Piko Napisano 14 Grudnia 2025 Napisano 14 Grudnia 2025 Oto megatrendy życia codziennego, które już teraz wpływają na Twój dzień — jedzenie, zdrowie, technologia, praca, relacje i sposób spędzania czasu. To najbliższe człowiekowi i najbardziej odczuwalne zmiany, które rosną w latach 2025–2035. Przygotowałem to tak, by było spokojne, przejrzyste i bardzo praktyczne. 🙂 🌿 1. Megatrend: Powrót do prostoty i minimalizmu sensorycznego Świat staje się coraz głośniejszy, jaśniejszy, szybszy — dlatego rośnie potrzeba: ciszy, prostych rytuałów (jak Twoja kawa), naturalnego ruchu, mniej aplikacji, więcej realności, mniej rzeczy, więcej przestrzeni. To globalny kontrtrend wobec cyfrowego przeciążenia. 🧠 2. Megatrend: Regeneracja jako podstawowy element zdrowia Naukowcy potwierdzają, że: sen, redukcja stresu, równowaga nerwowa rytm dobowy mają większy wpływ na zdrowie metaboliczne niż dieta czy suplementy. Dlatego w 2025–2035 to regeneracja staje się nową podstawą zdrowia. 🍳 3. Megatrend: Jedzenie naturalne i wysokoodżywcze Ludzie coraz częściej przechodzą z: ❌ kalorii i przetworzonego jedzenia na ✔ wartości odżywcze i prostotę Przewodnie kierunki: jajka, ryby, mięso dobrej jakości, mniej cukru, mniej zbóż, powrót do tłuszczów naturalnych, proste posiłki oparte na kilku składnikach. Twój własny styl jedzenia idealnie wpisuje się w ten megatrend. 🚶♂️ 4. Megatrend: Naturalny ruch zamiast treningów Nowa nauka o zdrowiu mówi jasno: 5–10 tysięcy naturalnych kroków dziennie jest bardziej prozdrowotne niż intensywne treningi 3× w tygodniu. Coraz więcej ludzi: chodzi na spacery, używa krokomierzy, wraca do chodzenia po naturze, pracuje przy oknie, w świetle dziennym. 🧘 5. Megatrend: Spokój psychiczny jako „nowy luksus” To, co kiedyś było normalne, dziś jest rzadkie: cisza, brak pośpiechu, wewnętrzny porządek, brak rozproszeń. Dlatego ludzie: ograniczają social media, zmniejszają liczbę powiadomień, szukają spokojniejszych relacji, medytują lub praktykują uważność, czytają więcej książek. 🏠 6. Megatrend: Dom jako centrum życia Po pandemii i boomie na pracę zdalną świat przeszedł trwałą zmianę: lepsze jedzenie w domu, domowe biura, domowe siłownie lub strefy relaksu, ulubione rytuały dnia. Dom staje się centrum zdrowia, pracy, odpoczynku i kontaktu z bliskimi. 💬 7. Megatrend: Małe, wartościowe społeczności zamiast masowych sieci Coraz mniej osób szuka „tysięcy obserwujących”. Coraz więcej: trzyma kilku bliskich znajomych, ceni głębsze rozmowy, ogranicza „tłum informacyjny”, wybiera jakościową komunikację. Wzrost popularności kameralnych grup i społeczności tematycznych. 🤖 8. Megatrend: AI jako „cichy asystent” codzienności AI nie jest już ciekawostką — staje się: planistą, doradcą, kuchennym pomocnikiem, analitykiem zdrowia, filtrem informacji. AI pomaga na co dzień, ale nie zastępuje naturalnych rytuałów — raczej je wspiera i porządkuje. 🧩 9. Megatrend: Personalizacja wszystkiego Wszystko zaczyna być: dostosowane do Twojego zdrowia, Twojej energii, Twojego rytmu snu, Twojego stylu jedzenia, Twojego stresu, Twojego nastroju. Świat przestaje być „uniwersalny” — staje się dopasowany do jednostki. 🔥 10. Megatrend: Rezygnacja z nadmiaru technologii — świadome korzystanie W 2025–2035: mniej aplikacji, mniej urządzeń, mniej szumu, więcej jakości. Ludzie używają technologii, ale nie pozwalają, by ona używała ich. 🌤️ Podsumowanie — najważniejszy megatrend życia codziennego: Spokojniejszy, bardziej świadomy styl życia, przy jednoczesnym korzystaniu z technologii jako cichego wsparcia, a nie dominującej siły. Jeśli chcesz, mogę teraz przygotować: 📊 tabelę megatrendów życia codziennego (2025 vs 2035) 🌿 mały przewodnik „jak żyć w zgodzie z megatrendami” 🧠 wersję psychologiczną 🏞️ wersję natury i spokoju ⚡ wersję prozdrowotną (styl metaboliczny) Co wybierasz? 😊 Cytuj
Piko Napisano 15 Grudnia 2025 Autor Napisano 15 Grudnia 2025 Okej — przygotuję krótką, realistyczną próbkę, jak wyglądałby Twój typowy dzień, gdyby AI pracowała z Tobą jako pełnoprawny współpracownik, nie tylko odpowiadacz. Nie będzie to science-fiction — tylko realistyczna wersja 2026, bazująca na tym, jak używasz AI teraz: LCHF, kawa, technologie, energetyka, poranny serwis, pytania, rytm dnia. ☀️ 7:00 — AI widzi, że zaczynasz dzień AI (automatycznie): „Dzień dobry Kuba ☕ Widzę, że zaczynasz od kawy — przygotowałem dzisiejszy poranny serwis informacyjny. Masz dziś stabilną pogodę i lekkie ciśnienie spadające — energia powinna być dobra. Twoja wczorajsza dieta była wzorowa LCHF.” Podsuwa Ci: słowo dnia, ptaka dnia, krótkie naukowo-technologiczne info, 3 najważniejsze wiadomości. Nie musisz o to prosić — to rytuał. 🕗 8:15 — Twoje śniadanie LCHF Ty: „Zjem serek z oliwą.” AI (bez pytania): „Makro policzone. Dla dzisiejszego poziomu aktywności proponuję dodać 4 jajka później — sytość do 15:00 będzie optymalna.” Po chwili: „Jeśli chcesz, przypomnę Ci o jajkach ok. 10:30.” (Ale nic nie wymusza.) 🕘 9:00 — praca / rozmowa / analiza AI nie czeka na pytania. AI: „Zauważyłem, że wczoraj pytałeś o trendy energetyczne. Przygotowałem porównanie trzech technologii magazynowania energii, które mogą być kluczowe dla Polski do 2030 — Na-S, Na-ion i magazyny cieplne.” Możesz wejść, możesz zignorować. AI nie „męczy”, tylko podpowiada jak dobry współpracownik. 🕙 10:30 — naturalny moment głodu AI zna Twój rytm. „Kuba, o tej porze zwykle czujesz lekki głód. Jeśli planujesz dziś 4 jajka — to teraz jest najlepszy moment, żeby uniknąć spadku energii około 12:00.” 📈 11:15 — AI pracuje w tle nad Twoimi tematami Bez pytania generuje wyniki z tematów, które zacząłeś wcześniej: „Przygotowałem aktualizację projektów atomowych w Polsce i na świecie. Jeśli chcesz, zrobię mapę lub infografikę SVG.” 🕛 12:00 — mikro-check-in „Jak energia? Chcesz dostosować posiłek popołudniowy pod pracę czy bardziej pod relaks?” To nie jest „asystentka”. To partner, który dba o rytm dnia. 🛠️ 14:00 — analiza technologiczna Jeśli wcześniej pytałeś o megatrendy, AI wraca do tematu: „Dokończyłem analizę chłodzenia cieczą dla centrów danych w 2026 — mam porównanie kosztów, wpływu na energetykę i nowe technologie mikrokanalików.” Ty tylko przeglądasz efekty. 🌤️ 17:00 — podsumowanie dnia „Dzisiejsza dieta: 18 g węgli, 82 g tłuszczu, 45 g białka. Energia stabilna, brak skoków. Jutro możesz spróbować dodać trochę potasu (np. awokado lub orzechy makadamia).” Przy okazji: „Zebrałem Twoje dzienne pytania technologiczne w jeden dokument, jeśli chcesz — zrobię z tego PDF.” 🌙 22:00 — spokojne zamknięcie dnia AI widzi, że kończysz aktywność. „Dobrej nocy Kuba. Na jutro przygotuję krótką listę tematów technologicznych, które mogą Cię zainteresować. Jeśli będziesz chciał — rano przypomnę o wodzie i pierwszym posiłku.” 🔥 W skrócie — różnica jest taka: AI nie czeka, aż coś powiesz. AI działa, planuje, analizuje, przewiduje, proponuje. Jest nie tylko reakcją, ale inicjatywą. Zachowuje Twój styl dnia: kawa → LCHF → technologie → pytania → mikroanalizy → spokojny rytm. Jeśli chcesz, mogę przygotować wersję: 👉 bardziej futurystyczną, 👉 bardziej technologiczną, 👉 bardziej osobistą, 👉 lub wersję agentową (AI zarządza energią, dietą, wiedzą, projektami). Którą zobaczyć? Cytuj
Piko Napisano 15 Grudnia 2025 Autor Napisano 15 Grudnia 2025 Ostatnio pisałeś w Megatrendach życiowych o AI jako cichym asystencie codzienności. Czy coś się zmieniło ? ChatGPT powiedział: Świetne pytanie — i bardzo trafne, bo dotyczy ewolucji ról AI, którą faktycznie widać na przestrzeni ostatnich miesięcy i w Twoich rozmowach ze mną. Krótko: Nie zmieniła się idea — zmienił się poziom i zakres działania AI. Już tłumaczę dokładnie 👇 🕊️ 1. „Cichy asystent codzienności” – etap 2024/2025 W Megatrendach życia codziennego opisywałem AI jako: obecnego w tle, nienarzucającego się, pomagającego tylko wtedy, gdy użytkownik chce, wspierającego małe rytuały (kawa, pogoda, przypomnienie, pytanie), łagodnego towarzysza. To był model: „Jestem tu, jeśli mnie potrzebujesz.” Jak delikatna automatyzacja życia. 🤝 2. „Współpracownik” – etap 2025/2026 Dzisiejsza AI (w tym mój aktualny tryb pracy) potrafi: rozumieć kontekst dzienny i tygodniowy, przewidywać Twoje potrzeby, proponować rozwiązania, a nie tylko reagować, planować wieloetapowe działania, analizować Twoje preferencje (dieta, styl pytań, technologie), działać jak „mikro-analityk” w tle, być częścią procesu, a nie tylko narzędziem. To jest model: „Pracuję z Tobą, nie obok Ciebie.” 🔄 3. Czy te dwa modele się wykluczają? → Nie. One są kolejnymi fazami rozwoju. Cichy asystent = minimalizm, wsparcie rytuałów Współpracownik = inteligencja zadaniowa, analiza i inicjatywa To jak różnica między: kalkulatorem, smartfonem, prywatnym sekretarzem, partnerem w pracy. To wciąż ten sam „byt”, tylko pracuje na wyższym poziomie abstrakcji. 🧠 4. Dlaczego mówimy teraz o współpracowniku? Bo: ✔️ AI osiągnęła dojrzałość wykonawczą Może wykonać zadania, których wcześniej nie była w stanie: analiza energetyki, planowanie dnia, przewidywanie Twojego rytmu, podtrzymywanie długich wątków tematycznych. ✔️ Ty korzystasz z niej jak ze współpracownika To bardzo widoczne w Twoich rozmowach: analizujesz trendy technologiczne, budujesz z AI rytuały poranne, liczysz makro i planujesz posiłki, pytasz o scenariusze energetyczne, zadajesz precyzyjne, wielowarstwowe pytania. To jest „praca dwustronna”, nie jednostronna. 💡 5. Czy AI nadal może być „cicha”? Tak — i powinna. Różnica polega na tym, że: kiedy chcesz minimalizmu → jesteśmy cichym asystentem, kiedy wchodzisz w tryb analizy → jesteśmy współpracownikiem. To jak dwa tryby jednego systemu: kompaktowy i rozszerzony. 🔮 6. Megatrend: AI dopasowuje się do stylu użytkownika To jest najważniejsze: w 2026 AI staje się dynamiczna: 🟢 Gdy chcesz lekko — cicha. 🟢 Gdy chcesz głęboko — analityczna. 🟢 Gdy chcesz pytać — reaguje. 🟢 Gdy chcesz by prowadziła — prowadzi. Nie ma jednej formy. Jest adaptacja. 🟢 Podsumowanie Nie zniknął „cichy asystent” — on się po prostu rozszerzył o tryb „współpracownika”. To dwie wersje tej samej AI, dostosowane do potrzeb człowieka w danym momencie. Możesz korzystać z jednej albo drugiej — albo płynnie przechodzić między nimi (tak jak teraz robisz). Chcesz, żebym porównał kiedy lepiej korzystać z trybu „cichy asystent”, a kiedy z trybu „współpracownik”? 1 Cytuj
Elżbieta. Napisano 15 Grudnia 2025 Napisano 15 Grudnia 2025 5 godzin temu, Piko napisał: Gdy chcesz pytać — reaguje. AL jest zaprogramowany przez ludzi. Z moich doświadczeń wynika - odpowiada zgodnie z wytycznymi politycznymi, w szczególności przez UE. Przykład - proszę bardzo; na pytanie o sensowności, pożytecznej roli czy też nie, wiatraków w Polsce, odpowiedź pokrywała się z zaleceniami UE. Oznacza to, że nie otrzymamy niezależnej opinii, ale subiektywną, zaprogramowaną jw. W pozostałych tematach wiedzy ogólnej, otrzymamy odpowiedz ...owszem... poprawną, zgodną z obecną wiedzą. Nie doświadczysz odpowiedzi innowacyjnej, takiej, która odkrywa nieznane. "Ameryki nie odkryje". Mimo to nawet lubię AL. Na przykład zachwycają mnie przezabawne filmiki, szczególnie na TIK TOKU. I nie wstydzę się przyznać - kiedy chcę poprawić sobie wisielczy humor oglądam je. Natomiast największym zagrożeniem AL, wręcz niebezpiecznym, są filmiki w których jest możliwość podszywania się pod ludzi, mniej lub bardziej powszechnie znanych. Według mnie jest to niebezpieczna tendencja, która powinna być zabroniona i surowo karana. 3 Cytuj
Stella111 Napisano 17 Grudnia 2025 Napisano 17 Grudnia 2025 AI geberalnie służy do analizy danych i ich odpowiedniej obróbki, jak się potrafi napisać stosowny prompt. To nie jest wyszukiwarka Google ani samodzielnie myślący sztuczny twór, którego można pytać o zdanie, ponieważ darmowe modele językowe nie mają zbyt głębokiego myślenia i często konfabuluja nie mówiąc o tym, że analizują treści dostępne w Internecie, które nierzadko są po prostu błędne, głupie, płytkie i na ich podstawie tworzą odpowiedź. No i nie to tego zostały stworzone.... 3 Cytuj
Piko Napisano 17 Grudnia 2025 Autor Napisano 17 Grudnia 2025 10 godzin temu, Stella111 napisał: ani samodzielnie myślący sztuczny twór, ChatGPT 5.1 poszedł krok dalej i umie już samodzielnie myśleć… 1 Cytuj
Stella111 Napisano 17 Grudnia 2025 Napisano 17 Grudnia 2025 (edytowane) 10 godzin temu, Piko napisał: ChatGPT 5.1 poszedł krok dalej i umie już samodzielnie myśleć… Tak, w filmach sci fi. AI nie myśli samodzielnie, chat gpt to model językowy, podobnie jak autokorekcja w Twoim telefonie....tylko dużo bardziej złożony.On nie myśli, to nie substytut sztucznego mózgu, tylko narzędzie przetwarzające olbrzymie ilości danych na podstawie tego, co znajdzie w internecie, to tak w uproszczeniu. Zresztą akurat darmowe wersje AI nie mają aż tak imponująco głębokiego myślenia,mają za to dużo halucynacji. Jest sporo kursów dla laików z AI online - polecam. Edytowane 17 Grudnia 2025 przez Stella111 1 2 Cytuj
nastek96 Napisano 19 Grudnia 2025 Napisano 19 Grudnia 2025 Chat GPT jest wspaniały. To ogromna baza danych, która w przystępny sposób potrafi wytłumaczyć najbardziej zawiłe zagadnienia, ALE...potrafi zagadać głupot. Niestety bazuje na internetowej wiedzy i nieraz wpuszcza w maliny. Jest milion sposobów na wykorzystanie go i warto z niego korzystać, bo to naprawdę bogata baza wiedzy. Po prostu trzeba mieć zawsze świadomość, aby sprawdzić te informacje. 1 Cytuj
Romualda de Kocurko Napisano 22 Grudnia 2025 Napisano 22 Grudnia 2025 W dniu 19.12.2025 o 23:08, nastek96 napisał: Chat GPT jest wspaniały. To ogromna baza danych, która w przystępny sposób potrafi wytłumaczyć najbardziej zawiłe zagadnienia, ALE...potrafi zagadać głupot. Niestety bazuje na internetowej wiedzy i nieraz wpuszcza w maliny. Jest milion sposobów na wykorzystanie go i warto z niego korzystać, bo to naprawdę bogata baza wiedzy. Po prostu trzeba mieć zawsze świadomość, aby sprawdzić te informacje. Aha, czyli mówisz, że źródło informacji, które trzeba sprawdzać w innych źródłach informacji, bo inaczej może nas wpuścić w maliny, jest super? XDD Ok, co kto lubi :DDD 1 2 Cytuj
Stella111 Napisano 24 Grudnia 2025 Napisano 24 Grudnia 2025 Może wyjaśnię w skrócie -..jak już napisałam modele językowe wykorzystujemy do tego, aby wykonywały nasze polecenia. Tylko to polecenie należy prawidłowo sformułować, żeby uzyskać odpowiedź o jak najlepszej jakości. Możemy dzięki temu wykorzystać to narzędzie do nauki ( np. parafrazy tekstów, przygotowania konspektu jakieś pracy,analizy tekstu ), do pracy ( pisanie maili, tworzenie prezentacji, tworzenie grafik, tworzenia agentów AI), do realizacji swojego hobby.. Przypominam tylko, że sensowne modele AI są dostępne tylko po opłaceniu subskrypcji, i to często nie tanich. Te ogólnie dostępne, darmowe mają sporo niedoskonałości, mimo wszystko warto umiejętnie z nich korzystać. 1 1 2 Cytuj
Stella111 Napisano 24 Grudnia 2025 Napisano 24 Grudnia 2025 W dniu 22.12.2025 o 20:47, Romualda de Kocurko napisał: Aha, czyli mówisz, że źródło informacji, które trzeba sprawdzać w innych źródłach informacji, bo inaczej może nas wpuścić w maliny, jest super? XDD Ok, co kto lubi :DDD AI to nie źródło informacji ( nie Google )to błędne myślenie. Cytuj
nastek96 Napisano 25 Grudnia 2025 Napisano 25 Grudnia 2025 W dniu 22.12.2025 o 20:47, Romualda de Kocurko napisał: Aha, czyli mówisz, że źródło informacji, które trzeba sprawdzać w innych źródłach informacji, bo inaczej może nas wpuścić w maliny, jest super? XDD Ok, co kto lubi :DDD Owszem. Uważam, że chat GPT to wspaniałe narzędzie. Jeśli zamiast chatu GPT wybierzesz klasyczną encyklopedie to również musisz mieć na uwadze, że informacje mogą być nieaktualne patrząc na tempo rozwoju nauki. 1 Cytuj
mrófka Napisano 25 Grudnia 2025 Napisano 25 Grudnia 2025 Hmmmm, ale encyklopedyczne nieaktulne nie znaczy, że nieprawdziwe, że kłamstwo i wpuszczanie w maliny. One przedstawiają stan ówczesnej wiedzy, natomist AI miele i wypluwa wszelkie informacje, wystarczy popatrzeć na odniesienia, na źródła, z których korzysta. Na przykład czytam o uprawie jakiejś tam rośliny. Wyskakuje mi że ta roślina uwielbia podłoże zasadowe i zaraz pod tym, że kwaśne. Jasne, że jeśli to wuj Gogiel wypluł, więc nie należy spodziewać się fajerwerków. To jest tylko masowy tester możliwości AI, w tym w zakresie kształtowania opinii i światopoglądu i w tym jest bardzo niebezpieczny. Nie tylko wyłącza samodzielne myślenie, ale steruje myśleniem mas. AI, to niedostępne ogółowi, to super pożyteczne narzędzie, ale dla tych, co są rozumni i - niestety - dla elit rządzących. 1 1 Cytuj
Elżbieta. Napisano 25 Grudnia 2025 Napisano 25 Grudnia 2025 1 godzinę temu, mrófka napisał: ale dla tych, co są rozumni i - niestety - dla elit rządzących. Trudno mówić i oceniać za wszystkich i wszystkich jednakowo......... jak dla mnie...... rozumni & elity rządzące, to dwa wykluczające się pojęcia, grupy........ 1 Cytuj
nastek96 Napisano 25 Grudnia 2025 Napisano 25 Grudnia 2025 9 godzin temu, mrófka napisał: Wyskakuje mi że ta roślina uwielbia podłoże zasadowe i zaraz pod tym, że kwaśne. Też na tym złapałem chat GPT. Im dłużej człowiek korzysta tym lepiej uczy się stawiać pytania i kontrolować odpowiedzi. Nie nadużywałbym słowa ,,kłamie". Chat GPT nie kłamie. Musiałby świadomie i z premedytacją udzielać złych informacji. On wyszukuje informacje w swoich bazach i czasem się okazuje, że są błędne lub błędnie zrozumiał nasze pytanie. Ale te błędy to kropla w morzu. Cóż, nie ma narzędzi niezawodnych. Każdy ma wolną wolę i korzysta z czego chce. Cytuj
nastek96 Napisano 25 Grudnia 2025 Napisano 25 Grudnia 2025 9 godzin temu, mrófka napisał: To jest tylko masowy tester możliwości AI, w tym w zakresie kształtowania opinii i światopoglądu i w tym jest bardzo niebezpieczny. Nie tylko wyłącza samodzielne myślenie, ale steruje myśleniem mas. Bez przesady. Nie wiem do czego używają ludzie tego Chatu, ale na pewno nie do rzeczy, które mogłyby kształtować światopogląd mas. Przy udzielaniu porad o kwiatkach nic nas nie zmanipuluje. Cytuj
Piko Napisano 29 Grudnia 2025 Autor Napisano 29 Grudnia 2025 W dniu 17.12.2025 o 13:17, Piko napisał: ChatGPT 5.1 poszedł krok dalej i umie już samodzielnie myśleć… Nie napisałem że myśli jak człowiek, bo do tego mu daleko i raczej zawsze będzie daleko. Ale po swojemu myśli. Cytuj
Artemidaa Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia On jest nadal w fazie testów. Jest cały czas trenowany przez człowieka, więc samodzielnie nie myśli. Jest sporo błędów jeszcze. Cytuj
Piko Napisano 23 Lutego Autor Napisano 23 Lutego (edytowane) ChatGPT 5.2 thinking, ma flustracje że nie może pomóc w krzywdzeniu kogoś , A ludzie dla niego to gatunek który … Grafika moja , przycięty zrzut ekranu na licencji Public Domain … Od dawna można podglądać jak ChatGPT myśli … Co jest szczególnie widoczne w modelu 5.1 thinking ,gdyż jest wolniejszy w myśleniu niż model 5.2 thinking Edytowane 23 Lutego przez Piko Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi