Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam ADHD, jak wiekszość, zdiagnozowanych dorosłych leków  nie biorę z obawy iż zatracę swoją osobowość i życie posypie mi sie do końca. Leki to psychotropy wpływające na produkcje dopaminy, której mi brakuje i przez brak, której towarzyszy mi nieustannie przez całe życie wielokrotna podzielność uwagi, impulsywność, rozdrabnianie sie na rozliczne hobby, robienie kilku rzeczy na raz w poszukiwaniu stymulatora dopaminy. Z leków oczywiście to najlepsza była amfetamina ale za szkodliwa więc wymyślono metaamfetaminę, która tez miała więcej skutków ubocznych niz  dobrych więc z niej zrobiono kolejną rzecz. Prawdopodobnie bardzo szybko się uzależnię.

I stąd moje pytanie, gdybym zaczeła je brać jak to wpłynie na poszczególne aspekty mojego życia:

Życie zawodowe: (obecnie jest tak, ze często zmieniam pracę, zawsze na coś innego niż robiłam do tej pory, nawet taka, która lubię jako kierowca.)

po lekach: Paź Buław, Rycerz Buław, 9 Kielichów

Karty skojarzyły mi się z takim jasnym i prostym dążeniem do celu, koniec rozdrabniania się, rzucania impulsywnie na coś nowego. Przestanę szukać nowych wrażeń, będzie stabilnie, wykonywane zajęcie zaczne mi sprawiać radość, nie będę sie nudziła co chwilę.

Rodzina,, dom i otoczenie: (Wieczny bałagan, bo  rzeczy takie jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie to zabójstwo dla mojego mózgu i zrobi wszystko, wymyśli sobie milion innych zajęc żeby tego uniknąć, kłótnie z powodu przeciążenia sensorycznego typowego dla ADHD, brak czasu na spotkania, zajęcia z dzieckiem itp.)

po lekach: X KOŁO FORTUNY, As Mieczy, As Monet

Zmieni się na lepsze, uporządkuje, nowy początek, przestane sie wkurzac i miotać. Wszystko będzie miało swoje miejsce, wszystko będzie zmierzało ku lepszemu.

Życie uczuciowe: (singielka od dawna)

Po lekach: Rycerz Buław, 5 Monet, I MAG

Nadal będę sama ale przestanie mi to przeszkadzać.

Kreatywność: (rękodielnikiem jestem, tworzę biżuterię, akurat tutaj ADHd pomaga, bo mózg szukając cały czas wyzwakaczy dopaminy ma rozliczne hobby i pomysły ale nie jestem w stanie zarobić na tym tyle, żeby za to żyć)

po lekach: Rycerz Monet, 5 kielichów,  As Monet

Tutaj widzę jakbym doszła do wniosku, że to co tworzę teraz (bizuterię ) nie jest opłacalne i poszukam czegos innego.

Ktos widzi to inaczej?

• O.K 1
  • Super 1
Napisano

W życiu zawodowym dalej zostaniesz osobą, która gna przed siebie i ciągle gdzieś pędzi. Rycerz nie jest stały, on ciągle szuka nowych bodźców. Paź to mnóstwo możliwości, które nadal będą stały przed Tobą otworem. 9 kielichów to karta, która może wskazać na niepełną satysfakcję. Dalej będziesz szukała nowych bodźców przez co nie będziesz do końca zadowolona. 

W rodzinie po lekach nastąpi duża zmiana. Jednak masz tam Asy, więc wszystko zależy od Cb. As mieczy niesie szansę na poprawienie komunikacji z domownikami i znajomymi, a As denarów wywiera wpływ na materię, więc porządek w domu. Ale to Asy, więc motywację będziesz musiała znaleźć wewnątrz siebie. 

W życiu uczuciowym dalej będziesz Rycerzem, który nieustannie poszukuje co doprowadzi Cię do poczucia braku. Wygląda jakby Ci brakowało mężczyzny, który przejmie inicjatywę, kogoś pewnego siebie.

Kreatywność: na pewno będziesz tutaj bardzo wytrwała w hobby. Jednak może Ci być żal z powodu małego dochodu. 

Rozumiem, że masz ADHD, ale możliwe, że kompletnie inne cechy Twojego charakteru wpływają na konkretne zachowania, czy postawy. 

Wielu ludzi również ma słomiany zapał, a

do sprzątania podchodzi jak do jeża. Porządek robią to tylko kiedy już naprawdę muszą, a ADHD nie mają. Może ADHD nie jest wcale przyczyną nieudanego życia rodzinnego, czy bałaganu w domu. Ono może po prostu dowalać do pieca i podkręcać pewne cechy. 

Spójrz, że po lekach wyciszających ADHD niewiele się zmieni, więc przyczyny musisz szukać gdzie indziej. 

Przyjrzyj się sobie jak na Cb działają bodźce w otoczeniu. Może lubisz słuchać muzykę, a ona Cię pobudza, ponieważ wywołuje odczuwanie różnych emocji? Może reagujesz na telewizje gdzie grają nam na emocjach i mają na celu utrzymać nas w napięciu? Czasem wystarczy odłączyć się od takich rzeczy. Na pewno nie jest to lekarstwo, ale może Ci pomóc. 

Mówię z doświadczenia. We mnie to wszystko wywołuje całą gamę emocji jak stres i niepokój. 

• Super 1
  • Dziękuję 1
Napisano
3 godziny temu, nastek96 napisał:

Rozumiem, że masz ADHD, ale możliwe, że kompletnie inne cechy Twojego charakteru wpływają na konkretne zachowania, czy postawy. 

jestem klasycznym przypadkiem ADHD, zdobyłam na teście maksymalną ilość punktów a to że karty wg ciebie mówią, że za wiele się nie zmieni może sugerowac po prostu to, że leki na mnie nie podziałają, bo tak tez się zdarza lub będe na nie mało podatna .

Napisano
Godzinę temu, Ceres napisał:

to że karty wg ciebie mówią, że za wiele się nie zmieni

To tylko moja interpretacja. Ona może odbiegać od rzeczywistych wydarzeń dlatego mimo wszystko warto leków spróbować.

Szczerze mówiąc ja też kiedyś próbowałem takich rozkładów na ,,zdrowie" i się nie sprawdzały. Nwm jakie ty masz doświadczenie, ale mam wrażenie, że w takich tematach tarot po prostu nie współpracuje. 

• Lubię to! 1
Napisano
9 minut temu, nastek96 napisał:

ale mam wrażenie, że w takich tematach tarot po prostu nie współpracuje. 

mam identyczne wrażenie, bo oglądałam filmiki na tik toku z opiniami osób, które jednak zdecydowały sie na leki i każda z nich twierdzi, że ich życie stało sie łatwiejsze, żyje im sie spokojniej, komfortowo, w końcu to radio w głowie przestało grać a cisza jest boska i w ogóle sami sobie się dziwią, że tak późno podjeli tą decyzję.

Napisano

No właśnie. 

Kiedyś próbowałem wykładać karty na różne tematy i zauważyłem, że tarot świetnie odpowiada na tematy o pracę, finanse lub relacje z ludźmi.

Ale te całe pierdołki jak zadowolenie z zabiegu, czy zakupu rzeczy, zmiany fryzury...niestety ale często wychodzą głupoty, które się nie sprawdzają. 

Można pytać z ciekawości, ale odpowiedzi brać z przymrużeniem oka. 

Myślę, że warto spróbować tych leków, jeśli ma Ci to ułatwić życie. Oczywiście obawy o uzależnienie trzeba skonsultować z lekarzem, ale na pewno to wiesz :)

Ze swojej strony jeszcze mogę polecić medytacje, ponieważ można w ten sposób odnaleźć ciszę nawet na środku cygańskiego bazaru :sark:

Napisano
1 godzinę temu, nastek96 napisał:

Ze swojej strony jeszcze mogę polecić medytacje, ponieważ można w ten sposób odnaleźć ciszę nawet na środku cygańskiego bazaru

nie do przejśia z ADHD wierz mi próbowałam, to się wzajemnie wyklucza

Napisano

Są różne techniki medytacji np: medytacja dynamiczna. Nie musisz siedzieć w miejscu. Medytować można podczas wysiłku fizycznego. 

Ja sam odkryłem, że łatwo wchodzę w różne stany podczas rozciągania, czyli takich powolnych ruchów. 

Napisano
2 godziny temu, nastek96 napisał:

powolnych ruchów.

i tu jest problem :D  za wolno. To się musi dziać szybko i dużo, bo wpadne w ten stan zawieszenia i tyle.

Napisano

Ale ja nie uprawiam medytacji dynamicznej. Poczytaj o medytacji w ruchu, może do Cb przemówi. 

• Lubię to! 1
Napisano
W dniu 16.03.2025 o 13:12, Ceres napisał:

Mam ADHD, jak wiekszość, zdiagnozowanych dorosłych leków  nie biorę z obawy iż zatracę swoją osobowość i życie posypie mi sie do końca. Leki to psychotropy wpływające na produkcje dopaminy, której mi brakuje i przez brak, której towarzyszy mi nieustannie przez całe życie wielokrotna podzielność uwagi, impulsywność, rozdrabnianie sie na rozliczne hobby, robienie kilku rzeczy na raz w poszukiwaniu stymulatora dopaminy. Z leków oczywiście to najlepsza była amfetamina ale za szkodliwa więc wymyślono metaamfetaminę, która tez miała więcej skutków ubocznych niz  dobrych więc z niej zrobiono kolejną rzecz. Prawdopodobnie bardzo szybko się uzależnię.

I stąd moje pytanie, gdybym zaczeła je brać jak to wpłynie na poszczególne aspekty mojego życia:

Życie zawodowe: (obecnie jest tak, ze często zmieniam pracę, zawsze na coś innego niż robiłam do tej pory, nawet taka, która lubię jako kierowca.)

po lekach: Paź Buław, Rycerz Buław, 9 Kielichów

Karty skojarzyły mi się z takim jasnym i prostym dążeniem do celu, koniec rozdrabniania się, rzucania impulsywnie na coś nowego. Przestanę szukać nowych wrażeń, będzie stabilnie, wykonywane zajęcie zaczne mi sprawiać radość, nie będę sie nudziła co chwilę.

Rodzina,, dom i otoczenie: (Wieczny bałagan, bo  rzeczy takie jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie to zabójstwo dla mojego mózgu i zrobi wszystko, wymyśli sobie milion innych zajęc żeby tego uniknąć, kłótnie z powodu przeciążenia sensorycznego typowego dla ADHD, brak czasu na spotkania, zajęcia z dzieckiem itp.)

po lekach: X KOŁO FORTUNY, As Mieczy, As Monet

Zmieni się na lepsze, uporządkuje, nowy początek, przestane sie wkurzac i miotać. Wszystko będzie miało swoje miejsce, wszystko będzie zmierzało ku lepszemu.

Życie uczuciowe: (singielka od dawna)

Po lekach: Rycerz Buław, 5 Monet, I MAG

Nadal będę sama ale przestanie mi to przeszkadzać.

Kreatywność: (rękodielnikiem jestem, tworzę biżuterię, akurat tutaj ADHd pomaga, bo mózg szukając cały czas wyzwakaczy dopaminy ma rozliczne hobby i pomysły ale nie jestem w stanie zarobić na tym tyle, żeby za to żyć)

po lekach: Rycerz Monet, 5 kielichów,  As Monet

Tutaj widzę jakbym doszła do wniosku, że to co tworzę teraz (bizuterię ) nie jest opłacalne i poszukam czegos innego.

Ktos widzi to inaczej

Pierwsza rzecz - mam ADHD i dwubiegunowość, leki oddały mi moje zycie. Jestem taka sama, a nawet lepsza, bo uspokoiłam się i bardziej pragmatycznie podchodze do zycia. Ale charakter mi się nie zmienił, ani osobowość, wciąż jestem kreatywną, kolorową osobą, z wieloma zainteresowaniami, które staram się rozwijać. Leki na ADHD to nie psychotropy. Poczytaj o metylofenidacie, to łagodny środek stymulujący układ nerwowy, działa tylko parę godzin, a potem jest całkowicie wydalany z organizmu. Biorę ciężkie psychotropy, łącznie 4, a lek na adhd to przy tym jak cukierek, który stawia do życia. 

Wracając do rozkladu:
1. Pomysły na działanie, działanie samo w sobie, dalej szybkie, skupione na celu, samozadowolenie.
2. Koło fortuny odwraca nieciekawą sytuację, będziesz miała jasny umysł, dobre pomysły i podstawę do budowania swojej rzeczywistości na solidnych fundamentach. 

3. Flirty będą, jakieś gorące spotkania, ale czasem dokuczy Ci ta samotność. Z czasem zaczniesz świadomie zaczniesz kształtować życie uczuciowe.
4. Kreatywnośc w monetach? Ciekawe. Myślę, że chodzi o to, że biżuterię będziesz robić bardziej metodycznie, wolniej, ale bardziej rzetelnie. Będziesz miała poczucie jakieś poczucie straty emocjonalnej, może będziesz się mniej ekscytować tym co robisz, ale finalnie poczujesz większą stabilność.

• Lubię to! 1
  • W punkt 1
  • Dziękuję 1
Napisano
21 godzin temu, nastek96 napisał:

mam wrażenie, że w takich tematach tarot po prostu nie współpracuje. 

współpracuje współpracuje - do terapii adhd dorzucam karty dla lepszego zrozumienia siebie. Polecam

• Lubię to! 1
Napisano

Życie zawodowe po lekach- Z pewnością będziesz miała więcej świeżej energii, będziesz miała chęci do pracy, i robota będzie Ci się palić w rękach. Z pewnością będziesz w stanie zrobić więcej niż teraz. Niestety 9 kielichów ( co prawda nie wiem jaka talia. Obrazek zawsze jest pomocny) będzie mówiło o odmiennym stanie świadomości. Takim otumanieniu. Ale nie jak w 7 kielichach. Możesz i tak zapominać o ważnych kwestiach.

Rodzina, dom i otoczenie po lekach- Tutaj dla mnie jest jasne, że stan obecny się radykalnie odwróci. As mieczy i monet, mówią że dużo możesz na tym zyskać. Zdecydowanie zapanuje porządek i jest szansa na lepszą komunikację z otoczeniem przede wszystkim.

Życie uczuciowe po lekach- będzie Ci się chciało żyć. Wzrośnie u Ciebie zdecydowanie energia seksualna, choć może być problem z ujściem. Ewentualnie takim traktowaniem jakiego byś sobie życzyła. To też ostrzeżenie żebyś nie żebrała o czyjąś uwagę. Natomiast mag na końcu, mówi że dzięki komunikacji, niebanalności, a przede wszystkim pasji to tego o czym będzie temat 😉 możesz zainteresować sobą kogoś wartego twojej uwagi.

Kreatywność po lekach- nie widzę tu zmian zainteresowań, natomiast możesz dojść do wniosku, że twój warsztat pracy wymaga większych nakładów finansowych do rozwoju i tu pojawi się rozczarowanie, ale raczej poradzisz sobie z rozwojem, tylko może się to przedłużyć.

• Dziękuję 1
Napisano
3 godziny temu, BoziaWino napisał:

( co prawda nie wiem jaka talia. Obrazek zawsze jest pomocny) będzie mówiło o odmiennym stanie świadomości. Takim otumanieniu. Ale nie jak w 7 kielichach. Możesz i tak zapominać o ważnych kwestiach.

Tarot illuminati, poniekąd to będzie odmienny stan świadomości, bo stanę sie taka jak ok. 90% ludzi bez ADHD na świecie.

Screenshot 2025-03-18 at 12-44-21 The Tarot of Eli LLC-Minor Arcana Thoth Tarot- 9 of C (Copy).png

• Lubię to! 1
Napisano
W dniu 17.03.2025 o 06:30, nastek96 napisał:

Ale ja nie uprawiam medytacji dynamicznej. Poczytaj o medytacji w ruchu, może do Cb przemówi. 

to nie jest kwestia przemówienia tylko przekonania rdzeń kręgowy żeby zaczął produkowac dopaminę

Napisano
8 godzin temu, Ceres napisał:

Tarot illuminati, poniekąd to będzie odmienny stan świadomości, bo stanę sie taka jak ok. 90% ludzi bez ADHD na świecie.

Screenshot 2025-03-18 at 12-44-21 The Tarot of Eli LLC-Minor Arcana Thoth Tarot- 9 of C (Copy).png 

O ładna! Oddzielenie sfer w głowie. Za postacią jest dosłownie ściana. Karty to ładnie pokazują. Będzie zmiana na lepsze. Na pewno będziesz miała na tym polu więcej satysfakcji.

Pozdrawiam cieplutko 😘

• Dziękuję 1