Skocz do zawartości

Co zrobić z nie noszonym amuletem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry. Jakiś czas temu kupiłem w sklepie ezoterycznym amulet "drzewo życia". Po kilku dniach zaczął na mnie źle działać. Może nie będę wchodził w szczegóły. Odłożyłem go do szuflady. Czy to wystarczy ? Czy trzeba coś z nim zrobić ? Dodam że nigdy nie sądziłem że amulety bądź talizmany wymagają dużo opieki i troski. 

• Lubię to! 1
Napisano

Porzucasz amulet/talizman w kościele lub lub w klasztorze. Tam będą wiedzieć co z tym zrobić lub zakopujesz w ziemi, daleko od domu na odludziu. Ziemia działa oczyszczająco. Po tym bierzesz kąpiel w intencji oczyszczenia. 

Mi nikt nie pokazywał co zrobić, TRZEBA MYŚLEĆ. Nikt ci "kawy na ławę" nie poda. 

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)
W dniu 30.11.2025 o 15:48, Yunugar napisał:

Porzucasz amulet/talizman w kościele lub lub w klasztorze

"Drzewo życia" jest z innej kultury, "innej bajki" 

W dniu 24.11.2025 o 14:00, Krzysztof88 napisał:

Dzień dobry. Jakiś czas temu kupiłem w sklepie ezoterycznym amulet "drzewo życia". Po kilku dniach zaczął na mnie źle działać. Może nie będę wchodził w szczegóły. Odłożyłem go do szuflady. Czy to wystarczy ? Czy trzeba coś z nim zrobić ? Dodam że nigdy nie sądziłem że amulety bądź talizmany wymagają dużo opieki i troski. 

Samo nabycie  jakiegoś przedmiotu, tym bardziej kupionego w sklepie ezoterycznym, nie czyni go amuletem, czy czymś w tym stylu. Jest po prostu przedmiotem jak inne. Szanować należy wszystko to, co się kupiło czy w inny sposób nabyło z prozaicznego powodu - niszczenie = wandalizm, bezmyślność czy niepotrzebną stratą kasy.

Każdy przedmiot  należy odpowiednio konsekrować rytualnie aby spełniał oczekiwane potrzeby, przeznaczenie.

Zasadnicze pytanie - czy wiesz  do jakiej kultury należy "drzewo życia", co symbolizuje, do czego nawiązuje ? 

Kupuje się, nosi, stosuje się amulety  powiązane ze swoją kulturą, wyznaniem, a nie - Panu Bogu świeczkę, a diabłu ogarek. 

Z mojej skromnej wiedzy - najlepiej jest kiedy sami, własnoręcznie wykonamy taki czy inny amulet i nie musi być to dzieło sztuki. Praca nad tworzeniem jest wtedy jednocześnie "ładowaniem". Tworząc go myślisz o jego roli jaką ma spełniać. Po jakimś czasie, kiedy już spełni przeznaczoną rolę ( sam wyczujesz ten  moment ) można zakopać w ziemi, która "uśmierca", czyli niweluje. Wskazane jest też podziękowanie danemu przedmiotowi. 

Edytowane przez Elżbieta.
  • Lubię to! 2