Administrator Marcin Posted February 21, 2006 Administrator Share Posted February 21, 2006 Dyskusja na temat znaczenia imienia Ewa : Osoba z tym imieniem jest mądra, o wzniosłych ideałach, stara się być samodzielna w myśleniu i działaniu. Jest często altruistka, poświęcająca wiele swych sił i czasu ludziom potrzebującym pomocy. Czyni wszystko rozsądnie, a uciech życiowych zażywa z umiarem. Nigdy nie narzuca się innym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewa123 Posted June 27, 2008 Share Posted June 27, 2008 to rzeczywiście to cała ja ,[no prawie]....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heaven Posted October 23, 2008 Share Posted October 23, 2008 U mnie również wszystko się zgadza! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NellTu Posted October 26, 2008 Share Posted October 26, 2008 Hehe trochę do mnie pasuje ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest truskawka Posted November 12, 2008 Share Posted November 12, 2008 Ewa posiada bogactwo czułości i miłości. Często jest altruistką, wiele sił i czasu poświęca na pomoc potrzebującym. Zawsze służą radą. W swoim postępowaniu kieruje się dobrem innych. Jest osobą odpowiedzialną, rozsądną, a uciech życiowych zażywa z umiarem. Nie lubi narzucać się innym. Jest introwertyczką, to znaczy, że posiada skłonność do zamykania się w sobie i nie zawsze ujawnia swe myśli i uczucia. Jest raczej skryta, ale ma pewność siebie i dużą dozę zdecydowania. Źródło - Ewa - Znaczenie imienia Ewa - Wielka Księga Imion Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rirra Posted December 20, 2008 Share Posted December 20, 2008 Trafione w samo sedno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
katherina84 Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 hej znam trzy Ewy i musze stwierdzic, ze altruistkami to one na bank nie sa. Ewy w opinii mojej i takze moich najblizszych znajomych sa egoistyczne, cenia tylko swoje dobro i sfere materialna egzystencji. Byc moze to tylko moje i moich bliskich odczucia, ale jak dla mnie te imie nie wnosi zadnego ciepla. Pozdrawiam wszystkich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewula22 Posted June 12, 2009 Share Posted June 12, 2009 no ja jestem Ewa i zgadzam sie z opiniami bo chyba taka jestem tak twierdza inni i mam problemy z samokrytyka ale pozatym wesoła ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewcia174 Posted July 5, 2009 Share Posted July 5, 2009 hej ja też jestem Ewa i muszę przyznać że sporo się zgadza, ale jeśli chodzi o miłość i czułość to tak, ale tylko i wyłącznie dla tych których bardzo, ale to bardzo dobrze znamy i są to dla nas osoby bardzo ważne. podobno pierwsze wrażenie o Ewach to że sa zimne i niedostępne tak mówią moi znajomi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lagneu Posted August 16, 2009 Share Posted August 16, 2009 hej znam trzy Ewy i musze stwierdzic, ze altruistkami to one na bank nie sa. Ewy w opinii mojej i takze moich najblizszych znajomych sa egoistyczne, cenia tylko swoje dobro i sfere materialna egzystencji. Byc moze to tylko moje i moich bliskich odczucia, ale jak dla mnie te imie nie wnosi zadnego ciepla. Pozdrawiam wszystkich Sama jestem Ewą i wiem, że jestem straszną egoistką Jednakże mimo to po prostu lubię pomagać innym, często (o zgrozo!) bezinteresownie. Also, jak widzimy na przytoczonym przykładzie, można być jednym i drugim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewa43 Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Dzięki serdeczne za takie słowa, nie uważam się za mądrą osobę ale reszta się zgadza. Zawsze stawiam sobie nowy cel i robię wszystko żeby go osiągnąć ale nie za wszelką cenę. Najważniejsza jest dla mnie rodzina i spokój, cieszą mnie korzyści materialne i jak mnie stać to korzystam z życia ale myślę też o zabezpieczeniu przyszłości i zawsze muszę coś mieć na cięższe czasy.A jeśli chodzi o uczucia to jak kocham to prawdziwie a jak nienawidzę to do końca życia, oto cała ja, pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stokroti Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 Zgadzam się z większością, również jestem Ewa, a do tego rak, emocje i uczucia rządzą w moim życiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Funia Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 mam na imię Ewai muszę przyznać że ten opis imienia w odniesieniu do moich cech charakteru jest adekwatny do rzeczywistości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
werona Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 EWA Pochodzenie: hebrajskie Liczba imienia: TRÓJKA Znaczenie: życie Znak zodiaku: Bliźnięta i Skorpion Planeta: Merkury i Uran Imieniny: 24 Grudzień Według prastarego semickiego mitu o stworzeniu świata, Ewa była pierwszą kobieta, towarzyszką Adama w raju, pramatką całej ludzkości. Wszyscy znamy historię Adama i Ewy: jak zostali stworzeni przez Boga, żyli bez trosk w rajskim ogrodzie, jak za namową złośliwego Węża odmówili Stwórcy posłuszeństwa i na skutek owego pierworodnego grzechu zostali z raju wygnani. Opowieść o losach Ewy i Adama jest zapisana w Biblii w rozdziale o początku świata, zwanym Genesis, czyli w Księdze Rodzaju. Imię Ewa, po hebrajsku Hawwa, znaczyło "życie" lub "dająca życie". Ciekawe, że według dawnych Semitów pierwsza kobieta wcale nie była łagodna ani posłuszna. Przeciwnie: była istotą wścibską i buntowniczą. Ewę w raju goni nienasycona ciekawość i chęć spróbowania czegoś nowego. Mało jej rajskiego dobrobytu: nie może wytrzymać, że jest tam drzewo, z którego nie może zerwać owocu. I w końcu to ona pierwsza ulega namowom węża kusiciela. Adam, mężczyzna stateczny i poczciwy, sam na pewno żadnego grzechu by nie popełnił... Trzy jest liczbą imienia Ewa - i Ewa z Biblii jest dokładnie taka, jaka powinna być numerologiczna trójka! Trójka oznacza ludzi pełnych życia, werwy i zapału, dążących stale ku nowym celom i nowym sukcesom. Tak się dziwnie składa, że dzisiejsze Ewy pod wieloma względami przypominają Pierwszą Kobietę. Są z natury samodzielne i ciekawe świata. Nie znoszą ograniczeń, źle się czują w roli kogoś podporządkowanego i wtedy gotowe są się buntować. Pociąga je ruch i zmiany. Mają w sobie mnóstwo energii, ale trudno im się skupić na długotrwałym, monotonnym wysiłku. Łatwo pną się w górę i często robią błyskotliwe kariery w jakiejś dziedzinie życia. Ewy zwykle wyróżniają się na tle otoczenia i na innych robią wrażenie od pierwszego wejrzenia. Dzisiejsze Ewy przypominają Ewę z raju również tym, że muszą wszystkiego w życiu spróbować: zarówno tego, co wolno, jak i różnych zakazanych przyjemności. Życie w parze z Ewą nie jest łatwe i jej mężczyzna musi być stale przygotowany na niespodzianki, ale z drugiej strony... na pewno nie umrze z nudów! Żywa natura, ciekawość świata, dociekliwość to cechy właściwe znakowi Bliźniąt -i jest to pierwszy znak Ewy. Drugim znakiem jest Skorpion, gdyż idealna Ewa, tak jak Skorpion, nie może być "letnia" i nieokreślona; przeciwnie, pożąda wszelkich mocnych wrażeń. Imię to można śmiało nadać także znakom ognistym, czyli Baranom, Lwom i Strzelcom. Mniej odpowiednie będzie dla Panien, Koziorożców i Ryb, zaś łagodne Byki, Raki i Wagi imię to będzie popychać ku przygodom, w których raczej one nie gustują. Uwaga! Oprócz Ewy Pierwszej Grzesznicy była też święta Ewa z Ličge (w Belgii), która żyła w XIII wieku. Jej święto jest 14 marca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewunia12345 Posted March 13, 2014 Share Posted March 13, 2014 zgadzam sie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts