Ten z brodą Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 (edytowane) Chciałbym się podzielić ostatnio przeze mnie badanym tematem, a mianowicie słowiańskimi amuletami. Jak to przyjęło się w kręgach ezoterycznych najpopularniejszym amuletem słowiańskim są tzw. Ręce Boga, który symbol zapewne wielu wam jest znany. Otóż okazuje się, że jest to z historycznego punktu widzenia symbol, który z amuletem nie miał nigdy za wiele wspólnego, ponieważ w oryginale znajdował się on na ceramice, bądź na ścianach świątyń - stąd jego rzekome wykorzystanie jako talizman. Zresztą większość symboli umieszczanych na glinianych garnkach dziś z lubością jest "przekuwana" w amulety na szyję przez handlarzy magicznymi wisiorami. Co zatem nosili na szyjach nasi przodkowie i w czym widzieli magiczną moc? Prócz kwestii klaptorg i szpargałów w nich umieszczanych jest zapomniana wiedza o belemnitach, czyli skamielinach dawnych morskich głowonogów, często mylonych ze stopionym piaskiem będącym efektem uderzenia pioruna w ziemię. Otóż Słowianie wierzyli, że owe skamieniałości są pozostałościami po broni Peruna (bóstwa grzmotów i piorunów), które zostają po uderzeniu pioruna w ziemię. Ta mylna definicja belemnitów funkcjonowała aż do XIX wieku, stąd w folklorze ludowym zachowały się ich nazwy: "piorun", "palec Boży", "czarci palec". Podobnież wierzono, że noszone na szyi chronią przed piorunami i nieszczęściem, a sproszkowane są lekarstwem na wszystko. Czy słyszeliście o tym kiedykolwiek? A może ktoś nosi te amulety przodków? Osobiście dodam, że widziałem eksponaty w muzeum archeologicznym w Warszawie. Długo szukałem aby sobie taki zakupić, jednakże po pierwsze nikt takich rzeczy nie oferuje, a jeśli ktoś już takie coś robi to oprawia to w srebro bądź miedź współczesnymi metodami. Jako ciekawostkę dodam, że po wielu miesiącach znalazłem w końcu to na czym mi zależało i jestem w końcu szczęśliwym posiadaczem belemnita . Zresztą jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji, bądź jest ciekawy jak owe cuda wyglądają, to osoba od której to kupiłem nadal wystawia je na allegro: SPAM Edytowane 9 Maja 2014 przez Kobalt60 Cytuj
Kobalt60 Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 A z jakich materiałów korzystasz prowadząc owe badania? ;> i nie spamuj na forum ;> Cytuj
Ten z brodą Napisano 9 Maja 2014 Autor Napisano 9 Maja 2014 Nie wiedziałem, że podanie linka jest tutaj uważane jako spam. Książki oraz wizyty w muzeach, więcej prócz tego osobie nie związanej z archeologią zrobić nie można . Cytuj
Ten z brodą Napisano 9 Maja 2014 Autor Napisano 9 Maja 2014 Chociażby "Słownik starożytności słowiańskich" (to już nie spam ?). Cytuj
Kobalt60 Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Podanie literatury to nie spam Umieszczenie linku, który był jawną reklamą to spam. Dzięki za podanie książki, jak będę miał możliwość sam zgłębię owe zagadnienie. Cytuj
Ten z brodą Napisano 9 Maja 2014 Autor Napisano 9 Maja 2014 Podałem link, ponieważ sam szukałem czegoś takiego długo i pomyślałem, że jeśli ktoś się interesuje takimi rzeczami może sobie kupić taki talizman bo jest w końcu ku temu okazja . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi