Jump to content

Ciastobiografia, czyli CIASTA, TORTY I DESERY


Recommended Posts

Gruszki w czekoladzie

 

SKŁADNIKI:

2 duże gruszki (klapsy); sos czekoladowy (1/2 kostki masła, 6 dag twardej czekolady, 2-3 lyżki cukru, 1/2 laski wanilii albo cukier waniliowy, 1/4 szklanki wody, 1/2 szklanki bitej śmietany, smażona skórka pomarańczowa do dekoracji).

 

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki opłukać, obrać, pokroić w połówki.

Przygotować sos:

zagotować wodę z cukrem i wanilią, dodać masło, chwile pogotować, dodać utartą czekoladę. Odstawić i mieszać, aby się czekolada dokładnie rozpuściła. Ostudzić.

Ułożyć połówki gruszek w pojemniku, oblać sosem, udekorować bitą śmietaną i skórką pomarańczową.

 

Pycha! :D

Spróbujcię! Możliwe, ze przeżyjecie :D . A jeśli tak, to podzielcie sie wrażeniami :D .

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Na początku było utarte masło. Potem wysypano cukier zwykły, cukier waniliowy, szczypte soli i wbito jedno po drugim 4 całe jajka. Po chwili w misce obok znalazły sie następne składniki: mąka, budyń czekoladowy oraz proszek do pieczenia. Na koniec wszystko starannie ucierane, połączyło sie w jednolitą gładką masę. Tak właśnie powstało moje ciasto. Jeszcze tylko wiórki czekoladowe i hop do pieca!

W piecu 170 stopni, a ja tu musze siedzieć przez bite 50 min. Po takim upale przyjemnie jest troche sie ochłodzić. Uff! byłem chłodny, gdy pokroili mnie na 3 części. Zrozumiałem, Ze musze sie wreszcie pięknie ubrać.

PIERWSZA WARSTWA- dżem z czarnej porzeczki

DRUGA- krem pomarańczowy i kawałeczki pomarańczy

GÓRA- znów krem pomarańczowy, ćwiartki pomarańczy i wiórki czekoladowe

No, no...nie powiem...świetnie wyglądam!

A z kremem to było tak: ubito całe jajka i żółtka z cukrem.Do tego szczypta soli i nad garnek z parującą wodą. Trzymano go ubijając nad parą aż zgęstniał. A potem po tej parowej kąpieli, znów ubijano, żeby schłodzić. Kiedy osiągnął tę samą temp. co miękkie masło dodano je łyżeczka po łyżeczce, ucierając, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.

Na koniec powoli dodawano sok pomarańczowy.

Oto i cała moja historia.

Smacznego!

Wasz Torcik Czekoladowo - Pomarańczowy

 

PS. Byłbym zapomniał o najważniejszym. Oto moje wymiary:

CIASTO - 250g masła lub margaryny, 250g cukru, 1 paczka cukru waniliowego, szczypta soli, 4 jajka, 200g mąki, 1 budyń czekoladowy, 1 łyżka proszku do pieczenia, 50g wiórków czekoladowych.

KREM - 500g masła, 4 całe jajka, 3 żółtka, 250g cukru, szczypta soli, sok z 1 pomarańczy, 500g pomarańczy, dżem z czarnej porzeczki, wiórki czekoladowe do przybrania.

 

 

SMACZNEGO!!!!!!!

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

To jest moje ulubione ciasto, bo jest bardzo łatwe i szybko się je robi-stąd ta nazwa Próżniak. A więc do dzieła!

Kilogram jabłek kroimy w grubą kostkę, zasypujemy szklanką cukru i odstawiamy na 10 minut. Póżniej dodajemy 2 jajka i 3 łyżki oleju-wszystko mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Dalej dodajemy 2,5 szkl.mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami sody i jedną łyżeczką proszku do pieczenia, można dodać jakiś aromat i różne bakalie według gustu. Gdy ciasto wydaje się zbyt gęste można dodać jeszcze jedno jajko lub dolać trochę oleju.

 

 

Smacznego!!!

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...
  • 5 months later...

SERNIK WIEDEŃSKI

 

Składniki:

1 kg tlustego sera

1 op. "Sernix" Dr.Oetera

15 dkg masła "Mixełko Łaciate"

1 1/2 szklanki cukru

8 jajek

bakalie: migdały, szuszone morele

polewa cytrynowa firmy Schwartau

 

 

Żółtka utrzeć z cukrem, ser zmielić i dodać powoli do utartych żółtek.

Stopione i ostudzone masło połączyć z masą serową, dodać mąke, ubite na sztywną pianę białka, pokroić i dodać bakalie (uprzednio obtoczone w mące).

Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułka tartą.

Piec 60 min. w średnio nagrzanym piekarniku ok. 160 oC

Po ostudzeniu polać polewą cytrynową.

 

:!: przepis ten znajduje się również na stronie http://www.zielona-oliwka.yoyo.pl

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...
To jest moje ulubione ciasto, bo jest bardzo łatwe i szybko się je robi-stąd ta nazwa Próżniak. A więc do dzieła!

Kilogram jabłek kroimy w grubą kostkę, zasypujemy szklanką cukru i odstawiamy na 10 minut. Póżniej dodajemy 2 jajka i 3 łyżki oleju-wszystko mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Dalej dodajemy 2,5 szkl.mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami sody i jedną łyżeczką proszku do pieczenia, można dodać jakiś aromat i różne bakalie według gustu. Gdy ciasto wydaje się zbyt gęste można dodać jeszcze jedno jajko lub dolać trochę oleju.

 

 

A ile czasu to ciasto pieczemy ? pozdrawiam Smacznego!!!

Link to post
Share on other sites
A ile czasu to ciasto pieczemy ? pozdrawiam Smacznego!!!

 

No widzisz, ale ze mnie gapa! :smile:

Przepis dawno został umieszczony, a ja zapomniałam o tak istotnej rzeczy,

widać chyba nikt 'próżniakiem' nie był zbytnio zainteresowany :roll:

 

Placek pieczemy w 180* 40 - 45 min -> najlepiej jest sprawdzić, czy jest upieczone

sprawdzajac wykałączką, czy innym patyczkiem :wink:

 

Smacznego!

Link to post
Share on other sites

piekłam coś w stylu Próżniaka, to się domyśliłam, że i tutaj czas jest mniej wiecej zblizony (ja dodawałam dojrzałe banany :D).

I się w zasadzie nie pomyliłam :D

Link to post
Share on other sites

To ciasto, każdy różnie zwie, w moim otoczeniu uchodzi za Próżniaka, już sama

nazwa mówi za siebie :grin: prosto, szybko i smacznie!

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

pewnie kazdy z was ma dzien na slodycze ja bynajmniej tak , gdy nie chce mi sie wyjsc do sklepu to biore smietane 250g dodaje 2 lyzki kakao i cukru do smaku takie sobie moze nic ale jest

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

magda-1963, kakao powinno byc skarbem narodowym..(jak dla mnie)

Uwielbiam kakao na zimno, cieplo, z mlekiem, dodaję również gdy ubijam śmietankę 30% np. do owoców z puszki... lubię, ale narazie nie jem, ino piję.

Pozdrowionka.Ag. :grin:

Link to post
Share on other sites

ja też raczej w wypiekach. A Kakao lubię w połaczeniu z cynamomen, ociupinką imbiru i kardamonu (chociaz te dwa ostatnie nie muszą być) i czarnego pieprzu :D Pijam rzadko. Nie nawykłam do tego trunku :D

Link to post
Share on other sites
Guest truskawka

A ja kakao lubię pić, szczególnie na zimno z lodem :grin: lubię także jak jest dodane do ciast (szczególnie uwielbiam murzynka) no i czekoladę - z dużą zawartością orzechów :mrgreen:

Link to post
Share on other sites
Guest truskawka
truskawka jeździ na dopalaczu !!!! :D

 

nie jadę na dopalaczu :evil: a że zjadłam dzisiaj cukierki czekoladowe pyszne michałki to nic nie oznacza - po prostu nie potrafiłam się im oprzeć :oops:

Link to post
Share on other sites

...a propo kakao, to najbardziej w nim mi smakuje kożuch jaki się utworzy na wierzchu, a Michałki, to również moje ulubione łakocie i te drobinki orzeszków :o

Link to post
Share on other sites

a ja jeśli mam już wielką chcicę na czekoladę, a nie chce mi się nigdzie iść, robię sobie kakao z cynamonem, wrzucam kaszkę manną i czekam aż nabierze półpłynnej konsystencji.

Uwielbiam :D

Link to post
Share on other sites

Agulindula, wspomniałaś o mannie i coś mi się przypomniało :smile:

ja kiedyś robiłam taki szybki deserek - masa zrobiona z kaszy mannej, masła i kakao, przekładana herbatnikami; po prostu pychota!

Link to post
Share on other sites
Agulindula, wspomniałaś o mannie i coś mi się przypomniało :smile:

ja kiedyś robiłam taki szybki deserek - masa zrobiona z kaszy mannej, masła i kakao, przekładana herbatnikami; po prostu pychota!

.............przekładana biszkoptami jest mi doskonale znana melisannko :)

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Serniko-brownies

brownies:

300 g gorzkiej czekolady

300 g masła

375 g cukru pudru

5 jajek

165 g mąki

szczypta proszku do pieczenia ( tak na czubek łyżeczki!!!)

 

na sernik:

400-500 g serka homogenizowanego (w zależności od gramatury opakowań), najlepiej waniliowy (ja używam Maćkowy),

cukier waniliowy (jeśli serek jest naturalny)

100 g cukru pudru (jeśli serek waniliowy) i 150 g jesli naturalny,

3 jajka,

2-3 łyżki kaszy manny

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

ew. pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

3/4 -1 paczki mrożonych wiśni lub tyleż wiśni świeżych

 

sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

Masło i cukier puder zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 5 jajek - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.

Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Dodac mąkę.

1/2 masy wlać do tortownicy.

 

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Utrzeć serek, cukier, żółtka, cukier waniliowy, kaszę i mąkę ziemniaczaną . Dodać białka, delikatnie wymieszać metalową łyżką.

Wylać masę serową na masę czekoladową.

 

Na wierzch wyłożyć delikatnie resztę masy czekoladowej. Lepiej nakładać małymi porcjami, bo serek jest raczej rzadki, więc może być ciężko na nim rozsmarować resztę gęstego browniesa. Ułożyć wiśnie - w zależności od upodobania - mniej lub bardziej gęsto, niemalże obok siebie...

 

Piekarnik nastawić na temp. 170 st C. (termoobieg ok. 150)

Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować masłem, posypać mąką

.

Piec około 60 minut (a nawet dłużej - najpierw rzeczywiście 150 stopni, a dopiero po 60 minutach z lekka podkręcić na 160-170 i jeszcze z 15 minutek). Bezpośrednio po upieczeniu obkroić, żeby równo opadał stygnąc. Inaczej boki będą bardzo wysokie a środek mocno klapniety.

 

Pozwolić stgnąc powoli. Najsmaczniejsze jeszcze lekko ciepłe.

Link to post
Share on other sites

o jezuniu ja taki chce!!!

ja mame zmusze i mi zrobi! albo moja przyjaciolke ona tez potrafi takie cuda...ja nadaje sie do jedzenia!

Link to post
Share on other sites

czekaj basienko - wrzuce przepis na najlepszy na świecie sernik. Miałam już przez niego kilka propozycji małżeństwa (po 6 przestałam liczyć :D)

Link to post
Share on other sites

Żeby nie było, że nie ostrzegałam :mrgreen:

 

MASA:

1 kg sera

5-6 jaj

1 i ¼ margaryny

4 łyż kwaśnej śmietany

1,5 op. białego budyniu

1,5 szkl. cukru

1 łyżecz. proszku

bakalie

olejek śmietankowy

 

CIASTO:

2 szkl. mąki

2 zółtka

3 łyżecz. cukru

1 łyżecz. proszku

0,5 k. margaryny

3 duże łyżecz. kwaśnej śmietany

 

Zarobić wolne ciasto, rozprowadzić na natłuszczonej folii (żeby sie nie leppilo, dobrze jest moczyć dłoń w wodzie, nie wolno tylko przesadzic, zeby ciasto nie bylo zbyt mokre...)

Ubić białka, dodać cukier a następnie kolejno żółtka (ubijanie powinno trwać ok035 godz.. Wówczas jest pewność, że do ciasta dostała sie odpowiednia ilość powietrza). Dodać zmielony ser i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać proszek budyniowy, proszek do pieczenia, olejek, bakalie i dokładnie wymieszać.

Piec ok. godziny w temp. 200 st C.

 

[ Dodano: 2007-03-25, 16:02 ]

Najlepiej polać gorzką polewą lub glazura, ale bez nich sernik też się sprawdza.

 

[ Dodano: 2007-04-03, 18:20 ]

DOMOWE PTYSIE I EKLERY - bardzo bardzo proste (dla leniuchów - Karpatka)

 

8 dag masła

¾ szkl. mąki (ok. 15 dag)

2 jaja

 

Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło i zagotować. Gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę i bardzo energicznie mieszać żeby nie powstały grudki (dzisiaj można mieszać albo mikserem albo specjalną sprężyną do białek) cały czas trzymając garnek na ogniu. Gdy ciasto będzie odstawać od ścianek i stanie się szkliste odstawić i lekko przestudzić cały czas mieszając. Dodać jaja i mieszać do całkowitego wystudzenia. Pozostawić przez chwilę, a następnie na posmarowanej blasze wyciskać tutką do tortu kulki wielkości mandarynki lub niewielkiego jabłka, albo też podłużne pałeczki (eklery). Piec w temp. 200 st. C utrzymując stałą temperaturę. UWAGA !!! Przez pierwsze 10 min. Nie otwierać piekarnika.

Po ostudzeniu rozciąć i przełożyć bitą śmietaną, masą bezową lub w przypadku eklerów masą budyniową (ostatnio używam włoską cremma pasticceria

 

[ Dodano: 2007-04-03, 18:27 ]

PANI WALEWSKA

 

CIASTO:

2 szkl mąki

2 łyżecz. proszku do pieczenia

1 op. cukru waniliowego

2 łyż śmietany

1 k margaryny

1 szkl. cukru pudru

2 łyż. cukru

 

MASA:

4 jaja

4 łyż cukru1 łyż octu

rodzynki

orzechy włoskie

dżem

wiórki kokosowe

Masa budyniowa

 

 

Mąkę przesiać, posiekać margarynę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Ubić białka, dodać cukier, a następnie ocet. Zagniecione ciasto równomiernie rozłożyć na 2 blasze z pergaminem. Na każdy placek wyłożyć warstwę dżemu i połowę piany. Posypać zmielonymi orzechami , rodzynkami i wiórkami. Piec w temp. 170-180 st. C. Oba przełożyć masą budyniową. Ciasto pokryć polewą i posypać wiórkami.

 

[ Dodano: 2007-04-03, 18:36 ]

KRÓWKI DOMOWEJ ROBOTY

 

250 dag cukru

250 dag masła (koniecznie !!)

250 dag śmietany

(Gramatura może być mniejsza, ale musi zostać zachowana żelazna zasada równych proporcji !!)

 

W wysokim garnku rozpuścić masło, z dodatkiem cukru i śmietany. Stale mieszać aż masa zgęstnieje, zacznie puszczać bąbelki i nabierze beżowego koloru. Zrobić wówczas test: wylać kroplę masy na spodeczek. Jeśli zgęstnieje – masa jest gotowa. Przelać ją do porcelanowej miseczki i bardzo energicznie ucierać drewnianą pałka wpuszczając do masy jak najwięcej powietrza. Posmarować masłem półmisek lub duży, głęboki talerz i wlać do niego masę. Gdy masa zastygnie, mokrym nożem podzielić na niewielkie kwadraty.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
Guest truskawka

przepis na krówki jest prosty wypróbuje jak znajdę więcej czasu - cały dzień wolny :mrgreen: a następnego dnia wezmę do roboty i panów poczęstuje ... :wink:

Link to post
Share on other sites

Oj dziewczynki a ja wróciłam ze świąt chyba z 5 kg większa. To wszystko przez moją mamę i jej jedzonko i wypieki. Objadłam się ciacholami, że hej... Sernik taki lecitki, puszysty z pianą z wiórkami kokosowymi na wierzchu, makowiec z tysiącem bakalii oraz orzechowiec z masą kawową. Pyszności!!! Ja oczywiście nie mam czasu na takie szaleństwa. Sama ewentualnie upiekę jakiegoś prościucha. Ale.... I taki prościuch czasami smakuje. A oto przepis na takie "expresso ciassttoo" :grin: . Tak na poważnie i bez jaj to ciasto nazywa się MURZYNEK BEZ JAJ:

 

3 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

2 łyżki kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystko wymieszać, dodać 2 łyżki dżemu lub powideł, 2 szklanki zsiadłego mleka,na koniec dodać kostkę rozpuszczonej margaryny. Wymieszać dokładnie. Wylać na blaszkę. Piec ok. 40 min

 

[ Dodano: 2007-04-13, 22:14 ]

A murzynka można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. O... i to chyba wszystko :grin:

Link to post
Share on other sites
melisanna

Przyznam się, że ja w te święta nie wykazałam się w pieczeniu placków...kupiłyśmy

z mamą makowce, a upiekłam tylko mazurek i Isaurę na więcej poświęcenia nie stać mnie było :razz:

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Jezuuuu.... Dziewczyny, ale powiem Wam jakie jadłam pyszności. Nie wiem może już ktoś pisał na temat tego przysmaku w tym dziale, ale ze zwykłego lenistwa nie chce mi się wertować wszystkich stron. Jadłam TIRAMISU - oczywiście roboty mojej mamy. No nie da się opisać. Aż ślinka mi się zbiera na samą myśl :mrgreen:

Link to post
Share on other sites
Boadicea

Tiramisu jest pyszne, ale te włoskie na serku mascarpone są zdecydowanie BOMBOWE !!!

A jaka bomba kaloryczna!!!! :D

Link to post
Share on other sites

Dokładnie jak mówisz boa. I własnie takie też robi moja mama. Na serku mascarpone. Leciutkie i delikatne. Niebiańskie :grin:

Link to post
Share on other sites
Boadicea

Niebiańskie.

 

Ale jakie ja dzisiaj pyszności jadłam !!!

Nie pytajcie jakie, bo nie wiem (jedynie tyle, ze rybki :D). W pracy impreza była i rozne roznosci poprzywozili :D

MNIAMUŚNE !!!

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Natura raczy nas ostatnio upałami, a ja nie mogę przejść obok budek z lodami. Osatanio obżeram się lodami f-my "Grycan". Są przepyszne. Lody gałkowe - smaki różniste - chałwowe, kokosowe, amaretto, sułtańskie, sorbety owocowe i wiele innych. Normalnie mówię Wam. Zjadam po cztery gałki na raz. Dziś kupiłam nawet opakowanie litrowe "Grycanów" - orzechowe.

 

A pamiętam jeszcze takie lody - dawno temu, kiedy byłam mała - u mojej babci na wsi sąsiadka robiła takie swojskie. Trochę grudkowate, mocno zmrożone, śmietankowe. Ach smaku nie zapomnę nigdy. To były czasy :mrgreen:

 

Na dziś polecam "Grycana". Spróbujcie. Nie pożałujecie.

Link to post
Share on other sites
elektryczna

[shadow=red:8cc73418cd]Bananowy przysmak![/shadow:8cc73418cd]

 

Składniki dla: 2 osób

 

6 gałek lodów różnych smaków [mogą to być lody z kubeczków]

2 banany

bita śmietana

cytryna

owoce do dekoracji

4 kostki czekolady

 

 

[shadow=red:8cc73418cd]Bita śmietana z owocami![/shadow:8cc73418cd]

Składniki dla: 2 osób:

 

2 szkl śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

1 jabłko

1 kiwi

1 brzoskwinia

4 kostki czekolady mlecznej Milka

kilka kulek winogrona jasnego

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Mufinki:-)

Skł:

1,5 szkl. mąki

6 łyżek cukru pudru (moze byc tez zwykły cukier)

1,5 łyżki proszku do pieczenia

2 jajka

0,5 kostki masła lub 0,5 szkl. oleju

0,75 szkl.maślanki, kefiru lub mleka

Wykonanie:

Wymieszać wszystko razem łyżką, nałożyć do foremek (ja mam taką blaszkę z wgłębieniami) do 0,75 pojemności i piec w temp. 200 st. przez 10-12 min (właściwie ja piekę 15 min i jest dobrze). Foremki dobrze jest wyłożyc takimi specjalnymi pergaminkami, wtedy dobrze je się wyjmuje.

Jako dodatku do mufinów można użyć czego tylko się chce, ja dodaję orzechy, czekoladę, kakao, olejki do ciast.

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poza tym nie mogą się nie udać jeżeli mi się udały (to mój pierwszy wypiek).

:-)

post-3862-15432481753544_thumb.jpg

Edited by doro
Dodanie załącznika
Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Upiekłam muffinki czekoladowe i zakochałam się w nich :zakochany: Dla chętnych podaję przepisy i fotkę na zachęte, dwa rodzaje muffinek są w papilotkach jeden normalnie jak ciasto na blasze :ostr:

 

I

 

Składniki

 

* 250 g. mąki

* 175 g. drobnego cukru

* 2 pełne łyżki gorzkiego kakao (dałam czubate)

* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia (tu również czubate)

* 125 g. pokruszonej czekolady (dałam 1 i 1/2 tabliczki troche gorzkiej troche mlecznej)

* po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu (nie dałam)

* 260 ml. mleka

* 100 ml. oleju (oliwę z oliwek)

 

Przepis

 

1. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.

2. Do mleka wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając, olej.

3. Do suchych składników wlać mleko z olejem, wymieszać, ale niezbyt dokładnie (masa ma być grudkowata).

4. Wypełnić masą dołki na mufinki do 3/4 wysokości, piec 20-25 min (duże) lub 15 min (małe) w temp. 180

 

II

 

To upiekłam w całości na blasze :ostr:

 

Składniki

 

15 dkg gorzkiej czekolady (dałam po jednej tabliczce gorzkiej i mlecznej)

12,5 dkg masła (dałam 15 dkg)

4 jajka

25 dkg cukru

1 cukier waniliowy (nie dałam)

16 dkg mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam czubatą)

Przepis

 

Czekoladę posiekać. Razem z masłem włożyć do rondelka i mieszając podgrzewać na małym ogniu. Przelać do miski. Dodać cukier i cukier waniliowy, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajka. Całość wymieszać.

Foremki papierowe wypełnić ciastem do wysokości 3/4.

Piec 20min. w temp. 175 stopni.

 

III

 

Składniki

 

2,5 szklanki mąki

1,5 szklanki mleka

0,5 szklanki cukru

3/4 kostki masła(dałam całą bo była 170g)

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia(dałam czubate)

2 tabliczki czekolady (dałam gorzką i mleczną)

Przepis

 

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Pieczemy 25 min

 

1.Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokruszoną drobno czekoladę mieszamy razem w jednym naczyniu.

2.W drugim naczyniu mieszamy jajka z mlekiem.

3.Masło rozpuszczamy w rondelku.

4.Po rozpuszczeniu masła wlewamy je równocześnie z masą jajeczno - mleczną do miski z sypkimi produktami i mieszamy energicznie metalową łyżką.

5.Wypełniamy foremki.

 

Zrobiłam jeden błąd, nie posmarowałam papierków żadnym tłuszczem, troszkę się przylepiły, ale da się muffinki wyjąć, więc nie ma tragedii :ostr:

post-413-15432481752311_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Ooo!!…mniamm…mniam!!!…na jaki smaczny kacik trafilam!!.... czytam , czytam…i już prawie pol czekolady mi wcielo…

 

Podziele się z wami tez jednym bardzo smacznym przepisem …dostalam go od pewnej starszej holenderki…jego zalety to proste i ekspresowe wykonanie a potem to już … ‘niebo w gembie’

 

A wiec TORCIK ORZECHOWY

 

Skladniki na ciasto:

1.150g cukru

2.150g masla

3.5jajek

4.20g mielonych orzechow

5.lyzeczka cynamonu

 

WYKONANIE:

 

Z 5-ciu bialek /ze szczypta soli/ ubijamy piane.

Skladniki 1+2+zoltka wymiksowac . Dodawac delikatnie lyzką ubite bialka i cynamon.

Wylozyc do sredniej okraglej formy-piec ok. 1godz w temp. 180stopni.

Lekko ostygniete ciasto wykladamy na tace.

Ubijamy 2kubki 200-stu gramowe 30%smietany /można dodac utrwalacz do bitej smietany / Wylozyc na ostygniete ciasto. Calosc posypac wiorkami czekoladowymi.

 

SMACZNEGO:_mniam::_mniam:

 

Aha ..jesli ktos zastanawia się gdzie jest maka? …to maki w tym przepisie niet.

Link to post
Share on other sites
kamii1303
Ooo!!…mniamm…mniam!!!…na jaki smaczny kacik trafilam!!.... czytam , czytam…i już prawie pol czekolady mi wcielo…

 

Podziele się z wami tez jednym bardzo smacznym przepisem …dostalam go od pewnej starszej holenderki…jego zalety to proste i ekspresowe wykonanie a potem to już … ‘niebo w gembie’

 

A wiec TORCIK ORZECHOWY

 

Skladniki na ciasto:

1.150g cukru

2.150g masla

3.5jajek

4.20g mielonych orzechow

5.lyzeczka cynamonu

 

WYKONANIE:

 

Z 5-ciu bialek /ze szczypta soli/ ubijamy piane.

Skladniki 1+2+zoltka wymiksowac . Dodawac delikatnie lyzką ubite bialka i cynamon.

Wylozyc do sredniej okraglej formy-piec ok. 1godz w temp. 180stopni.

Lekko ostygniete ciasto wykladamy na tace.

Ubijamy 2kubki 200-stu gramowe 30%smietany /można dodac utrwalacz do bitej smietany / Wylozyc na ostygniete ciasto. Calosc posypac wiorkami czekoladowymi.

 

SMACZNEGO:_mniam::_mniam:

 

Aha ..jesli ktos zastanawia się gdzie jest maka? …to maki w tym przepisie niet.

 

 

Właśnie sobie myślałam w trakcie czytania, "gdzie jest mąka?". Hmm...Jak kupie mikser to wypróbuję ;)

Link to post
Share on other sites

to jest fajny przepis na naglych w ostatniej chwili zapowiedzianych gosci-szybkie wykonanie i efektowny wyglad.

Przypomnialo mi sie, ze ostatnio znajoma polecala przed nalozeniem bitej smietany - polac ciasto ajerkoniakiem...podobno jeszcze lepiej smakuje.

Link to post
Share on other sites
urszula86

składniki:

- 4 łyżki mąki

- 4 łyżki cukru

- 2 łyżki kakao

- jajko

- 3 łyżki mleka

- 3 łyżki oliwy

+ kubek/miseczka

 

Wymieszać w kubku/miseczce sypkie składniki. Wmieszać jajko. Dodać mleko i oliwę, dokładnie wymieszać. Wstawić do mikrofalówki na 3 minuty przy najwyższej mocy. Poczekać aż przestanie rosnąć i usadowi się w kubku. Przełożyć zawartość kubka na talerzyk.

 

Probowalam wiele razy, w kryzysowej sytuacji gdy bardzo chce sie czegos slodkiego, jest naprawde bardzo dobre, w smaku podobne do murzynka

 

a tutaj link do strony gdzie znalazlam ten przepis: Chocolate Cake In 5 Minutes! | Dizzy Dee

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Ponieważ sezon na truskawki to ja zaproponuje szybki placek :)

 

 

biszkopt: 5 jajek , 3/4 szkl.cukru , 1 szkl.mąki , łyżeczka proszku do pieczenia

 

ubijamy piane z białek na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i na koniec żółtka , mąke i proszek , wylewamy na blaszke wyłożoną pergaminem i pieczemy 20 min.

 

krem : gotujemy jeden budyń według przepisu, studzimy i dodajemy do 1/2 kostki utartego masła

 

galaretki : 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szkl. wody , czekamy aż zacznie tężec

 

 

na wystudzony biszkopt smarujemy budyniowy krem, na to układamy truskawki dowolnie jak kto uważa , na truskawki wylewamy tężejąca galaretke i wstawiamy do lodówki

 

po 2 godz. gotowe do spozycia , ja kraje w kwadraty i na każdy wyciskam jeszcze tuż przed podaniem , bitą śmietane .... jak kto woli ;)....SMACZNEGO

 

 

może bomba kaloryczna , ale raz do roku w sezonie można sobie pozwolic :)

 

poz. doty

Link to post
Share on other sites

no to ja moze troszke zmienie nastroj :))

 

Przepis na ciasto (tylko dla mężczyzn)

 

1' Z lodówki weź 10 jajek, połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę,

następnym razem uważaj!

 

2' Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je

o brzeg naczynia.

 

3' Wytrzyj podłogę, następnym razem bardziej

uważaj! W naczyniu mamy 5 żółtek.

 

4' Weź mikser, wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka.

 

5' Wstaw do nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij

ubijać.

 

6' Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka, dokładnie

tyle potrzeba na szarlotkę.

 

7' Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią, będziemy

dodawać mąkę.

 

8' Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z podłogi

z powrotem do torebki.

 

9' Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do

miksowania.

 

10' Weź szybciutko prysznic!

 

11' Weź 4 jabłka I ostry nóż.

 

12' Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij

obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk!

 

13' Potnij jabłka w kostkę pamiętając, że potrzebujemy 2 jabłek więc

nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący

i środkowy.

 

14' Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z

ciastem, pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą.

 

15' Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę

bo jak zaschnie to nie domyjesz!

 

16' Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika.

 

17' Po godzinie, jeśli nie widać żadnych zmian, włącz piekarnik.

 

18' Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Otwórz okno i piekarnik.

 

 

Po tych przeżyciach nie pozostaje nic innego jak pójść do sklepu i

kupić coś z większą zawartością alkoholu

Link to post
Share on other sites
kudlisekola

Dziewczynki aż chce się skusić na takie pyszności.

To ja może coś bardziej lekkiego, zdrowego, szybkiego i takiego do pochrupania przy komputerku.

Mam troszkę fiołka na punkcie zdrowego odżywiania, więc:

 

CIASTECZKA OWSIANE

 

3/4 Kasi

1/2 szkl. cukru

1/2 szkl. maki tortowej

2 szkl. płatków owsianych "górskich"

1 jajko

10 dkg pestek słonecznika

10 dkg pestek dyni

 

Margarynę rozpuścić - letnią wlać do w/w składników - wymiwszać

 

Formować na blaszce (na papierze do pieczenia) ciasteczka

Piec ok 30 min w temp 180 C

Polecam

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Ja w deserach lubię prostotę. ;)

 

Wczoraj zrobiłam sobie prościutki deser. Mianowicie:

 

-zmiksowałam na oko jakieś 30 dkg truskawek

-dodałam dwie łyżeczki cukru

-trochę mleka

-schłodziłam w lodówce

-i wypiłam

 

:))

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Chętnie spróbuję Twojego przepisu na ciasteczka owsiane, kudlisekola:-) Wcześniej próbowałam innych przepisów, ale jakoś nie wychodziło mi to:-( Poza tym widzę tu pestki z dyni i słonecznika...interesujące! Pozdrawiam:-)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...