allan Posted August 20, 2009 Share Posted August 20, 2009 (edited) Czy mógłby ktoś z was mi wytłumaczyć jak należy potraktować i interpretować kartę świadka w tym rozkładzie ? Czy należy ją interpretować skoro jest jawna ? Może nie ma znaczenia ? nie rozumiem o co chodzi z tymi pozycjami... ROZKŁAD NA 4 KARTY - C.WIELGORADESZ W tym rozkładzie konieczny jest wybór karty świadka, którą wybieramy świadomie z talii, jako kartę odkrytą. Wkładamy ją z powrotem do trzech wybranych losowo kart i tasujemy. Po potasowaniu karta świadka może się znaleźć na każdej z 4 pozycji: 1) Za 2) Przeciw 3) Apogeum 4) Wyjaśnienie. Bardzo często karty 3 i 4 się przenikają - wyjaśnieniem może być zarówno karta 3 i 4 Edited August 20, 2009 by allan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patsy Posted August 20, 2009 Share Posted August 20, 2009 Czy mógłby ktoś z was mi wytłumaczyć jak należy potraktować i interpretować kartę świadka w tym rozkładzie ? Czy należy ją interpretować skoro jest jawna ? Może nie ma znaczenia ? nie rozumiem o co chodzi z tymi pozycjami... ROZKŁAD NA 4 KARTY - C.WIELGORADESZ nie stosuje tego rozkladu,ale wydaje mi sie,ze karta swiadek to sygnifikator sprawy i w zaleznosci tam gdzie wypadnie(na pozycji od 1-4),to bedzie istotne dla tego miejsca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
allan Posted August 20, 2009 Author Share Posted August 20, 2009 (edited) Ok dziękuję Przykładowo: kobieta zapytała czy będę mieć dziecko? karty: 1) fałsz - wybór niewłaściwej drogi, w tym wypadku może chodzić o partnera, to nie ten, z którym mogłaby mieć dziecko 2) dziecko - karta świadek (????) 3) smutek - przygnębienie i ogólny zły stan psychiczny z powodu braku dziecka 4) agresja - możliwa przemoc w związku, brak ciepła ze strony partnera może mieć wpływ na brak potomka. Więc jak to zinterpretować zgodnie z pozycjami "1-za , 2-przeciw, 3-apogeum, 4-wyjaśnienie"? Dziecko wypadło na 2. pozycji (przeciw) czyli dziecka nie będzie ? A co gdyby znalazła się na np. pozycji 4 - jakl należałoby to wtedy zinterpretować? Edited August 20, 2009 by allan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patsy Posted August 20, 2009 Share Posted August 20, 2009 Ok dziękuję Przykładowo: kobieta zapytała czy będę mieć dziecko? karty: 1) fałsz - wybór niewłaściwej drogi, w tym wypadku może chodzić o partnera, to nie ten, z którym mogłaby mieć dziecko 2) dziecko - karta świadek (????) 3) smutek - przygnębienie i ogólny zły stan psychiczny z powodu braku dziecka 4) agresja - możliwa przemoc w związku, brak ciepła ze strony partnera może mieć wpływ na brak potomka. Więc jak to zinterpretować zgodnie z pozycjami "1-za , 2-przeciw, 3-apogeum, 4-wyjaśnienie"? Dziecko wypadło na 2. pozycji (przeciw) czyli dziecka nie będzie ? A co gdyby znalazła się na np. pozycji 4 - jakl należałoby to wtedy zinterpretować? Czy X bedzie miec dziecko: 1-co przemawia za-Falsz-na karcie kot rywalizuje ze zmija,moze chodzi o to,ze ta kobieta chce sie raczej pochwalic dzieckiem albo ktos na nia wywiera presje,czuje nacisk otoczenia? 2-co przeciw-Dziecko-przeciw jest to,ze ona nie dojrzala chyba do tego,zeby byc matka,bo karta w pozycji prostej mowi o blokadzie... 3-apogeum-Smutek-ze tego dziecka nie ma... 4-wyjasnienie-Agresja/Zlosc-tak jak napisales a stosujesz proste i odwrocone pozycje? gdyby Dziecko znalazlo sie na pozycji-wyjasnienie-to sadze,ze trzeba ta karte zinterpretowac jako blokade matki albo jej organizmu na sama ciaze albo problemy w zajscie w nia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
allan Posted August 20, 2009 Author Share Posted August 20, 2009 (edited) No właśnie u Piątnika stosuje się odwrócone, a ja mam w tej chwili karty C.Wielgoradesz i ona nic nie wspomina w swojej książce o odwracaniu i sama też tego nie stosuje w swoich rozkładach, które opisała, w tym ten "na 4 karty". Czy mimo to, że niektóre karty się różnią symboliką i nazwą u różnych wydawców, to można jej w ten sam sposób interpretować ? Np. wróg jest inaczej przedstawiony u C.W. jako gniazdo z pisklętami, do którego zbliża się lampart i wąż.., karta fałszu również przedstawia zupełnie inną scenę. Edited August 20, 2009 by allan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patsy Posted August 20, 2009 Share Posted August 20, 2009 No właśnie u Piątnika stosuje się odwrócone, a ja mam w tej chwili karty C.Wielgoradesz i ona nic nie wspomina w swojej książce o odwracaniu i sama też tego nie stosuje w swoich rozkładach, które opisała, w tym ten "na 4 karty". Czy mimo to, że niektóre karty się różnią symboliką i nazwą u różnych wydawców, to można jej w ten sam sposób interpretować ? Np. wróg jest inaczej przedstawiony u C.W. jako gniazdo z pisklętami, do którego zbliża się lampart i wąż.., karta fałszu również przedstawia zupełnie inną scenę. nie podobaja mi sie karty tej pani w ogole...sadze,ze wszystkie karty mozna stosowac w pozycji prostej i odwroconej i wtedy masz szersze znaczenie i pole do popisu;)osobiscie polecam cyganskie Piatnika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
allan Posted August 20, 2009 Author Share Posted August 20, 2009 Ja je wybrałem celowo, ponieważ mi się podobają W każdym razie dziwny to rozkład i chyba nie będę gio stosować heh. Dzięki serdeczne za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts