Skocz do zawartości

Co czytasz teraz?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

właśnie, miała być relacje z de Sade :P

ja zaczęłam czytać autobiografię Romana Polańskiego "Roman" :)

Napisano

"Dolina szkieletów" Patricka Carmana. Bardzo fajna książka o niewyjaśnionych zjawiskach i zdarzeniach. Połączona z filmikami umieszczonymi w sieci. niezwykle ciekawy projekt.

Gość sheina
Napisano

Allan i Barbara Pease " Dlaczego mężczyźni pragną seksu, a kobiety potrzebują miłości" - dostałam tą książkę jako prezent urodzinowy i jest po prostu świetna ! :D Cała prawda okupiona mnóstwem humorystycznych rysunków i tekstów.

Napisano

A ja po raz kolejny zaczytuje się w twórczość Sapkowskiego, tj - saga Wiedźmin :)

Gość Cuk-Ru Pud'Ru
Napisano

Zasady Magii,Wprowadzenie do magii - Ewgienij Kolesow.

Aleister Crowley-Święte Księgi Thelem.

Księga Magii Maga Abramelina w opracowaniu Jarosława Domińskiego-4 książki które chciałbym kupić ale potrzebuję rady.Czy warto?Jakaś krótka recenzja może?:]

Napisano

Dzieci regresji - Robert Karowiak, naprawde dobra książka, może pomóc a nawet uświadomić nas w swoim zachowaniu...

Gość Iwanov
Napisano
Zasady Magii' date='Wprowadzenie do magii - Ewgienij Kolesow.

Księga Magii Maga Abramelina w opracowaniu Jarosława Domińskiego-4 książki które chciałbym kupić ale potrzebuję rady.Czy warto?Jakaś krótka recenzja może?:']

Theleme trudno się czyta,dostrzegaj tam metafory:).Kolesow jest bardzo przyjemny na początek,szczególnie ciekawy jest tam przedstawiony światopogląd maga,jednak dużo w niej o tarocie i numerologii.Polecam 2 część cyklu Kolesowa,bodajże "Zasady magii"

Napisano

ja obecnie nie czytam nic związanego z tym tematem;p odbiegne troche od was:D ksiązka Monty Roberts'a "Ode mnie dla was".. polecam równiez tym co kochają konie, a tym którzy chcą trochę przygodówki takiej na faktach polecam pierwszą jego ksiązke "Człowiek, który słucha koni" :D wiele się mozna nauczyć z jego literatury:)

• 2 tygodnie później...
Gość Vanilia22
Napisano

Obecnie Zaczęłam książkę "Koła życia" Autorki Anodei Judith.

Księga jest przewodnikiem po systemie czakr. Omawia każdą dokładnie. Nie wiem dlaczego ale idąc dziś z zajęć po prostu poszłam i kupiłam ją. Ma około 450 stron więc na pewno szybko jej nie przeczytam. Chodzi bardziej o wgłębienie sie w tematykę, która mnie zainteresowała.

Na internecie jest pełno takich pozycji, gdzie spokojnie mogę mieć za darmo opis itp. Ale po przeczytaniu kilku stron tej księgi dochodzę do wniosku, że wolę zdecydowanie papier, zapach druku.

Jestem w trakcie czytania Zbigniewa Ryżaka: "Energia wewnętrzna". :)

Napisano

Czytam teraz 'Demony Normandii' Grahama Mastertona, ale nie jestem pewna czy dam radę przeczytać całą. :) Akcja dzieje się w bardzo malowniczej krainie, ale kolega po przeczytaniu wyglądał jakby zobaczył ducha...

Alternatywą jest 'Płacz bez łez' Magdaleny Guźkowskiej. Istna kopalnia wiedzy o autyźmie, a to temat dobrze mi znany.

Napisano

Ja? Mam zły zwyczaj czytania paru książek naraz, a co jest najlepsze nie gubię się w nich :lol: Więc czytam po raz setny pottera 4 i Sherlocka Holmesa.

Gość Vanilia22
Napisano

Witaj

Ja? Mam zły zwyczaj czytania paru książek naraz, a co jest najlepsze nie gubię się w nich :lol: Więc czytam po raz setny pottera 4 i Sherlocka Holmesa.

Nie potrafię tak czytać. Wole jedną zakończyć i kolejną zacząć gdyż zdarzyło mi się zabrać za dwie na raz i obu nie skończyłam ^^

• 3 tygodnie później...
Napisano

Oddałam się teraz bardziej filozoficznej książce, pt. "Świat Zofii"J. Gaardera ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

literatura ezo ostatnio leżakuje i czeka na lepsze czasy. moje lepsze czasy. a jak listonosz dotrze na czas(i przesyłka się nie zagubi w tonach pocztowych stert, tfu tfu odpukać!), to się będzie czytało S.Chwina - Samobójstwo jako doświadczenie wyobraźni.

Napisano

Bret Easton Ellis - American Psycho... nie mogę przebrnąć, dobijają mnie szczegółowe opisy zbrodni :/

• 5 tygodni później...
Napisano

Clive Barker, "Kobierzec"

„Kobierzec” to powieść o jednoczesnym funkcjonowaniu dobra i zła, mroczne fantasy. W życiu pary młodych, współcześnie żyjących Brytyjczyków przypadkiem pojawia się dywan, w którym, o czym wkrótce się przekonują, zawarty jest inny świat. Istnieją jednak złe moce pragnące zniszczyć go na zawsze. Bohaterowie z pomocą mieszkańców „utkanego świata” podejmują walkę z demonami i siłami zła, chcąc zachować ten „bajkowy” świat, o którym wszyscy marzymy…

Niezła cegła, ponad 700 stron :D

Napisano

dzisiaj na ang mi się nudziło i czytałam sobie "Oskar i pani Róża" ; p

Napisano

właśnie czytam (po_raz_któryś_tam) "cmętarz zwieżąt" Stephena Kinga. bardzo lubię jego książki.

Napisano

obecnie czytam (dokształcam się :>) "OKULTYZM ***ukryta strona życia***" autor - Edward Klemp, oraz "WICCA OD A DO Z. Encyklopedia współczesnaj czarownicy" autor - Gerina Dunwich. :)

Napisano

L. Weres - Homo-Zodiacus, D. H. Lawrence - Kochanek Lady Chatterley - bardzo zacne, polecam, i tak w przerwach czytam Santa Montefiore - Ostatnia Podróż Valentiny.

Napisano
Zasady Magii' date='Wprowadzenie do magii - Ewgienij Kolesow.

Księga Magii Maga Abramelina w opracowaniu Jarosława Domińskiego-4 książki które chciałbym kupić ale potrzebuję rady.Czy warto?Jakaś krótka recenzja może?:']

Kolesowa nie czytalem, Crowleya nie polecam, trzecia jak najbardziej, jeśli nie przeszkadza ci czytanie na kompie, to mam to w pdfie.

Napisano
jestem bardzo ciekawa czy skończyłaś czytać de Sade i jak odebrałaś - ja osobiście nie polecam nikomu jego książek

Powiem taaak, jego książki są nudnawe i brutalne. Co kto lubi, mnie to nie przeszkadza.

Napisano

- czytam OSHO... "Księga mężczyzn"... :)

- a moja żonka OSHO... "Księga kobiet"... duchowa siła kobiecości... :)

- potem się wymienimy... :P ;D

• 2 tygodnie później...
Napisano

"Szklana zupa" Jonathana Carolla ;) jak na razie całkiem dobra, zobaczymy jak z zakończeniem

Napisano

"W szponach mrozu" Richelle Mead, czyli kontynuacja "Akademii wampirów". Strasznie wciąga;)

Napisano

A ja zaczytuję się w serii książek o Panu Samochodziku aktualnie :) Klasyka, ale napisana świetnie. I nie tylko dla dzieci i młodzieży :)

Gość Patryk8
Napisano

To ja będę nieco bardziej oryginalny :) Czytam Konstytucję.

Krótkie to, ale takie nudne, że przeczytanie tego zajmie mi dużo czasu :)

Gość Mana
Napisano
To ja będę nieco bardziej oryginalny :) Czytam Konstytucję.

Krótkie to, ale takie nudne, że przeczytanie tego zajmie mi dużo czasu :)

Ona jeszcze nie jest taka zła ^^ gorsze są kodeksy :P albo nawet niektóre ustawy. hihi

Ja właśnie skończyłam "Alchemika" i wzięłam się za "Podręcznik wojownika światła". ;)

Napisano
Ja właśnie skończyłam "Alchemika"

Właśnie ją czytam. ;) Cudowna książka. Obecnie mam bzika na punkcie Paulo Coelho. ;p

Gość Astra_
Napisano
Właśnie ją czytam. ;) Cudowna książka. Obecnie mam bzika na punkcie Paulo Coelho. ;p

Jedenaście minut też jest boska jak ktoś nie czytał to polecam jeżeli lubi tego typu historię :)

Napisano

Ja się za nią zabieram, ale jakoś nie dane mi ją przeczytać

Gość anatemka
Napisano

'Bogowie, honor, Ankh-Morpork' Pratchetta.

Napisano

Alchemika to i ja polecam. Przeczytałam ją kilka razy i nigdy nie ma się jej dość. Prosta historia o człowieku, który podąża śladami własnej legendy.

Napisano
3 lokatorka Agathy Christie

Czytałaś już inne książki Agaty Christie? Która dla Ciebie była naj...?

Napisano

Tak, czytalam juz ;)

Wlasnie ta 3 lokatorka bardzo mi sie podoba, a oprocz tego, to chyba najbardziej Morderstwo w Mezoopotamii i Lustro peka w odlamkow stos ;D Najbardziej mnie zaskoczyly, klasyka.

Napisano
Tak, czytalam juz ;)

Wlasnie ta 3 lokatorka bardzo mi sie podoba, a oprocz tego, to chyba najbardziej Morderstwo w Mezoopotamii i Lustro peka w odlamkow stos ;D Najbardziej mnie zaskoczyly, klasyka.

Ja też mam kilka ulubionych kryminałów tej autorki. Najbardziej spodobały mi się: "Morderstwo na plebanii", "Czarna kawa", "Noc w bibliotece", "Śmierć na Nilu.

Napisano

Nocy w bibliotece nie czytalam, ale akurat ogladalam film i byl rewelacyjny!!!

Chetnie bym i ksiazke przeczytala, ale akurat nigdzie nie moge dostac, a na kupowanie troche pieniedzy szkoda.

Napisano

roger zelazny kroniki amberu tom 1 :) 27.7 premiera tom2 :D już zacieram oczkałapki

Napisano

obecnie? "Taniec śmierci" L.K. Hamilton, oraz "Wiedzma opiekunka" tom 1 O. Gromyko;)

Napisano

"Wody głębokie jak niebo" A. Brzezińska, "Krótki lot motyla bojowego" E. Dębski i..."Ruś Wikingów" W. Duczko ;)

Napisano

"11 minut" jakby nie dla mnie, więc zabrałam się do innej książki Paul'a Coelh'iego - "Być jak płynąca rzeka"

Napisano
"Wody głębokie jak niebo" A. Brzezińska

Niesamowicie smakowite z tego co pamiętam, choć czytałam już lata temu... Jeśli się spodoba, polecam też książki Anny Kańtoch.

Napisano

może troche dziecinne, ale lubie fantastyke czyli HP,zmierzch, książki Tolkiena itd. także Paulo Coelho , a ostatnio ksiązki Jane Austen, ostatnio skonczyłam "Wybacz, ale bede Ci mowila skarbie"-Federico Moccia , a teraz "Pamietnik Jane Austen"

Napisano

"Biegnąca z Wilkami" Clarisa Pinkola Estes - jak ktoś lubi mity i egendy i szuka na nowo kobiecej siły w sobie - polecam!:)

Napisano

ja "przed chwilą" skończyłam czytać " Spełnione marzenia" B. Hesse-Bukowskiej spisane przez A. Rozloacha, niesamowita lekcja życia. 80 letnia Kobieta opowiada o swoim życiu z niespotykanym humorem i wielka radością. Bohaterka jest światowej sławy pianistką. Pomimo, iz taki rodzaj muzyki to nie moja bajka, książkę połknęłam z wielką ciekawości i podziwem.

Napisano

Ja jestem w trakcie czytania "Silimarilliona" Tolkiena

Napisano

Skończyłam kolejną książkę Coelh'iego - "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam...", którą wszystkim polecam. Cudo książka! A zabieram się za inną (również jego autorstwa) książkę - "Pielgrzym". :)

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

ooo twórczość Paulo Coelho znam akurat bardzo dobrze ^^

polecam, w niektórych jest mowa o OOBE, w wielu o Aniołach itp...

kiedyś przeczytałam "Alchemika" i od tego się zaczęło :) Przez ubiegły miesiąc przeczytałam "Weronika postanawia umrzeć", "Być jak płynąca rzeka", "Jedenaście minut", i ostatnio "Pielgrzym" właśnie.

Mam zamiar przeczytać "Brida", "Zwycięzca jest sam", "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam..." i wiele innych :D

jak ktoś chcę o coś zapytać co do tych książek to służę pomocą :)

Edytowane przez Page
Napisano

Catherynne M. Valente - "Palimpsest"

Między życiem i śmiercią, snem i jawą, przy dworcu kolejowym poza krańcami świata znajduje się miasto Palimpsest. Trafienie do niego jest cudem, tajemnicą, darem i przekleństwem; podróż jest zastrzeżona dla tych, którzy zawsze wierzyli, że istnieje jeszcze inny świat poza tym, który na co dzień postrzegamy. Ci, który dane jest do niego trafić, zostają naznaczeni – po upojnej nocy na ich skórze pojawia się wytatuowana mapa cudownego miasta. Do tego królestwa pociągów-widm, lwich kapłanów, żywych kanji i kanałów pełnych śmietanki przybywa czworo podróżnych: Oleg - ślusarz z Nowego Jorku; November – pszczelarka; Ludovico – introligator, specjalista od oprawiania białych kruków; i młoda Japonka imieniem Sei. Każde z nich straciło coś ważnego – żonę, kochanka, siostrę, cel w życiu. to, co znajdą w Palimpseście, przejdzie ich najśmielsze wyobrażenia.

Napisano

Widzę, że Paulo Coelho jest tu popularny :) Przeczytałam wszystkie jest książki ;) a teraz czytam "Podaj dalej " Catherine Ryan Hyde.

Napisano

Ostatnio czytałam Coellha kilka pozycji, a teraz jestem w trakcie: Stephen King "Bezsenność".

Napisano (edytowane)
Widzę, że Paulo Coelho jest tu popularny :) Przeczytałam wszystkie jest książki ;) a teraz czytam "Podaj dalej " Catherine Ryan Hyde.

Nie tak bardzo popularny, ja nie czytam - przeczytałam dla wyrobienia sobie opinii '"Alchemika" (całkiem przyzwoity), "Demona i panne Prym" (piękne myśli następujące po sobie i podane na tacy - czułam sie zażenowana, że ktoś traktuje mnie jak kretynkę), oraz "Bridę" po angielsku - nudne jak flaki z olejem. Cytuję z pamięci: "Brida siedziała z Wiccą na polance. Wicca kazała Bridzie zamknąc oczy i poczuć, że wszystko pochodzi od Boga, wszystkie wodospady, kwiaty, elfy tańczące pod tymi wodospadami, cała miłość i Wszechświat. I Brida zamknęła oczy i poczuła, że wszystko pochodzi od Boga, wszystkie wodospady, kwiaty, elfy tańczące pod tymi wodospadami, cała miłość i Wszechświat". Grafomania. Jedynie koniec całkiem sensowny, ale ciężko czytać całą książke tylko dla jednej sceny.

Edytowane przez Reina
Napisano

To ja trochę z innej parafii Jeremy Clarkson ,,Motoświat,, Na bank nikt tu nie czyta tego typu książek :)

Pozdrawiam

Gość Mafciek
Napisano

No ja te wakacje miałem dosyć pracowite, wprawdzie same fantasy ale lubię je bo pozwalają mi na moment odstąpić od realiów dnia codziennego.

E.Białołęcka

-"wiedźma.com.pl"

-"Tkacz Iluzji"

-"Kamień na Szczycie"

-"Piołun i Miód"

T.Canavan

-"Uczennica Maga"

-"Gildia Magów"

-"Nowicjuszka"

-"Wielki Mistrz"

M.Kozak

-"Nocarz"

-"Renegat"

-"Nikt"

O.Gromyko

-"Zawód Wiedźma" tom 1

-"Zawód Wiedźma" tom2

-"Wiedźma Opiekunka" tom1

A teraz czytam i tu odmiana, już nie fantasy G.Mastertona "Dziecko Ciemności"

Napisano

Teraz studiuję "Zahir" Paulo Coelho.Dość cięzko mi to idzie, gdyż nie wiem czemu, ale utożsamiam sie z bohaterami.

Napisano

Hermana Hesse "Wilk Stepowy" - kilka recenzji na różnych portalach, oraz wiersz mojego byłego Historyka mnie skusiło. Odnawiam również "Les Fleur du Mal" - Kwiaty Zła Pana Boudelair'a

• 3 tygodnie później...
Napisano

Trylogia Anny Rice o Śpiącej Królewnie. Erotyki. Mocne. Śladowe ilości fabuły, za to wybujała wyobraźnia. I ładne okładki nowego wydania (już kiedyś było to w Polsce).

Gość anatemka
Napisano

jakos mi nie podchodzi styl Rice. ale tego nie czytałam.

Napisano
jakos mi nie podchodzi styl Rice. ale tego nie czytałam.

To zupełnie inne książki niż te o wampirach, które pisała :) Te są raczej dla fanów BDSM, którzy lubią mieć wszytko dosłowne. W sieci strasznie krytykują tę serię ;)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

"Dolina szkieletów. Duch w machinie" Patricka Carmana- świetny interaktywny horror wykorzystujący tekst i film.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Skończyłam czytać "Króla kier na wylocie" H. Krall i teraz czytam "Po zmierzchu" H. Murakamiego.

Napisano

potęga teraźniejszości - eckhart tolle bardzo ważna wiedza odnośnie rozwoju duchowego oraz życia na nowej ziemi które jak mam nadzieję nastąpi wkrótce :)

Napisano

Obecnie próbuję się wziąć za : "Noc w Lizbonie" Ericha Marii Remarque :) zobaczymy czy uda mi się przeczytać całość :P ^^

• 2 miesiące temu...
Napisano

czytam "Proroctwo Oriona na rok 2012" P. Geryl`a;

przymierzam się do "Pod kopułą" King`a :)

Napisano

Ja czytam kolejny tom świetnej polskiej sagi, mianowicie "Cukiernię pod amorem. Cieślakowie" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk

Napisano

Gershom Scholem - "Mistycyzm żydowski i jego główne kierunki". Świetne, polecam:)

Napisano

Pilipiuk "Weźmisz czarno kure" przygody wiejskiego egzorcysty amatora i bimbrownika :), a potem Svena Hassela "powstanie warszawskie"

Napisano

uuu.. Czytam kilka książek na raz. ; )

#1 "Black magic practices with elements of demonology"

#2 "Demarcation process"

#3 "Law for Business"

#4, artykuły na ezoforum. ; )

Gość Mafciek
Napisano

Właśnie przeczytałem "Tajemnicę Medyceuszy" Michaela White'a a teraz zaczynam "Miecz i kwiaty" Marcina Mortki.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

szykuje się "Szklana zupa" Jonathana Carrolla :)

wiem, że mnie nie zawiedzie. Z samych opisów można wywnioskować, że jest bardzo ciekawa.

Napisano

teraz czytam Dogme et Rituel de la Haute Magie - Eliphas Levi - gorąco polecam

• 1 miesiąc temu...
Napisano
czytam "Proroctwo Oriona na rok 2012" P. Geryl`a;

przymierzam się do "Pod kopułą" King`a :)

Ja "pod kopułą" dałem dla bratanicy. Nie dała rady ;) za dużo bohaterów. Ugrzęzła na jakiejś 150 stronie ;)

Oczywiście szacunek dla niej

Napisano

A ja zaczynam poczytywać" ewangelie według szatana" grahama patricka

a w poczekalni mam "umarli mówią do nas" francois brune

• 2 tygodnie później...
Napisano
Zaczęłam czytać książkę pt "Przygoda z owcą" autorstwa Haruki Murakami, zapowiada się bardzo obiecująco!

uwielbiam Harukiego :D

czytałam ostatnio Tańcz, Tańcz, Tańcz jego :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Obecnie skończyłam Przebudzenie do tego stopnia mnie zafascynowała że przeczytałam ją pierwszy raz bardzo szybko ,drugi wolniej z analizami a potem czytałam ten rozdział na którym mi się otwarła książka ha ha ha ha i tak kilkakrotnie

Teraz zabieram się za Boską Matrycę

Napisano

Czytam "Ja, diablica" Katarzyny Bereniki Miszczuk :) bardzo sympatyczna lektura :)