Jump to content

Mantry Hari Om i Adi Shakti

malgosia84

Recommended Posts

Witajcie moi kochani. Mam do Was pytanie związane z Mantra  Adi Shakti. Jak często trzeba powtarzać, tzn czy raz dziennie czy może dwa razy w ciągu dnia, i po ile razy i jak długo? I w jakich porach, tzn rano czy wieczorem, w jakich godzinach. Pozdrawiam serdecznie 

Witajcie moi kochani. Mam do Was pytanie związane z Mantra  Hari Om. Kiedy należy intonować. Czy raz dziennie, czy dwa razy dziennie? i ile razy oraz w jakich godzinach i co ta Mantra oznacza? Pozdrawiam serdecznie 

• Ismer changed the title to Mantry Hari Om i Adi Shakti

@malgosia84 jeszcze zapomniałam napisać, że jak nie ma warunków na śpiewanie mantry a ma się taką potrzebę, bo tak się zdarza, to można ją intonować w myślach. Znaczy się nie powtarza się samych słów, a normalnie w głowie śpiewa. Ja w pracy tak robiłam, z mantrą Gayatri, bo mi bardzo pomagała, w tym w stanach wqrwu na kogoś lub na robotę. Wydzierać się tam nie mogłam ;) więc musiałam poradzić sobie inaczej i też było okej. 

• Like 5

A mam jeszcze pytanko, czy przy recytowaniu Mantry Adi Shakti trzeba pokazywac tak jak na tym filmiku  albo na tym. Pozdrwiam serdecznie

• Administrator

Nie trzeba. To może wzmocnić  "siłę modlitwy", bo każda mantra jest swoistą modlitwą i można również ją celebrować, jak pokazano na filmikach.

Przy mantrach nie ma sztywnych reguł, ale zasadą jest, że trzeba rozumieć co się recytuje i wiedzieć w jakim celu się to robi. To tak jak i gdzie indziej: jeśli bezmyślnie klepiesz paciorek, to taka modlitwa nie ma siły działania, można rzec, iż niknie gdzieś w ogromie przestrzeni. 

Nie jest też prawdą, że mantrę trzeba powtarzać dokładnie tak i w takim języku, w jakim jest w oryginale. To w głowie, w sercu, w duszy, w duchu ona ma wybrzmiewać, a żeby tak było, trzeba, jak wspomniałam, rozumieć co oznacza. Nawet w swoim kraju ojczystym dana mantra jest śpiewana w różnych dialektach i jakoś to nikomu nie przeszkadza. Sai Baba śpiewa mantrę Gayatri w telugu na przykład, a ktoś inny w hindi.  I to działa, bez względu czy to się ortodoksom podoba czy nie. 

• Like 1
  • Lux 1
  • Cool 1
  • Super 2

Piekne dzieki. Ogladam tez dosc czesto filmiki na temat energii kundalini, z jednej strony chcialabym na sobie to przezyc ale z drugiej strony boje sie, bo jal czytam na ten temat to az ciarki przechodza, nie wiem czy u kazdego mozna energie kundalini obudzic. Wiem ze sa grupy na Facebooku co przeproadzaja taki proces online ale to jest mega drogie. 

Czy poprzez sluchanie takiej muzyki jak ta, mozna samemu/samej odblokowac energie kundalini?  

• Administrator
6 minut temu, malgosia84 napisał:

Ogladam tez dosc czesto filmiki na temat energii kundalini, z jednej strony chcialabym na sobie to przezyc ale z drugiej strony boje sie, bo jal czytam na ten temat to az ciarki przechodza, nie wiem czy u kazdego mozna energie kundalini obudzic.

Teoretycznie można u każdego, bo każdy ją ma. Ale rzeczywiście jest tak, że nie można tego zrobić bez przygotowania. I to nie poprzez kursy online. Widziałam efekty samodzielnych prób podnoszenia Kundalini i nie polecam robienia tego we własnym zakresie. 

9 minut temu, malgosia84 napisał:

Wiem ze sa grupy na Facebooku co przeproadzaja taki proces online ale to jest mega drogie. 

Aha, biznes się kręci.

Powiem tak: jeśli ktoś ma parcie, niech sobie próbuje robić to online, powodzenia i sukcesów. Nie wiesz nigdy, kto naprawdę siedzi po drugiej stronie, nie wiesz czy robi to jak należy. Nie ma nad tym kontroli. Jeśli jesteś tym zainteresowana, to najpierw znajdź sobie przewodnika stacjonarnego, sprawdziwszy wszakże uprzednio kto to jest, jak długo zajmuje się tematem, ile na ten temat wie, jak prowadzi zajęcia, czy czuwa nad swoimi uczniami. Online zostaw sobie na deser, jak już będziesz kumata w tym temacie. Wówczas rozróżnisz, czy to co proponują na YT jest dobre dla Ciebie, czy Ci nie zaszkodzi. 

17 minut temu, malgosia84 napisał:

Czy poprzez sluchanie takiej muzyki jak ta, mozna samemu/samej odblokowac energie kundalini?  

Nie. Można za to koncertowo sobie sprawę skiepścić, a w lepszym przypadku można poczuć się, hmmm... łagodnie inaczej i obejść się bez reperkusji. 

Czy poprzez słuchanie "muzy na obfitość" można odblokować sobie "centrum obfitości" i stać się krezusem? 

• Like 1
  • Cool 1
  • W punkt 2
  • Super 1

Witam. Dzieki za odpowiedz. Ja ogolnie lubie sluchac muzyki relaksacyjnej i bardzo mi pomaga sie wyciszyc. Tak samo jak codziennie medytuje, co prawda jest to medytacja prowadzona i jest codziennie o 20 na facebooku jest to medytacja swiatla, tak samo bardzo mi pomaga. Czy medytacja pomaga na depresje? Opowiesz troszku cos wiecej o tym  procesie samodzielnego podnoszenia Kundnalini, ( nie boj nie bede nawet tego probowac) Wiem ze najpierw musze stacjonarnie, ale ja mieszkam w malym miasteczku to watpie zeby ktos sie takim czysm zajmowal. 

Jakie jeszcze bys polecala Mantry? Czy przed Mantra Aadi Shakti trzeba 3 razy powtorzyc Mantre  Ong Namo Guru Dev  Namo?

Mam jeszcze pytanie odnosnie Czakr, skad mam wiedziec czy mam dana czakre zablokowana albo odblokowana? Jak dlugo powinnam pracowac nad dana czakra? i w jaki sposob? Czy do kazdej Czakry powinnam tez intonowac dana Mantre? po czym poznam ze dana czakre odblokowalam? Pozdrawiam serdecznie

3 godziny temu, malgosia84 napisał:

Ja ogolnie lubie sluchac muzyki relaksacyjnej i bardzo mi pomaga sie wyciszyc.

Ale muza relaksacyjna to co innego, niż "kurs podnoszenia kundalini". Naprawdę. Ja też czasami słucham i wprawia mnie to w fajny nastrój.

Tak samo jak codziennie medytuje, co prawda jest to medytacja prowadzona i jest codziennie o 20 na facebooku jest to medytacja swiatla, tak samo bardzo mi pomaga.

Mam koleżankę, która uczestniczyła w tym, tylko nie na fb, a normalnie w grupie. A teraz sama czasem to robi. Ale ona również jogę lubi i uczestniczy w zajęciach. No i mówi, że to jest bardzo oki. Ale sama medytacja nic nikomu nie pomoże, jeśli sam za siebie się nie weźmie. Medytka ułatwia ten proces, ale - jak to się mówi - nic samo nie przyjdzie. 

Czy medytacja pomaga na depresje?

Pomaga w procesie dochodzenia do stanu równowagi, ale sama nie wystarcza, by z depresji wyjść. Ale to i też nie jest tak, że wszystkim pomaga, bo każdy człowiek potrzebuje własnego zestawu terapeutycznego, co pasi jednemu nie pasi drugiemu. Jeśli Tobie pomaga - fajnie, tak trzymaj :) 

Czy przed Mantra Aadi Shakti trzeba 3 razy powtorzyc Mantre  Ong Namo Guru Dev  Namo?

Nie wiem, ja mam swoje ulubione i nie praktykuję mantrowania tak na codzień. Ale myślę, że najlepiej jest iść tak, jak już się nauczyłaś, po co zmieniać bez uzasadnionego powodu? np. tylko dlatego, że jeden drogowskaz mówi tak a drugi inaczej? - ja uważam, żebyś robiła tak, jak Ty czujesz, że jest dobrze. 

Co do pytań o czakry, to można by długo pisać, ale dobrą pracę czakr poznasz po tym, jaka jesteś - jak się zmieniłaś, czy jest lepiej w Twoim życiu wewnętrznym, no po prostu poznasz po sobie. Ty się zmienisz to i otoczenie odpowie na zmianę, może nie tak szybko, jak sobie człowiek życzy, może i nie w ten sposób, jak sobie wyobraża, ale zmienia się i to wiem po sobie. Chociaż ja z czakrami bezpośrednio nie pracuję, bo robię co innego, dużo jest technik transformujących :) 

Jak pracujesz z czakrami, to nie musisz intonować jej mantry, ale możesz, bo to wspiera i Twoją pracę z nią i ją samą. 

• Like 2
  • Cool 1
  • Super 3

Na forum znalazłam temat. Facet, który tam się wypowiada wie co mówi, no może bez zniknięcia czakry, bo ona nie zniknie, nie ma opcji, ale może zostać fatalnie uszkodzona i na pewno w takiej sytuacji nie będzie pracować prawidłowo.

Kundalini

Edited by Emeryta
  • Like 4
  • Super 2

Mam pytanko, bo zaczęłam szukać po necie na temat Mantry Sa Re Sa Sa nie mozna tego znalesc, co prawda jest ale po ang, moge poprosic o napisanie co ta Mantra oznacza. Pozdrawiam serdecznie