Jump to content

Ciastobiografia, czyli CIASTA, TORTY i DESERY


Recommended Posts

Gruszki w czekoladzie

 

SKŁADNIKI:

2 duże gruszki (klapsy); sos czekoladowy (1/2 kostki masła, 6 dag twardej czekolady, 2-3 lyżki cukru, 1/2 laski wanilii albo cukier waniliowy, 1/4 szklanki wody, 1/2 szklanki bitej śmietany, smażona skórka pomarańczowa do dekoracji).

 

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki opłukać, obrać, pokroić w połówki.

Przygotować sos:

zagotować wodę z cukrem i wanilią, dodać masło, chwile pogotować, dodać utartą czekoladę. Odstawić i mieszać, aby się czekolada dokładnie rozpuściła. Ostudzić.

Ułożyć połówki gruszek w pojemniku, oblać sosem, udekorować bitą śmietaną i skórką pomarańczową.

 

Pycha! :D

Spróbujcię! Możliwe, ze przeżyjecie :D . A jeśli tak, to podzielcie sie wrażeniami :D .

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Na początku było utarte masło. Potem wysypano cukier zwykły, cukier waniliowy, szczypte soli i wbito jedno po drugim 4 całe jajka. Po chwili w misce obok znalazły sie następne składniki: mąka, budyń czekoladowy oraz proszek do pieczenia. Na koniec wszystko starannie ucierane, połączyło sie w jednolitą gładką masę. Tak właśnie powstało moje ciasto. Jeszcze tylko wiórki czekoladowe i hop do pieca!

W piecu 170 stopni, a ja tu musze siedzieć przez bite 50 min. Po takim upale przyjemnie jest troche sie ochłodzić. Uff! byłem chłodny, gdy pokroili mnie na 3 części. Zrozumiałem, Ze musze sie wreszcie pięknie ubrać.

PIERWSZA WARSTWA- dżem z czarnej porzeczki

DRUGA- krem pomarańczowy i kawałeczki pomarańczy

GÓRA- znów krem pomarańczowy, ćwiartki pomarańczy i wiórki czekoladowe

No, no...nie powiem...świetnie wyglądam!

A z kremem to było tak: ubito całe jajka i żółtka z cukrem.Do tego szczypta soli i nad garnek z parującą wodą. Trzymano go ubijając nad parą aż zgęstniał. A potem po tej parowej kąpieli, znów ubijano, żeby schłodzić. Kiedy osiągnął tę samą temp. co miękkie masło dodano je łyżeczka po łyżeczce, ucierając, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.

Na koniec powoli dodawano sok pomarańczowy.

Oto i cała moja historia.

Smacznego!

Wasz Torcik Czekoladowo - Pomarańczowy

 

PS. Byłbym zapomniał o najważniejszym. Oto moje wymiary:

CIASTO - 250g masła lub margaryny, 250g cukru, 1 paczka cukru waniliowego, szczypta soli, 4 jajka, 200g mąki, 1 budyń czekoladowy, 1 łyżka proszku do pieczenia, 50g wiórków czekoladowych.

KREM - 500g masła, 4 całe jajka, 3 żółtka, 250g cukru, szczypta soli, sok z 1 pomarańczy, 500g pomarańczy, dżem z czarnej porzeczki, wiórki czekoladowe do przybrania.

 

 

SMACZNEGO!!!!!!!

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

To jest moje ulubione ciasto, bo jest bardzo łatwe i szybko się je robi-stąd ta nazwa Próżniak. A więc do dzieła!

Kilogram jabłek kroimy w grubą kostkę, zasypujemy szklanką cukru i odstawiamy na 10 minut. Póżniej dodajemy 2 jajka i 3 łyżki oleju-wszystko mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Dalej dodajemy 2,5 szkl.mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami sody i jedną łyżeczką proszku do pieczenia, można dodać jakiś aromat i różne bakalie według gustu. Gdy ciasto wydaje się zbyt gęste można dodać jeszcze jedno jajko lub dolać trochę oleju.

 

 

Smacznego!!!

Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...

SERNIK WIEDEŃSKI

 

Składniki:

1 kg tlustego sera

1 op. "Sernix" Dr.Oetera

15 dkg masła "Mixełko Łaciate"

1 1/2 szklanki cukru

8 jajek

bakalie: migdały, szuszone morele

polewa cytrynowa firmy Schwartau

 

 

Żółtka utrzeć z cukrem, ser zmielić i dodać powoli do utartych żółtek.

Stopione i ostudzone masło połączyć z masą serową, dodać mąke, ubite na sztywną pianę białka, pokroić i dodać bakalie (uprzednio obtoczone w mące).

Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułka tartą.

Piec 60 min. w średnio nagrzanym piekarniku ok. 160 oC

Po ostudzeniu polać polewą cytrynową.

 

:!: przepis ten znajduje się również na stronie http://www.zielona-oliwka.yoyo.pl

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...
A ile czasu to ciasto pieczemy ? pozdrawiam Smacznego!!!

 

No widzisz, ale ze mnie gapa! :smile:

Przepis dawno został umieszczony, a ja zapomniałam o tak istotnej rzeczy,

widać chyba nikt 'próżniakiem' nie był zbytnio zainteresowany :roll:

 

Placek pieczemy w 180* 40 - 45 min -> najlepiej jest sprawdzić, czy jest upieczone

sprawdzajac wykałączką, czy innym patyczkiem :wink:

 

Smacznego!

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

pewnie kazdy z was ma dzien na slodycze ja bynajmniej tak , gdy nie chce mi sie wyjsc do sklepu to biore smietane 250g dodaje 2 lyzki kakao i cukru do smaku takie sobie moze nic ale jest

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

a ja jeśli mam już wielką chcicę na czekoladę, a nie chce mi się nigdzie iść, robię sobie kakao z cynamonem, wrzucam kaszkę manną i czekam aż nabierze półpłynnej konsystencji.

Uwielbiam :D

Link to post
Share on other sites

Agulindula, wspomniałaś o mannie i coś mi się przypomniało :smile:

ja kiedyś robiłam taki szybki deserek - masa zrobiona z kaszy mannej, masła i kakao, przekładana herbatnikami; po prostu pychota!

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Serniko-brownies

brownies:

300 g gorzkiej czekolady

300 g masła

375 g cukru pudru

5 jajek

165 g mąki

szczypta proszku do pieczenia ( tak na czubek łyżeczki!!!)

 

na sernik:

400-500 g serka homogenizowanego (w zależności od gramatury opakowań), najlepiej waniliowy (ja używam Maćkowy),

cukier waniliowy (jeśli serek jest naturalny)

100 g cukru pudru (jeśli serek waniliowy) i 150 g jesli naturalny,

3 jajka,

2-3 łyżki kaszy manny

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

ew. pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

3/4 -1 paczki mrożonych wiśni lub tyleż wiśni świeżych

 

sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

Masło i cukier puder zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 5 jajek - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.

Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Dodac mąkę.

1/2 masy wlać do tortownicy.

 

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Utrzeć serek, cukier, żółtka, cukier waniliowy, kaszę i mąkę ziemniaczaną . Dodać białka, delikatnie wymieszać metalową łyżką.

Wylać masę serową na masę czekoladową.

 

Na wierzch wyłożyć delikatnie resztę masy czekoladowej. Lepiej nakładać małymi porcjami, bo serek jest raczej rzadki, więc może być ciężko na nim rozsmarować resztę gęstego browniesa. Ułożyć wiśnie - w zależności od upodobania - mniej lub bardziej gęsto, niemalże obok siebie...

 

Piekarnik nastawić na temp. 170 st C. (termoobieg ok. 150)

Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować masłem, posypać mąką

.

Piec około 60 minut (a nawet dłużej - najpierw rzeczywiście 150 stopni, a dopiero po 60 minutach z lekka podkręcić na 160-170 i jeszcze z 15 minutek). Bezpośrednio po upieczeniu obkroić, żeby równo opadał stygnąc. Inaczej boki będą bardzo wysokie a środek mocno klapniety.

 

Pozwolić stgnąc powoli. Najsmaczniejsze jeszcze lekko ciepłe.

Link to post
Share on other sites

Żeby nie było, że nie ostrzegałam :mrgreen:

 

MASA:

1 kg sera

5-6 jaj

1 i ¼ margaryny

4 łyż kwaśnej śmietany

1,5 op. białego budyniu

1,5 szkl. cukru

1 łyżecz. proszku

bakalie

olejek śmietankowy

 

CIASTO:

2 szkl. mąki

2 zółtka

3 łyżecz. cukru

1 łyżecz. proszku

0,5 k. margaryny

3 duże łyżecz. kwaśnej śmietany

 

Zarobić wolne ciasto, rozprowadzić na natłuszczonej folii (żeby sie nie leppilo, dobrze jest moczyć dłoń w wodzie, nie wolno tylko przesadzic, zeby ciasto nie bylo zbyt mokre...)

Ubić białka, dodać cukier a następnie kolejno żółtka (ubijanie powinno trwać ok035 godz.. Wówczas jest pewność, że do ciasta dostała sie odpowiednia ilość powietrza). Dodać zmielony ser i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać proszek budyniowy, proszek do pieczenia, olejek, bakalie i dokładnie wymieszać.

Piec ok. godziny w temp. 200 st C.

 

[ Dodano: 2007-03-25, 16:02 ]

Najlepiej polać gorzką polewą lub glazura, ale bez nich sernik też się sprawdza.

 

[ Dodano: 2007-04-03, 18:20 ]

DOMOWE PTYSIE I EKLERY - bardzo bardzo proste (dla leniuchów - Karpatka)

 

8 dag masła

¾ szkl. mąki (ok. 15 dag)

2 jaja

 

Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło i zagotować. Gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę i bardzo energicznie mieszać żeby nie powstały grudki (dzisiaj można mieszać albo mikserem albo specjalną sprężyną do białek) cały czas trzymając garnek na ogniu. Gdy ciasto będzie odstawać od ścianek i stanie się szkliste odstawić i lekko przestudzić cały czas mieszając. Dodać jaja i mieszać do całkowitego wystudzenia. Pozostawić przez chwilę, a następnie na posmarowanej blasze wyciskać tutką do tortu kulki wielkości mandarynki lub niewielkiego jabłka, albo też podłużne pałeczki (eklery). Piec w temp. 200 st. C utrzymując stałą temperaturę. UWAGA !!! Przez pierwsze 10 min. Nie otwierać piekarnika.

Po ostudzeniu rozciąć i przełożyć bitą śmietaną, masą bezową lub w przypadku eklerów masą budyniową (ostatnio używam włoską cremma pasticceria

 

[ Dodano: 2007-04-03, 18:27 ]

PANI WALEWSKA

 

CIASTO:

2 szkl mąki

2 łyżecz. proszku do pieczenia

1 op. cukru waniliowego

2 łyż śmietany

1 k margaryny

1 szkl. cukru pudru

2 łyż. cukru

 

MASA:

4 jaja

4 łyż cukru1 łyż octu

rodzynki

orzechy włoskie

dżem

wiórki kokosowe

Masa budyniowa

 

 

Mąkę przesiać, posiekać margarynę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Ubić białka, dodać cukier, a następnie ocet. Zagniecione ciasto równomiernie rozłożyć na 2 blasze z pergaminem. Na każdy placek wyłożyć warstwę dżemu i połowę piany. Posypać zmielonymi orzechami , rodzynkami i wiórkami. Piec w temp. 170-180 st. C. Oba przełożyć masą budyniową. Ciasto pokryć polewą i posypać wiórkami.

 

[ Dodano: 2007-04-03, 18:36 ]

KRÓWKI DOMOWEJ ROBOTY

 

250 dag cukru

250 dag masła (koniecznie !!)

250 dag śmietany

(Gramatura może być mniejsza, ale musi zostać zachowana żelazna zasada równych proporcji !!)

 

W wysokim garnku rozpuścić masło, z dodatkiem cukru i śmietany. Stale mieszać aż masa zgęstnieje, zacznie puszczać bąbelki i nabierze beżowego koloru. Zrobić wówczas test: wylać kroplę masy na spodeczek. Jeśli zgęstnieje – masa jest gotowa. Przelać ją do porcelanowej miseczki i bardzo energicznie ucierać drewnianą pałka wpuszczając do masy jak najwięcej powietrza. Posmarować masłem półmisek lub duży, głęboki talerz i wlać do niego masę. Gdy masa zastygnie, mokrym nożem podzielić na niewielkie kwadraty.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Oj dziewczynki a ja wróciłam ze świąt chyba z 5 kg większa. To wszystko przez moją mamę i jej jedzonko i wypieki. Objadłam się ciacholami, że hej... Sernik taki lecitki, puszysty z pianą z wiórkami kokosowymi na wierzchu, makowiec z tysiącem bakalii oraz orzechowiec z masą kawową. Pyszności!!! Ja oczywiście nie mam czasu na takie szaleństwa. Sama ewentualnie upiekę jakiegoś prościucha. Ale.... I taki prościuch czasami smakuje. A oto przepis na takie "expresso ciassttoo" :grin: . Tak na poważnie i bez jaj to ciasto nazywa się MURZYNEK BEZ JAJ:

 

3 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

2 łyżki kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystko wymieszać, dodać 2 łyżki dżemu lub powideł, 2 szklanki zsiadłego mleka,na koniec dodać kostkę rozpuszczonej margaryny. Wymieszać dokładnie. Wylać na blaszkę. Piec ok. 40 min

 

[ Dodano: 2007-04-13, 22:14 ]

A murzynka można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. O... i to chyba wszystko :grin:

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...
elektryczna

[shadow=red:8cc73418cd]Bananowy przysmak![/shadow:8cc73418cd]

 

Składniki dla: 2 osób

 

6 gałek lodów różnych smaków [mogą to być lody z kubeczków]

2 banany

bita śmietana

cytryna

owoce do dekoracji

4 kostki czekolady

 

 

[shadow=red:8cc73418cd]Bita śmietana z owocami![/shadow:8cc73418cd]

Składniki dla: 2 osób:

 

2 szkl śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

1 jabłko

1 kiwi

1 brzoskwinia

4 kostki czekolady mlecznej Milka

kilka kulek winogrona jasnego

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Mufinki:-)

Skł:

1,5 szkl. mąki

6 łyżek cukru pudru (moze byc tez zwykły cukier)

1,5 łyżki proszku do pieczenia

2 jajka

0,5 kostki masła lub 0,5 szkl. oleju

0,75 szkl.maślanki, kefiru lub mleka

Wykonanie:

Wymieszać wszystko razem łyżką, nałożyć do foremek (ja mam taką blaszkę z wgłębieniami) do 0,75 pojemności i piec w temp. 200 st. przez 10-12 min (właściwie ja piekę 15 min i jest dobrze). Foremki dobrze jest wyłożyc takimi specjalnymi pergaminkami, wtedy dobrze je się wyjmuje.

Jako dodatku do mufinów można użyć czego tylko się chce, ja dodaję orzechy, czekoladę, kakao, olejki do ciast.

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poza tym nie mogą się nie udać jeżeli mi się udały (to mój pierwszy wypiek).

:-)

post-3862-15432481753544_thumb.jpg

Edited by doro
Dodanie załącznika
Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Upiekłam muffinki czekoladowe i zakochałam się w nich :zakochany: Dla chętnych podaję przepisy i fotkę na zachęte, dwa rodzaje muffinek są w papilotkach jeden normalnie jak ciasto na blasze :ostr:

 

I

 

Składniki

 

* 250 g. mąki

* 175 g. drobnego cukru

* 2 pełne łyżki gorzkiego kakao (dałam czubate)

* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia (tu również czubate)

* 125 g. pokruszonej czekolady (dałam 1 i 1/2 tabliczki troche gorzkiej troche mlecznej)

* po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu (nie dałam)

* 260 ml. mleka

* 100 ml. oleju (oliwę z oliwek)

 

Przepis

 

1. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.

2. Do mleka wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając, olej.

3. Do suchych składników wlać mleko z olejem, wymieszać, ale niezbyt dokładnie (masa ma być grudkowata).

4. Wypełnić masą dołki na mufinki do 3/4 wysokości, piec 20-25 min (duże) lub 15 min (małe) w temp. 180

 

II

 

To upiekłam w całości na blasze :ostr:

 

Składniki

 

15 dkg gorzkiej czekolady (dałam po jednej tabliczce gorzkiej i mlecznej)

12,5 dkg masła (dałam 15 dkg)

4 jajka

25 dkg cukru

1 cukier waniliowy (nie dałam)

16 dkg mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam czubatą)

Przepis

 

Czekoladę posiekać. Razem z masłem włożyć do rondelka i mieszając podgrzewać na małym ogniu. Przelać do miski. Dodać cukier i cukier waniliowy, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajka. Całość wymieszać.

Foremki papierowe wypełnić ciastem do wysokości 3/4.

Piec 20min. w temp. 175 stopni.

 

III

 

Składniki

 

2,5 szklanki mąki

1,5 szklanki mleka

0,5 szklanki cukru

3/4 kostki masła(dałam całą bo była 170g)

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia(dałam czubate)

2 tabliczki czekolady (dałam gorzką i mleczną)

Przepis

 

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Pieczemy 25 min

 

1.Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokruszoną drobno czekoladę mieszamy razem w jednym naczyniu.

2.W drugim naczyniu mieszamy jajka z mlekiem.

3.Masło rozpuszczamy w rondelku.

4.Po rozpuszczeniu masła wlewamy je równocześnie z masą jajeczno - mleczną do miski z sypkimi produktami i mieszamy energicznie metalową łyżką.

5.Wypełniamy foremki.

 

Zrobiłam jeden błąd, nie posmarowałam papierków żadnym tłuszczem, troszkę się przylepiły, ale da się muffinki wyjąć, więc nie ma tragedii :ostr:

post-413-15432481752311_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Ooo!!…mniamm…mniam!!!…na jaki smaczny kacik trafilam!!.... czytam , czytam…i już prawie pol czekolady mi wcielo…

 

Podziele się z wami tez jednym bardzo smacznym przepisem …dostalam go od pewnej starszej holenderki…jego zalety to proste i ekspresowe wykonanie a potem to już … ‘niebo w gembie’

 

A wiec TORCIK ORZECHOWY

 

Skladniki na ciasto:

1.150g cukru

2.150g masla

3.5jajek

4.20g mielonych orzechow

5.lyzeczka cynamonu

 

WYKONANIE:

 

Z 5-ciu bialek /ze szczypta soli/ ubijamy piane.

Skladniki 1+2+zoltka wymiksowac . Dodawac delikatnie lyzką ubite bialka i cynamon.

Wylozyc do sredniej okraglej formy-piec ok. 1godz w temp. 180stopni.

Lekko ostygniete ciasto wykladamy na tace.

Ubijamy 2kubki 200-stu gramowe 30%smietany /można dodac utrwalacz do bitej smietany / Wylozyc na ostygniete ciasto. Calosc posypac wiorkami czekoladowymi.

 

SMACZNEGO:_mniam::_mniam:

 

Aha ..jesli ktos zastanawia się gdzie jest maka? …to maki w tym przepisie niet.

Link to post
Share on other sites

to jest fajny przepis na naglych w ostatniej chwili zapowiedzianych gosci-szybkie wykonanie i efektowny wyglad.

Przypomnialo mi sie, ze ostatnio znajoma polecala przed nalozeniem bitej smietany - polac ciasto ajerkoniakiem...podobno jeszcze lepiej smakuje.

Link to post
Share on other sites
urszula86

składniki:

- 4 łyżki mąki

- 4 łyżki cukru

- 2 łyżki kakao

- jajko

- 3 łyżki mleka

- 3 łyżki oliwy

+ kubek/miseczka

 

Wymieszać w kubku/miseczce sypkie składniki. Wmieszać jajko. Dodać mleko i oliwę, dokładnie wymieszać. Wstawić do mikrofalówki na 3 minuty przy najwyższej mocy. Poczekać aż przestanie rosnąć i usadowi się w kubku. Przełożyć zawartość kubka na talerzyk.

 

Probowalam wiele razy, w kryzysowej sytuacji gdy bardzo chce sie czegos slodkiego, jest naprawde bardzo dobre, w smaku podobne do murzynka

 

a tutaj link do strony gdzie znalazlam ten przepis: Chocolate Cake In 5 Minutes! | Dizzy Dee

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

składniki:banany, miód, bułka tarta, masło,czysta patelnia ;)

 

banany kroimy na pół i jeszcze połówki można na pół obtaczamy w miodzie i w bułce tartej wrzucamy na rozgrzane masło na patelni i po chwili....mniam...

 

uwaga tylko bo mogą zlecieć się okoliczne trolle do kuchni;)

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

teraz coś słodkiego tez dla liczących co je

-litr mleka

-szklanka grysiku(takiego dla dzieci)

-szklanka cukru

-alejek zapachowy

-herbatniki duża paczka

nie pamiętam jak one się nazywają bo są bo swojego czasu były jako herbatniki szkole

potem chyba BI-Bi w każdym razie nie słone i bez polewy czekoladowej

herbatniki układamy na foremce do ciasta średnia powinna wystarczyć tak aby zakryć dno

mleko gotujemy z cukrem potem dodajemy grysik i gotujemy ,będzie gęsty i tak ma być to jest nasza masa do ciasta po ugotowaniu dodajemy kilka kropli zapachy według uznania ja lubię arakowy możemy też dodać trzy łyżeczki kakao niesłodzonego, jak masa jest już gotowa wymieszana ,po woli wylewamy na herbatniki na koniec układamy warstwę herbatników i przyciskamy drewnianą deską do krojenia tylko trzeba pamiętać że herbatnik namoknie i żeby się nie przykleił do deski,myślę ze jakieś 10 minut ,możemy też polać polewą czekoladową jak już wystygnie i kroimy,

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Ponieważ sezon na truskawki to ja zaproponuje szybki placek :)

 

 

biszkopt: 5 jajek , 3/4 szkl.cukru , 1 szkl.mąki , łyżeczka proszku do pieczenia

 

ubijamy piane z białek na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i na koniec żółtka , mąke i proszek , wylewamy na blaszke wyłożoną pergaminem i pieczemy 20 min.

 

krem : gotujemy jeden budyń według przepisu, studzimy i dodajemy do 1/2 kostki utartego masła

 

galaretki : 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szkl. wody , czekamy aż zacznie tężec

 

 

na wystudzony biszkopt smarujemy budyniowy krem, na to układamy truskawki dowolnie jak kto uważa , na truskawki wylewamy tężejąca galaretke i wstawiamy do lodówki

 

po 2 godz. gotowe do spozycia , ja kraje w kwadraty i na każdy wyciskam jeszcze tuż przed podaniem , bitą śmietane .... jak kto woli ;)....SMACZNEGO

 

 

może bomba kaloryczna , ale raz do roku w sezonie można sobie pozwolic :)

 

poz. doty

Link to post
Share on other sites
kudlisekola

Dziewczynki aż chce się skusić na takie pyszności.

To ja może coś bardziej lekkiego, zdrowego, szybkiego i takiego do pochrupania przy komputerku.

Mam troszkę fiołka na punkcie zdrowego odżywiania, więc:

 

CIASTECZKA OWSIANE

 

3/4 Kasi

1/2 szkl. cukru

1/2 szkl. maki tortowej

2 szkl. płatków owsianych "górskich"

1 jajko

10 dkg pestek słonecznika

10 dkg pestek dyni

 

Margarynę rozpuścić - letnią wlać do w/w składników - wymiwszać

 

Formować na blaszce (na papierze do pieczenia) ciasteczka

Piec ok 30 min w temp 180 C

Polecam

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Ja w deserach lubię prostotę. ;)

 

Wczoraj zrobiłam sobie prościutki deser. Mianowicie:

 

-zmiksowałam na oko jakieś 30 dkg truskawek

-dodałam dwie łyżeczki cukru

-trochę mleka

-schłodziłam w lodówce

-i wypiłam

 

:))

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Ten przepis można dowolnie modyfikować, w zależości od tego co znajdzie się w szafce:icon_smile2:

 

przepis podstawowy to:

1 kostka masła

3/4 szkl. cukru (może być biały lub brązowy)

2 roztrzepane jajka

cukier waniliowy

2 łyżki mleka

2 szkl. mąki (czasem daję pół na pół zwykłej i razowej)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

30 dkg płatków owisianych lub jęczmiennych lub gryczanych lub wszystkich naraz:icon_smile2:

20 dkg rodzynek

i na dokładkę co kto lubi np.

wiórki kokosowe, mak, suszone owoce (pokroić w kostkę), orzechy, pestki słonecznika

 

Teraz po kolei - utrzeć masło z cukrem dodając po jednym jajku i mleko. Suche składniki wymieszać razem i dodać do masy, wymieszać. Mokrymi rękoma formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na papierze

i piec w temp. 200 stopni przez 10-15 minut.

W czasie pieczenia pozostałe ciasto trzeba trzymać w lodówce, bo inaczej się rozpłynie.

 

Są naprawdę pyszne.

 

Smacznego

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Chciałam się z Wami podzielić przepisem na Świąteczne pierniczki - przepis przetłumaczyłam z jakieś norweskiej publikacji. Sama jeszcze nie testowałam ich, ale zrobiła to moja lektor która twierdzi, że są wspaniałe :))

 

250g - masła

125g - lys sirup [lektor zastąpiła to naszym polskim miodem]

150 ml - pełnej śmietany

250 g - cukru pudru

400g - mąki pszennej

2 łyżeczki - sody oczyszczonej (obstawiam, że może być i proszek do pieczenia ;))

2 łyżeczki - mielonych goździków

1 łyżeczka - cynamonu

100 g - drobno siekanych migdałów

 

Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 10 - 12 minut

 

Zagotować: masło, syrop, śmietankę i cukier puder. Mieszankę wystudzić i mieszając dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i uformować "kiełbaskę" o średnicy ok. 3 cm. Ciasto położyć w chłodzie na 1 dzień. Następnego dnia pokroić ciasto w cienkie plasterki. Zanim włożymy ciasteczka do piekarnika należy je schłodzić. [uwaga od tłumacza: osoba od której mam przepis twierdzi, że nie trzeba ich schładzać i tak wychodzą. ]

 

Smacznego :)) [jeżeli się wyrobię z tlumaczeniem podzielę się też przepisem na "Julekake" - tradycyjne świąteczne ciasto drożdżowe z kardamonem :)]

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Wczoraj wymysliłam deser dla rodziny i siebie.

 

Składniki:

 

(na 4 osoby)

 

4 banany

1-2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej

mleko

cynamon

wiórki kokosowe

 

 

Wlej mleko do garnuszka, ktory powinien stac w innym z goraca, wciaz gotujaca się wodą, kiedy juz sie mleko rozgrzeej( a dajecie go na oko, nie za duzo nie za malo,zeby czekolada potem nei byla za rzadka, a lejąca się, płynna. Wrzucacie kilka kostek czekolady wciaz mieszajac drewnianą łopatką i tak sobie dokladacie w zaleznosci ile tego sosu czekoladowego chcecie :) jak sie za rzadki robiwiecej czekolady, a jak za gesty mleka, ale lepiej nalac raz nie za duzo. bo moze wam czekolady zabraknac do zageszczania :). Następnie w trakcie mieszania robicie przerwe,obieracie banany, kladziecie na talerzyku i kiedy czekolada bedzie gotowa polewacie nią banany wg uznania :) .Banany posypujemy cynamonem i na to wiorki kokosowe, obok tez, zeby ladnie wygladaly.

:)

Zeby bylo bardziej czekoladowo polecam zapalic swieczke o aromacie czekolady :)

Smacznego :)

Moi chcieli dokladke :D

Edited by sheina
Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...
Guest LuckyBoy94

Sernik w Paski

 

Składniki:

- 4 serki homogenizowane

- 5/6 galaretek - w zależności od tego czy na górze chcecie mieć grubszą - podwójną, czy cienką - pojedyńczą.

Najlepiej żeby galaretki były różnokolorowe, wtedy ciasto będzie miało kolorowe warstwy.

- kakao - ja daję na oko, jakby ktoś chciał odliczać to niech wrzuci z 3 łyżki, im więcej tym zwykle bardziej przypomina w smaku czekoladę, jak dacie za dużo to nawet mocną, gorzką czekoladę, ja osobiście taką lubię.

- herbatniki - do wyłożenia dna tortownicy

 

Przyrządzenie: Robicie galaretkę, gdy ostygnie dorzucacie do niej serek i kakao, miksujecie i odstawiacie, by trochę zgęstniało, jak zgęstnieje to na te herbatniki do tortownicy.

Znowu robicie galaretkę, odstawiacie ją do ostygnięcia, jak ostygnie dorzucacie serek i odstawiacie, by trochę zgęstniało, jak zgęstnieje to na tą warstwę czekoladową i powtarzacie tę czynność jeszcze 2 razy (bo zostają jeszcze 2 serki). Następnie robicie tę jedną/czy dwie galaretki i jak ostygną i w miarę zgęstnieją to na tą ostatnią warstwę do tortownicy.

Ciasto oczywiście potrzebuje opatrzności lodówki. U mnie gości kilka razy w roku.

Ilość warstw możecie zwiększać, to już Wasza inwencja ;)

 

Smacznego ;)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Ciasto z calych pomaranczy

Piec wlaczyc do 170*C

 

Ciasto:

3 jajka

1 szkl cukru (moze byc brazow)

2 wanilie

500 gr maki ( moze byc z pelnego przemialu)

1lyzeczka proszku do pieczenia

1 szkl oliwy roslinnej (najlepsza z oliwek)

1 szkl swiezego soku z pomaranczy

2 srednie, cale, dobrze umyte pomarancze

 

Syrop:

3 lyzki margaryny roslinnej

3 lyzki cukru

1 szkl swiezego soku z pomaranczy

 

 

 

 

Jajka(po jednym) + cukier utrzec. Nastepnie dodac oliwe i sok ,przesiana make,proszek do pieczenia i zmiksowac.Pod koniec dodac wanilie.Cale pomarancze zmiksowac, ale tak aby byly zachowane drobne kawalki- nie na pake.Dodac do ciasta.

Wymieszac.

Okragla forme wysmarowac margaryna,posypac bułka tartą (nadmiar maki wyrzucic -bo inaczej klapa) wylozyc ciasto i wstawic do piekarnika na ostatnia blache. Piec 1 godz- czas zalezy jak wam piecze piekarnik..

Po okreslonym czasie zostawiamy ciasto w formie i w piekarniku do przestygniecia-do momentu kiedy mozna wziac forme w rece. Nie wyjmowac z formy.

Nastepnie robimy syrop.

 

 

 

Margaryne z cukrem smazyc ok. 3min dodac swiezy sok i gotowac ok 5 min.

Ciasto nakluc w wielu miejscach wykalaczka i polac goracym syropem.Pozostawic do ostygniecia.

 

zdjcie018.jpg

zdjcie019h.jpg

 

Smacznego !

Edited by miriam 1
Link to post
Share on other sites

Idą Święta . Proponuję sernik z rosą . Przepis ten znalazłam w internecie . Sernik jest pyszny .

 

Składniki:

 

Spód z ciasta

 

1 szklanka mąki

120 g cukru

120 g margaryny

1 jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szczypta soli

 

Masa serowa

 

1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President)

4 jajka

4 żółtka

1 szklanka cukru

3/4 szklanki oleju

2 szklanki mleka

2 budynie waniliowe

 

Piana na wierzch

 

4 białka

˝ szklanki cukru

 

Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

 

Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie rosa nie wyjdzie.

 

Wyjmujemy z piekarnika, i spokojnie oczekujemy na pojawienie się słodkiej rosy :)

 

Smacznego :)

 

Sernik_z_rosa.jpg

Edited by miriam 1
Link to post
Share on other sites

Jest naprawdę pyszny . Leciutki . Miałam opory , gdy przeczytałam , ze trzeba do sera dodać olej , ale często kiedy chciałam cos słodkiego to robiłam bardzo proste ciasto z olejem .Takie z bele czym z jabłkami , lub z truskawkami , śliwkami itd , więc sie przekonałam do tego sernika i warto było.

Link to post
Share on other sites

No to ide za ciosem . Co prawda Pascha to ciasto wielkanocne , ale jest tak smaczne , ze je robię rownież na Boże Narodzenie jak i na inne okazję . Uwierzcie mi na słowo w tym cieście zakochacie sie heheh

Na poczatku podaje Wam przepis na super smaczny i niskokaloryczny sernik :D no i coś z alkoholem . :)

 

2 opakowania jogurtu(po 400g) greckiego.

4 -5 jajka.

budyń śmietankowy.

1 cukier waniliowy.

1/2 -3/4 szklanki cukru.

1/2 szklanki oleju.

trochę wiórek kokosowych.

biszkopty.

PRZYGOTOWANIE:

jogurt, żółtka, budyń (sypki )i cukier waniliowy ubić, dodać olej. Białka ubić na sztywno z cukrem, delikatnie wymieszać z masą jogurtową.

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, na to wylać masę jogurtową, po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Stawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. 1h-1,5h

Pod tortownice stawiam blaszke z woda .Po upieczeniu otwieram lekko piekarnik ,wyjmuje po 20 minutach.Możemy wstawic nan noc do lodówki,ale nie musimy

Smacznego! :D

 

Oto moją popisowa Paschę :D .Jest to moj autorski przepis. :lol:

 

Składniki

 

2 litry świeżego mleka (nie UHT )

1 laska wanilii lub cukier waniliowy

0,5 litra ukwaszonej śmietany 18%

6 jajek

250 g dobrego masła

3/4 szklanki cukru pudru

2 opakowania biszkoptow okrąglych

1 łyzka kakao

100 g migdałów

100 g orzechów laskowych lub/i włoskich

100 g rodzynek

kilka orzechów brazyliskich

100 g fistaszków

(podane ilości są przybliżone)

Bakalie jakie lubicie.

(można kawałki czekolady)

Polewa czekoladowa:

 

Składniki:

10 dag margaryny ,lub masła

10 dag cukru

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżki gorącej wody (można 2 łyzki mleka zamiast wody)

Margarynę lub masło włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier , chwilę mieszać aż cukier zacznie się rozpuszczać, wtedy dosypać kakao i wymieszać następnie wlać gorącą wodę. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Lekko zastygającą, ale wciąż lejącą polewą dekorować wypieki.

 

Poncz do biszkoptów:

Robie go roznie .Najczęsciej z kawa rozpuszczalną

Do 1,5 szklanki ostudzonej kawy wlewam 50 dowolnego alkoholu :lol:

 

Wykonanie

 

1.Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dodać z pozostałością do mleka . Gdy nie mamy laski wanilii mozemy dac cukier waniliowy.

2.Ubić jajka ze śmietaną. Wlać do letniego mleka . Gotować na małym ogniu do oddzielenia się twarożku i półprzezroczystej serwatki , często delikatnie mieszając. Usunąć laskę wanilii.(Jak zaczyna sie mleko gotowac ,dosłownie po 2,3 min wylączam .)

3.Sitko (lub durszlak) wyłożyć podwójną gazą .(gaza nie musi byc jeśli sitko gęste. ) Przełożyć masę (ja mase robię wieczorem tak ,zeby twarożek dobrze odciekł)

4.Migdały sparzyć, obrać ze skórek. Można uprażyć na złotobrązowo na suchej patelni. Orzechy posiekac, rodzynki sparzyć ( zalewam alkoholem) :lol:

5.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po trochu ostudzonego twarogu.Po utarciu połączyć z bakaliami.

6. Mase dziele na połowe do jednej dodaje kakao.Tortownice wykładam namoczonymi w ponczu biszkoptami ,na biszkopty wykładam mase kakaowa,biszkopty masa biała.Na mase biała mozna jeszcze jedna warstwe biszkoptów ,bedzie wyższy :lol: i na to polewam czekolade .Mniam mnaim pychota.Wstawiam do lodówki (przykrywam folia ,zeby zapachy sie nie wymieszały) :lol:

Smacznego!Może ktos z Was zrobi te Pasche . :D

 

Dla tych co maja dosyc czystego alkoholu

Milk punch (na 8 dużych porcji)

 

1 litr mleka

1 szklanka śmietany (u mnie 30%, może być lżejsza)

1,5 szklanki whisky (w oryginale burbon, może być też brandy)

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka ekstraktu waniliowego

gałka muszkatołowa (do posypania)

 

Wszystkie składniki wymieszać w dzbanku .Wlozyc do zamrażarki na 3,4 godziny, aż się wychłodzi i zaczną się pojawiać grudki. Dobrze wymieszać, podawać w schłodzonych szklankach. Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. :lol:

Pozdrawiam Miriam

Edited by miriam 1
Link to post
Share on other sites

Pyszny miodownik z serem

 

Ciasto

- 4 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka cukru pudru

- 3 łyżki miodu

- 1/2 kostki margaryny

- 2 jajka

- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

- 3 łyżki śmietany

Jajka utrzeć z cukrem. Miód rozpuścić z margaryną, ostudzić.

Wymieszać na stolnicy wszystkie składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, odłożyć na 15 minut.

Rozwałkować okrągłe placki, upiec w temp. 180-190 stopni - 10 minut.

 

Masa

- 1 kg zmielonego sera (z pojemniczka)

- 2 jajka

- cukier waniliowy

- kostka masła extra

- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Masło rozpuścić w garnku, ostudzić, potem dodać jajka i cukier - wszystko zmiksować. Ewentualnie dodać trochę cukru pudru. Dodać ser. Gotować na wolnym ogniu 10 minut mieszając, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.

 

Placki przekładać ciepłą masą. Ciasto jest najlepsze po 2, 3 dniach, gdy placki zwilgotnieją od sera. Ciasto jest pyszne! Smacznego! :_usmiech:

Link to post
Share on other sites

A teraz coś prostego :)

200 g orzechów laskowych zmielić, dodać

200 g wiórków kokosowych

3 łyżki (paskie) mąki ziemniaczanej

2,5 szkl cukru (ja daje mniej)

2 jajka

wymieszać, formować ciasteczka o wielkości orzecha wloskiego, lekko spłaszczyć na blasze wyłozonej pergaminem. Piec 8-10 min w 200 - 225 stopniach. Pycha :)))

Link to post
Share on other sites

Orzechowiec z masą budyniową

 

Ciasto

- pół kg mąki pszennej

- 10 dkg cukru pudru

- 20 dkg margaryny

- 2 jajka

- 2 łyżki miodu

- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczone w 2 łyżeczkach mleka

 

Masa orzechowa

- 25 dkg łamanych orzechów włoskich

- 2 łyżki miodu

- 10 dkg cukru

- 10 dkg margaryny

 

Masa budyniowa

- 2 budynie śmietankowe bez cukru

- pół l mleka

- pół szklanki cukru

- 15 dkg margaryny

 

Zagnieść ciasto ze składników, upiec 2 placki.

Składniki na masę orzechową przesmażyć w rondlu (niezbyt długo, bo twardnieje po ostygnięciu). Rozłożyć na jednym placku.

Ugotować budyń, po ostudzeniu utrzeć z margaryną.

Rozłożyć na placku masę budyniową, przykryć drugim plackiem z rozłożoną masą orzechową.

 

Osobiście wolę dodawać do masy masło extra (82 %), taka masa jest dla mnie smaczniejsza. Smacznego! :usmiech:

Edited by Natka2
Link to post
Share on other sites
  • Ismer changed the title to Ciastobiografia, czyli CIASTA, TORTY i DESERY

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

Pragniemy Cię poinformować, że nasza strona może dostosowywać treści do Twoich potrzeb. Aby to robić, potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie danych w celach personalizacji treści marketingowych.