Skocz do zawartości

Nasze lektury

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czy możecie polecić jakąś dobrą książkę o numerologii? Potrzebuję pozycji, która jest napisana prostym, przystępnym językiem i zawiera wszelkie podstawy numerologii z nutką zaawansowania :)

• Lubię to! 1
Napisano

a Natasza Czarminska "Liczby losu" -> czytalas?

albo Gladys Lobos "Magia numerologii"

• Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Napisano

Tak na przyszłość dla kogoś zainteresowanego od siebie polecam chociażby "Your days are numbered" Florence Campbell, albo serię "Numerology, the complete guide" napisaną przez Matthew Oliver Goodwin'a.

• 2 tygodnie później...
Napisano
Tak na przyszłość dla kogoś zainteresowanego od siebie polecam chociażby "Your days are numbered" Florence Campbell

Jedna z najlepszych, moim zdaniem, książek do numerologii - co prawda ma już ponad 80 lat, ale ciągle jest wznawiana, bo jest popyt. Do tego jeszcze Kevin Avery, z którego korzystała Czarmińska pisząc swoją książkę.

Gladys Lobos ma baardzo mieszane recenzje - jest popularna w zasadzie tylko w Polsce i popularyzuje różne, nie do końca zgodne z prawdą, idee numerologiczne (y jak spółgłoskę, zmiany numerologiczne oparte o jedynki i dziewiątki).

• Lubię to! 1
  • 2 lata później...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Ismer, dziękuję za tak obszerny post na ten temat. Jestem osobą początkującą w tym temacie. Chciałabym zdobyć książkę, w której byłoby wszystko, jednak rozumiem to co wyjaśniłaś, że w każdej jest wszystkiego po trochę. No trudno. W każdym razie co robić jeśli w różnych książkach mamy odmienne sposoby liczenia? Np. co z literą "y" uznawaną za samo- a czasem za spółgłoskę? Jak to wszystko potraktować?

Moje wyobrażenie na ten temat jest takie: korzystam aktualnie z książki xxx to powinnam przyjąć warianty liczenia podane przez autora?

Jak inni numerolodzy sobie z tym radzą?

Napisano

Jeszcze raz dziękuję za tak szybką odpowiedź :D

No to cóż, poczytam forum, porobię sobie notatki z tego co tu znajdę i będę wyciągać swoje wnioski.

Póki co korzystam z pdf Czarmińskiej i wydaje się być okej. Bardzo ładnie wszystko opisane i zrozumiałym językiem. Zamierzałam nabyć książkę H. Rekusa ale jestem w małym dołku finansowym, więc póki co się wstrzymałam. Spróbuję sobie zza granicy ściągnąć książkę F. Campbell. Czytałam kiedyś o niej recenzje i wszystkie były bardzo, bardzo pozytywne.

A tymczasem poczytam forum bo tutaj też jest bardzo dużo informacji. Gdy będę mieć jakieś pytania to będę pisać w odpowiednich wątkach bo tu nie chcę już robić offtopic :)

Pozdrawiam

• Ekspert
Napisano

Lilly a jaką książkę Rekusa? on machnął ich 5, dwie kupiłam ale jestem w szoku, bo tak totalnego śmieciowiska to jeszcze nie widziałam. Faktycznie jest jak mówi Ismer - wrzucone wszystko jak jeden system, znaczy tak wynika z lektury bo nie ma tam nigdzie źródeł!

• Lubię to! 4
Napisano

Percontor, chciałam kupić jego książkę pt. "Portret numerologiczny" ale się rozmyśliłam i ostatecznie nie kupiłam. Wiem, że ma też książkę o interpretacjach i w sumie to ona mogłaby mnie najbardziej interesować, jednak doszłam do wniosku, że nie ma co się spieszyć i właściwe interpretowanie przyjdzie z czasem i początkowo to muszę/chcę swoją datę dobrze zinterpretować. A reszta przyjdzie z czasem :)

Natomiast jeśli chodzi o jego książki to po tym co tu przeczytałam to raczej ich nie nabędę; jeśli miałabym coś kupić to wolę jakąś konkretną i naprawdę polecaną pozycję.

• Ekspert
Napisano

Ja mam "Droga życia" i "Portret numerologiczny". W każdej jest chaos, w dodatku w Portrecie powtarzają się niektóre rzeczy.

I ja też naprawdę nie polecam jako pierwszej lektury, nie warto w to inwestować bez przygotowania z innych źródeł.

Ismer a mogłabyś w skrócie choć napisać o czym traktują dalsze części? Ja ze swojej strony mogę napisać co jest w tych dwóch pierwszych, może jak ktoś będzie zainteresowany to wejdziemy w spółkę ? ;)

• Lubię to! 2
  • Dziękuję 1
  • 2 lata później...
  • 2 lata później...
Gość Stilla
Napisano

Pytanko mam, ale nie wiem czy istnieje na nie odpowiedź. Jak przedstawiała się numerologia w XV-XIX wieku i czy istnieją jakieś źródła dotyczące jej z tamtych czasów? Potrzebny mi sam opis znaczenia liczb, wyliczenia mnie nie interesują. Ktoś wie może czy coś takiego istnieje? Podejrzewam, że takie rzeczy mogły istnieć także w odniesieniu do sztuki, gdzie wtedy wszystko na obrazach miało znaczenie.

• Administrator
Napisano

Właściwie można rzec, że nie istnieje. Źródła, jeśli jakoweś są, to starannie ukryte, najczęściej w bibliotekach... klasztornych, poza tym cierpliwy kopacz może coś znajdzie w Bibliotece Narodowej / Cyfrowej, choć nie wykluczam też bibliotek mniejszego kalibru. Masz rację, że w sztuce również, ale jeśli już coś by się interesującego na obrazie znalazło, to trudno ocenić skąd pochodzi inspiracja i wiedza jego twórcy. Ikonografia astrologiczna jest pod tym względem o niebo bogatsza, mamy nawet dzieło polskiej naukowiec o tym traktujące. 

A to,  co z grubsza wiemy o numero to jest tylko to: Historia numerologii

• Lubię to! 4
  • 3 miesiące temu...