nastek96 Napisano 17 Marca 2025 Napisano 17 Marca 2025 (edytowane) Witajcie, Przychodzę z recenzją nowej książki pod tytułem ,,Światło Eremity, czyli przewodnik po świecie tarota" Natalii Stali. Kupiłem tą książkę, aby poznać różnice znaczeniowe między różnymi taliami (Marsylski, Rider-Waite, Thot, Złoty Tarot). Co ważne w książce jest szczegółowy opis jedynie WA. Książka jest napisana lekkim językiem, więc czyta się ją bardzo przyjemnie i szybko. W pierwszej części książki autorka opisuje historię tarota. Wspomina o żywiołach w tarocie i numerologii oraz jak to wszystko wykorzystać w interpretacji małych arkan. Jednak to tylko pomysł, taka wskazówka do zainspirowania się i stworzenia własnego warsztatu, ponieważ nie ma tam żadnych szczególnych opisów małych arkan. One są tylko wspomniane. W drugiej części każdy WA jest opisany w czterech tradycjach ezoterycznych. Na koniec opisów są wyjaśnione wskazówki do interpretacji. Dużym minusem jak dla mnie są słabo wyjaśnione różnice między taliami. Czasem pojawiają się jakieś różnice, ale często jest to po prostu opis co jest narysowane na konkretnej karcie. Jednak wskazówki do interpretacji są bardzo pomocne. Uważam, że znaczenia są opisane przystępnie, aby zastosować wszystko w praktyce. Taka istota znaczenia konkretnej karty, która ma też przypisaną radę jaka z niej płynie. Uważam, że warto przeczytać tą książkę jaką którąś z kolei. (Nie jest to książka dla początkujących, nie ma AM). Autorka przedstawia ciekawe spojrzenie i zachęca do samodzielnej pracy nad interpretacją. Dzięki książce można sobie przypomnieć i uporządkować główne znaczenia kart. Na pewno przeczytam ją jeszcze raz. Edytowane 17 Marca 2025 przez nastek96 1 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi