Skocz do zawartości

Sen - ścięcie włosów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witajcie!

Śniło mi się że byłam u fryzjera i ścięłam włosy krótko tak do uszu, były krótkie i mocno się kręciły, obecnie mam do wpół pleców. Pomyślałam sobie we śnie że to duża zmiana w wyglądzie. Na dodatek byłam w supermarkecie i wzięłam z półki produkt do włosów - myślałam że to maska do włosów a okazało się że to toner do włosów i zrobiły się lekko wiśniowe/różowe pomyślałam sobie trudno i tak się spłucze - nie byłam mocno przejęta tym że się pomyliłam. Nie pamiętam ludzi w około, głównie siebie pamiętam.

Odczytuję sama to w taki sposób, że czeka mnie zmiana/transformacja, lub że chce i nie boję się już zmian i w przyszłości będę działać odważniej i spontaniczniej. Jak myślicie? 

Edytowane przez Artemidaa
  • Lubię to! 1
Napisano

Ogólnie włosy to witalność również zyciowa energia a pod spodem masz znaczenie tego snu z senników :) 

Sen o obcięciu włosów jest zazwyczaj symbolem zmian i transformacji. Może oznaczać chęć odcięcia się od przeszłości, uwolnienia od problemów lub podjęcia nowej drogi w życiu. Interpretacja zależy jednak od szczegółów snu, takich jak to, kto obcina włosy, w jakim są one stanie oraz jakie emocje towarzyszą śniącemu. 

Utrata kontroli:

Jeśli włosy obcina ci ktoś inny, może to oznaczać, że czujesz presję otoczenia lub obawiasz się utraty kontroli nad swoim życiem.

Możliwe interpretacje:

Zmiana i odnowa:

Obcinanie włosów może symbolizować chęć pozbycia się starych nawyków, negatywnych myśli lub toksycznych relacji.  

Żal i rozczarowanie:

Obcinanie włosów we śnie, zwłaszcza jeśli jest to coś, czego nie chcesz, może sugerować, że wkrótce podejmiesz decyzję, której będziesz żałować.

Lęk przed starością:

Sen o utracie włosów może odzwierciedlać lęk przed upływem czasu i starzeniem się.

Pozbycie się ciężaru:

Obcinanie zniszczonych lub suchych włosów może oznaczać, że pozbędziesz się czegoś, co cię obciąża i negatywnie wpływa na twoje samopoczucie.

Nowy początek:

Obcinanie włosów może również symbolizować pragnienie świeżego startu i odcięcia się od negatywnych doświadczeń.

Stan włosów:

Obcinanie zdrowych, lśniących włosów może mieć inne znaczenie niż obcinanie zniszczonych i suchych.

Emocje:

Ważne jest, jakie uczucia towarzyszą ci we śnie – czy jesteś zadowolony z obcięcia, czy może odczuwasz żal i smutek.

Ps. W każdym śnie liczą się też emocje jakie czułaś gdy śniłaś :)     

• Lubię to! 1
  • Dziękuję 1
Napisano

Myślę, że to może być ważny sen przez fakt, że byłaś jego bohaterką. Sama siebie widziałaś. 

Podobno kobiety często drastycznie ścinają włosy po różnych traumach, ciężkich przeżyciach...aby odciąć się od przeszłości i pozbyć negatywnych energii. Ale ty nie tylko się obcięłaś, ale zmieniłaś też kolor.

Wydaje mi się, że rzeczywiście chodzi o jakąś zmień, transformację. Być może przeżyłaś niedawno jakieś zdarzenie i chciałabyś o nim zapomnieć, odciąć się od niego? Stać się kimś innym, jakby tamto nigdy się nie wydarzyło? 

• Dziękuję 1
Napisano
13 godzin temu, nastek96 napisał:

Być może przeżyłaś niedawno jakieś zdarzenie i chciałabyś o nim zapomnieć, odciąć się od niego? Stać się kimś innym, jakby tamto nigdy się nie wydarzyło? 

Oj tak, mam wrażenie jakbym była innym człowiekiem jakoś wewnętrznie, choć gdzieś jeszcze ból wraca to czuję się coraz lepiej i chciałabym coś zmienić w swoim życiu choć nie wiem jeszcze co.

Napisano

I to jest znaczenie snu. Zobaczyłaś we śnie swoje potrzeby i pragnienia, aby zmienić siebie lub coś. 

Najlepiej nie robić pochopnych kroków, ale iść powoli kroczek po kroczku przed siebie.

• Dziękuję 1
Napisano
22 godziny temu, nastek96 napisał:

Najlepiej nie robić pochopnych kroków, ale iść powoli kroczek po kroczku przed siebie.

Dokładnie tak. 

Dzięki 💚

• Lubię to! 1
  • Maestro
Napisano
W dniu 1.07.2025 o 09:33, Artemidaa napisał:

Witajcie!

Śniło mi się że byłam u fryzjera i ścięłam włosy krótko tak do uszu, były krótkie i mocno się kręciły, obecnie mam do wpół pleców. Pomyślałam sobie we śnie że to duża zmiana w wyglądzie. Na dodatek byłam w supermarkecie i wzięłam z półki produkt do włosów - myślałam że to maska do włosów a okazało się że to toner do włosów i zrobiły się lekko wiśniowe/różowe pomyślałam sobie trudno i tak się spłucze - nie byłam mocno przejęta tym że się pomyliłam. Nie pamiętam ludzi w około, głównie siebie pamiętam.

Odczytuję sama to w taki sposób, że czeka mnie zmiana/transformacja, lub że chce i nie boję się już zmian i w przyszłości będę działać odważniej i spontaniczniej. Jak myślicie? 

W moim odczuciu sen mówi o utracie, z którą się mierzysz. Myślę, że utrata może dotyczyć obszaru ogólnie rozumianej kobiecości. Coś przemija, zmienia się. Ta zmiana wydaje się być początkowo nie na rękę, ale przyzwyczajasz się do niej, mówisz "okej, coś się zmienia, coś przemija, zaakceptuję to, co jest teraz.". Jesteś skupiona na sobie, nie na tym, jak widzą Cię inni. Być może inni, osoby z Twojego bliskiego otoczenia, nie mają podobnych doświadczeń, nie są w tym samym miejscu, co Ty teraz. 

Ciekawa jestem, jakie emocje towarzyszyły Ci w tym śnie, to wydaje się być ważnym aspektem tej utraty/transformacji. Czy byłaś tym zasmucona, zszokowana, rozżalona, ciekawa tej zmiany? Z tego opisu wybrzmiewa akceptacja dla tego stanu rzeczy, który początkowo nie był po Twojej myśli. I akceptacja dla faktu, że nawet niekorzystne wybory, błędy, pomyłki z czasem po prostu się "wypłuczą" jak ten kolor. 

Pozdrawiam ciepło <3

• Dziękuję 1
Napisano
12 godzin temu, Priestess napisał:

W moim odczuciu sen mówi o utracie, z którą się mierzysz. Myślę, że utrata może dotyczyć obszaru ogólnie rozumianej kobiecości. Coś przemija, zmienia się. Ta zmiana wydaje się być początkowo nie na rękę, ale przyzwyczajasz się do niej, mówisz "okej, coś się zmienia, coś przemija, zaakceptuję to, co jest teraz.". Jesteś skupiona na sobie, nie na tym, jak widzą Cię inni. Być może inni, osoby z Twojego bliskiego otoczenia, nie mają podobnych doświadczeń, nie są w tym samym miejscu, co Ty teraz. 

Myślę, że masz rację - doznałam utraty, jestem skupiona bardzo na sobie i przestałam się interesować co kto myśli o mnie i jak mnie postrzega. Ostatanie zdanie trafne, nikt nie ma takich doświadczeń z mojego otoczenia, mają inną perspektywę. 

12 godzin temu, Priestess napisał:

Ciekawa jestem, jakie emocje towarzyszyły Ci w tym śnie, to wydaje się być ważnym aspektem tej utraty/transformacji. Czy byłaś tym zasmucona, zszokowana, rozżalona, ciekawa tej zmiany? Z tego opisu wybrzmiewa akceptacja dla tego stanu rzeczy, który początkowo nie był po Twojej myśli. I akceptacja dla faktu, że nawet niekorzystne wybory, błędy, pomyłki z czasem po prostu się "wypłuczą" jak ten kolor. 

Z tego co pamiętam nie miałam jakiś dużych emocji, raczej to przyjęłam, że no trudno wypłuczę się ten kolor a włosy odrosną. Ale też nie widziałam siebie z jakimś zachwytem. Poprostu stało się.

Dziękuję Ci za pomoc.

• Lubię to! 1