Skocz do zawartości

Wykorzystaj Swoją Intuicję

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Napisano
Godzinę temu, Yunugar napisał:

@Ejbert kamieniołom już zamknęli? :DWypadałoby podzielić się z nami na co tak zerkałeś. 

nie zamknęli mu kamieniołomu, ale, że tak powiem, utkwił gdzieś na pewien czas i raczej szybko się nie pojawi. Tyle co mogę wam podpowiedzieć w imieniu Ejberta, to to, że obydwoje (tzn. Piko i Ty) nie trafiliście - gra więc toczy się dalej ;p 

• Lubię to! 1
  • Dziękuję 1
Napisano (edytowane)

może patrzyłeś na kominek? przy czym nie chodzi mi o źródło ciepła lecz o ogień, który daje poczucie bezpieczeństwa, jest przyjemnie posiedzieć przy nim i t p.

Edytowane przez Emeryta
  • Medal 1
Napisano

Patrzyleś na czarno-białe zdjęcie rodzinne - babcia w prostej sukience.

• Administrator
Napisano
W dniu 25.09.2020 o 14:19, Emeryta napisał:

może patrzyłeś na kominek? przy czym nie chodzi mi o źródło ciepła lecz o ogień, który daje poczucie bezpieczeństwa, jest przyjemnie posiedzieć przy nim i t p.

Emeryta brawo :oklasky: - jesteś najbliżej :)  - chodziło konkretnie o bezpieczne źródło ognia, przy którym jest przyjemnie posiedzieć, sącząc na przykład wybornego grzańca i który daje równie przyjemne ciepełko i poczucie bezpieczeństwa, nie wspominając o mistycznych przeżyciach, które czasami także się pojawiają ;) 

• Lubię to! 1
Napisano

To ja pójdę za ciosem - na co patrzę pisząc tą zagadkę? ;p

dodam, że bambetli przy komputerze mam dużo, więc na czym się w tym momencie skupiłam?

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 4.10.2020 o 00:22, Emeryta napisał:

dodam, że bambetli przy komputerze mam dużo, więc na czym się w tym momencie skupiłam?

Na jakimś obrazku

• Lubię to! 1
  • Administrator
Napisano

chyba na czymś cięższym niż przybory dopisania czy notes, bo wprawdzie nic nie ujrzałam ale pierwsza myśl to "na Saturnie".

chyba hobby mi na dekielek cień rzuca :sark: 

może to odpromiennik z jakiegoś minerału? albo przycisk do papieru? ew. pudełko (chyba nie ołowiane ;) ) z kartami ;p 

• Lubię to! 1
Napisano

ja zobaczyłam coś kolorowego, jakby roślinki, kwiatki - może to jest obrazek z kwiatami albo bukiecik?

• Dziękuję 1
Napisano

Kalendarz papierowy :)

Rysunek odręczny 2020 świeży rysunek Mini Flamingo pulpit kalendarz  papierowy podwójny dzienny harmonogram planner roczny Agenda  organizator|paper calendar|table plannerplanner table - AliExpress 

July watercolor calendar. stock illustration. Illustration of month -  133373899

Napisano

Dziękuję wszystkim za udział w mojej zagadce, która łatwa nie była. Mam przy kompie sporo rzeczy z racji ograniczonego miejsca (nie mam oddzielnego pokoju komputerowego ;) ) i prawie każdy miał rację, bo:

@Yunugar - tak, wisi tam obrazek

@Ismer - tak, są tam te rzeczy: "może to odpromiennik z jakiegoś minerału? albo przycisk do papieru? ew. pudełko (chyba nie ołowiane ;) ) z kartami",

@Frida: tak, jest i to: "coś kolorowego, jakby roślinki, kwiatki - może to jest obrazek z kwiatami albo bukiecik? "

@Piko, tak, jest również: "stojaczek z długopisami i ołówkami"

@Psotnik, tak, jest to coś w kształcie kuli i jest ze szkła: "szklana kula"

@Willow: tak, jest też tam: "kalendarz papierowy"

@Wildwood: dzwoneczków przy kompie nie mam, ale są niedaleko, bo wisi taki mały dzwonuszek powietrzny przy  drzwiach do pokoju i mam go w zasięgu wzroku.

I spośród tych wszystkich rzeczy, które rzeczywiście są bardzo blisko siebie, skupiłam się w owej chwili naaaa przycisku do papieru :) 

Frida - w tej kuli jest coś na kształt kwiatków wodnych i są rybki

Psotnik - przycisk ma kształt kuli, tylko ma spód ścięty bo musi stać

Ismer więc wygrywa i zadaje następną zagadkę :))

• Super 2
  • Administrator
Napisano
5 godzin temu, Emeryta napisał:

Ismer więc wygrywa i zadaje następną zagadkę :))

Dziękuję :) 

daleko sięgać nie będę, pytanie jest łatwe (chyba...) - dziś w domu byłam, co jadłam, co piłam?

a konkretnie co jadłam na obiad i jakimż to trunkiem wybornym się uraczyłam :D 

Poprawne będą odpowiedzi w stylu: "zupa czosnkowa" czy "krewetki pod beszamelem" + "piwo"  nie wymagam szczegółowego opisu całego obiadu ;) 

• Lubię to! 2
  • Moderator
Napisano

Hmmm może to była jakaś wołowina z sosem, kluskami śląskimi, buraczkami i lampka czerwonego wina :)

• Lubię to! 2
  • Super 1
Napisano

kotlet wegetariański w towarzystwie domowej nalewki z pigwy ;p

• Lubię to! 2
  • Super 1
Napisano

Ostatnio przeczytałem o takim daniu jak:

Przepiórki w sosie koperkowym.

I stawiam na to danie.

Popijałaś winem ciemnym Chateau de Bordeaux :)

• Lubię to! 2
Napisano

ja tez obstawiam jakis dobry makaron- moze z oliwa oliwek, czosnkiem, papryczka chilli i pieturuszka oraz biale  wino 

• Lubię to! 1
  • Super 1
Napisano

pyzy ze słoninką  + mocny trunek do neutralizacji tłuszczu, kiwaterka gorzałki typu czorno kurnwica abo i co mocniejszego :D

• Lubię to! 1
  • Super 1
  • Administrator
Napisano

Kochani, najbliżej jest Lunaria, która jako pierwsza była tuż tuż ;) - danie główne to były kluski ziemniaczane, zwane szarymi, żelaznymi albo przecierakami. Kluski śląskie są bardziej zbliżone do nich niż pyzy. Z kolorem trafiłaś dwa razy, chociaż nie było czerwonego wina ani buraczków. 

Z trunkiem wybornym nikt nie trafił, bo:

- tak, trunek ma kolor ciemny czerwony, ale to nie wino, 

- tak, jest domową nalewką, ale nie z pigwy

to była nalewka wiśniowa, przewyborna, która dziwnie szybko wyparowała z barku :D 

Lunario, proszę o Twoją zagadkę :) 

• Moderator
Napisano
5 godzin temu, Ismer napisał:

Kochani, najbliżej jest Lunaria, która jako pierwsza była tuż tuż ;) - danie główne to były kluski ziemniaczane, zwane szarymi, żelaznymi albo przecierakami. Kluski śląskie są bardziej zbliżone do nich niż pyzy. Z kolorem trafiłaś dwa razy, chociaż nie było czerwonego wina ani buraczków. 

Z trunkiem wybornym nikt nie trafił, bo:

- tak, trunek ma kolor ciemny czerwony, ale to nie wino, 

- tak, jest domową nalewką, ale nie z pigwy

to była nalewka wiśniowa, przewyborna, która dziwnie szybko wyparowała z barku :D 

Lunario, proszę o Twoją zagadkę :) 

Ojejku, ale szok! Nie spodziewałam się, że będę najbliżej, ale szare kluski też przeszły mi przez myśl :buhah: tylko odrzuciłam je ze względu na to, że to był dla mnie "mało" niedzielny obiad ;)

Dziękuję ;)

Moja zagadka:

Ostatnio zrobiłam samej sobie prezent, co to było?

Gość alieninside
Napisano
1 minutę temu, Lunaria napisał:

Ojejku, ale szok! Nie spodziewałam się, że będę najbliżej, ale szare kluski też przeszły mi przez myśl :buhah: tylko odrzuciłam je ze względu na to, że to był dla mnie "mało" niedzielny obiad ;)

Dziękuję ;)

Moja zagadka:

Pierwsze co mi przyszlo do glowy to jakis magicznzy przedmiot typu amulet moze wisiorek w kazdym razie cos z polaczenia magia - bizuteria

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 16.11.2020 o 21:37, Lunaria napisał:

Moja zagadka:

może wciągająca książka ;)

• Lubię to! 1
  • Ekspert
Napisano
W dniu 16.11.2020 o 21:37, Lunaria napisał:

Moja zagadka:

mi się skojarzyło z jakimś dodatkiem typu biżuteria, np. kolczyki albo wisiorek. Coś ładnego i eleganckiego :)

• Lubię to! 1
  • Moderator
Napisano

Podaję rozwiązanie mojej zagadki :)

Najbliżej była @Eufemia  napisala,że  było to 

10 godzin temu, Eufemia napisał:

Coś ładnego i eleganckiego :)

Kupiłam sobie perfumy, polowałam na nie rok czasu. Dostalam ekstra premię i postanowiłam zaszaleć, pachną faktycznie elegancko i mają ładny flakonik :)

Gratuluję i dziękuję wszystkim za udział w zabawie :1s_z:

• Cool 1
  • Super 1
  • Ekspert
Napisano

a ja głupia wahałam się czy nie napisać o zapachu, bo chociaż nie widziałam perfum i flakonika, lecz skojarzenie miałam z czymś eleganckim i delikatnym, koloru delikatnego różu lub wrzosu, zapach unoszący się z apaszki. Ale głupio mi było :D 

Moja zagadka: niedawno otrzymałam pewien sprzęt. Do czego on służy?

• Lubię to! 1
  • Super 1
Napisano

hmmm, :mysli: może to coś do słodkości, taki sprzęcik jak w reklamie, typu "pisaki" do przyozdabiania ciast, ciasteczek i pierniczków? Kiedyś to była taka strzykawa a teraz to jest już cały osprzęt :D 

• 3 tygodnie później...
  • Moderators
Napisano
W dniu 28.11.2020 o 16:57, Eufemia napisał:

do ćwiczeń, może bieżnia, rowerek, nordic walking... ? hantle chyba nie ;) 

• 3 tygodnie później...
  • Ekspert
Napisano

do wiercenia, wkręcania, kłucia, szycia? - coś zwidziało mi się jakby cienkie i mocne, np. może to być wiertło, szydełko, igła, może coś do majsterkowania albo do szycia,wyszywania, haftu?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Moze to być coś powiązane z kuchnią: zestaw noży lub czajnik do gotowania wody.

Gość Hopefull
Napisano
On 11/28/2020 at 3:57 PM, Eufemia said:

Moja zagadka: niedawno otrzymałam pewien sprzęt. Do czego on służy

Mikser. 

• 2 tygodnie później...
  • Ekspert
Napisano

To jest sprzęt medyczny - glukometr. Dostałam go gratis, gdyż lekarka uznała że mam mierzyć poziom cukru codziennie.

Najbliżej były Emeryta i Makrela; Emeryta opisała iż jest to "coś do słodkości; taki pisak " - no tak, poniekąd jest i do słodkości i ma kształt pisaka, a Makrela:

W dniu 6.01.2021 o 21:13, Makrela napisał:

do wiercenia, wkręcania, kłucia, szycia? - coś zwidziało mi się jakby cienkie i mocne, np. może to być wiertło, szydełko, igła, może coś do majsterkowania albo do szycia,wyszywania, haftu?

i ponieważ jest cienkie, mocne, do kłucia uważam, że bliżej przeznaczenia sprzętu jest Makrela. Teraz więc Twoja zagadka :) 

• Dziękuję 1
  • Ekspert
Napisano

Oki,w takim razie moja zagadka: 

Dzisiaj oglądałam na Allegro rozmaite rzeczy i pytanie: jaki przedmiot z mnóstwa przeróżnych ofert zwrócił moją szczególną uwagę? 

Może być nazwa przedmiotu albo jego opis - co kto widzi :) 

• Lubię to! 1
  • 3 miesiące temu...
  • Moderator
Napisano
W dniu 14.02.2021 o 18:43, Makrela napisał:

Oki,w takim razie moja zagadka: 

Dzisiaj oglądałam na Allegro rozmaite rzeczy i pytanie: jaki przedmiot z mnóstwa przeróżnych ofert zwrócił moją szczególną uwagę? 

Może być nazwa przedmiotu albo jego opis - co kto widzi :) 

Coś z biżuterii albo jakiś niezwykły kamień szlachetny??

• 3 lata później...
Napisano (edytowane)

Skoro wystartowała jedna zabawa to zacznijmy tutaj. 

Ktoś jest zainteresowany?

Przypominam zasady z pierwszego wpisu:

Nie korzystamy z żadnych metod dywinacyjnych: tarot, runy itp.

Używamy wyłącznie swoją intuicję.

Jeden użytkownik może próbować udzielać odpowiedzi kilkakrotnie. Nie ma ograniczeń

W sytuacji trudności odgadnięcia hasła: dozwolone są podpowiedzi. 

Wśród kupionych ostatnio albumów muzycznych jest jeden zespół. Jego nazwa w l. mnogiej pochodzi od zwierzęcia. Jakie to zwierzę? 

Edytowane przez Yunugar
  • Lubię to! 1
Napisano
5 godzin temu, Yunugar napisał:

Jeden użytkownik może próbować udzielać odpowiedzi kilkakrotnie. Nie ma ograniczeń

Wśród kupionych ostatnio albumów muzycznych jest jeden zespół. Jego nazwa w l. mnogiej pochodzi od zwierzęcia. Jakie to zwierzę? 

Wilki? :mysli:

Od razu mi to przyszło na myśl 

• Lubię to! 1
  • Dziękuję 1
Napisano
6 godzin temu, Yunugar napisał:

Arctic Monkeys :D

• Dziękuję 1
Napisano
35 minut temu, Artemidaa napisał:

Wilki? :mysli:

Od razu mi to przyszło na myśl 

Zastanawiałem się jakie będą wasze odpowiedzi: wilki (padła ta odpowiedź bo to jest polski zespół). 

Odpowiedzi nie ujawniam. Jezcze inni mogą się wypowiedziec. 

• Lubię to! 1
Napisano

Nikt nie podał prawidlowej odpowiedzi. 

To nie muszą być nazwy zespołów. Pytam tylko o zwierzę. 

• Lubię to! 2
  • Moderators
Napisano

Skorpion 🦂  - jak raz to jest jego miesiąc :D

• Dziękuję 1
Napisano (edytowane)

Ejbert i shamansblues zbliżacie się niebiezpiecznie do rozwiązania zagadki. 

Jedna osoba również zbliżyła się do prawidłowej odpowiedzi ale w mniejszym stopniu (o tym później).

Jest to tropikalne zwierzątko. 

Edytowane przez Yunugar
Napisano (edytowane)

Nie jest w j. polskim. 

Pytam tylko o zwierzę. Nikt nie musi znać zespołów. Jest dużo podpowiedzi. "Gdzieś dzwoni ale niewiadomo, w którym kościele", krążycie wokół prawidłowej odpowiedzi, wychodzicie z mgły, idziecie w dobrym kierunku. 

Skorpion już był wymieniany. Scorpions jest mi znaną niem. grupą, "wind of change" i tak dalej. Pod kątem działalności muzycznej też jesteście blisko. 

Edytowane przez Yunugar
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Gringe napisał:

T.Rex? 

Mniej fantazji o dinozaurach. Spróbujcie prościej. 

Edytowane przez Yunugar
  • Dobre! 1
Napisano (edytowane)

Nikt nie spróbuje. 

To zwierzę to: 

Kameleon.

Ukryło się dobrze. 

Byliście blisko. Najbliżej była szamansblues z jaszczurką. Kameleon to gatunek jaszczurki. 

Smok był również blisko, porównując jego skórę z kameleonem. A skorpion był blisko z wielkością i brakiem upierzenia. 

Nikt nie podał dokładnej odpowiedzi. 

Kto chce zadać zagadkę, to może ją napisać. 

Zespół to: 

The Chameleons 

W albumie "Script Of The Bridge"

pojawiają się mroczne dźwięki przeplatane ze wspomnieniami i "marzycielskimi" dźwiękami. Gotycka atmosfera (teksty, mocny bas, gitary z efektem pogłosu) 

Okładka a na dole mój rysunek (do zaprezentowania zwierzęcia i bez kolorowania):

IMG_20241108_184507.thumb.jpg.997fc8bdf26c27e6ba56a58348fb0327.jpg

Edytowane przez Yunugar
  • Lubię to! 2