Jump to content

Piosenki naszej młodości, przyzywające wspomnienia

AnnaS

Recommended Posts

Moje 2 pierwsze kasety magnetofonowe oczywiście to Shakin Stevens i Modern Talking :lol::lol:

Pierwszy teledysk, którego słowa pamiętam do dziś, to piosenka "Papierowy księżyc"

To było w podstawówce, w LO pojawił się rock: Hej, Kasia Kowalska

Na studiach byłam zmuszona (przez ścianę) słuchać AC Drinkers i Metalica :lol::lol:

Teraz mile wspominam piosenki kojarzące się z wyjazdami wakacyjnymi oraz wycieczkami w LO: "Kryzysowa narzeczona" Lady Punk, T. Love.

Pierwsza płyta oryginalna: Piosenki z filmu Ally Mc Beall

Zachęcam do wspomnień :!: :!:

Guest truskawka

Niezły repertuar ;) Od Billy'ego Idola kojarze jedną piosenkę (która sprawiała nie pomiem co)

A kto pamięta te piosenki: Gypsy Kings - Volare, Black - Wonderful Life, MC Hammer - U Can't Touch This, Milli Vanilli - Girl You Know Its True i The Rubettes - Sugar Baby Love :?:

Guest truskawka
pierwsza kaseta - Alan Michael - pamiętacie tego blondyna? :roll:

w tej chwili jego nie kojarze, ale poszukam na necie ;)

A pamiętacie Perfect i Lombard? :grin:

Guest truskawka
Pamiętam Glena Medeirosa

Pamiętam tego pana, a szczególnie jedną świetną piosenkę pt. "Nothing's Gonna Change My Love For You" jak dla mnie cudna :mrgreen:

[ Dodano: 2006-09-18, 21:32 ]

A chłopaków z Bros? :lol:

Kojarze tych chłopaków :)

Fajne mieli piosenki, a szczególnie podoba mi się piosenka pt. "I Owe You Nothing" :wink:

[ Dodano: 2006-09-18, 21:38 ]

Znalazłam nawet ich teledyski :D

http://www.youtube.com/watch?v=U9JLSN5Uaf4

Guest truskawka
pięknie zaśpiewali kolędę "Cicha noc..."

O tak, tenor i wszystkie akordy i akompaniament cudnie z sobą współgrają i jeszcze ten chórek. :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=qfCPiZjl_9A a oto i Cicha noc w ich wykonaniu ;)

[ Dodano: 2006-09-18, 21:58 ]

Jak słucham Cichej nocy w ich wykonaniu to przypomina mi się nie wiem czemu Sonata księżycowa Beethovena.

O jej... Lombard, Perfekt, Budka suflera, Maanam,Modern Talking, Milli Vanilli, C.C Kath, Limalh, Kim Wilde,Samantha Fox, Kate Bush,London Boys,Opus (Suzana) , Vaya con dios, OMD i ... Europe! Zapewne przypomnę sobie dużo więcej ale w tej chwili mam "zaćmienie umysłu" :oops:

Ja się pozbyłam wszystkich miesiąc temu (postanowiłam nie wycierać więcej kurzu na nieużywanych sprzętach) :lol::lol:

P.S. Remont, to był czas wielkich porządków, w odnowionym miesznaku nie chciałam trzymać niczego, co byłoby niepotrzebne :lol::lol:

Hhehee moja pierwsza miłość kojarzy mi się z taką beznadziejną piosenką "Córeczko, wolałabym żebyś była chłopcem". Była okropna ale akurat w odpowiednim momencie leciała w radio :lol::lol:

Hhehee moja pierwsza miłość kojarzy mi się z taką beznadziejną piosenką "Córeczko, wolałabym żebyś była chłopcem". Była okropna
- wg mnie piosenka była genialna, oczywiście nie są to łatwo wpadające w ucho "majteczki w kropeczki", ale ja bardzo lubię zastanowiać się nad przesłaniem tekstu. Pozdrawiam.

A znacie Procol Harum? Puszka pandory?

[ Dodano: 2006-09-20, 20:20 ]

Stary kocur ze mnie. :lol:

A jak pierwszy raz sie kochalem w telewizji lecial film "Mis" to bylo w 89 albo jakos tak. :grin:

A jak pierwszy raz sie kochalem w telewizji lecial film "Mis" to bylo w 89 albo jakos tak.
- klimat może mało romantyczny, ale przypuszczam w tak młodym wieku liczyła się po prostu "dogodna okazja" :cool: .

P.S. "Młodym" zabrzmiało tendencyjnie, a z tego co zdążyłam wyliczyć - Twoje "intensywne" życie uczuciowe rozpoczęło się w statystycznej polskiej "normie". Pozdrawiam.

Hihihi. Dokładnie. Mało romantycznie a do tego zima. Był telewizor, to i było mieszkanie. To już na plus prawda? Biorąc pod uwagę statystykę prowadzoną wśród Polaków. :lol:

Lubię też Ewę Demarczyk. :neutral:

Zaiste temperaturę podnosiło ciepło ciał i grzejnik (termowentylator :lol: ) marki Farell (zdaję się jest taki afroamerykański piosenkarz teraz? :lol: ). Istna orgia celsjuszy. :lol::lol::lol:

Nie mam pojęcia o czym była ta piosenka, ale wtedy zastanawiałam się dlaczego ta kobieta nie chce córeczki tylko synka :lol::lol: to takie dziecinne gdybanie (miałam 13 lat i nie robiłam nic niezdrożnego oprócz siedzenia na kanapie i rozmowy :wink: ) Wtedy uważałam ją za okropna i już.

miałam 13 lat i nie robiłam nic niezdrożnego oprócz siedzenia na kanapie i rozmowy
- chyba nie robiłaś nic zdrożnego. Dałaś za dużo zaprzeczeń i wyszło na to, że jednak robiłaś coś zdrożnego :lol: .

• 3 weeks later...

Oczywiście, przecież to nie było aż tak dawno temu :). Pozdrawiam.

P.S. Nie mogłam oprzeć się pokusie i ostatnio kupiłam podwójną płytę OMD... :lol:

[ Dodano: 2006-10-09, 21:27 ]

P.S.' A dzięki olechosowi uzupełniłam niedobory Depeche Mode - starszych klimatów. Czyli podsumowując... zaczęłam sie cofać :lol: i sprawia mi to ogromną przyjemność.

Guest truskawka

P.S.' A dzięki olechosowi uzupełniłam niedobory Depeche Mode - starszych klimatów. Czyli podsumowując... zaczęłam sie cofać :lol: i sprawia mi to ogromną przyjemność.

No to się bardzo cieszę :) ja Depeche Mode kocham wychowałam się na ich piosenkach słuchałam ich od momentu gdy się urodziłam, czyli jestem ich fanem od pieluchy - a to dzięki starszemu braciszkowi :) A Olechosowi chwała za to, że uzupełniłaś niedobory w Depeche Mode bardzo mnie to cieszy :grin:

Ps. Tylko jako ich fan powinnam być na ich koncercie w marcu albo w czerwcu a nie byłam ;( co za pech :(

Pozdrawiam wszystkich bardzo cieplutko :)

Hmm, czy mam pisać o dziecinstwie, czy niedalekiej mlodosci :D

Ogólnie przede wszystkim country, piosenki piwnicznych kompozytorów ( Jacek Wójcicki, Grzegorz turnau, Anna Szłąpak, Beata Rybotycka), SDM, wolna Grupa Bukowina i wszystkie inne które można było śpiewać przy ognisku. Potem przeszłam na ostrzejsze klimaty (Bon Jovi, Mettalica do Blinde Guardians czy Nightwish), folk irlandzki, muzykę filmową (z Clannad na czele :D) i to mi raczej zostało.

• 1 month later...

Wstyd przyznać ... kiedy miałam siedem lat "podkochiwałam" się w Shakin Stevens'ie :oops:

i oczywiście w jego muzyce, przy której bawili się moi rodzice.

Potem był Queen ...

a szkole średniej zachwycałam się twórczością Michała Bajora.

• 2 months later...

No moimi idolami w mlodosci byly zespoly:OMD,wstyd sie przyzna cale backstreet boys,tego chyba wszyscy sluchali;) eh. Poza tym Roxette,Led Zeppelin,Bon Jovi....oj duzo by tu wymieniac.Ale wolalam takie rockowe uderzenia;)Zreszta do dzis slucham rocka,punka,czasem metalu;)

The Scorpions, Metallica, ale to juz było..... teraz zdecydowanie spokojniejsze kawałki. Uwielbiam oratorium Rubika, wszystkie jego psalmy, elektryczna, zaraziła mnie gotykiem ;)

Gotyk jest cudowny.W sumie to sa rozne rodzaje tego gotyku.

polecam zespoly takie jak: Nigdtwish,Evanescence,Masterplan...Naprwde warto:)

[ Dodano: 2007-01-31, 15:10 ]

oczywioscie nie kazdemu sie pewnie te zespoly beda podobac , bo rozne gusta sa;)

• 1 month later...

ok, nie pamietam co to bylo jak bylam dzieckiem, pewnie jakies fasolki albo cos takiego...ale gdy juz bylam "dojrzala"muzycznie :) jakos tak okolo podstawowki klasy 7, sluchalam Hej, Bartosiewicz, Ira...zreszta pierwsza kaseta moja to bylo Ira, choc mowiac prawde chcilam sobie kupic sountrack z filmu Twin Peaks...no ale mialam pieniadze tylko na jedna kasete i strasznie chcilam zaszpanowac ze mam Ira

w ogolniaku The Doors i nadal hej i bartosiewicz, ale pozniej zaczelo sie wszytko po trochu

teraz uwielbiam muzyke, ale jestem wybredna co niej

• 3 months later...

Porównajcie:

http://www.youtube.com/watch?v=qG8jAOZ_1uo

i np.

http://www.youtube.com/watch?v=u-xk1oSi5JQ&mode=related&search=

[ Dodano: 2007-07-14, 00:43 ]

Jak byłam w podstawówce to byłam zachwycona Mariah Carey, a teraz jak tak patrzę to taka diva się z niej zrobiła...

gwiazda typowa...

przykre to mi się wydaje

[ Dodano: 2007-07-14, 00:45 ]

W ogóle podoba mi się ten pierwszy teledysk: huśtawka nad wodą, ognisko, śpiewy...

Takie to wszystko zwykłe i...fajne po prostu :grin:

ja ja lubie moja wspollokatorka namietnie jej sluchala gdy bylysmy razem na studiach i bardzo byla nia zafascynowana...ja ja postrzegam jako sympatyczna piosenkarke ) lubie jej glos, lubie piosenki-lubie piosenki o milosci...

nie posiadam zadnej jej plyty ale jak lci w radio to nie przelaczam, jak niektorych :)

bylam ostatnio na takim malym koncercie, chlopaki grali muzyke bardzo zblizona do Pearl Jam...i przypomnialy mi sie dawne czasy kiedy to jechalam autobusem do wroclawia skadstam i moje kolezanki zatykaly mi buze bo sluchajac PEarl JAmu spiewalam i wylam wszystkie piosenki hahahaha ale one musialy mnie nienawidziec owej podrozy...a reszta pasazerow? pewnie mysleli ze mam jakis atak...ten kto zna muzyke Pearl Jamu wie jak oni zawodza...a ja razem z nimi

http://www.youtube.com/watch?v=CoG897LvAAI&mode=related&search=

A to pamiętacie?

A dla mnie wiąże się z tym następujące wspomnienie: miałam może...hmm...9-10 lub tez 11 lat. Było upalne lato i wybierałam się na basen z siostra (starszą o 6 lat), jej przyjaciółką i jej siostrą- moją przyjaciółką :grin: Przyjaciółki nasze (moja i mojej siostry) mieszkały na parterze, a my na drugim pętrze, tak w dodatku, że wygladając przez balkon widziałyśmy ich okno. I wtedy właśnie gdy miałyśmi iść, przyjaciółka siostry wyjrzała przez okna i krzyczała: Iwona, idziecie?! A w tle była ta piosenka, bo Sylwia ( ta z dołu) słuchała zwykle bardzo głośno muzyki.

No, to był taki konkretny przykłed, który utkwił w głowie nie wiadomo dlaczego. Ale ogólnie rzecz biorąc to ta piosenka kojarzy mi się z tamtymi młodymi czasami i upalnym latem :grin:ehhhh

[ Dodano: 2007-07-21, 00:11 ]

Jeżeli chodzi o pearl jam, to tan kawałak kojarzy z rokoteckami, gdy miałam 16-17 lat :grin:

A tak w ogóle, to nie znam zbyt Pearl Jam, szczerze mówiąc...Z nazwy tak, oczywiście, ale...

o jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeezuuuuuuuuuuuuuuuuuuuniuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! daro! ja ta piosenke znalam na pamiec pewnego lata! namitnie tez ja wylam :D:D:D

• 3 weeks later...
o jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeezuuuuuuuuuuuuuuuuuuuniuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! daro! ja ta piosenke znalam na pamiec pewnego lata! namitnie tez ja wylam :D:D

to się rozumiemy :wink:

:grin: :grin: :grin:

ooo doro :D spadlas mi jak z nieba z ta pios "Would I Lie To You"

kiedys jak siedzialam z kolezanka to leciala ta pios w radiu taka stacja ze starymi kawalkami i chciala ja ale nie miala jak :D wiec zaraz do niej dzwonie z wiescia ze mam wykonawce i tytul:D napewno sie ucieszy bo wiaze z ta pios jakas tam historyjke:)

ahh:D dzieki :D

[ Dodano: 2007-08-06, 23:19 ]

doro masz jeszcze jakies takie?? tego typu :D??

Guest truskawka

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

dzisiaj w nocy (tak przed 4) włączyli w radiu moją ulubioną piosenkę aż mi się ciepło zrobiło na sercu i zachciało śpiewać - śpiewałam po cichu, żeby nie przestraszyć nikogo swoim głosem :lol: piosenką tą jest: All 4 One - I Swear :grin:

i link dla chcących posłuchać :mrgreen: - http://jaruzel.wrzuta.pl/audio/44eO3Vee2O/ :mrgreen:

• 2 weeks later...
doro masz jeszcze jakies takie?? tego typu ??

Hmmm, nie mam, bo wiesz jak ja to robię? Po prostu wchodzę czasem na youtube i szukam czegoś co mi się przypomni. Albo czasem usłyszę jakąś starą piosenkę w pracy i wracaja do mnie wspomnienia, więc później jej szukam na youtube. :grin: :grin: :grin:

Wspomnienia we mnie przywołuje "Kolorowy wiatr" Górniaczki :oops:

Jak na niemieckim kanale natrafiłam na Pocahontas i zaczęli śpiewać "szwabską" ;) wersję to aż mi łzy napłynęły do oczu :lol:

• 8 months later...

ja pamietam piosenki C.C.Catch - moja mama miala ich kasete :razz: poza tym oczywiscie Lambada, Roxette, Macarena (ale to juz potem), no i Ace of Base oraz Fun Factory :mrgreen:

[ Dodano: 2008-05-23, 16:06 ]

a pierwsza piosenka, przy której tanczylam tzw. "wolnego" z chlopakiem to "Niecierpliwi" R.Chojnackiego.... :smile:

Ja pierwszego wolnego, ale takiego ze mi serducho przy nim kolatalo, to byla Autobiografia...

Wielki sentyment mam do Scorpionsow, mialam kasete Gold Ballads i spedzilam z nia cale wakacje jedne (kaseta byla pozyczona, wiec potem rzepadla...). Zawsze bliski bedzie mi Kult, bo zakochalam sie w nich zanim jeszcze dobrze rozumialam o co w tym wszystkim chodzi ;) Stary Varius Manx, pierwsza kaseta jaka sama kupilam to bylo Emu. Razem z mamina pasja ze studiow szalalam przy Maanamie; a wzruszalam sie przy piosenkach legionowych (obadwa na vinylu).

A poza tym to Child In Time - jeden z pierwszych rysunkow; Brothers in Arms; Pink Floyd ogolem; Queen ogolem; Bruce Springsteen; Beverly Craven; Nirvana; Metallica; Black Sabbath oj i jeszcze troche tego jest :)

Ach, moj sentymentalny wolniak to Wonderful Tonight Erica Claptona. Do tej pory popadam w melancholijno-romantyczny nastroj jak to slysze. Wspomnienia, nwspomnienia, wspomnienia...

ach lata młodości :roll:

do dzis pamiętam muzykę,słowa i cokolwiek jeszcze tam było z Bonnie Tyler "total eclipse of the heart" i Cindy Lauper "time after time" :grin:

no i Doorsów :grin: wszystkie

o tym zapomniałam :oops: świetne :grin:

i tak sobie przypomniałam o George Michael :freedom" i Madonna "vogue". to z lat młodzieńczych

• 1 month later...
  • 8 months later...

A kto pamięta "Ogórek, ogórek, ogórek :muza: Zielony ma garniturek :muza:..." No i tak dalej ;p Ta pioseneczka kojarzy mi się z CHOINKĄ w klasach 1-3 podstawówki i różnymi tego typu zabawami dla szkolnych maluchów :)

<lol2> Kochałam to piąsenke;p jedyną ktorą pamietam z dziecinstwa...w całosci;p Do dzis sobie ją spiewam xD I jeszcze zmieniało sie wersje,na pomidory itd..;d ehh zbyt dużo mi sie piosenek kojarzy czyms ,zeby wypisywac ;p

A kto pamięta "Ogórek, ogórek, ogórek :muza: Zielony ma garniturek :muza:..." No i tak dalej ;p Ta pioseneczka kojarzy mi się z CHOINKĄ w klasach 1-3 podstawówki i różnymi tego typu zabawami dla szkolnych maluchów :)

Mi się ta piosenka kojarzy z autobusem -kiedyś jechałam niemal przez całą polskie, takim ogórkiem czyli starym autobusem na kolonie wraz z ludźmi ,z którymi rok w rok się spotykało na koloniach .Śpiewaliśmy kierowcy dopingujące piosenki i między innymi właśnie tą piosenkę :muza: