Administrator Ismer Napisano 24 Września 2020 Administrator Napisano 24 Września 2020 Godzinę temu, Yunugar napisał: @Ejbert kamieniołom już zamknęli? Wypadałoby podzielić się z nami na co tak zerkałeś. nie zamknęli mu kamieniołomu, ale, że tak powiem, utkwił gdzieś na pewien czas i raczej szybko się nie pojawi. Tyle co mogę wam podpowiedzieć w imieniu Ejberta, to to, że obydwoje (tzn. Piko i Ty) nie trafiliście - gra więc toczy się dalej 1 1 Cytuj
Emeryta Napisano 25 Września 2020 Napisano 25 Września 2020 (edytowane) może patrzyłeś na kominek? przy czym nie chodzi mi o źródło ciepła lecz o ogień, który daje poczucie bezpieczeństwa, jest przyjemnie posiedzieć przy nim i t p. Edytowane 25 Września 2020 przez Emeryta 1 Cytuj
Gość Nice Napisano 25 Września 2020 Napisano 25 Września 2020 Kot lub inne zwierzę - to analogia z sobą Cytuj
Yunugar Napisano 30 Września 2020 Autor Napisano 30 Września 2020 Patrzyleś na czarno-białe zdjęcie rodzinne - babcia w prostej sukience. Cytuj
Administrator Ismer Napisano 2 Października 2020 Administrator Napisano 2 Października 2020 W dniu 25.09.2020 o 14:19, Emeryta napisał: może patrzyłeś na kominek? przy czym nie chodzi mi o źródło ciepła lecz o ogień, który daje poczucie bezpieczeństwa, jest przyjemnie posiedzieć przy nim i t p. Emeryta brawo - jesteś najbliżej - chodziło konkretnie o bezpieczne źródło ognia, przy którym jest przyjemnie posiedzieć, sącząc na przykład wybornego grzańca i który daje równie przyjemne ciepełko i poczucie bezpieczeństwa, nie wspominając o mistycznych przeżyciach, które czasami także się pojawiają 1 Cytuj
Emeryta Napisano 3 Października 2020 Napisano 3 Października 2020 To ja pójdę za ciosem - na co patrzę pisząc tą zagadkę? dodam, że bambetli przy komputerze mam dużo, więc na czym się w tym momencie skupiłam? Cytuj
Yunugar Napisano 29 Października 2020 Autor Napisano 29 Października 2020 W dniu 4.10.2020 o 00:22, Emeryta napisał: To ja pójdę za ciosem - na co patrzę pisząc tą zagadkę? dodam, że bambetli przy komputerze mam dużo, więc na czym się w tym momencie skupiłam? Na jakimś obrazku 1 Cytuj
Administrator Ismer Napisano 30 Października 2020 Administrator Napisano 30 Października 2020 W dniu 4.10.2020 o 00:22, Emeryta napisał: To ja pójdę za ciosem - na co patrzę pisząc tą zagadkę? dodam, że bambetli przy komputerze mam dużo, więc na czym się w tym momencie skupiłam? chyba na czymś cięższym niż przybory dopisania czy notes, bo wprawdzie nic nie ujrzałam ale pierwsza myśl to "na Saturnie". chyba hobby mi na dekielek cień rzuca może to odpromiennik z jakiegoś minerału? albo przycisk do papieru? ew. pudełko (chyba nie ołowiane ) z kartami 1 Cytuj
Gość alieninside Napisano 30 Października 2020 Napisano 30 Października 2020 Mi przyszly do glowy jakies dzwoneczki Cytuj
Frida Napisano 2 Listopada 2020 Napisano 2 Listopada 2020 W dniu 4.10.2020 o 00:22, Emeryta napisał: To ja pójdę za ciosem - na co patrzę pisząc tą zagadkę? dodam, że bambetli przy komputerze mam dużo, więc na czym się w tym momencie skupiłam? ja zobaczyłam coś kolorowego, jakby roślinki, kwiatki - może to jest obrazek z kwiatami albo bukiecik? 1 Cytuj
Piko Napisano 2 Listopada 2020 Napisano 2 Listopada 2020 stojaczek z długopisami i ołówkami .... Cytuj
Gość Nice Napisano 7 Listopada 2020 Napisano 7 Listopada 2020 W dniu 4.10.2020 o 00:22, Emeryta napisał: To ja pójdę za ciosem - na co patrzę pisząc tą zagadkę? dodam, że bambetli przy komputerze mam dużo, więc na czym się w tym momencie skupiłam? Kalendarz papierowy Cytuj
Emeryta Napisano 8 Listopada 2020 Napisano 8 Listopada 2020 Dziękuję wszystkim za udział w mojej zagadce, która łatwa nie była. Mam przy kompie sporo rzeczy z racji ograniczonego miejsca (nie mam oddzielnego pokoju komputerowego ) i prawie każdy miał rację, bo: @Yunugar - tak, wisi tam obrazek, @Ismer - tak, są tam te rzeczy: "może to odpromiennik z jakiegoś minerału? albo przycisk do papieru? ew. pudełko (chyba nie ołowiane ) z kartami", @Frida: tak, jest i to: "coś kolorowego, jakby roślinki, kwiatki - może to jest obrazek z kwiatami albo bukiecik? " @Piko, tak, jest również: "stojaczek z długopisami i ołówkami" @Psotnik, tak, jest to coś w kształcie kuli i jest ze szkła: "szklana kula" @Willow: tak, jest też tam: "kalendarz papierowy" @Wildwood: dzwoneczków przy kompie nie mam, ale są niedaleko, bo wisi taki mały dzwonuszek powietrzny przy drzwiach do pokoju i mam go w zasięgu wzroku. I spośród tych wszystkich rzeczy, które rzeczywiście są bardzo blisko siebie, skupiłam się w owej chwili naaaa przycisku do papieru Frida - w tej kuli jest coś na kształt kwiatków wodnych i są rybki Psotnik - przycisk ma kształt kuli, tylko ma spód ścięty bo musi stać Ismer więc wygrywa i zadaje następną zagadkę 2 Cytuj
Administrator Ismer Napisano 8 Listopada 2020 Administrator Napisano 8 Listopada 2020 5 godzin temu, Emeryta napisał: Ismer więc wygrywa i zadaje następną zagadkę Dziękuję daleko sięgać nie będę, pytanie jest łatwe (chyba...) - dziś w domu byłam, co jadłam, co piłam? a konkretnie co jadłam na obiad i jakimż to trunkiem wybornym się uraczyłam Poprawne będą odpowiedzi w stylu: "zupa czosnkowa" czy "krewetki pod beszamelem" + "piwo" nie wymagam szczegółowego opisu całego obiadu 2 Cytuj
Moderator Lunaria Napisano 8 Listopada 2020 Moderator Napisano 8 Listopada 2020 Hmmm może to była jakaś wołowina z sosem, kluskami śląskimi, buraczkami i lampka czerwonego wina 2 1 Cytuj
Emeryta Napisano 8 Listopada 2020 Napisano 8 Listopada 2020 kotlet wegetariański w towarzystwie domowej nalewki z pigwy 2 1 Cytuj
Yunugar Napisano 10 Listopada 2020 Autor Napisano 10 Listopada 2020 Ostatnio przeczytałem o takim daniu jak: Przepiórki w sosie koperkowym. I stawiam na to danie. Popijałaś winem ciemnym Chateau de Bordeaux 2 Cytuj
Gość Nice Napisano 10 Listopada 2020 Napisano 10 Listopada 2020 Spaghetti z sosem pomidorowym i czerwone wino Cytuj
runoutofbreath Napisano 10 Listopada 2020 Napisano 10 Listopada 2020 ja tez obstawiam jakis dobry makaron- moze z oliwa oliwek, czosnkiem, papryczka chilli i pieturuszka oraz biale wino 1 1 Cytuj
Psotnik Napisano 10 Listopada 2020 Napisano 10 Listopada 2020 pyzy ze słoninką + mocny trunek do neutralizacji tłuszczu, kiwaterka gorzałki typu czorno kurnwica abo i co mocniejszego 1 1 Cytuj
Administrator Ismer Napisano 16 Listopada 2020 Administrator Napisano 16 Listopada 2020 Kochani, najbliżej jest Lunaria, która jako pierwsza była tuż tuż - danie główne to były kluski ziemniaczane, zwane szarymi, żelaznymi albo przecierakami. Kluski śląskie są bardziej zbliżone do nich niż pyzy. Z kolorem trafiłaś dwa razy, chociaż nie było czerwonego wina ani buraczków. Z trunkiem wybornym nikt nie trafił, bo: - tak, trunek ma kolor ciemny czerwony, ale to nie wino, - tak, jest domową nalewką, ale nie z pigwy to była nalewka wiśniowa, przewyborna, która dziwnie szybko wyparowała z barku Lunario, proszę o Twoją zagadkę Cytuj
Moderator Lunaria Napisano 16 Listopada 2020 Moderator Napisano 16 Listopada 2020 5 godzin temu, Ismer napisał: Kochani, najbliżej jest Lunaria, która jako pierwsza była tuż tuż - danie główne to były kluski ziemniaczane, zwane szarymi, żelaznymi albo przecierakami. Kluski śląskie są bardziej zbliżone do nich niż pyzy. Z kolorem trafiłaś dwa razy, chociaż nie było czerwonego wina ani buraczków. Z trunkiem wybornym nikt nie trafił, bo: - tak, trunek ma kolor ciemny czerwony, ale to nie wino, - tak, jest domową nalewką, ale nie z pigwy to była nalewka wiśniowa, przewyborna, która dziwnie szybko wyparowała z barku Lunario, proszę o Twoją zagadkę Ojejku, ale szok! Nie spodziewałam się, że będę najbliżej, ale szare kluski też przeszły mi przez myśl tylko odrzuciłam je ze względu na to, że to był dla mnie "mało" niedzielny obiad Dziękuję Moja zagadka: Ostatnio zrobiłam samej sobie prezent, co to było? Cytuj
Gość alieninside Napisano 16 Listopada 2020 Napisano 16 Listopada 2020 1 minutę temu, Lunaria napisał: Ojejku, ale szok! Nie spodziewałam się, że będę najbliżej, ale szare kluski też przeszły mi przez myśl tylko odrzuciłam je ze względu na to, że to był dla mnie "mało" niedzielny obiad Dziękuję Moja zagadka: Ostatnio zrobiłam samej sobie prezent, co to było? Pierwsze co mi przyszlo do glowy to jakis magicznzy przedmiot typu amulet moze wisiorek w kazdym razie cos z polaczenia magia - bizuteria Cytuj
Fryga Napisano 27 Listopada 2020 Napisano 27 Listopada 2020 W dniu 16.11.2020 o 21:37, Lunaria napisał: Moja zagadka: Ostatnio zrobiłam samej sobie prezent, co to było? może wciągająca książka 1 Cytuj
Ekspert Eufemia Napisano 27 Listopada 2020 Ekspert Napisano 27 Listopada 2020 W dniu 16.11.2020 o 21:37, Lunaria napisał: Moja zagadka: Ostatnio zrobiłam samej sobie prezent, co to było? mi się skojarzyło z jakimś dodatkiem typu biżuteria, np. kolczyki albo wisiorek. Coś ładnego i eleganckiego 1 Cytuj
Gość Sajya Napisano 28 Listopada 2020 Napisano 28 Listopada 2020 Spódnica/sukienka, jakoś ją przerobiłaś Cytuj
Moderator Lunaria Napisano 28 Listopada 2020 Moderator Napisano 28 Listopada 2020 Podaję rozwiązanie mojej zagadki Najbliżej była @Eufemia napisala,że było to 10 godzin temu, Eufemia napisał: Coś ładnego i eleganckiego Kupiłam sobie perfumy, polowałam na nie rok czasu. Dostalam ekstra premię i postanowiłam zaszaleć, pachną faktycznie elegancko i mają ładny flakonik Gratuluję i dziękuję wszystkim za udział w zabawie 1 1 Cytuj
Ekspert Eufemia Napisano 28 Listopada 2020 Ekspert Napisano 28 Listopada 2020 a ja głupia wahałam się czy nie napisać o zapachu, bo chociaż nie widziałam perfum i flakonika, lecz skojarzenie miałam z czymś eleganckim i delikatnym, koloru delikatnego różu lub wrzosu, zapach unoszący się z apaszki. Ale głupio mi było Moja zagadka: niedawno otrzymałam pewien sprzęt. Do czego on służy? 1 1 Cytuj
Emeryta Napisano 28 Listopada 2020 Napisano 28 Listopada 2020 hmmm, może to coś do słodkości, taki sprzęcik jak w reklamie, typu "pisaki" do przyozdabiania ciast, ciasteczek i pierniczków? Kiedyś to była taka strzykawa a teraz to jest już cały osprzęt Cytuj
Moderators Ejbert Napisano 17 Grudnia 2020 Moderators Napisano 17 Grudnia 2020 W dniu 28.11.2020 o 16:57, Eufemia napisał: Moja zagadka: niedawno otrzymałam pewien sprzęt. Do czego on służy? do ćwiczeń, może bieżnia, rowerek, nordic walking... ? hantle chyba nie Cytuj
Ekspert Makrela Napisano 6 Stycznia 2021 Ekspert Napisano 6 Stycznia 2021 W dniu 28.11.2020 o 16:57, Eufemia napisał: Moja zagadka: niedawno otrzymałam pewien sprzęt. Do czego on służy? do wiercenia, wkręcania, kłucia, szycia? - coś zwidziało mi się jakby cienkie i mocne, np. może to być wiertło, szydełko, igła, może coś do majsterkowania albo do szycia,wyszywania, haftu? Cytuj
Yunugar Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Napisano 28 Stycznia 2021 W dniu 28.11.2020 o 16:57, Eufemia napisał: Moja zagadka: niedawno otrzymałam pewien sprzęt. Do czego on służy? Moze to być coś powiązane z kuchnią: zestaw noży lub czajnik do gotowania wody. Cytuj
Gość Hopefull Napisano 29 Stycznia 2021 Napisano 29 Stycznia 2021 On 11/28/2020 at 3:57 PM, Eufemia said: Moja zagadka: niedawno otrzymałam pewien sprzęt. Do czego on służy Mikser. Cytuj
Ekspert Eufemia Napisano 6 Lutego 2021 Ekspert Napisano 6 Lutego 2021 W dniu 28.11.2020 o 16:57, Eufemia napisał: Moja zagadka: niedawno otrzymałam pewien sprzęt. Do czego on służy? To jest sprzęt medyczny - glukometr. Dostałam go gratis, gdyż lekarka uznała że mam mierzyć poziom cukru codziennie. Najbliżej były Emeryta i Makrela; Emeryta opisała iż jest to "coś do słodkości; taki pisak " - no tak, poniekąd jest i do słodkości i ma kształt pisaka, a Makrela: W dniu 6.01.2021 o 21:13, Makrela napisał: do wiercenia, wkręcania, kłucia, szycia? - coś zwidziało mi się jakby cienkie i mocne, np. może to być wiertło, szydełko, igła, może coś do majsterkowania albo do szycia,wyszywania, haftu? i ponieważ jest cienkie, mocne, do kłucia uważam, że bliżej przeznaczenia sprzętu jest Makrela. Teraz więc Twoja zagadka 1 Cytuj
Ekspert Makrela Napisano 14 Lutego 2021 Ekspert Napisano 14 Lutego 2021 Oki,w takim razie moja zagadka: Dzisiaj oglądałam na Allegro rozmaite rzeczy i pytanie: jaki przedmiot z mnóstwa przeróżnych ofert zwrócił moją szczególną uwagę? Może być nazwa przedmiotu albo jego opis - co kto widzi 1 Cytuj
Moderator Lunaria Napisano 31 Maja 2021 Moderator Napisano 31 Maja 2021 W dniu 14.02.2021 o 18:43, Makrela napisał: Oki,w takim razie moja zagadka: Dzisiaj oglądałam na Allegro rozmaite rzeczy i pytanie: jaki przedmiot z mnóstwa przeróżnych ofert zwrócił moją szczególną uwagę? Może być nazwa przedmiotu albo jego opis - co kto widzi Coś z biżuterii albo jakiś niezwykły kamień szlachetny?? Cytuj
Yunugar Napisano 6 Listopada 2024 Autor Napisano 6 Listopada 2024 (edytowane) Skoro wystartowała jedna zabawa to zacznijmy tutaj. Ktoś jest zainteresowany? Przypominam zasady z pierwszego wpisu: Nie korzystamy z żadnych metod dywinacyjnych: tarot, runy itp. Używamy wyłącznie swoją intuicję. Jeden użytkownik może próbować udzielać odpowiedzi kilkakrotnie. Nie ma ograniczeń W sytuacji trudności odgadnięcia hasła: dozwolone są podpowiedzi. Wśród kupionych ostatnio albumów muzycznych jest jeden zespół. Jego nazwa w l. mnogiej pochodzi od zwierzęcia. Jakie to zwierzę? Edytowane 6 Listopada 2024 przez Yunugar 1 Cytuj
Artemidaa Napisano 6 Listopada 2024 Napisano 6 Listopada 2024 5 godzin temu, Yunugar napisał: Skoro wystartowała jedna zabawa to zacznijmy tutaj. Ktoś jest zainteresowany? Przypominam zasady z pierwszego wpisu: Nie korzystamy z żadnych metod dywinacyjnych: tarot, runy itp. Używamy wyłącznie swoją intuicję. Jeden użytkownik może próbować udzielać odpowiedzi kilkakrotnie. Nie ma ograniczeń W sytuacji trudności odgadnięcia hasła: dozwolone są podpowiedzi. Wśród kupionych ostatnio albumów muzycznych jest jeden zespół. Jego nazwa w l. mnogiej pochodzi od zwierzęcia. Jakie to zwierzę? Wilki? Od razu mi to przyszło na myśl 1 1 Cytuj
Romualda de Kocurko Napisano 6 Listopada 2024 Napisano 6 Listopada 2024 6 godzin temu, Yunugar napisał: Skoro wystartowała jedna zabawa to zacznijmy tutaj. Ktoś jest zainteresowany? Przypominam zasady z pierwszego wpisu: Nie korzystamy z żadnych metod dywinacyjnych: tarot, runy itp. Używamy wyłącznie swoją intuicję. Jeden użytkownik może próbować udzielać odpowiedzi kilkakrotnie. Nie ma ograniczeń W sytuacji trudności odgadnięcia hasła: dozwolone są podpowiedzi. Wśród kupionych ostatnio albumów muzycznych jest jeden zespół. Jego nazwa w l. mnogiej pochodzi od zwierzęcia. Jakie to zwierzę? Arctic Monkeys :D 1 Cytuj
Yunugar Napisano 6 Listopada 2024 Autor Napisano 6 Listopada 2024 35 minut temu, Artemidaa napisał: Wilki? Od razu mi to przyszło na myśl Zastanawiałem się jakie będą wasze odpowiedzi: wilki (padła ta odpowiedź bo to jest polski zespół). Odpowiedzi nie ujawniam. Jezcze inni mogą się wypowiedziec. 1 Cytuj
Yunugar Napisano 7 Listopada 2024 Autor Napisano 7 Listopada 2024 Nikt nie podał prawidlowej odpowiedzi. To nie muszą być nazwy zespołów. Pytam tylko o zwierzę. 2 Cytuj
Yunugar Napisano 8 Listopada 2024 Autor Napisano 8 Listopada 2024 Ktoś jeszcze spróbuje? Można kilka razy. Cytuj
Moderators Ejbert Napisano 8 Listopada 2024 Moderators Napisano 8 Listopada 2024 Skorpion 🦂 - jak raz to jest jego miesiąc 1 Cytuj
Yunugar Napisano 9 Listopada 2024 Autor Napisano 9 Listopada 2024 (edytowane) Ejbert i shamansblues zbliżacie się niebiezpiecznie do rozwiązania zagadki. Jedna osoba również zbliżyła się do prawidłowej odpowiedzi ale w mniejszym stopniu (o tym później). Jest to tropikalne zwierzątko. Edytowane 9 Listopada 2024 przez Yunugar Cytuj
Artemidaa Napisano 10 Listopada 2024 Napisano 10 Listopada 2024 @Yunugar czy nazwa tego zespołu jest w języku polskim? Przyszło mi na myśl scorpions 1 Cytuj
Yunugar Napisano 10 Listopada 2024 Autor Napisano 10 Listopada 2024 (edytowane) Nie jest w j. polskim. Pytam tylko o zwierzę. Nikt nie musi znać zespołów. Jest dużo podpowiedzi. "Gdzieś dzwoni ale niewiadomo, w którym kościele", krążycie wokół prawidłowej odpowiedzi, wychodzicie z mgły, idziecie w dobrym kierunku. Skorpion już był wymieniany. Scorpions jest mi znaną niem. grupą, "wind of change" i tak dalej. Pod kątem działalności muzycznej też jesteście blisko. Edytowane 10 Listopada 2024 przez Yunugar Cytuj
Yunugar Napisano 10 Listopada 2024 Autor Napisano 10 Listopada 2024 (edytowane) 2 godziny temu, Gringe napisał: T.Rex? Mniej fantazji o dinozaurach. Spróbujcie prościej. Edytowane 10 Listopada 2024 przez Yunugar 1 Cytuj
Yunugar Napisano 20 Listopada 2024 Autor Napisano 20 Listopada 2024 Ktoś jeszcze spróbu je odgadnąć? Cytuj
Yunugar Napisano 25 Listopada 2024 Autor Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) Nikt nie spróbuje. To zwierzę to: Kameleon. Ukryło się dobrze. Byliście blisko. Najbliżej była szamansblues z jaszczurką. Kameleon to gatunek jaszczurki. Smok był również blisko, porównując jego skórę z kameleonem. A skorpion był blisko z wielkością i brakiem upierzenia. Nikt nie podał dokładnej odpowiedzi. Kto chce zadać zagadkę, to może ją napisać. Zespół to: The Chameleons W albumie "Script Of The Bridge" pojawiają się mroczne dźwięki przeplatane ze wspomnieniami i "marzycielskimi" dźwiękami. Gotycka atmosfera (teksty, mocny bas, gitary z efektem pogłosu) Okładka a na dole mój rysunek (do zaprezentowania zwierzęcia i bez kolorowania): Edytowane 25 Listopada 2024 przez Yunugar 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi