Skocz do zawartości

Mandale

tyyskaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mandale to obrazy w kształcie koła tworzone w stanie medytacyjnym. Ich zadaniem jest pobudzanie naszej podświadomość do wypracowania w sobie cech, które symbolicznie przedstawiają za pomocą swej kolorystyki i charakterystycznej dla nich symboliki. Pomagają nam również nawiązać kontakt z tym, co w nas najlepsze, czyste i doskonałe a co było do tej pory uśpione. Przy ich tworzeniu potrzebna jest głównie znajomość tego, w jaki sposób podświadomie odbieramy znaczenie symboli, zestawów barw oraz promieniowania kształtów i jak to wszystko razem oddziałuje na naszą psychikę i stan emocjonalny.

Mandale skierowane są głównie w nasze centra energetyczne zwane czakramami. Każdy czakram promieniuje swoim kolorem, ma swoje zadania i posiada odpowiednie cechy, np. niewinność, radość, bezpieczeństwo. Oddziaływując na czakramy za pomocą mandal można je harmonizować, oczyszczać, poprawiać ich funkcjonowanie oraz wzmacniać ich cechy.

Mandale powstają w medytacyjnym wyciszeniu, tzn. w stanie, gdy ich twórca dostrojony jest do wysokich wibracji i pozytywnych uczuć. Może wówczas dostrzec (zrozumieć) z jakimi symbolami, kształtami i kolorami harmonizuje dane uczucie, cecha lub idea i w jaki sposób można je przez to najlepiej wyrazić w postaci barwnego obrazu.

Źródło : Mandale

Czy ktoś z was kiedyś próbował stworzyć takie mandale? może ktoś wie dokładnie jak się je tworzy

Gość Jaga_Wiedzma
Napisano

Bierzesz i robisz, jak mawiał mój Demon. Po prostu je rysujesz. To płynie z Ciebie

Napisano

Tak jest ,ja miałem taki okres w życiu ,że jak siedziałem w samotności -medytowałem ,to z mojego wnętrza wypływały różne symboliczne obrazy ,które potem mogłem przenieść na papier .

Gość Jaga_Wiedzma
Napisano

Cholera jasna, to ja chyba nie umiem medytować bo ja malowałam je no jakoś tak... Normalnie brałam i malowalam

Napisano (edytowane)

Wiesz Vivien też medytowałaś ,malowanie jest formą medytacji ,Leonardo Da Vinci nazywał okres między tworzeniem a przerwą, inkubacją ,a moim zdaniem miał na myśli medytację ,także nie denerwój się, spoko ,co innego techniki med. ale to inny dział. .

Edytowane przez Pit
Gość Jaga_Wiedzma
Napisano

Prawde powiedziawszy nigdy nie medytowałam tak tradycyjnie :)

Napisano (edytowane)

Coś dla Tyyskaa ,tu masz ciekawą stronę dobrze jak się ma drukarkę ,to tylko kilka mandali ,polecam:

Mandala do kolorowania

Edytowane przez Pit
Napisano

Moja siostra maluje mandale. Tez jedna otrzymalam i bardzo do mnie pasuje, mimo ze nie napominalam nawet jaka bym chciala. Siostra po prostu sama wszystko zrobila. Jej kolezanka tylko powiedziala jej jakie kolory powinna miec moja mandala.

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Są piękne, już po kilku sekundach patrzenia przynoszą spokój... a jeśli ktoś brzydko rysuje i jest niecierpliwy to może rysować mandale?

Napisano

tu sa mandale mojego autorstwa

2beecreative: angel, pastels, mandala | mandala

a raczej ich część, bo od niedawna zaczęłam fotografować prace.

generalnie mandale wróciły do mnie wraz z aniołami, bowiem zwracają się często do mnie o pomoc osoby z konkretną wizualizacją i wtedy zamiast anioła często lepiej mandala działa. lub też same osoby są niechętnie do wizerunków anielskich nastawione i po prostu wolą mandale :) wszystkie 4 które są umieszczone na portfolio zostały zrobione dla konkretnych osób i w konkretnych intencjach. zaraz zresztą siadam do malowania kolejnej ;)

Napisano

do mnie przemawia ta ostatnia, na różowym tle.

Pozdrawiam:usmiech:

Napisano

namalowałam dzis kolejną ale jeszcze nie ma na stronie. jutro zamieszczę:)

Napisano
tu sa mandale mojego autorstwa

2beecreative: angel, pastels, mandala | mandala

a raczej ich część, bo od niedawna zaczęłam fotografować prace.

generalnie mandale wróciły do mnie wraz z aniołami, bowiem zwracają się często do mnie o pomoc osoby z konkretną wizualizacją i wtedy zamiast anioła często lepiej mandala działa. lub też same osoby są niechętnie do wizerunków anielskich nastawione i po prostu wolą mandale :) wszystkie 4 które są umieszczone na portfolio zostały zrobione dla konkretnych osób i w konkretnych intencjach. zaraz zresztą siadam do malowania kolejnej ;)

genialne

2beecreative: angel, pastels, mandala | angels

2beecreative: angel, pastels, mandala | angels

przyciągnęły moją uwagę.

Napisano

no to pokażę nową:

Picasa Web Albums - 2bee2creative - Mandale

generalnie to na portfolio DA jest ten minus,z e można mieć tylko 18 prac na galerię. w przypadku mandal nie ma kłopotu bo ledwie pięć ich na razie, ale z aniołami to sie już nie mieszczę. no ale jest jeszcze galeria na picasie i tam jest komplet :)

sosnowiczanin - dziękuję :)

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Twoje Mandale daly mi wiele radosci jak tylko bedzie mnie stac zamowie z wielka przyjenmoscia zyczcze wszystkiego dobrego.