej występ (mam tu oczywiście na myśli "O mio babbino caro"), miałem łzy w oczach. Reakcje członków jury i innych w czasie występu tej dziewczynki, pokazują z jaką skalą talentu się spotkali. Wszyscy byli w autentycznym szoku (słowo często nadużywane - tu jak najbardziej na miejscu). Ciekawa i bardzo wymowna jest reakcja mężczyzny, który wprowadzał Amirę na scenę, a potem dał sygnał dźwiękowcom, by zaczynali. To, jak żywo reagował na bardzo swobodne i czysto wyśpiewane najwyższe rejestry, pozwala przypuszczać, że jest muzykiem, albo blisko z nią związany; że doskonale wie, z czym "mierzy" się ta raptem 9-cioletnia kruszynka. Niewiarygodne, że mając przecież jeszcze relatywnie małe płuca, to dziewczę potrafiło tak czysto, tak pewnie zaśpiewać i - co trudniejsze - utrzymać, momentami bardzo wysokie, długie frazy tego trudnego utworu. Gordon miał rację mówiąc w pewnym momencie, że to "nie jest normalne". Wokalny fenomen, prawdziwy brylant, jaki spotyka się niezwykle rzadko. Uwielbiam wracać do tego występu; na pewno widziałem go przynajmniej kilkanaście razy, a moje odczucia wciąż są takie same. Potężna dawka endorfin. Uczta dla oczu i uszu. Po prostu magia. 3 Cytuj
Administrator Ismer Napisano 2 Marca 2025 Autor Administrator Napisano 2 Marca 2025 Amira Willighagen, śpiewaczka sopranowa. W 2013 roku zajęła pierwsze miejsce w holenderskiej edycji programu Holland's Got Talent. W eliminacjach zaśpiewała arię Lauretty z opery Gianni Schicchi Giacomo Pucciniego „O mio babbino caro”, w półfinale pieśń „Ave Maria” Gounoda, a w finale arię „Nessun dorma” z opery Turandot Giacomo Pucciniego - a to jest już super trudna partia, szczególnie dla 9 letniego dziecka. Nawet jej matka była zaskoczona, gdy usłyszała ją śpiewającą po raz pierwszy, a cóż dopiero ja - kopara mi opadła Amira nie miała wówczas żadnego fachowego przygotowania, na początku, zanim zaczęła brać lekcje śpiewu, uczyła się śpiewać arie operowe, korzystając z odsłuchu na YouTube. Jej występ szybko stał się hitem na YouTube, osiągnął ponad 36 milionów wyświetleń w czerwcu 2015 r. i ponad 150 milionów w styczniu 2024. Po sukcesie w Holland’s Got Talent, w 2014 roku Amira została zaproszona do różnych programów telewizyjnych. W lutym 2014 roku nagrała swój debiutancki album "Amira" z towarzyszeniem City of Prague Philharmonic Orchestra. Album został wydany w Holandii 28 marca 2014 roku, osiągając status złotej płyty zaledwie dwa tygodnie później. Pierwsze międzynarodowe występy Amiry miały miejsce na koncertach Starlight Classics w Somerset West w Republice Południowej Afryki 28 lutego i 1 marca 2014 r. 30 kwietnia 2014 r. wystąpiła w Las Vegas w ramach nagrody, którą otrzymała za wygraną w Holland's Got Talent. André Rieu zaprosił Willighagen do wzięcia udziału w kursie mistrzowskim w Londynie, następnie w lipcu 2014 roku, wystąpiła z André i jego Johann Strauss Orchestra w Maastricht. Po rozstaniu się jej rodziców, Amira wraz z matką i bratem w styczniu 2018 przeprowadzili się do RPA, skąd pochodzi jej mama. 2 marca 2018 długo oczekiwany album Willighagen "With All My Heart" został wydany w RPA, później jako pliki audio na całym świecie. Album ten oznacza zmianę w jej karierze wokalnej z opery na klasyczny crossover. Amira nadal koncertuje, nagrywa, osiąga sukces za sukcesem, ale o jej życiu prywatnym niewiele wiadomo. Filantropia Połowę honorariów z występów i płyty Amira przeznacza na finansowanie założonej przez siebie fundacji charytatywnej (Stichting Gelukskinders (Fundacja Szczęśliwe Dzieci), która buduje place zabaw dla dzieci. Ponadto znaczna część funduszy fundacji pochodzi z darowizn. Pomysł stworzenia placów zabaw zrodził się, gdy w wieku siedmiu lat pojechała do Południowej Afryki, aby odwiedzić babcię. Wyszła na zewnątrz, aby się bawić, jak każde dziecko, ale dzieci stamtąd nie miały porządnego placu zabaw, więc po prostu biegały i rzucały kamieniami. Zdumiona i rozczarowana, powiedziała do swojej matki: „Jeśli kiedykolwiek dostanę jakieś pieniądze, chciałabym tu wrócić i pomóc tym dzieciom mieć się czym bawić”. Dokładnie to zrobiła: po zaledwie trzech latach, 5 marca 2014 r., otworzyła pierwszy plac zabaw w Ikageng , miasteczku niedaleko Potchefstroom w Południowej Afryce. Jurorzy podczas konkursu: "- Kto cię uczy śpiewać? Masz jakiegoś nauczyciela śpiewu? - Nie, nie mam. Przesłuchałam na YouTube kilka operowych utworów, które mi się spodobały i zaczęłam je śpiewać. - Więc robisz to sama? Słuchasz czegoś a potem próbujesz to śpiewać? Niewiarygodne!" "To nie jest normalne" "To jest niesamowite!" "Amira, czasami mówi się, że w ludziach pozostaje stara dusza. Słuchając ciebie miałem przed sobą obraz Marii Callas i myślę, że dla takiej dziewczynki jak ty jest to bardzo trudne" Pełna swoboda, żadnej tremy, wyszła i zaśpiewała, odpowiadała na pytania naturalnie, bez wahania, bez namysłu, ze spokojną pewnością siebie, szczerze, podkreślając tę szczerość mimiką - tam nie było żadnego fałszu, trenowania co i jak ma odpowiadać, jak się zachować, żadnych sztucznych wykutych gestów. Widać, że świetnie czuje się na scenie. Więc chyba godzina urodzenia jest bardzo prawdopodobna. "Jakie jest twoje marzenie? Chciałabym śpiewać, a jeśli mi się nie uda to chciałabym startować na olimpiadzie." I teraz Amira uprawia również lekkoatletykę :) 3 Cytuj
Ekspert Gringe Napisano 2 Marca 2025 Ekspert Napisano 2 Marca 2025 (edytowane) Mimo, że godzina urodzenia wątpliwa to pasowałaby jak ulał😅 w tekście który zamiaściłaś @Ismer jest o spełnianiu marzeń i fundacji charytatywnej - a bohaterka tego wpisu ma 3 planety połączone z 11 domem, w tym silną Wenus wladająca w tym horoskopie wspomnianym obszarem. Plus Mars - i to pokazuje angażowanie się by spełniać swoje plany i marzenia( place zabaw, lekkoatletyka). To, że jej sie to udaje - silny wladca 11 domu w trygonie z Jowiszem( pewnie orba szeroka ale bym nie marudziła). Edytowane 2 Marca 2025 przez Gringe 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi