Jump to content

wymiary / plany / swiaty

Przegrany

Recommended Posts

ile ich jest??? gdzies sie spotkalem z artykulem, ze jest ich 7 albo i nawet 8 od tej pory znalazlem ich tylko 4.

Świat Fizyczny - Materia fizyczna, która nas otacza, choćby w chwili, gdy czytacie tę książkę.

Myślę, że wszelkie wyjaśnienia są tu zbędne

Świat Astralny - Kolejny po świecie fizycznym wymiar. Jego ogrom i niezwykłość trudna jest do oddania w kilku słowach. Każda bowiem myśl, wierzenia, przedmioty materialne i tym podobne rzeczy odciskają się w świecie Astralnym, gdzie stają się rzeczywistością. Każdy człowiek, chcąc nie chcąc, tworzy w Astralu wiele miejsc, czy nawet istot (patrz Larwy Astralne). Także sen jest tworzeniem przez naszą podświadomość i wyższe Ja - kolejnego miejsca w Astralu. Jednak, aby nie zapanował chaos, działa tu zasada przyciągania się podobieństw i tak np. istoty o podobnych zapatrywaniach i wierzeniach odnośnie życia po śmierci trafiają do miejsc (własnego “raju”, lub nie) wykreowanych przez swoje wierzenia. Jednak takie miejsca są tylko przystankiem i nie są prawdziwym „rajem”, lecz miejscem gdzie niedawno zmarły człowiek może dojść do siebie, zanim zostanie powiadomiony (a raczej sam się domyśli) o tym, jak sprawy w rzeczywistości się mają.

Wymiar Astralny jest ogromny. Weźcie bowiem poprawkę na to, że wcale niekoniecznie jesteśmy jedynymi istotami we wszechświecie. A skoro każda istota może stworzyć całą własną rzeczywistość z najdrobniejszymi detalami, jakie jej się zamarzą, to chyba sami rozumiecie jak rozlegle jest to miejsce.

Ponadto nie wszystko w Astralu wygląda identycznie, bowiem myśli żywych istot się tam odciskają, ale nie istnieją wiecznie w takiej samej formie. Z czasem zanikają i trafiają do niższych płaszczyzn Świata Astralnego, które wyglądają jak… śmietnik. Nikomu nie polecam tam podróżować, gdyż owe miejsca są jak tajemnicze, mroczne knieje - rodem z horrorów, gdzie znajdują się istoty, które niekoniecznie powitają nas girlandami z kwiatów.

Miejsce to nazywane jest często „Strefą Śmierci”, a istoty ją zamieszkujące to w większości pasożyty rodem z książek Fantasy, które by przetrwać karmią się energią żywych istot.

Inaczej wyglądają wyższe płaszczyzny Astralne, gdzie przebywają istoty o wysokim stopniu rozwoju duchowego - podobne do nas samych, lub znacznie w nim nas przewyższające. Tu rzeczywistość, mimo że daje się modyfikować, jest jednak stała i nie ma obaw, że coś od tak zniknie, tym bardziej owe istoty. Nie muszą one karmić się energią żywych stworzeń, gdyż korzystają z nieskończonej, boskiej energii.

A oto jak sklasyfikował i nazwał niektóre z miejsc Robert A. Monroe i inni badacze z instytutu Roberta Monroe’a działającego w USA w Wirginii

Wymiar Mentalny - Jest to świat pełen abstrakcji, gdzie „myśli są kolorami, a dźwięki materią”. Świat ten jest tak niezwykły, że wymyka się wszelkim próbom opisania go i uchwycenia w sztywne ramy słów.

Wierze jednak, że to, co nam wydać się może nieprzydatną abstrakcją, jest absolutnie zrozumiałe dla kogoś stojącego na innym stopniu rozwoju - niekoniecznie dla człowieka.

Wymiar Buddyczny – Miejsce, w którym jest tylko światło – światło, które daje ukojenie, szczęście.

W świecie tym nie odczuwa się potrzeby robienia czegokolwiek, nawet myślenia. Tu się po prostu jest jako część całości i nic więcej się nie liczy.

W tym świecie zatraca się poczucie czasu.

Wymiar Atmiczny zwany też Nirwaną - Jest najdoskonalszym z miejsc, jakie są mi znane i najbardziej zbliżonym do tego, co można by nazwać rajem. W tym wymiarze wszystko jest po stokroć bardziej realne i wyraźne niż to, czego doświadczamy normalnie w świece fizycznym. W miejscu tym ludzie porozumiewają się głównie przy pomocy wysoko rozwiniętej formy komunikacji niewerbalnej, a wszystko przenika Bóg. Jego obecność jest namacalna, a atmosfera nieopisana.

zapraszam do dyskusji i pomozcie mi szukac pozostalych wymiarow.

Guest Patryk8

Na początku nie czytając jeszcze postu myślałem, ze chodzi Ci o tzw. gestości (ludzie są w 3, rośliny i zwierzęta nieco niżej, a jeszcze niżej są kamienie ). Dlatego mam kolejne pytanie czy to o czym ja piszę nie jest tym samym o czym pisze Przegrany?

Wybaczcie mi proszę te tysiace pytań, które na forum zadaję :(

Edited by Patryk8